Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestZTE Blade II

Her får du mye for pengene

Blade II er ganske god på nesten alt, og veldig god på pris.

Design, skjerm og menyer

ZTE er et mobilmerke mange ikke forventer å se når de besøker mobilhylla i elektrobutikken for første gang siden sist mobilbytte. ZTE er et kinesisk selskap med om lag 40 000 ansatte, så det er ikke et uanselig selskap på et gatehjørne vi snakker om.

Selskapet er heller ikke helt ukjent i Norge. I mars 2011 testet vi ZTE Blade, som fikk svært god kritikk både av oss og av en rekke andre mobilnettsteder, fordi det var en veldig god mobil for veldig lite penger.

Telefonen som ligger på testbenken nå heter ZTE Blade II, og er altså oppfølgeren til ZTE Blade. Prislappen på Blade II er på samme nivå som Blade for over et år siden. Det store spørsmålet er om du får like mye igjen for pengene denne gangen.

Utseendemessig minner Blade II mye om forgjengeren. Telefonen føles mer solid enn telefoner som koster det dobbelte. Her er det ingen knirkelyder, og vi har ingenting å utsette på kvalitetsfølelsen annet enn at de tre tastene nederst på telefonen er av hardplast og er plassert løst i hullet. Dermed lager de litt lyd.

Med 11,5 centimeters høyde og 5,8 centimeters bredde er ikke telefonen spesielt stor. Tykkelsen på 1,09 centimeter plasserer den midt på treet, og telefonen er ikke blant de slankeste på markedet. Vektskiva stopper på 117,4 gram. Den føles veldig lett i forhold til iPhone, men er noe tyngre enn de fleste andre mobiler.

Mini-USB-hullet for lader- og datatilkobling er plassert langt oppe på venstre side av telefonen. Volumtaster er plassert på telefonens høyre side, og avknappen sitter i likhet med lydutgangen på toppen av telefonen. Sikre designvalg som fungerer, og ingen tåpeligheter.

Bakdekselet til Blade var av plast som man måtte bruke mye makt for å "knekke" opp de første gangene. I Blade II er løsningen mer elegant, og bakdekselet var like lett å ta av og på i starten av testperioden som i slutten. Bakdekselet har forøvrig et ytre metallpreg.

Samme skjerm som før

Vi ble svært imponert da vi slo på Blade og ble møtt av en langt bedre skjerm enn det som var vanlig i den prisklassen. Den samme skjermen finner vi i Blade II, og siden over et år har gått er ikke stemningen like høyt i taket som sist. ZTE Skate har en større skjerm og lavere pris. Likevel er det ingen av konkurrentene som tilbyr noe bedre i denne prisklassen.

På baksiden er det et deksel som skriker metall - uten å være laget av det.Foto: Einar Eriksen

Skjermen er nå helt grei, med størrelse på 3,5 tommer og en oppløsning på 480 x 800 piksler. Oversikten er god, og pikslene er så små at skjermen oppleves skarp og klar. Du får heller ikke det "billigpreget" vi er vant med fra billige telefoner, inkludert Huawei U8860 Honor til 500 kroner mer.

Blade II har en lav pris men strekker seg mot skyene.Foto: Einar Eriksen

Skjermen reagerer på lett berøring, og både responsen og presisjonen er god. Her er det forbedring å spore fra forgjengeren, der presisjonen i skjermen var litt laber. For å teste presisjonen tegnet vi diagonale linjer i et tegneprogram veldig sakte. På en skjerm med dårlig presisjon er linjene bølgete, men her er de nesten helt rette. Den gode presisjonen gjør det merkbart bedre å skrive på et lite skjermtastatur i Blade II i forhold til forgjengeren.

Skjermoverflaten er litt bøyelig, og ikke av Gorilla Glass fra Cornwell som er populært i toppmodeller for tiden. Likevel tåler den svært hard bruk uten å få riper. Hverken en litt ukvass kniv eller en bindersspiss er skarp nok til å lage en ripe.

Menyene

I Blade II er det Android i versjon 2.3.6. Her er det ingen overraskelser. Du holder inne låseknappen for å låse opp, du får syv skrivebordsområder og en vanlig hovedmeny der du blar vannrett. ZTE har imidlertid lagt til fire småprogrammer for skrivebordet – bokmerkehåndterer, kalender, kontaktliste og musikk.

Menyene er enkle og greie.Foto: Einar Eriksen

Det er veldig lite å si om menyene ellers, siden ZTE selv har gjort veldig lite annet enn å tilpasse Android OS til maskinvaren i Blade II. Android 2.3.6 fungerer bra, og det er lett å finne fram i menyene. Her har du enormt med spillerom til å tilpasse menyene til ditt eget behov, og gjennom Android Market kan du laste ned uendelige mengder programmer. Det inkluderer nyttige programmer så vel som spill og underholdning.

