Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPhilips Hue

Smarte lyspærer kan heldigvis brukes til mer enn å fargelegge stua di

Vi har testet Philips Hue.

Phillips Hue

De siste fire ukene har jeg knapt tatt i en lysbryter. Rett før jeg står opp om morgenen, slår lampene på stua seg på med et ned-dimmet, soloppgang-oransj lys, noe som er veldig behagelig for et par søvntunge øyne på vei til kaffetrakteren.

Mens jeg drikker kaffe og spiser frokost blir lyset gradvis sterkere og mindre oransj, og før jeg går ut døren for å gå på jobb er det som om det er dagslys inne. Denne overgangen går så sakte at øynene tilpasser seg endringene i lyset omtrent uten at jeg legger merke til det. Når solen har stått opp, og det kommer nok dagslys inn gjennom vinduene, slår lysene seg av, også dette gradvis og nesten umerkelig.

Når jeg kommer hjem fra jobb er de på igjen, dagslys-fargede og sterke, men utover kvelden blir de gradvis mørkere og mer oransje i fargen, for å stimulere kroppens produksjon av søvnhormoner, slik at jeg blir naturlig trett og sovner raskt når det er leggetid. Innen jeg sovner, har lysene slått seg av igjen. Helt selv.

Vel, det var i alle fall slik vi håpet at Phillips Hue skulle fungere. Det gjorde det til dels også, men ikke uten problemer.

Noen av produktene i Hue-systemet. Vi har testet startsettet oppe til venstre i bildet, sammen med et «Dimming kit» som ikke er i bildet.

Millioner av farger og sikkert like mange teoretiske bruksområder

Philips Hue kan best beskrives som et lyssystem til hjemmet ditt, bestående av flere forskjellige lamper, lyspærer, LED-striper og atmosfærelys, som du kan programmere og fjernstyre fra mobiltelefonen eller nettbrettet ditt. De fleste lampene og lyspærene kombinerer røde, blå og grønne LED-er, som sammen kan skape omtrent 16 millioner farger. I alle fall i teorien.

Lyspærene og lampene kobles sammen trådløst i en «Bridge» - en slags router, som igjen er koblet til mobiltelefonen eller nettbrettet ditt via Wi-Fi-nettet hjemme. Denne kan holde styr på opp til 50 forskjellige lyspærer, så hvis du vil kan du nok koble til alle lysene dine. Så lenge pæra passer, men det kommer vi til.

Undertegnede har testet Hue i fire uker nå, og brukt systemet aktivt hjemme. Det finnes som sagt mange ulike lamper i systemet (se faktaboks til høyre), men vi har testet grunnpakken «Ambience starter kit», som består av en Bridge med fire fargepærer, og et såkalt «Dimming Kit», som ganske enkelt består av en lyspære med hvitt lys og en liten fjernkontroll for å dimme lyset.

Stort system, men noe glimrer med sitt fravær

Grunnpakken krever ikke rare installasjonen, alt du trenger er lamper med sokkel E27 (stor sokkel) eller GU10 (typisk for spotter). Vi har fått et startsett med sokkel E27, så allerede her møter undertegnede på det første, og forholdsvis store problemet: Jeg har nesten ingen lamper med stor sokkel hjemme.

For å få noe særlig utbytte av grunnpakken har det helt klart mest hensikt å installere den i der jeg er mest når jeg er våken hjemme, og det er i stua. Men av de tre lampene jeg har i stua hjemme, er det bare pendellampen som har stor sokkel. De andre to, en liten bordlampe og en taklampe, har sokkel E14, såkalt «liten sokkel». Jaja, tenkte jeg, da tester jeg dem ut som «wake-up-light» på soverommet de første dagene; men nei, liten sokkel der også.

Det kan være at en E14-til-E27-adapter hadde fungert, men disse er ikke å få kjøpt i vanlige butikker. Du finner dem for eksempel hos Lampeguru.no, men med en leveringstid på 3-7 hverdager gadd vi ikke vente på det. Løsningen ble å ta turen til nærmeste alt-mulig-butikk og kjøpe noen veldig enkle lampesokler for testens skyld.

Oppdatert: Ifølge Phillips skal slike overganger fungere helt fint, men du må være obs på at de i praksis gjør lyspærene litt lengre.

Vi kan velge mellom stor sokkel (E27) og sokkel GU10, men ikke liten sokkel (E14).

