Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNinebot by Segway batteri til KickScooter (NEB1002-H1)

Et ekstrabatteri vi virkelig skulle likt å anbefale deg

Det er bare ett stort problem.

Vegar Jansen, Tek.no

En av de mer artige tingene som har skjedd i år er bortfallet av forbudet mot små elektriske kjøretøy. Så i hele sommer har vi kunnet suse rundt på slikt som elektriske rullebrett og elsparkesykler.

Sistnevnte har vi også fått testet noen av, og en av våre favoritter har vært Ninebot by Segway KickScooter ES1. Men dersom du har mange bakker der du bor, vil den nok kunne oppleves som litt svak når hellingen blir for bratt.

Derfor hoppet vi villig på da vi fikk muligheten til å teste Ninebots eksterne batteri med betegnelsen NEB1002-H1.

Dette batteriet koster et par tusenlapper, kan relativt enkelt ettermonteres og passer til modellene KickScooter ES1 og ES2.

Dersom du ikke kjenner til KickScooter ES2, er dette en litt sterkere og forbedret modell enn ES1.

Start med å ta en kikk på spesifikasjonene til de to sparkesyklene:

KickScooter ES1 KickScooter ES2
Batteri5,2 Ah, 36 V, 187 Wh5,2 Ah, 36 V, 187 Wh
Motor250 W300 W
RekkeviddeOpptil 25 kmOpptil 25 km
Toppfart20 km/t25 km/t
Kjøremodi33
Vekt11,3 kg12,5 kg
Lengde (sammenslått)112 cm112 cm
Maks belastning100 kg100 kg
Lys, refleks, hornMangler baklys og bjelle/hornMangler bjelle/horn
DempingForhjulForhjul og bakhjul
Hjulstørrelse8 tommer8 tommer
Pris på nett7000 kroner7600 kroner
Ukjent rebell på en KickScooter ES2.
Vegar Jansen, Tek.no

Som vi ser er det kun ett «problem» med KickScooter ES2, og det er topphastigheten på 25 kilometer i timen. Som vi vet er grensen for offentlig bruk i Norge 20 kilometer i timen – eller 22 km/t i praksis på grunn av et slingringsmonn på pluss/minus 10 prosent.

Det er egentlig trist, for ES2 er ikke så mye dyrere enn ES1, og er egentlig en del bedre på flere måter. Motoren er litt sterkere, den har baklys/bremselys, litt bedre styrehåndtak og ståbrettet har et underlag som tåler litt mer søl før det ser skikkelig møkkete ut.

I tillegg har den fjæring bak, noe som gjør kjøreturen enda litt mer behagelig når underlaget ikke er ideelt.

KickScooter ES2 byr også på RGB-lys på undersiden av brettet – eller «rånelys» som det også kan kalles. Det er mulig å velge farge på lysene via Segway/Ninebot-appen, og føler du deg litt konservativ kan de også slås helt av.

KickScooter ES2. Hvis du ikke får draget og/eller respekt når du ruller gatelangs med sånne lys, så vet ikke vi!
Vegar Jansen, Tek.no

Ettersom vi i vår store samletest av elsparkesykler oppdaget at det kunne være et visst spenn mellom oppgitt og faktisk hastighet, har vi også prøvd ES2. Dessverre må vi bekrefte at den er for kjapp – vi målte den til 26 km/t med vår GPS.

Det hadde vært greit dersom vi testet en vanlig elsykkel, men for sparkesykler er dette litt for fort.

En helt annen opplevelse

I informasjonen vi først fikk fra Witt, som fører Segway i Norge, kom det frem at et ekstra batteri ville sørge for lenger rekkevidde for ES1 og ES2 – opp til 45 kilometer kunne vi lese i brosjyren. Men med tanke på at ES1 ga seg allerede etter 13 kilometer i vår test, vil vi tro dette kun kan oppnås med kjøring i «økonomimodus» på flatmark.

Ekstrabatteriets kapasitet er for øvrig oppgitt til 187 Wh – det samme som syklenes interne batteripakke – så en omtrentlig dobling av rekkevidden høres logisk ut.