Å skrive tekstmeldinger går smertefritt. ZTE har lagt inn et tastatur med swype-funksjonalitet på forhånd, noe som gjør at du kan skrive tekstmeldinger veldig raskt ved å dra fingeren fra bokstav til bokstav. Bokstavene æ, ø og å er på plass, men litt rart plassert. Om du sliter med tilvenningen kan du velge å heller skrive på vanlig måte, eller du kan bytte tastatur. Swiftkey er et godt alternativ.

Det som følger med i pakken er:

  • Blade II
  • Batteri
  • Minnekort, 2 GB
  • USB-kabel
  • Lader 230V~
  • Øreplugger

Vi har ingenting spesielt å sette fingeren på når det gjelder skjerm, byggekvalitet eller menysystem. På neste side tar vi en titt under panseret.

Teknologi og funksjoner

ZTE holder tritt med teknologien.Foto: Einar Eriksen

Blade II må man kunne si appellerer til de som er teknologiinteresserte, men som ikke vil bruke unødvendig mye penger på en mobiltelefon.

Brikkesettet er et Qualcomm MSM7227A Snapdragon som er klokket til 1 GHz. Her har man altså tatt sparekniven fatt, men det er ikke annet enn å forvente.

Med 200 MB lagringsplass, 512 MB arbeidsminne og 2 GB medfølgende minnekort får du plass til det meste du måtte ønske av ekstra programvare. Alternativt kan du handle inn et større minnekort av typen Micro-SD.

For å surfe på internett har du Wi-Fi 802.11b/g/n. Forgjengeren hadde ikke støtte for n-standarden, og den ekstra støtten kan føre til noe bedre stabilitet når dekningen er dårlig og rekkevidden er kort.

Utenfor huset får du internettilgang via HSPA-nettet, med en maksimal nedlastingshastighet på 7,2 Mbps og opplastingshastighet på 5,76 Mbps.

GPS-mottaker og Bluetooth-adapter er selvsagt også skrudd inn i Blade II. Bluetooth 4.0 ser ut til å ha blitt for dyrt, slik at selskapet har nøyd seg med Bluetooth 2.1. Med tanke på telefonens prislapp, er ikke det så overraskende.

Ytelsen er ikke på høyde med toppmodeller til tre ganger prisen. Litt kjedeligere er det at Blade II også sliter i ytelsestesten Quadrant mot rimelige telefoner som Sony Ericsson Xperia Active og Samsung Galaxy Xcover. CPU-delen av testen skorer rundt det samme som Samsung Nexus S og noe under HTC Desire HD, mens det er filsystemdelen av Quadrant-testen som trekker mest ned. Her er den betydelig dårligere enn begge de nevnte telefonene, som er "pensjonerte" toppmodeller. Minnehastigheten er imidlertid bedre enn mange dyrere telefoner.

Quadrant
NenaMark 2

I ytelsestesten Nenamark 2, som går på grafikk, gjør Blade II det bra sammenlignet med andre telefoner. Den slår både Sony Ericsson Xperia Active, Samsung Galaxy Xcover og Sony Ericsson Xperia Ray, men ligger som seg hør og bør et stykke bak toppmodellene.

Rask og god på nett

Rightware BrowserMark

I ytelsestesten Rightware Browsermark for nettlesere gjør også testtelefonen det skarpt. Denne testen går ut på å tegne internettsider og vise JavaScript. Høy poengsum her betyr i bunn og grunn at telefonen er rask på å laste inn nettsider.

Ellers er nettleseren den samme WebKit-baserte som vi er vant med fra andre Android-telefoner. Den er oversiktlig og grei i bruk, og du kan zoome ved å bruke to fingre eller ved å dobbelttappe på skjermen. I Blade lugget nettleseren mye og opplevdes treg, men i Blade II går det som smurt å surfe på nett.

Du får alt i alt en god surfeopplevelse i Blade II, og du kan selvsagt også installere andre nettlesere. Opera Mobile og Dolphin HD er gode tips.

Nettleseren bringer få overraskelser, men det går fortere å surfe enn hos forgjengeren.Foto: Einar Eriksen

Nyttefunksjoner

Her er det ingen overraskelser hva gjelder e-post. Full HTML-støtte direkte i e-postleseren og medfølgende programmer for åpning av vedlegg fra Microsoft Office og PDF-dokumenter. En egen Gmail-klient støtter push slik at e-posten spretter inn på mobilskjermen bare noen øyeblikk etter at avsenderen trykket på send-knappen.