Enkelt oppsett, men ingen grupper

Med nye lamper med passende sokkel på plass gikk resten av innstallasjonen mer eller mindre som smurt. Sett lyspærene i lampene, skru på strømmen, koble Bridge-enheten til Wi-Fi-routeren og last ned Philips Hue-appen til smarttelefon eller nettbrett. Appen tar deg gjennom innstallasjonen steg for steg, og det er i grunn veldig enkelt.

Installasjonen er veldig enkel.

Når den har funnet broen, søker den selv opp og legger til lyspærer og eventuelle fysiske brytere (dvs. «Dimmer switch» eller «Tap switch». Den eneste lyspæren appen ikke fant automatisk var den hvite som fulgte med i dimmer-kittet, men denne fikk vi etter et par forsøkt lagt til manuelt ved å be appen søke etter serienummeret til lyspæra.

De fysiske bryterne installeres også mer eller mindre automagisk, og det er veldig enkelt å bestemme hvilke lys de skal styre. Inne i Hue-appen får vi en oversikt over de ulike lampene og bryterne. Vi kan sortere dem og gi dem navn slik at vi har litt enklere oversikt, men vi kan ikke dele dem inn i grupper.

Med «Tap».bryteren kan du legge inn forskjellige oppsett på de forskjellige knappene, slik at du ikke må bruke mobilen til å styre lyset.

Det at vi ikke kan dele lysene og bryterne inn i grupper er i grunn litt rart, for hvis du har flere lys og brytere i flere rom, tenker vi at det ville vært naturlig å kunne gruppere dem etter det. Altså ha én gruppe for kjøkkenet, én for stua, én for soverommet og så videre. Vi har som sagt bare testet systemet med fire lamper, og da trenger vi i grunn ikke grupper for å ha oversikt. Og selv om det neppe er mange som «makser» broens tilkoblingskapasitet på 50 enheter, ser vi jo at med en gang du kommer opp i en 10-12 lys fordelt på tre-fire rom, ville muligheten for å sortere dem i grupper gjort resten av bruken mye enklere.

16 millioner farger, men hvor mange trenger du?

Uansett, når du har oversikt over hvilke lamper som er hvor, er det forholdsvis enkelt å justere hver enkelt i appen. Under menyen «Lights» kan vi justere både lysstyrken og fargen til hvert enkelt lys. Fargekartet er delt slik at spekteret av hvitt lys er for seg selv. Dette er fint siden vi fant ut at vi svært sjeldent benyttet oss av de andre fargene. Det var litt gøy å skifte fra rødt, til blått, til grønt helt i begynnelsen, men hvor ofte vil du egentlig ha rødt lys i stua? Eller lilla for den saks skyld?

Nei, for at stua skulle se ut som et hjem og ikke en nattklubb, har undertegnede endt opp med å omtrent utelukkende bruke hvitt lys, men med ulik hvitbalanse. Varmere lys på morgenen og kvelden, og dagslys-hvitt midt på dagen. Det eneste unntaket er helt sent på kvelden, da jeg har gått vekk fra det hvite spekteret for å få et litt ekstra varmt oransj lys, med en fargetemperatur som ikke er så helt ulik stearinlys.

Dette sammensatte illustrasjonsbildet viser litt av spekteret av hvitt lys vi får fra Philips Hue, fra varmt til venstre, nøytralt i midten til kaldt til høyre. Siden øynene våre omstiller seg til lyset mer enn kameraet her, oppleves ikke lyset like blått som det blir på bildet.

Så når får du bruk for de andre fargene? Det er selvsagt en smak sak om du vil ha lilla, grønt, rødlig eller mer nøytralt lys hjemme. Og har du fest kan det helt klart gi dekoren en ekstra dimensjon, i alle fall hvis det gjøres som en effekt. Her er kanskje LED-båndene, eller atmosfærelysene Bloom og Iris best egnet, siden vi ser for oss at det kan være slitsomt med for sterke farger på taklyset. Nå er undertegnede riktignok ikke interiørarkitekt, men vi kan tenke oss at grensen fra at stua di ser ut som en kul nattklubb, til at den ser ut som «the Bing» fra Sopranos, er ganske fin.

Når du har funnet fargene du vil ha, om det nå er neon-lilla eller bare glødelampe-gul, og satt lysstyrken, kan du lagre oppsettet som en hurtiginnstilling, kalt en «Scene». Det skal vi se mer på på neste side.

