TestBose Home Speaker 300

Boses minste er god, men ikke like imponerende som storebror

Bose Home Speaker 300 er en kurant smarthøyttaler, men konkurransen er tøff.

Vi likte Boses Home Speaker 500 veldig godt da vi testet den i fjor, men den koster fort det dobbelte av de fleste andre multiroms-/smarthøyttalere på markedet.

Lillebror Home Speaker 300 faller på sin side midt i prisklassen til populære Sonos One, Harman/Kardon Citation One og Polk Audio Assist, som vi testet nylig - altså rundt 2.000 kroner. Veiledende pris er riktignok en tusenlapp høyere, men vi har stadig sett den betydelig lavere enn det.

Bose Home Speaker 300

Mindre og uten skjerm

Sammenliknet med storebror 500 er Home Speaker 300 noe mindre og skjermen i front er erstattet med en liten lysstripe som forteller deg at taleassistenten lytter, for eksempel.

Oppsettet gjøres gjennom Bose Music-appen, og er omtrent så beint frem som det er mulig å få det. Appen leder deg gjennom tilkobling til wi-fi, ber deg gi høyttaleren et navn og laster ned eventuelle oppdateringer automatisk.

På forhånd ble vi advart om at dette kunne ta så mye som 15 minutter, og det var ikke langt unna at den spådommen ble innfridd. Lysdioden i front forteller deg imidlertid når oppdateringen er ferdig, så du slipper å sitte i appen og vente.

Til sist blir du bedt om å koble til Google Assistant-appen og å koble Bose Music-kontoen din til Google-kontoen, noe du må gjennom om du ønsker å bruke taleassistenten på høyttaleren.

Boses oppsettsprosess er godt forklart og tar ikke mer enn par minutter – utover tiden det tar å laste ned og installere en eventuell oppdatering.

Elegant liten sak

Størrelsesmessig har Bose-høyttaleren omtrent samme totalvolum som en Sonos One, men den er litt bredere og smalere. Designet er relativt stilrent og elegant, og det bør ikke by på store problemer å plassere denne i interiøret. Fraværet av skjerm gjør også denne utgaven litt mer plasseringsvennlig enn hva tilfellet var for storebror, selv om også den var pen å se på.

Et minus er at spesielt den svarte versjonen er ganske utsatt for fett og fingermerker, til tross for at Bose har valgt en matt finish. Ikke veldig farlig på en stasjonær høyttaler, men kanskje verdt å ta med i betraktningen likevel.

Bose har beholdt alle funksjonene vi så på Home Speaker 500, som for eksempel muligheten til å definere hele seks spillelister, nettradiostasjoner eller liknende som kan startes ved hjelp av knappene på høyttaleren.

Det er praktisk om du enten ikke har telefonen i nærheten eller vil spille noe som ikke taleassistenten kan ta seg av. Den har også bluetooth-støtte og aux-inngang, skulle du ikke ha adgang til wi-fi av en eller annen grunn, og både Spotify Connect og Airplay 2 er støttet.

Bose-appen har endelig fått equalizer. En veldig grunnleggende en, sådan

Kan lage multirom på tvers av merker

Sistnevnte gjør at Home Speaker 300 kan inngå i et multiromssystem med andre høyttalere som også har Airplay 2-støtte, og det virker å fungere plettfritt. Den reagerer også svært raskt på å starte avspilling med Spotify Connect, og Bose hevder også å ha laget en funksjon som lar deg spille av både på en Home Speaker og en Soundlink-høyttaler med bluetooth samtidig. Vi hadde dessverre ingen slike tilgjengelig, så det har vi ikke fått testet.

Google Assistant-støtten var for øvrig ikke på plass da vi testet Home Speaker 500, men det er den altså nå. Akkurat som hos Sonos, og også Bose-høyttalerne kan brukes til å stemmestyre musikkavspilling for eksempel på Ikeas Symfonisk-høyttalere, som ikke har mikrofoner i seg selv. (Assistenten er riktignok ganske dum, og klarer tilsynelatende ikke sette i gang avspilling på mer enn én høyttaler om gangen).

Skjermen fra storebror er borte, men touchpanelet på topp består.

Som tidligere kan du bruke Assistant både på norsk og engelsk samtidig, og den engelske er fortsatt hakket hvassere enn den norske, til tross for at avstanden har minsket betraktelig siden vi først stiftet kjennskap med den norske utgaven.

Mikrofonen virker også å være i stand til å forstå oss rimelig godt, selv når TV-en står på eller vi spiller musikk. I en del tilfeller har vi også opplevd at den har aktivert seg selv som følge av snakking på TV-en eller liknende, og hentet opp Wikipedia-informasjon om ett eller annet tema.

Du kan gjøre seks forhåndsinnstillinger av spillelister, sanger eller radiostasjoner som du så kan aktivere uten å være i nærheten av en telefon eller PC.

Låter som en Bose

Lydmessig er slektskapet til Home Speaker 500 tydelig, og også 300-versjonen låter betydelig større enn man skulle tro. Den er nok langt fra like veldefinert i mellomtone og diskant som storebror, men låter varmt og fyldig. Ved direkte sammenlikning taper den likevel såvidt mot Ikeas Symfonisk-lampehøyttaler, som var det vi for anledningen hadde å sammenlikne med.

