Tek.no

Test

Smart underholdningsmobil

Espen Irwing Swang
31 Okt 2007 10:44

Smart underholdningsmobil

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Z8 er skapt for underholdningstjenester som film og musikk, og har begrenset med programvare for den som vil bruke mobilen som arbeidsverktøy. På lista over godsaker finner vi super-3G, skjerm med 16 millioner farger og en TI-prosessor på 300 MHz. Og i pakka ligger både spillefilmen The Bourne Identity og den trødløse stereobøylen Motorola S9. 

Bend it like a banana

Det første vi legger merke til med Motorola Z8 er selvsagt den spesielle utformingen. Vi skyver den åpen og bakstykket får en knekk som gir telefonen et eiendommelig utseende. Dette skal være ergonomisk riktig, uten at vi kan si oss i stand til å gå god for påstanden.

Testmobilen vi har fått er sort, med detaljer i nesten selvlysende gult. Det gir en hard kontrast og sørger for å gi mobilen et sportslig preg. En stor skjerm på 2,2 tommer med QVGA-oppløsning (240x320 punkter) gjør skjermen ypperlig for videotitting. Nederst på fronten sitter et metallgitter. Vårt testpanel er ikke helt enige i om det er pent eller ikke, men flertallet lander på at det er ganske tøft. Bak gitteret sitter en kraftig høyttaler som brukes når du ser film eller hører på musikk uten hodesett. Det siste bør du egentlig la være. Favorittmusikken blir ikke helt den samme etter en tur gjennom den lille høyttaleren.

Like tøft er det ikke at glassoverflaten suger til seg fingermerker. Husk å ha pusseklut i lomma. Over menyknappen finner vi en liten kant som gir hold for fingrene når vi skal skyve frem tastaturet. 

Kamera

Kameraet tar bilder med to megapiksler oppløsning. Det er godt i underkant av hva du bør få på en splitter ny smart-mobil. Men kameraet har fotolys og tar relativt greie bilder. Videokameraet har en oppløsning som tilsvarer skjermen på mobiltelefonen (QVGA), eller du kan velge lavere oppløsning for meldingsvideoer (QCIF eller SQCIF). Kameraplasseringen er grei nok om du holder mobilen som et kamera, men om du vil ta bilder med skjermen på høykant må du passe fingrene. Da kommer nemlig kameralinsen svært langt ned på mobilen.

Skyvemekanismen er presis og uten slark. En fjærbelastning gjør at telefonen ikke blir stiv, men gir etter om vi presser den mot øret. Bøyemekanismen virker solid, og vi har ingen grunn til å tro at dette er noe svakt punkt ved mobilen.

Sammenliknet med Motorolas øvrige modeller er Z8 relativt stor. Z8 er fem cm bred og veier 112 gram. Det er litt over gjennomsnittet i vekt og volum, men ikke så mye at det er plagsomt å gå med Z8 i lomma. Til sammenligning veier nye Nokia N81 140 gram, mens Sony Ericsson P1i veier 124 gram og Nokia N95 120 gram. Alle disse bruker Symbian OS.

Tastene på Z8 er ikke de beste i verden, men de gjør nytten. Overflaten ser glatt ut, men gir bedre friksjon enn forventet. Vi føler like vel at det blir litt som å trykke på en tynn plastfilm, selv om responsen er som for mer ordinære taster. Den runde navigasjonstasten er liten og litt i stiveste laget.

Menyer

Menyene på Z8 er litt uvante. Her er en egen ”hjem” knapp som henter opp en meny der ikonene er plassert i et rutemønster. Men allerede før vi kommer til denne menyen har vi en listemeny med andre snarveier enn i ikonmenyen. Det virker litt underlig å måtte bla i to forskjellige menyer på en og samme telefon. 

Selvsagt er det godt ment – den første menyen er snarveier til de funksjonene vi antakelig vil bruke mest. Noe av det samme finner vi på UIQ3-mobilene fra Sony Ericsson. Ikke minst er det praktisk at musikkspilleren har egen linje på denne startmenyen. Her ser du informasjon om filen som spilles i tillegg til en forløpsindikator. 

Nettleseren er Opera 8.65 for Symbian OS. Du kan skalere teksten i nettleseren ved å velge zoom-funksjon fra 20 til 200 prosent. Du kan også sette opp om telefonen skal vise nettsiden vannrett eller horisontalt på skjermen.

Videospiller

Filmen som følger med på minnekortet spiller bra på skjermen til Z8, men av en eller annen grunn spilles den ikke i mobiltelefonens mediespiller. I stedet må du gå til en egen mediespiller som heter Mobiclip Player før du i det hele tatt finner filmen. Denne er komprimert i .mo-format, en type Macromedia Flash-fil som foreløpig ikke er særlig utbredt.

Filmkvaliteten er det ikke noe å si på. Bildet er skarpt med lite pikselering, til tross for at hele spillefilmen er komprimert ned til drøyt 220 MB. Den som måtte mene at en mobilskjerm uansett er for liten for film kan få seg en aha-opplevelse. 

Lite programvare

Som proffbruker vil du antakelig savne funksjoner som Active Sync og programvare for åpning av vedlegg i e-posten. Selv ikke enkle Word-filer kan leses på Z8. Vi savner også FM-radio og synes det er tynt med programmer som gjør dette til en businessmobil. Ved å laste ned RoadSync og kjøpe lisens fikk vi likevel en velfungerende ActiveSync-løsning med pushmail på Z8. 

Fra DataViz lastet vi ned en filleser som også er gratis. Men dette er standard på andre symbianmobiler og burde være det her også. 

I det store og hele er mangelen på applikasjoner påfallende. Her finnes rett nok ett javaspill – Asphalt II, men mediespiller, kamera, tid, alarm, kalender, meldinger, kalkulator og notatblokk er ikke all verden å skryte av når vi tross alt snakker om en smartmobil. 

Tidlig

Vi skal ikke glemme å legge til at vår mobiltelefon er et tidlig eksemplar, og at det selvsagt kan komme mer omfattende oppdateringer av programvaren i mobilen. Men foreløpig ser det ikke slik ut, og vi gleder oss over at vi i alle fall kan eliminere en del av manglene ved hjelp av gratis programvare fra Internett.

Skal vi trekke en konklusjon får det bli at Motorola har gjort et hederlig forsøk på å levere en mediemobil, men at den uten FM-radio og med lite programvare faller litt mellom to stoler.

Les også