I bruk og konklusjon

Scene-skaperen har sine mangler

En Scene - som nevnt på forrige side - er et hurtigoppsett som gjør at du slipper å stille inn hvert lys hver for seg hver gang du har lyst til å endre på stemningen i rommet. Appen kommer med flere scener som er satt opp på forhånd, men vi måtte justere litt på dem før vi ble fornøyd. Det er selvsagt ikke så rart, disse forhåndsoppsettene er jo ikke laget for meg personlig, og Philips kan jo ikke vite hvor jeg har lampene mine, eller hvor sterkt lys jeg vil ha over spisebordet i forhold til sofaen, for den saks skyld.

De scenene du bruker mest kan du ha lett tilgjengelig på telefonen via en widget, eller på smartklokka di (Apple Watch og Android Wear). Du kan også programmere inntill fire av dem inn i den fysiske bryteren Hue Switch, slik at du ikke alltid må ha mobiltelefonen lett tilgjengelig for å endre lysene. Det finnes to måter å lage en scene i appen:

Det er to måter å lage en «scene» på, og begge har noen store mangler.

Én er å gå via scene-velgeren. Der kan vi enten redigere scenene som finnes fra før, lage oppsettet ut fra et bilde, eller vi kan lage en nye ut fra fire grunnoppsett. Noe som er veldig merkelig her er at vi kan ikke endre farge på lysene, men blir låst til fargene som er i oppsettet eller i bildet. Og vi kan heller ikke legge den hvite lyspæra inn en scene her, uten at vi skjønner helt hvorfor. Vi kan nemlig fint gjøre det hvis vi setter opp en scene via Lights-menyen, og vi ha lyspæra med i en scene hvis vi vil programmere eller automatisere den - noe som jo er halve poenget med Hue.

Den andre måten å lage en scene på er altså å gå via Lights-menyen. Nå står vi fritt til å velge farger, lysstyrke, og vi kan legge til den hvite lyspæra. Det er ikke like enkelt å ta utgangspunkt i et av oppsettene som finnes fra før når vi går denne veien, og av en eller annen grunn kan vi heller ikke velge symbolet denne scenen skal få tildelt. Det blir bare automatisk en sånn regnbue-farget greie som du kan se blant scenene i skjermbilde nummer to (oppe fra venstre) i bildet til høyre. Det er irriterende at vi ikke kan bytte ut disse bildene som vi vil, det hadde nemlig gjort det enklere å sortere scenene på en oversiktlig måte.

Automatiseringsfunksjonene i appen er for enkle

Slik har undertegnede fått lysene i stua til å gå av seg selv. Det har fungert greit, men det er forholdsvis manuell automatikk.

En fjernkontroll til lysene - enten den er fysisk i form av Hue Switch, eller virtuell i form av appen - er kjekk og ha, men for å få fullt utbytte av Hue må vi benytte oss av de smarte funksjonene.

Noe av det som vi har likt best med Philips Hue er muligheten til å automatisere lysene hjemme. I appen kan du stille inn at en bestemt scene skal aktiveres på et bestemt tidspunkt. For eksempel at den behagelige «Relax» skal slå seg på litt før du står opp, men etter noen minutter aktiveres den mer dagslysfargede «Energize», men med en halvtimes overgang slik at øynene tilpasser seg, og du våkner sammen med lyset, omtrent uten å merke det. På samme måte kan du stille det inn slik at lyset blir gradvis varmere og svakere for eksempel fra klokken seks på kvelden. På den måten skaper du en kunstig døgnrytme i hjemmet ditt som kan hjelpe deg med bedre søvn.

Det er også mulig å sette opp et geo-gjerde som slår lysene av når vi går ut, og på igjen når vi kommer hjem. Dette kan for så vidt være kjekt, i alle fall hvis du bor alene eller er den siste som går, men undertegnede har ikke brukt dette noe særlig. Det største problemet er at vi bare kan velge å ha funksjonen av eller på hele tiden, mens jeg gjerne skulle hatt det slik at lysene slo seg av når jeg gikk, men ikke hvis det fortsatt er folk i huset. Nå ble resultatet istedet at jeg mørkla stua da jeg gikk en tur med hunden, til tross for at det fortsatt satt noen igjen der. Det er klart at denne funksjonen kommer mer til sin rett hvis lysene i entreen er koblet opp til systemet, da kan vi jo unngå å blende eller mørklegge de som sitter i stua når vi kommer og går. Og vi kan stille geo-gjerdet inn slik at det bare er aktivt etter solnedgang, slik at vi ikke slår på lyset unødvendig (så fremt det kommer dagslys inn i entreen), men vi savner muligheten til at funksjonen kan slå seg av eller på ut fra om det er andre i huset eller ikke.