Hvis du oppdaterer Office-programvaren får du forøvrig også opprette og redigere dokumentene, men med medfølgende versjon får du bare lesetilgang.

Kalenderen synkroniseres gjerne mot Google Calendar eller mot Microsoft Exchange. En medfølgende filbehandler, kalkulator, lydopptaker, nyhetsleser, notisblokk, oppgavebehandler og stoppeklokke er andre nyttefunksjoner som kan nevnes. I tillegg er det en egen sikkerhetskopieringsprogramvare installert på forhånd, for sikkerhetskopiering til minnekortet. Denne tar kontakter, tekstmeldinger, kalenderhendelser og MMS. Du kan laste ned mer avanserte sikkerhetskopiprogrammer i Android Market som tar enda mer av innholdet, spesielt om du rooter telefonen.

En rekke grunnlegende funksjoner er på plass uten at du trenger å besøke Android Market.Foto: Einar Eriksen

Nyttig er det jo også at Google i lengre tid har tilbudt full sving-for-sving-navigasjon til sine brukere. Dette fungerer veldig godt når du sitter bak rattet, og løsningen kan sammenlignes med frittstående bil-GPS-er.

Full bilnavigasjon er på plass.Foto: Einar Eriksen

Grunnleggende funksjoner

Uansett hvor "mobilguru" man er, er det viktig å kunne ringe og sende tekstmeldinger - også over noen dagers fisketur i fjellet. Blade II har fått et batteri på 1200 mAh, noe som er ganske greit i forhold til skjermstørrelsen. Vi brukte telefonen ganske beskjedent i tre dager før vi trengte å lade batteriet, men hvis du surfer litt og sender noen tekstmeldinger bør du forvente at telefonen går tom en del fortere.

Lydkvaliteten under samtaler er helt upåklagelig, men vi hadde fullt volum på øret uten at det ble for høyt. For de som foretrekker litt høy lyd kan dette bli litt for puslete.

Midt på treet

Funksjonsmessig er Blade II midt på treet i dagens mobilmarket. Prisen er imidlertid godt under midt på treet, og du får altså mye teknologi og funksjoner for pengene. På neste side ser vi på underholdning og kamera.

Multimedia

I Android Market finner du mye moro.Foto: Einar Eriksen

Med prislappen i bakhodet går vi inn i den kategorien der forgjengeren til Blade II tapte flest poeng. Musikkspilleren og kameraet var de store svakhetene ved Blade. Gjentar historien seg?

Forferdelige øreplugger

Ørepluggene som følger med ZTE Blade II er umulig for undertegnede å få til å sitte i ørene. Lyden er heller ikke noe god, med trangt lydbilde der forskjellige frekvensnivåer kolliderer sammen til en grøt av lyder. Lyden minner om en konsert i et altfor lite bomberom.

Vi byttet til ørepluggene Denon AH-C751 og fikk straks bedre lyd, men ikke helt bra. Vi trekker spesielt frem at diskanten er for skjærende, slik at lyse symbaler får et skurrete preg. Med Farmers Markets nyeste plate på øret ble også saksofonen for skjærende og "klagete". Lydbildet blir også altfor trangt i musikk der det skjer mye på én gang, slik at det blir slitsomt å lytte lenge. Vi byttet til artisten Proviant Audio og ble imponert over fin bass, naturtro instrumenter og et godt steroperspektiv.

Hvis du skal bruke Blade II som musikkspiller bør du velge musikk med omhu. Enkel musikk der artistene har hvilepuls på scenen fungerer veldig fint. Vi synes forøvrig volumet er akkurat passelig når det står på helt fullt. Vil du har høyere lyd eller har et hodesett som krever mer enn vårt, kan det bli litt problematisk.

Grei på video

Av en haug videoformater vi prøvde ut, var det bare en MPEG4-video som lot seg spille av med medfølgende videospiller.

Når du først har fått videoen til å spille, er videoopplevelsen helt grei. Skjermen er skarp og klar, men vi kunne ønsket oss litt bedre kontrast om vi skal være veldig kresne. Når det er mørkt i videoen viser dyrere mobilskjermer en rekke kontraster inne i det mørke rommet, mens Blade II bare viser en slags svartfarge. Det skal understrekes at vi nå sammenligner med langt dyrere telefoner. I sin prisklasse er dette topp ytelse.

Blade II takler de fleste mobilspill, men den har ikke innebygget gyro for å kunne styre spill ved å bevege på telefonen. Dette forventes imidlertid heller ikke i denne prisklassen. Et akselerometer er på plass, slik at du likevel kan spille de enkleste spillene som krever at du beveger på telefonen.