For ES2 kunne vi også lese at topphastigheten ville øke til 30 km/t.

Hva brosjyren dog ikke sa noe om var at sparkesykkelen også ble betraktelig sterkere med ekstrabatteriet montert. Sykkelen ble ganske enkelt mer sprelsk. Spesielt ble det langt morsommere å kjøre i bakker.

Vi har målt, og tallenes tale er meget klar: I bakketesten vår gikk tiden fra 24,1 sekunder til 14,5 sekunder – en forbedring på nesten ti sekunder. Med ekstrabatteriet flyr ES1 opp som en av de sterkeste vi har hatt i den bakken. Kun Troll S5 med to motorer har dratt seg opp fortere.

Ekstrabatteriet kan være litt i veien når sykkelen skal løftes og/eller bæres i sammenslått tilstand.
Vegar Jansen, Tek.no

På «spurtetappen» vår gikk tiden ned fra 16,4 til 14,3 sekunder – altså to gode sekunders forskjell.

Vi tok en rekkeviddetest også, der vi ganske enkelt kjørte 15 kilometer og sjekket hvor mye strøm som var igjen på de to batteriene. Her sa sykkelen og appen 55 prosent gjenstående, så vi vil tippe at vi kommer rundt 30 kilometer mellom bakkar og berg før sykkelen virkelig begynner å protestere.

Mer kraft og bedre rekkevidde er fine greier, men det er verdt å merke seg at ekstrabatteriet har noen ulemper også. Vekten er på halvannen kilo, så sykkelen blir desto tyngre.

Samtidig gjør plasseringen av ekstrabatteriet at det blir vanskeligere å få tak dersom sykkelen skal løftes og/eller bæres når den er sammenslått. Og batteriet vil naturlig nok være i veien dersom du pleier å ha noe hengende fra kroken på styrestammen.

For rask

Til tross for dette var likevel vår umiddelbare reaksjon på ekstrabatteriet store smil, tomler opp og en mening om at dette ikke var så mye å lure på.

Men så dukket det opp et stygt skjær i sjøen.

For med batteriet påmontert kunne vi da vitterlig også måle ES1 kjørende i opptil 26 km/t, selv om det ikke stod noe om økt hastighet i informasjonen vi hadde fått.

Fra Tomas Jæger Molzen, som er nordisk salgs-/produktansvarlig i Witt, fikk vi vite at fastvaren til ES1 hadde blitt oppdatert i ettertid. Nå er det slik at ekstrabatteriet også sørger for at toppfarten øker til 25 km/t.

Så selv om vi virkelig ville likt å kalle batteriet en super oppgradering for ES1-eiere som bor på steder med mange bakker, er det faktisk slik at sykkelen ikke kan kjøres lovlig med det påmontert.

Å montere batteriet er enkelt: Skru den medfølgende festebraketten fast på rattstammen, fest deretter batteriet til braketten.
Vegar Jansen, Tek.no

Angående montering kan vi også nevne at det hele er en ganske enkel operasjon. For en som har traktert en unbrakonøkkel før, vil det trolig ikke ta mer enn mellom fem og ti minutter.

Men med mindre noen starter en underskriftskampanje for å få Ninebot-gjengen til å skru ned hastigheten igjen, er den altså fy-fy å bruke.

Kanskje en større tohjuling frister mer?
Vi har testet noen av de billigste elsyklene på markedet >>>

Ninebot by Segway eksternt batteri NEB1002-H1

Ninebot by Segway eksternt batteri NEB1002-H1

sitatVi skulle likt å anbefale dette batteriet, men...

Fordeler

  • +
    Øker rekkevidden
  • +
    Øker topphastigheten
  • +
    Øker motorkraften

Ting å tenke på

  • Får topphastigheten forbi lovlig
  • Øker totalvekten på sykkelen
  • Kan fysisk være litt i veien
annonse
Ninebot by Segway External Battery for ES1/ES2I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse