TestPhilips Hue

Smarte lyspærer kan heldigvis brukes til mer enn å fargelegge stua di

Vi har testet Philips Hue.

Phillips Hue

De siste fire ukene har jeg knapt tatt i en lysbryter. Rett før jeg står opp om morgenen, slår lampene på stua seg på med et ned-dimmet, soloppgang-oransj lys, noe som er veldig behagelig for et par søvntunge øyne på vei til kaffetrakteren.

Mens jeg drikker kaffe og spiser frokost blir lyset gradvis sterkere og mindre oransj, og før jeg går ut døren for å gå på jobb er det som om det er dagslys inne. Denne overgangen går så sakte at øynene tilpasser seg endringene i lyset omtrent uten at jeg legger merke til det. Når solen har stått opp, og det kommer nok dagslys inn gjennom vinduene, slår lysene seg av, også dette gradvis og nesten umerkelig.

Når jeg kommer hjem fra jobb er de på igjen, dagslys-fargede og sterke, men utover kvelden blir de gradvis mørkere og mer oransje i fargen, for å stimulere kroppens produksjon av søvnhormoner, slik at jeg blir naturlig trett og sovner raskt når det er leggetid. Innen jeg sovner, har lysene slått seg av igjen. Helt selv.

Vel, det var i alle fall slik vi håpet at Phillips Hue skulle fungere. Det gjorde det til dels også, men ikke uten problemer.

Noen av produktene i Hue-systemet. Vi har testet startsettet oppe til venstre i bildet, sammen med et «Dimming kit» som ikke er i bildet.

Millioner av farger og sikkert like mange teoretiske bruksområder

Philips Hue kan best beskrives som et lyssystem til hjemmet ditt, bestående av flere forskjellige lamper, lyspærer, LED-striper og atmosfærelys, som du kan programmere og fjernstyre fra mobiltelefonen eller nettbrettet ditt. De fleste lampene og lyspærene kombinerer røde, blå og grønne LED-er, som sammen kan skape omtrent 16 millioner farger. I alle fall i teorien.

Lyspærene og lampene kobles sammen trådløst i en «Bridge» - en slags router, som igjen er koblet til mobiltelefonen eller nettbrettet ditt via Wi-Fi-nettet hjemme. Denne kan holde styr på opp til 50 forskjellige lyspærer, så hvis du vil kan du nok koble til alle lysene dine. Så lenge pæra passer, men det kommer vi til.

Undertegnede har testet Hue i fire uker nå, og brukt systemet aktivt hjemme. Det finnes som sagt mange ulike lamper i systemet (se faktaboks til høyre), men vi har testet grunnpakken «Ambience starter kit», som består av en Bridge med fire fargepærer, og et såkalt «Dimming Kit», som ganske enkelt består av en lyspære med hvitt lys og en liten fjernkontroll for å dimme lyset.

Stort system, men noe glimrer med sitt fravær

Grunnpakken krever ikke rare installasjonen, alt du trenger er lamper med sokkel E27 (stor sokkel) eller GU10 (typisk for spotter). Vi har fått et startsett med sokkel E27, så allerede her møter undertegnede på det første, og forholdsvis store problemet: Jeg har nesten ingen lamper med stor sokkel hjemme.

For å få noe særlig utbytte av grunnpakken har det helt klart mest hensikt å installere den i der jeg er mest når jeg er våken hjemme, og det er i stua. Men av de tre lampene jeg har i stua hjemme, er det bare pendellampen som har stor sokkel. De andre to, en liten bordlampe og en taklampe, har sokkel E14, såkalt «liten sokkel». Jaja, tenkte jeg, da tester jeg dem ut som «wake-up-light» på soverommet de første dagene; men nei, liten sokkel der også.

Det kan være at en E14-til-E27-adapter hadde fungert, men disse er ikke å få kjøpt i vanlige butikker. Du finner dem for eksempel hos Lampeguru.no, men med en leveringstid på 3-7 hverdager gadd vi ikke vente på det. Løsningen ble å ta turen til nærmeste alt-mulig-butikk og kjøpe noen veldig enkle lampesokler for testens skyld.

Oppdatert: Ifølge Phillips skal slike overganger fungere helt fint, men du må være obs på at de i praksis gjør lyspærene litt lengre.

Vi kan velge mellom stor sokkel (E27) og sokkel GU10, men ikke liten sokkel (E14).

