Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCelluon PicoPro

– En iPad og en liten kloss ga meg en av årets største filmopplevelser

De små laserprojektorene kommer.

Dette er en litt uvanlig test for Tek.no. Det er ikke hverdagskost at vi tester en helt ny kategori produkter, men det gjør vi nå. Den siste uken har vi nemlig blitt svært imponert av en knøttliten laserprojektor fra produsenten Celluon. Tassen heter PicoPro.

Oppdatert: Opprinnelig ble tredjeparts ladere brukt for å drive projektoren, fordi overganger mellom ulike strømplugger ikke burde brukes som permanent løsning. Tredjepartsladerne klarte ikke å holde drift i projektoren kontinuerlig, selv om spesifikasjonen var riktig. Original lader gjør likevel det. Teksten er endret, og ett minus er tatt bort fra listen.

En seiglivet ønskeliste

Først et lite tilbakeblikk. For mange år siden hadde jeg en kontorprojektor stående noen måneder. Den hadde elendig oppløsning på fattige 480p. Den hadde en lampe som kunne gi seg når som helst – raskere dersom jeg var uheldig nok til å flytte på den mens den var varm. En innebygget vifte skulle ta brodden av varmen, men fikk det også til å høres ut som om projektoren var på nippet til å ta av.

Mange ulemper, men et digert bilde. Siden den gang har jeg speidet etter noe som kunne gi meg den samme fordelen, altså digert bilde, helst uten noen av ulempene. I hvert fall i mindre grad. Småprojektorer, såkalte pico-projektorer, har eksistert en stund. Som regel er disse utstyrt med et LED-lys og en liten og lavoppløst LCD-matrise. Mange av dem har også vifter.

Disse hersens viftene. I praksis har ikke dingsen jeg har ønsket meg eksistert.

Enkelte mobildingser har fått projektor innebygget. For enkelte formål kan disse være lure. Les om Lenovos Yoga Tab 3 Pro »

En ny type småprojektorer

Ikke før nå. Eller strengt tatt i fjor vår. For omtrent ett år siden lanserte produsenten Celluon projektoren PicoPro. Dingsen har byttet ut det vanlige LED-lyset med laserstråler, og den skal være i stand til å vise 1920 x 720 piksler. Joda, det er en merkelig oppløsning, og i realiteten er det en såvidt oppskalert 720p-oppløsning den arbeider med.

Dingsen har ikke en eneste vifte, og er dermed helt lydløs. Foruten de små musepipene den knøttlille høyttaleren på toppen klarer å gi fra seg. Ikke har den noen lyspære som må byttes heller, og man kan pelle den med seg øyeblikkelig etter bruk.

Er den lov å bruke?

Hvorfor disse projektorene foreløpig ikke er å få tak i i Europa vites ikke. Men da undertegnede jaktet på en tilsvarende løsning i Tokyo for noen uker siden var beskjeden at reguleringene i Japan og Europa ikke tillot salg av dem foreløpig. Det eksisterer et relativt omfattende regelverk rundt hva som er lov og ikke lov av laserprodukter i dag.

En telefon til Statens Strålevern bekrefter imidlertid at man har lov til å ta med seg en miniprojektor av denne typen inn i landet. Celluons PicoPro har laserklasse 3R, og med en effekt på hele 90 mW er den vesentlig kraftigere enn tillatte laserpenner. Men samtidig er dette en projektor som sprer effekten, og da handler det ifølge strålevernet mest om klassifiseringer, og det viktige er at denne ikke er laserklasse 4.

Vi fikk uansett klar beskjed om å sette oss inn i fornuftig bruk av lasere av denne typen, og sterk anmodning om å sjekke ut strålevernets egne nettsider med informasjon om temaet.

Utrolig fleksibel liten tass

Den lille projektoren kommer med et stativ, et utvalg kabler og, siden den er laget for det amerikanske markedet, en USB-lader som ikke passer i norsk vegg. Sannsynligvis har du uansett en slik for en annen dings liggende.

Batteriet som er bygget inn skal være sterkt nok til å drive projektoren i et par timer ved helt trådløs drift. Projektoren støtter DLNA og Miracast, og kan dermed fungere som trådløs skjerm for mobiltelefonen din hvis telefonen er basert på Android.

PicoPro oppå en Apple iPhone 6S.

Er den ikke det har projektoren også innebygget micro-HDMI-kontakt, slik at du kan koble den til mobilen med overgang, eller direkte til en hvilken som helst signalkilde med HDMI-kontakt. Bruker du kabel og batteridrift varer den i rundt tre timer på fullt batteri.

Den trekker solide mengder strøm under drift, så jeg har ikke klart å drive den lenger kontinuerlig enn enn 8-9 timer med lader tilkoblet, før den klager over for lite strøm.

Virker bra, men det er fortsatt et kompromiss

Kjører du billigmetoden kommer du et greit stykke med et lerret, eh, en hvit blendingsgardin fra IKEA.

Hjemme har jeg en hylle over sengen, og for anledningen har jeg dessuten satt opp en hvit blendingsgardin fra IKEA. Da modellnavnet «Tupplur» ble autofullført med ordet «projektor» av Google, viste det seg at jeg kanskje tenkte riktig.

I stummende mørke, og med projektoren omtrent to meter unna det provisoriske lerretet, får jeg et bilde på et sted rundt 100-120 tommer. På øyemål vet jeg ikke akkurat hvor stort det er, men jeg kan ikke huske å ha sett større TV-er noe annet sted enn på de store elektronikkmessene. Og selv om de har blitt aldri så tynne er slike skjermer ganske så dominerende. Selv i de store messehallene.

