Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus ZenBook UX305CA

Skjermen skinner som ei sol

Fjorårets testvinner er oppdatert med Skylake-prosessor og bedre skjerm.

Vegar Jansen, Tek.no

For et års tid siden testet vi Asus’ lekre og ganske så flatvalsede ZenBook UX305. Vi endte opp med å gi den en solid 8 av 10 og tommel opp. Nå har Asus kommet på banen med en oppdatert versjon, og som en av de mest interessante ultrabærbare på markedet ønsket vi selvsagt å sjekke hva den oppussede utgaven byr på.

På utsiden er nye ZenBook UX305 identisk med den gamle modellen fra 2015. Det er på innsiden endringene har skjedd. Her har Intels fremskritt i prosessorutviklingen latt Asus skvise inn en kraftigere CPU, med det som skal være en sterkere integrert grafikkløsning enn tidligere. Dette på samme tid som maskinen skal være enda mer strømgjerrig enn før.

Om du vil ha langversjonen av hvordan Asus ZenBook UX305 er i bruk kan du lese testen av den identiske ett år gamle modellen, og heller gløtte bort på de nye ytelsesgrafene fra denne hurtigtesten. Her vil vi nemlig fokusere på ytelsen til de oppdaterte komponentene og forsøke å se maskinen opp mot de fremste rivalene i dagens marked.

Kan vi fortsatt anbefale Asus ZenBook UX305 i 2016-drakt? Vi lar i første omgang ytelsesgrafene tale for seg...

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Bedre ytelse med Skylake

Det er i hovedsak prosessoren som er nytt i årets UX305-utgave. Nå er den basert på Intels Skylake-arkitektur fremfor den straks halvannet år gamle Broadwell-arkitekturen. De to prosessorene er dog ikke direkte sammenlignbare, ettersom CPU-en i dagens testkandidat har en utsalgspris som ligger 100 dollar høyere og dessuten arbeider med en høyere frekvens.

Mens forrige års testede UX305 hadde en to-kjernet Core m-Y510 «Broadwell»-CPU klokket til 0,8 GHz, har dagens testkandidat en to-kjernet Core m7-6Y75 «Skylake»-CPU klokket til 1,2 GHz. Sistnevnte kan kjøre en av prosessorkjernene helt opp til 3,1 GHz i kortere perioder (med TurboBoost), mens den eldre Broadwell-prosessoren stanser på 2 GHz.

Prosessorene er begge av det svært strømgjerrige slaget med en TDP på 4,5 watt. For å sette dette tallet i perspektiv oppgis en typisk Core i5-prosessor som sitter i Apples MacBooker til omtrent 28 watt TDP, og en typisk Core i5-skrivebordsprosessor til 65 watt TDP.

For sammenligningens skyld henter vi frem «gamle» UX305, merket med «Broadwell», samt den tynne og dreibare (men dyrere) ultrabærbare Lenovo Yoga 900 som byr på en Core i7-prosesor.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

I vår prosessortest hjelper ikke den høye TurboBoost-hastigheten til Core m7-6Y75-prosessoren noe særlig. Til det er påkjenningen for tung over for lang tid. Likevel ser vi at avstanden ned til Yogaen med dens 15 watt Core i7-6500U-CPU minker.

Her spiller tydelig både den 400 MHz høyere standard arbeidsfrekvensen og arkitekturmessige forbedringer en rolle. Vi må likevel huske at prosessoren i dagens testmaskin er langt dyrere enn prosessoren i fjorårets testkandidat.

Fortsatt ingen spillmaskin

På ultrabærbare er grafikkbrikken en integrert del av prosessoren, og UX305 er i så måte intet unntak. På dagens testkandidat er det dermed prosessorens Intel HD Graphics 515-brikke som tar seg av 3D-innholdet. Denne byr på 200 MHz høyere maksimal arbeidsfrekvens enn den eldre Intel HD Graphics 5300-brikken fra fjorårets UX305.

HD Graphics 515-brikken kan i motsetning til sin eldre bror drive en 4K-skjerm med en oppfriskningshastighet på inntil 60 Hz, men dette hjelper så lite når Asus kun har utstyrt sin UX305 med en HDMI 1.4-port – som setter grensen for 4K-innhold ved 24 Hz.

Den syntetiske 3DMark-målingen vår viser at selv ikke en påkostet Skylake Y-prosessor kan gjøre UX305 til noe i nærheten av en spillmaskin. Det går likevel stadig fremover, og vi snakker faktisk om en solid økning på nesten 60 prosent for 3D-ytelsen i forhold til forgjengerens HD Graphics 5300.

Hva overgangen fra HD Graphics 5300 til HD Graphics 515 har å si for virkelige spill får vi svar på fra vår Far Cry 2-måling. Her, hvor prosessoren og minnehastighet også spiller inn i bildet, viser det seg at ytelsesøkningen kun er på 30 prosent i forhold til den rimeligere konfigurasjonen av fjorårets ZenBook UX305. Det blir også veldig tydelig at du slettes ikke kjøper en ultrabærbar med en Core m-prosessor for å spille. Selv ikke i små porsjoner. Den omtrent to tusenlapper mer kostbare Lenovo Yoga 900, med en mer «fullvoksen» Core i7-6500U-prosessor, gruser den nye Skylake-baserte Core m-CPU-en og gir faktisk god nok ytelse i Far Cry 2 til å nyte spillopplevelsen.