Enkelt oppsett, men ingen grupper

Med nye lamper med passende sokkel på plass gikk resten av innstallasjonen mer eller mindre som smurt. Sett lyspærene i lampene, skru på strømmen, koble Bridge-enheten til Wi-Fi-routeren og last ned Philips Hue-appen til smarttelefon eller nettbrett. Appen tar deg gjennom innstallasjonen steg for steg, og det er i grunn veldig enkelt.

Installasjonen er veldig enkel.

Når den har funnet broen, søker den selv opp og legger til lyspærer og eventuelle fysiske brytere (dvs. «Dimmer switch» eller «Tap switch». Den eneste lyspæren appen ikke fant automatisk var den hvite som fulgte med i dimmer-kittet, men denne fikk vi etter et par forsøkt lagt til manuelt ved å be appen søke etter serienummeret til lyspæra.

De fysiske bryterne installeres også mer eller mindre automagisk, og det er veldig enkelt å bestemme hvilke lys de skal styre. Inne i Hue-appen får vi en oversikt over de ulike lampene og bryterne. Vi kan sortere dem og gi dem navn slik at vi har litt enklere oversikt, men vi kan ikke dele dem inn i grupper.

Med «Tap».bryteren kan du legge inn forskjellige oppsett på de forskjellige knappene, slik at du ikke må bruke mobilen til å styre lyset.

Det at vi ikke kan dele lysene og bryterne inn i grupper er i grunn litt rart, for hvis du har flere lys og brytere i flere rom, tenker vi at det ville vært naturlig å kunne gruppere dem etter det. Altså ha én gruppe for kjøkkenet, én for stua, én for soverommet og så videre. Vi har som sagt bare testet systemet med fire lamper, og da trenger vi i grunn ikke grupper for å ha oversikt. Og selv om det neppe er mange som «makser» broens tilkoblingskapasitet på 50 enheter, ser vi jo at med en gang du kommer opp i en 10-12 lys fordelt på tre-fire rom, ville muligheten for å sortere dem i grupper gjort resten av bruken mye enklere.

16 millioner farger, men hvor mange trenger du?

Uansett, når du har oversikt over hvilke lamper som er hvor, er det forholdsvis enkelt å justere hver enkelt i appen. Under menyen «Lights» kan vi justere både lysstyrken og fargen til hvert enkelt lys. Fargekartet er delt slik at spekteret av hvitt lys er for seg selv. Dette er fint siden vi fant ut at vi svært sjeldent benyttet oss av de andre fargene. Det var litt gøy å skifte fra rødt, til blått, til grønt helt i begynnelsen, men hvor ofte vil du egentlig ha rødt lys i stua? Eller lilla for den saks skyld?

Nei, for at stua skulle se ut som et hjem og ikke en nattklubb, har undertegnede endt opp med å omtrent utelukkende bruke hvitt lys, men med ulik hvitbalanse. Varmere lys på morgenen og kvelden, og dagslys-hvitt midt på dagen. Det eneste unntaket er helt sent på kvelden, da jeg har gått vekk fra det hvite spekteret for å få et litt ekstra varmt oransj lys, med en fargetemperatur som ikke er så helt ulik stearinlys.

Dette sammensatte illustrasjonsbildet viser litt av spekteret av hvitt lys vi får fra Philips Hue, fra varmt til venstre, nøytralt i midten til kaldt til høyre. Siden øynene våre omstiller seg til lyset mer enn kameraet her, oppleves ikke lyset like blått som det blir på bildet.

Så når får du bruk for de andre fargene? Det er selvsagt en smak sak om du vil ha lilla, grønt, rødlig eller mer nøytralt lys hjemme. Og har du fest kan det helt klart gi dekoren en ekstra dimensjon, i alle fall hvis det gjøres som en effekt. Her er kanskje LED-båndene, eller atmosfærelysene Bloom og Iris best egnet, siden vi ser for oss at det kan være slitsomt med for sterke farger på taklyset. Nå er undertegnede riktignok ikke interiørarkitekt, men vi kan tenke oss at grensen fra at stua di ser ut som en kul nattklubb, til at den ser ut som «the Bing» fra Sopranos, er ganske fin.

Når du har funnet fargene du vil ha, om det nå er neon-lilla eller bare glødelampe-gul, og satt lysstyrken, kan du lagre oppsettet som en hurtiginnstilling, kalt en «Scene». Det skal vi se mer på på neste side.