For mer avanserte funksjoner må du ut av systemet

Automatiseringsfunksjonene som ligger innebygget i appen er forholdsvis enkle, men for å være helt ærlig har det fungert fint for undertegnede. Det at lysene endrer seg etter klokken har sine fordeler så lenge du legger deg og står opp på sånn omtrent samme tid hver dag, siden det kan hjelpe deg med å holde en stabil døgnrymte, som igjen kan føre til bedre søvnkvalitet.

Men skal du ha mer avanserte funksjoner må du ut av Hue-appen. Hue er kompatibelt med flere andre smart-systemer, som for eksempel Apple HomeKit, Nest og Samsung SmartThings. I tillegg finnes det et hav av muligheter via alle enheten som er koblet til «If This Then That». Her er noen ting du kan gjøre:

  • Bruke posisjonsdata på telefonen til å for eksempel blinke med lysene hjemme når du går fra jobb (vi kaller det et «sett på middagen»-varsel).
  • Skru på lysene hvis brannalarmen går (hvis du har en smart brannalarm, som for eksempel Nest Protect)
  • Blink med lysene på soverommet når Fitbiten din registrerer at du har sovet for lenge.
  • Skru på lysene når et familiemedlem kommer hjem ved hjelp av ansiktsgjenkjennelsen i det smarte overvåkningskameraet Netatmo Welcome.
Klikk på bildet for å se en større versjon.

Veldig smarte ting alle sammen, men også dette har noen litt kjipe begrensinger. Det største problemet er kanskje at IFTTT skulle vært «If This Then That But Only If And Then This». Altså, skru på lysene hjemme når et familiemedlem kommer hjem, men bare hvis de ikke står på fra før av, og ikke til mer enn halv styrke hvis det er kveld. Hvis mor og far i familien sitter og ser film med et behagelig dempet lys, vil du jo ikke ha full flombelysning bare fordi sønnen i huset kom hjem.

En annen begrensning ligger i hvilke «actions» du kan legge inn i IFTTT. For eksempel, hvis vi skal sette opp et «sett på middagen varsel» (også kjent som «mor/far kommer hjem så nå må vi slå av Playstation og finne frem leksene»-varsel), kan vi velge mellom alternativene i skjermbildet til høyre her.

Vi kan for eksempel velge at ett, flere eller alle lysene skal blinke eller slå seg på, men vi kan ikke aktivere en bestemt scene, eller velge for eksempel at lampa på kjøkkenet skal blinke rødt i 10 sekunder. Det vil si, vi fikk lysene til å blinke rødt ved å kombinere to «oppskrifter» med samme «trigger», men da henger det litt, og vi kan ikke velge hvor lenge lysene skal blinke.

Konklusjon

Vi trenger flere smarte funksjoner inne i appen

Det burde være klart nå at Hue-systemet har veldig mange smarte funksjoner og muligheter, men at det er litt for mange «men» gjennom hele prosessen. Det er enkelt å installere, men ikke hvis du har lamper med liten sokkel (E14). Du kan sortere lysene dine, men ikke enkelt gruppere dem rom for rom. Du kan stille det inn slik at lysene slår seg på eller av når du kommer og går, men vi kan ikke ta høyde for om det er folk hjemme eller ikke. Vi kan bruke IFTTT til mer avansert programmering, men valgmulighetene der er i grunn ganske begrensede. Du kan la lysene blinke og skifte farge i takt med musikken, men da må du finne en tredjeparts-app.

Appen «Ambify» som skal få lysene til å blinke og skifte farge i takt med musikken vår, finner ikke musikken vår. og brukermanualen leder til en nettside som «does not exist»...

I forhold til mulighetene som ligger i systemet, har Philips selv laget en overraskende funksjonsfattig app. Vi mistenker - men presiserer at dette bare er våre spekulasjoner - at Philips har stolt på at så lenge de laget en godt produkt og en godt platform med maskinvare og lamper, så ville de gode tredjepartsappene komme av seg selv. Og det finnes noen helt greie, men vi har ikke funnet én som dekker alle behov. Vi fant én som stiller lysene ut fra solen der du er (eller ikke er; du legger selv inn adressen så hvis du vil følge det australske døgnet står du fritt til det), men den hadde ingen automatisk funksjon for å skru av lysene på natta. Med en annen app fikk vi lysene til å «danse» i takt med musikken, men det var også det eneste denne appen gjorde. Og med en tredje app kunne vi la lysene varsle oss hvis vi for eksempel fikk en epost eller SMS, som om ikke mobiltelefonene våre maser nok om dette allerede.