Laserbaserte projektorer behøver i utgangspunktet ikke fokushjelp. Bildet er i fokus uansett hvor langt unna det måtte være, men det vi gjerne skulle hatt i PicoPro er såkalt «keystone»-funksjonalitet. Det gjør at man kan stille riktig bildedimensjonene når bildet blir skjevt. Med PicoPro har vi ikke noe annet valg enn å forsøke å sette projektoren mest mulig rett mot lerretet.

Under optimale forhold blir bildet ellers meget bra. 720p-oppløsningen er god nok, men i disse bildestørrelsene skulle vi gjerne sett enda høyere oppløsning. Og mer lys hadde heller ikke skadet. Disse to ønskene har dog en tendens til å være motstridende.

De største ulempene

Stativet som følger med er kanskje det vi er minst fornøyd med i pakken. Selve projektoren virker langt mer solid og velbygget.

Vi ønsker oss altså mer lys, og gjerne litt flere piksler i en slik projektor. Med en oppgitt levetid på rundt 10 000 timer er det i utgangspunktet ikke nødvendig å skru projektoren av for å spare levetid. Den originale laderen klarer kontinuerlig drift, men har amerikansk plugg. Overganger er ikke å anbefale som permanent løsning, og de fleste 5V/2A-laderne vi har prøvd ikke kontinuerlig drift, og det er litt irriterende, selv om 8-9 timer på nettdrift skulle være tilstrekkelig for de fleste filmkvelder. Med mindre du skal se Ringenes Herre i sin helhet.

Å bruke utilstrekkelige ladere kan bli en ulempe for batteriet. Dingsen blir god og varm rundt selve projektordelen, mens den andre biten som inneholder batteriet blir lunken under drift. Litiumbatterier liker ikke varme, og konstant lading fremfor utkobling og ren nettdrift vil sannsynligvis legge noen begrensninger på batterilevetiden.

Spørsmålet er om ikke batteriet til slutt vil være nedslitt, og projektoren raskt vil gå over i sutremodus, før den skrur seg selv av fordi den ikke har nok strøm. Da vil den i hvert fall kunne holdes liv i med den originale strømpluggen.

Et eget stativ følger dessuten med, og der enkelte av de andre begrensningene føles nødvendige fordi dette er et førstegenerasjonsprodukt, virker det som om stativet mer er en ettertanke. Det sitter ikke skikkelig godt sammen, og er man uforsiktig vrir man det ut av lås, slik at man risikerer at projektoren tipper. Ikke optimalt for en dings som sender et utall små laserstråler mot veggen. Du vil helst ikke se PicoPro dypt inn i øynene øyet dersom du ønsker å beholde synet ditt.

At klemmen som holder projektoren er en slags provisorisk bilholder er heller ikke så betryggende. Den sitter litt skjevt på, og stativet føles i sin helhet som venstrehåndsarbeid som kunne vært unngått.

Noe nytt er på vei

Berøringskontroller på toppen lar deg styre volumet mens små LED-lys lar deg sjekke hvor mye strøm som står igjen.

Celluons PicoPro er altså rundt ett år gammel i skrivende stund. Lasermotoren som driver den benyttes også i en tilsvarende dings fra Sony som skal ha litt mer funksjonalitet. Foreløpig er det ikke mange småprojektorer av denne typen på markedet.

En av kveldene med testkjøring av projektoren koblet jeg den til en iPad med HDMI-overgangen fra Apple. Målet var å se ferdig noen leiefilmer som var i ferd med å løpe ut. Valget falt på The Martian. En engasjerende og til tider hylende morsom science fiction-affære med Matt Damon som potetbonde på Mars ble enda mer engasjerende av den voldsomme bildestørrelsen.

Et godt sett hodetelefoner ved siden av, og nattkinoen var komplett. Akkurat som med VR-briller er det fryktelig enkelt å glemme at oppløsningen ikke er optimal, når innholdet er engasjerende nok.

Jeg endte med å montere opp fast opplegg med kabler opp til hyllen der PicoPro vanligvis hviler. Da morgenen kom, og forsovelsen etter Matt Damons utenomjordiske eskapader var et faktum, nappet jeg med meg projektoren og tok den med meg på jobb.

Sjelden har et førstegenerasjonsprodukt vært like bra

Bak på enheten er det tilkoblinger for micro-HDMI, micro-USB for lading og en minijack for lyd.

Slike småtasser vil sannsynligvis ikke erstatte de store med det første. Fysikkens lover gjelder her som for systemkamera mot mobilkamera. Men på samme måte kan vi se for oss at disse småtassene om noen år dukker opp i langt flere sammenhenger enn i dag.

Jeg har sjelden opplevd et såpass fullendt førstegenerasjonsprodukt av noe slag. Og to-tre generasjoner frem i tid, kan det plutselig hende at de aller fleste har en 120-tommer i lomma. Noe annet vil egentlig overraske.

Prisen for en Celluon PicoPro ligger på 350 dollar, eller drøye 2800 kroner. Legg til noen hundrelapper i frakt og rundt tusen kroner i MVA og fortollingshjelp, så koster disse tingene foreløpig litt. Men sammenliknet med mobiler til to og tre ganger prisen er de ikke så fryktelig dyre likevel. I hvert fall ikke hvis kvaliteten heves enda ett hakk.

En annen ny projektortrend er kortkastende hjemmekinovarianter. Også her benyttes laser i nyere modeller.

Les om Sonys digre og kjempedyre projektormøbel i denne saken »

Les også
Razers nye konsept har hele tre skjermer på en bærbar maskin
Les også
Denne laser-projektoren står bare 40 centimeter fra veggen, og gir et bilde på 100 tommer
Les også
Gjenopplev åttitallet med denne pikselhøyttaleren
Les også
Nyeste Apple TV får seg en stor oppgradering
Les også
Motorola planlegger modulær mobil med pico-projektor
annonse