Enkelt forklart sørger akselerometeret for at telefonen vet hvor opp og hvor ned er, samt kan registrere risting. Gyro registrerer at du snur telefonen mot venstre, høyre, opp og ned, og vet akkurat hvor mye du vrir telefonen i hver retning. Dette gir deg for eksempel full kontroll i førstepersons skytespill. Det finnes imidlertid ikke så mange spill som støtter gyro ennå, og det er bare toppmodeller som har gyrosensor, så noen stor mangel er dette ikke.

Kameraoppløsningen i forgjengeren Blade var på 3,2 megapiksler. Blade II har fått fem megapikslers oppløsning.

Kameraet har blitt bedre.Foto: Einar Eriksen

Oppløsningen har selvsagt ikke alt å si, og det er heller en større bildebrikke og kanskje også bedre optikk som sørger for at bildene fra Blade II er langt bedre enn fra forgjengeren. Her er det mindre utvisking av detaljer, noe som sannsynligvis skyldes at det i utgangspunktet dannes mindre bildestøy fordi lysfølsomheten er bedre. Bildene ser dermed mindre "kunstige" ut fra Blade II, og flere detaljer kommer til syne.

Sammenlignet med andre modeller i sin prisklasse gjør Blade II det greit på kamerafronten. Da ser vi bort ifra enkelte modeller som har kostet langt mer men som har gått ned i pris, som for eksempel Sony Ericsson Xperia neo som har et kamera i toppklassen.

Nederst kan du se bilder tatt med Blade II.

Blade II kan også ta opp video i inntil 640 x 480 pikslers oppløsning, altså ikke i HD. Videoene blir hakkfrie, og selv i relativt mørke omgivelser får du grei kvalitet uten for mye støy.

Konklusjon

ZTE Blade II har en spesifikasjonsliste som er helt midt på treet, og ytelsen er også jevnt over god. Men hold gjespen inne; Blade II koster ikke mer enn 1500 kroner.

Overraskende mye for pengene

For denne prisen får du en telefon med en god design der alt fungerer som det skal. Følelsen av byggekvalitet imponerer. Når du holder denne telefonen kjennes den ut som en telefon du må betale dobbelt så mye for. Skjermen er heller ikke noe ankepunkt, med god lysstyrke og pikseltetthet selv sammenlignet med langt dyrere telefoner.

Mye moro

Menysystemet er Android, og dermed er menyene funksjonsrike og ganske brukervennlige. Du får også tilgang på alt av apps du kan ønske deg. Blade II gjør det jevnt over helt greit i ytelsestester, og stiller med det meste av teknologi du kan kreve av en moderne Android-telefon.

På toppen av det hele er kameraet helt godkjent i forhold til sin prisklasse, mens det i forgjengeren var blant de største ankepunktene. Batterilevetiden er midt på treet; ikke til å rope hurra for men ikke bemerkelsesverdig dårlig i forhold til konkurrenter. Lydkvaliteten under samtaler er god, men er litt lav for de som hører litt dårlig

Skuffer på musikk

Det er på musikkfronten Blade II har sin største svakhet. Dette er en historie som gjentar seg fra forgjengeren Blade. For de som liker musikk med litt fart og mange forskjellige lyder samtidig, for eksempel metall eller storband, er ikke dette noen god musikktelefon. Hører du på musikk som er roligere og med færre instrumenter, inkludert hiphop eller rolig jazz, vil du sannsynligvis bli fornøyd med Blade II hvis du bare bytter ut de medfølgende ørepluggene med dine egne.

Veldig mye for pengene

På nesten alle områder imponerer Blade II, og på de fleste punktene der den ikke imponerer er prislappen lav nok til å få vår tilgivelse. Blade II gir rett og slett veldig mye telefon for veldig lite penger, men helt til topps gikk ikke ZTE denne gangen.

I denne prisklassen kan du også få Samsung Galaxy Xcover eller Sony Ericsson Xperia Active. Dette er vannavstøtende telefoner, og spesielt sistnevnte bør du se nærmere på om det er noe du trenger. Begge disse er imidlertid langt svakere spesifisert enn Blade II.

Da vi testet Sony Ericsson Xperia Ray, mente vi at prisen var litt stiv. Nå har den gått ned i pris slik at den bare koster noen få hundrelapper mer enn Blade II. Det er verdt en titt.

Huawei U8860 Honor er en telefon du ikke kan se bort ifra hvis du vil ha mye for pengene. For bare 500 kroner mer enn Blade II får du en veldig godt spesifisert mobil.

annonse