Spesielt vokalområdet låter noe hult og slankt hos Bose, men Bose Music-appen har heldigvis fått equalizer siden sist, og det å dra opp diskanten noe hjelper betydelig på lyden her. Ikea/Sonos-høyttaleren låter fortsatt litt mer uanstrengt og naturlig, men det er likevel ganske fornøyelig å lytte til Home Speaker 300. Litt mer luftighet og dynamikk kunne vi likevel gjerne ønsket oss, og bassen går heller ikke voldsomt dypt, selv om det er ganske mye av den.

AUX-inngang bak, sammen med strøminngangen. Vi skulle kanskje gjerne sett at Bose valgte USB-C, men det er for en bagatell å regne på et slikt produkt.

Symfonisk-høyttaleren (som skal låte identisk med Sonos One) er dessuten litt mer kontant og direkte i bassen, mens Bose er mer avrundet og noe varmere. Akkurat dette er litt smak og behag for musikk, men for podcaster eller radio foretrekker vi Symfonisk: Boses litt løsere grep om bassområdet fungerer rett og slett ikke like godt for dype mannsstemmer.

Det er likevel lite som taler mot å velge Bose for akkurat lydens skyld. Om du synes Sonos låter litt flatt og anemisk, kan kanskje Home Speaker 300 være akkurat det du vil ha. Vi savner imidlertid Sonos’ TruePlay-funksjon, som kalibrerer lyden til rommet høyttaleren står plassert i.

Bose Home Speaker 300 sammen med en annen smarthøyttaler vi testet nylig, nemlig Polk Assist.

Konklusjon

Bose Home Speaker 300 er en kjekk liten hjemmehøyttaler med brukbart god lyd og enkelte funksjoner Bose er ganske alene om. Airplay 2-støtten har også gjort at multiromshøyttalere fra flere merker kan fungere sammen, og sånn sett gjort «låsen» enkelte merker har hatt på kundene litt mindre enn før. I hvert fall for deg med Apple-dingser i huset.

Home Speaker 300 er ikke like imponerende lydmessig som storebror 500, men den koster samtidig ikke mer enn rundt halvparten. Sammenliknet med Sonos One synes vi Sonos er hakket skarpere og bedre definert både i topp og bunn, mens Bose kanskje er hakket mer engasjerende å lytte til - i alle fall etter litt tuning i app-equalizeren.

Boses fordel ligger nok i at den er ganske fleksibel, med både Alexa og Google Assistant ombord, i tillegg til aux-inngang og bluetooth. Vi ville nok ikke betalt mer enn toppen 2.000 kroner, skal sies.

Bose Home Speaker 300
7.5
Bra

Bose Home Speaker 300

sitat"En solid multiromshøyttaler som kanskje mangler det lille ekstra"

Fordeler

 • Krysse av
  Låter større enn den er
 • Krysse av
  Knapper på toppen gir enkel tilgang til favorittspillelister eller radiokanaler
 • Krysse av
  Både AUX-inngang og Bluetooth-støtte
 • Krysse av
  Airplay 2 og Spotify Connect
 • Krysse av
  God mikrofon

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke like raffinert lyd som hos for eksempel Sonos
 • Bytt
  Trenger litt justering for å låte sitt beste
 • Bytt
  Google Assistant fortsatt noe begrenset på norsk
Bassfest til folket

Harman Kardon Citation ONE

Harman/Kardon har sin egen multiromsserie kalt Citation, og den minste her heter som seg hør og bør også One. Den er litt større enn både Bose HS 300 og Sonos One, og har også betydelig mer bass å by på, sannsynligvis litt i overkant for enkelte. Minuset er at den bruker Google Cast som overføringsteknologi, og dermed må settes opp gjennom Google Home-appen, som er veldig funksjonsfattig akkurat for høyttalere.

Budsjett-Sonos

Ikea Symfonisk trådløs bokhyllehøyttaler

fra 1199:-

Om du bare er på jakt etter en habil wifi-høyttaler og egentlig ikke bryr deg så mye om taleassistenten, kan du like godt gå for den mest grunnleggende Sonosen, nemlig Ikeas Symfonisk. Bokhyllehøyttaleren koster under 1.000 kroner, har relativt god lyd til prisen og er ikke minst fullt kompatibel med både Sonos-systemet og Airplay 2. Minuset er at den er noe større og hakket mindre plasseringsvennlig enn et par av de andre.

Standarden

Sonos One (Gen 2)

fra 2290:-

Det er i det hele tatt vanskelig å komme utenom Sonos når man lister opp alternativer i denne kategorien, tross kontroversen rundt oppdateringer som har versert i det siste. One er rett og slett stort sett akkurat det man trenger av en liten multiromshøyttaler, og den låter også hakket mer raffinert enn hva den minste Bose-høyttaleren gjør. Økosystemet til Sonos er dessuten hakket større enn Boses, selv om de vet å ta seg betalt.

annonse