Vi legger til at SSD-en ikke er oppgradert siden forrige utgave av UX305. Både lese- og skrivehastigheten ligger fortsatt på 550/500 MB/s – et resultat helt på det jevne.

Skjermen er oppgradert også!

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er ikke kun prosessoren som er justert et par hakk. Våre måleverktøy avslørte nemlig en skikkelig gladnyhet i det vi målte lysstyrken til det høyoppløste IPS-panelet. Mens fjorårets UX305 slet med svak lysstyrke, gjør nykommeren noe ganske annet. Her stråler panelet nærmest om kapp med sola, og vi «myser» mot skjermen i det vi leser av hele 385 nits! Det står i sterk kontrast til 265 nits hos gamlefar og minner om lysstyrken vi finner hos nettbrett og Apples MacBook-er.

Kombinert med et matt skjermpanel som holder alle former for refleksjoner på armlengdes avstand ligger forholdene godt til rette for at du også kan bruke denne maskinen utendørs i dagslys. Skjønt, hva som skjer med batteridriftstiden når skjermen formelig gløder vet vi ikke.

Det vi vet om batteridriftstiden er at den fortsatt er ganske god. I det siste har vi gått over til å teste batteridriftstiden med et filmklipp på gjentakelse i Windows' innebygde videoavspiller. Dette gir en bedre pekepinn på hvilken batteridriftstid du kan vente deg ved blandet bruk fra maskinen enn våre tidligere tester med VLC – som langt fra er noen effektiv avspiller.

For å kunne sammenligne direkte med forrige års Broadwell-baserte UX305 gjenoppliver vi likevel VLC-testen, som viser at årets nykommer faktisk har et ørlite overtak når det kommer til batteridriftstid. VLC-testen gir som nevnt ikke noe godt svar på hvor lenge du kan vente deg å bruke UX305 fra batteriet er fulladet og til skjermen går i sort. Til dette bruker vi den effektive avspilleren Windows Film og TV, samt 720p-klippet Big Buck Bunny. Slik kan vi ikke bare slå fast at årets Skylake-baserte UX305 kan brukes i omtrent åtte timer på en fullading, men også at den har en batteridriftstid som omtrent kan matche den til Lenovos Yoga 900.

Oppsummering

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

I den opprinnelige testen av Asus ZenBook UX305 trakk vi frem byggekvaliteten og det nærmest smykkelignende designet. Vifteløs, og dermed også lydløs drift var også på plussiden, mens manglende baklys for tastatur, svært høy klikkelyd fra pekeplaten og en musepeker som stadig hang litt etter trakk totalinntrykket litt ned. Akkurat de samme sterke og svake sidene har maskinen denne gangen, men vi legger skjermens gode lysstyrke til på plussiden.

I fjor mente vi maskinen var et bedre kjøp enn – eller i alle fall et godt alternativ til – MacBook Air. Denne har imidlertid en skjerm så svak at den i 2016 ikke hører hjemme i sin egen prisklasse. Siden den første UX305-testen har også MacBook entret scenen, men med dagens svært stive pris og manglende Skylake-oppdatering ser vi ikke på denne som en direkte konkurrent. Dessuten må du i så fall også omfavne en portfri hverdag først.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Da står vi blant annet igjen med et godt alternativ i form av tidligere nevnte Lenovo Yoga 900. Dette er en mer fleksibel og mye «morsommere» maskin enn UX305, der den også byr på langt høyere ytelse. Den er bitte litt tykkere og omtrent 100 gram tyngre, men om du ikke kun planlegger å surfe på internett, se film eller skrive dokumenter de neste årene kan den bedre ytelsen være verdt den høyere prisen i det minste.

Om det nettopp er disse tingene du vil bruke din bærbare til, er UX305 anno 2016 med på notene. Holder du ut å se det animerte timeglasset fra tid til annen, ikke planlegger å spille over hodet og liker tanken på at du får en av de absolutt tynneste og stiligste Windows-maskinene på markedet er det bare å handle før prisen går opp fra dagens prispunkt på 12 000. Ser du maskinen til en stivere pris bør du vurdere alternativet enda mer nøye, men enn så lenge opprettholder vi vår anbefaling fra fjoråret.

Asus UX305CA-FB123T
8
Meget bra
Anbefalt
8
Meget bra
sitatEn super match om portabiliteten trumfer ytelsen

Fordeler

  • +
    Tynn og lett
  • +
    Solid utformet og elegant designet
  • +
    Komplett lydløs
  • +
    God og lyssterk høyoppløst skjerm
  • +
    God batteridriftstid

Ting å tenke på

  • Høylytt klikkelyd i pekeplate
  • Elendig ytelse i tunge programmer
  • Ikke baklyste taster
annonse