Og hvem vet om disse appene blir vedlikeholdt og oppdatert slik at de fungerer med fremtidige iOS/Android-oppdateringer. Flere av de vi prøvde hang seg opp eller stoppet helt, og noen fungerte ganske enkelt ikke som beskrivelsen sa. Musikk-appen Ambify til iOS, som ikke bruker mikrofonen på telefonen, men analyserer musikken du spiller av fra Musikk-appen, fant ikke musikken vår, så det eneste vi fikk lysene til å danse i takt med var podcastene våre...

Nei, det vi savner mest av alt er en bedre app fra Philips, der vi får alle mulighetene samlet på ett sted, som vi kan stole på fungerer.

Likevel liker vi det

Dimmer-bryteren fra Hue, som kan plasseres i et veggfeste med magneter og fungere omtrent som en vanlig lysbryter, eller tas ut og brukes som fjernkontroll.

Til tross for at vi føler at det er mye potensiale som går tapt i de begrensede mulighetene i appen, er vi likevel fornøyde med Philips Hue etter fire ukers bruk. Så har ikke geo-gjerde funksjonen fungert optimalt, og vi har ikke kunnet la lysene stille seg automatisk etter solen, men etter litt prøving og justering så har vi fått timeplan-funksjonen til å gjøre nesten samme nytten. Og resultatet, der lyset gradvis blir sterkere og hvitere utover morgenen slik at vi våkner, og gradvis varmere og svakere utover kvelden, er i grunn veldig behagelig. Og det har helt klart hjulpet undertegnede med å holde en god døgnrytme, slik at jeg ikke bare kommer meg i seng til fornuftig tid, men også sover forholdsvis raskt. Noe som igjen gjør at jeg føler meg litt mer opplagt på dagtid.

Og det er kjekt å kunne styre lysene fra mobilen, særlig når du sitter litt godt tilbakelent i sofaen. Men det er ikke kjekt når du MÅ styre lysene fra mobilen, derfor syntes vi at det er nødvendig å ha en av de to lysbryterne Hue Tap eller Hue Dimmer. Samtidig synes vi det er dumt at de ikke har én bryter med begge funksjoner; kunne ikke den ene bryteren på scenevalgsbryteren Tap også ha fungert som en dimmer? Hold inne for å dimme, trykk kort for å skru av/på? Det fungerer med spottene på badet mitt...

En annen ting som er verdt å tenke på er prisen. Et startsett med tre lyspærer koster rundt 15-1600 kroner, ekstra lyspærer koster en femhundrelapp for stykket, to meter LED-bånd koster 700 kroner, en dimmer koster rundt 200 og en scenevalgsbryter koster omtrent 500. Lampene er enda dyrere. Skal du fylle hele huset kommer det til å svi i lommeboka, men vi følte at vi kom langt med å bare installere startsettet i stua, så kan man jo alltids oppgradere litt og litt ved behov.

Alt i alt likte vi Hue, men det er mye uutnyttet potensiale her.

Vi har troen på at Philips Hue kommer til å bli bedre, spesielt hvis de tar et tak og lager en bedre app med flere avanserte funksjoner. Vi trenger en «If this then that but only if» slik at vi kan si «Slå på lyset hvis jeg kommer hjem, men bare hvis det ikke står på fra før, og slå av lyset i gangen etter 10 minutter». I mellomtiden må vi som sagt jobbe litt rundt det.

Det er ikke «plug-and-play», og hvis du ikke har tålmodighet til å prøve, feile og justere, kan vi egentlig ikke anbefale Philips Hue slik det er nå. Men hvis du derimot er villig til å investere litt tid i oppsettet, kanskje har andre smart-produkter og ikke er fremmed får å teste ut IFTTT, tror vi du kommer til å like Hue og mulighetene som finnes der.

Les også
Fem tips for å begynne å gjøre huset ditt smart
Les også
Flic: Universalknappen vi kan koble til «alt»
Les også
Canary All-In-One: Denne kan passe huset mens du er på ferie
Les også
Husker du Atari? Nå skal de begynne å lage maskinvare igjen
Les også
Nye Philips Hue + Philips Hue Go: Philips har hørt på kritikken og lanserer ny app i dag
Les også
Philips' smarte lyspærer skal hjelpe deg å sove
Les også
Nest har gjort smarthusene enda smartere
annonse