Tek.no

Test Sony KD-65X9305C

Et monster av en TV

Sonys nye toppmodell byr på suveren bildekvalitet.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen
10 Okt 2015 08:00

Introduksjon, design og brukervennlighet »

En av de store nyhetene på TV-fronten i år er et bredere fargespekter, hvilket gjør at du får flere farger enn før. Dog er det for det meste toppmodellene til de respektive produsentene som kan by på dette.

Grunnen til at fargene har blitt bedre er blant annet noe som kalles kvanteprikker (quantum dots), noen ørsmå krystaller som legges foran hver enkelt lysdiode i baklyset, og som blant annet slipper igjennom mer av fargene rødt og grønt enn tradisjonell bakbelysning.

Sony KD-65X9305C. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sony er blant produsentene som byr på bedre farger med sitt Triluminous-panel, og nå har vi fått inn årets toppmodell fra selskapet i form av KD-65X9305C. I tillegg til gode farger satser også Sony på bedre lyd ved å videreføre arven fra en gammel kjenning.

En massiv TV i stuen din

Før du pakker opp Sonys nye X9305-modell, bør du neppe prøve frakte denne esken alene. Den er nemlig gedigen i størrelse, og i tillegg veier herligheten nesten 60 kilogram.

Hvorfor den har denne brutale vekten viser seg raskt når vi løfter TV-en opp av esken. Her har Sony nemlig ikke spart på bruken av glass og metall.

Foten er enkel, og kan plasseres lenger inn på TV-en om du har et smalt bord å sette skjermen på. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Overflaten av skjermen er dekket av glass, som brer seg helt ut mot sidene, og avskjæres av en mørk, børstet aluminiumskant som utgjør ytterrammen på skjermen. Baksiden er i plast, men her har selskapet kostet på seg å lage overflaten ru, og med det virker den mer eksklusiv enn hva den egentlig er.

TV-en veier hele 48 kilogram, så her burde du være sikker på at veggfestet ditt er skikkelig forankret. Den forrige modellen hadde en flott sirkel som fot, mens denne modellen har fått to små vinkler. Disse kan du enten plassere et stykke innpå TV-en, eller helt ut på sidene. Helt ettersom du har en bred eller smal TV-benk som TV-en skal stå på. Vi valgte å sette de på bredest mulig, og resultatet er at TV faktisk står overraskende stabilt – og samtidig ikke gjør designen mindre interessant.

Høyttalerne tar opp mye plass på sidene. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

En ting vi dog ikke er like begeistret over er bredden på TV-en. Grunnen til at denne TV-en er ekstra bred er at Sony satser på god lyd i sin toppmodell, og resultatet er at skjermen har et 13,5 centimeter bredt område på hver sin side av bildet som er dedikert til høyttalere. Og disse elementene har ingen beskyttelse annet enn glasset rundt. Med andre ord er dette en TV som ikke egner seg spesielt godt for deg med klåfingrede småbarn i hjemmet. Samtidig betyr den ekstra bredden at totalen begynner å nærme seg den samme som Samsungs 78-tommers utgave av JS9505.

Rask i responsen

Sony har valgt å ta Android-plattformen inn i varmen på årets modeller, og dette hever brukeropplevelsen sammenlignet med fjorårets «PlayStation»-meny. Likevel har systemet en vei å gå før det tukter de mest brukervennlige systemene på markedet.

Android-plattformen viser gode muligheter, men er ikke alltid like stabil. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Dog er det en ting vi merker oss, og det er at denne nye toppmodellen tilsynelatende har mer enn nok krutt under panseret. Hvor vi i tidligere tester av selskapets nye flatskjermer har merket at de har hatt tendens til å være litt trege, er X93 lynkjapp i bruk.

Når det kommer til antall apper har du mer enn nok å velge mellom i appmarkedet, og ut av esken ligger en del forhåndsinstallert. Kjører du Netflix-appen er denne raskt lastet inn og klar til bruk, likevel er det en detalj som vi savner. Du kan nemlig ikke gå inn i menyene og gjøre endringer mens innholdet du ser på fortsetter å spille. I stedet må det du ser på settes i gang og lastes på nytt etter at du har gjort ferdig endringene.

Samtidig er Android-plattformen i et tidlig stadium, noe som merkes på hyppige oppdateringer av programvaren, samt at skjermen innimellom henger seg opp litt og tar unødvendige tenkepauser. Med tiden vil nok dette bedres en god del, men på lik linje som de første versjonene av mobil-plattformen trenger nok også TV-utgaven en del finpuss før den er helt på høyde med andre alternativer på markedet.

Du får med to fjernkontroller. Den øverste er vår favoritt blant de to i bruk. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

To fjernkontroller med i pakka

En ting vi har savnet under testingen av både X8505 og W805C fra Sony var en pekekontroll i tillegg til standardkontrollen. I esken til X93 finner vi en gammel kjenning, i form av en smart-kontroll med pekeplate-funksjon.

Denne gjør jobben enklere om du er ivrig på å bruke apper og andre interaktive løsninger. Likevel er den ikke fullt så intuitiv og hendig som pekekontrollene til for eksempel Samsung eller LG, ved at du ikke kan peke mot skjermen med en markør.

Sony Bravia KD-65X9305C
10
Fantastisk
Anbefalt

Sony Bravia KD-65X9305C

sitat"Dette er en koloss av en TV, med en bildekvalitet som er helt på øverste hylle"
 • Krysse av
  Knallgodt sortnivå
 • Krysse av
  Meget gode farger
 • Krysse av
  Er knallgod til å oppskalere
 • Krysse av
  Meget bra lydkvalitet til TV å være
 • Krysse av
  Android-plattformen viser gode tendenser
 • Krysse av
  Forholdsvis lav input-lag
 • Krysse av
  Designen oser kvalitet med bruk av glass og metall
 • Krysse av
  Pekekontroll
 • Krysse av
  Presist kalibrert fra fabrikk
 • Bytt
  Plages litt av gjenskinn
 • Bytt
  Fokus på god lyd gjør TV-en unødvendig bred for mange
 • Bytt
  Android-plattformen er forsatt litt umoden