Tek.no

Test Dell XPS 15 møter Apple MacBook Pro 15

XPS 15 eller MacBook Pro 15?

To stolte haner går i ringen, hvilken kommer ut med hevet hode?

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Introduksjon »

Når vi tester bærbare her på Tek.no er det som oftest de flotteste 13-tommers ultrabærbare, de råeste spillbærbare, eller fra tid til annen noen snasene hybrid-maskiner vi fokuserer på. I dag slår vi likevel til med en duell som nok vil engasjere mange i kommentarfeltet. Testlabben vår er nemlig rigget for å ta imot to virkelig toppmaskiner, formelig Apples MacBook Pro 15 og Dells XPS 15.

Apples MacBook Pro 15 trenger i grunnen ingen introduksjon. Her er ting som de alltid har vært – altså i all hovedsak perfeksjonerte. Det er en kjent sak at 15-tommeren til Apple er «crème de la crème» når du skal handle bærbart, med både design, ytelse og ikke minst brukervennlighet på topp.

Men, med siste års heftige prisoppgang friskt i minne er det brått blitt enda mer interessant å finne ut om det eksisterer en sammenlignbar PC som kan matche den, og hvilken annen bærbar 15-tommer enn Dells nylig oppussede XPS 15 passer det da bedre å duellere mot?

Mens Apples MacBook Pro 15 med dedikert grafikkløsning koster hele 26 000 kroner, kommer Dells XPS 15 med dedikert grafikk en del rimeligere ut med 22 000 kroner.

Møter «rammeløs» konkurrent

Dells XPS 15 er kanskje ikke like viden kjent som Apples 15-tommer, men det kan komme til å endre seg etter den siste overhalingen maskinen fikk helt på tampen av fjoråret. Da fikk nemlig XPS 15 endelig den nær rammeløse «infinity»-skjermen som fikk mange til å miste munn og mæle da lillebror XPS 13 kom på markedet til samme tid i fjor.

Per dags dato er Dells XPS 15 den eneste bærbare maskinen i klassen med så tynn ramme. Dette er ikke bare skikkelig lekkert, men hjelper dessuten til med å holde de fysiske målene nede.

XPS 15s aluminiumskall er noe mørkere enn MacBook Pros.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Rammen er faktisk bare 5 - 6 millimeter tykk på hver side av panelet, og som ikke dette står seg på egen hånd, blir det ekstra tydelig når en sammenligner med skjermrammen til Apples 15-tommer. Denne måler nemlig 15 - 18 millimeter i forhold – eller hele 200 prosent mer!

XPS 15 er noe smalere enn MacBook Pro 15, men også lengre takket være 16:9-panelet.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Plassen Dell sparer får du igjen i form av noe mer skjermareal (15,6 tommer mot 15,4 tommer for MacBook Pro), og selvsagt et mer beskjedent fotavtrykk. Merk dog at XPS 15 totalt sett ikke er særlig mindre enn MacBook Pro 15 – bare ikke fullt så dyp – ettersom sistnevnte har en 16:10-skjerm og ikke 16:9-skjerm.

XPS 15 og MacBook Pro 15 er begge omtrent 17 millimeter tykke, men førstnevnte har en dråpeform som gir en illusjon av at den blir slankere ut mot kanten.

Vekten stopper på rett i overkant av 2-kilosmerket i begge tilfeller, og hadde det ikke vært for logoene på de sølvgrå aluminuimslokkene ville vi ikke sett forskjell på de to maskinene ovenfra.

Apple har fått så mye skryt opp gjennom årene for sin MacBook-design at konkurrentene ville være tåper om de ikke hentet litt inspirasjon.

Akkurat det har også Dell gjort med sin XPS, men uten at de har klonet det ikoniske uttrykket dens.

Når du åpner lokket kommer forskjellen i utforming bedre frem.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

XPS er nemlig vesentlig røffere enn MacBook-en og hva det kanskje først ser ut som. Det sorte båndet som omkranser maskinen når den er lukket gir deg et lite hint, men det er ikke før du åpner lokket den store forskjellen kommer til syne. Her er den lette minimalistiske og elegante aluminiumen kastet til fordel for en mørk overflate av karbonfiber. Karbonfiberen føles varmere og ikke minst mykere enn aluminuim takket være det vi mistenker å være et tynt lag silikon eller lignende på topp.

Også undersiden av duellantene våre er vedt en titt. Her har vi tippet XPS 15 på hodet. Bak luken i midten gjemmer det seg klistremerker og produktinformasjon som ellers ville ødelagt det rene uttrykket.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Normalt vier vi ikke undersiden av maskinene vi tester så mye som et ord, men i MacBook Pro og XPS’ tilfelle kommer vi ikke utenom. Her har nemlig ikke designerne sluttet å designe bare fordi denne siden sjelden vises.

Mens Apple kjører et like elegant og minimalistisk uttrykk på undersiden som på fremsiden, har Dell funnet en enda mer genial løsning ved at de gjemmer forstyrrende tekst og påkrevet produktinformasjon bak en luke.

Selv om de to maskinene nok appellerer til ulike personer, sliter vi med å kåre en «vinner» når det kommer til design. Her kan du gå for elegant og tidløs, eller en varm og røff maskin. Også når det kommer til selve skjermhengslen og byggkvaliteten snakker vi produkter i toppsjiktet her.

Dell XPS 15 9550-5659 (2015)
8
Meget bra
Anbefalt

Dell XPS 15 9550-5659 (2015)

sitat"Et kraftigere og rimeligere alternativ til MacBook Pro 15"
 • Krysse av
  God grafikk- og prosessorytelse
 • Krysse av
  Lyssterk og berøringsvennlig skjerm med levende farger
 • Krysse av
  Presis pekeplate
 • Krysse av
  Godt tastatur
 • Krysse av
  Kraftig lyd
 • Krysse av
  Rask lagringsløsning
 • Krysse av
  God batteridriftstid
 • Krysse av
  Smal skjermramme
 • Krysse av
  Pent design og god byggkvalitet
 • Bytt
  Skjermen er ikke riktig kalibrert

Les også