På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Sonos Arc er et nødvendig og etterspurt løft for selskapets high-end-brukere
Men gleden vil koste deg dyrt.
Innhold
Det er lett å si at teknologiutviklingen går fort i disse dager. Nye dingser slippes hver dag, og nesten hver eneste enhet vi kjøper får en ny og bedre oppfølger etter bare et år eller to.
I første øyekast kunne man kanskje sagt det samme om Sonos, for vi har tross alt testet noe fra dem hvert år en god stund nå.
Men slik er det ikke. Sonos’ oppdateringsfrekvens er langt tregere enn hos de fleste i teknologiverdenen. Deres første lydplanke - Sonos Playbar - ble sluppet i begynnelsen av 2013, og har vært uendret siden den gang.
Nå, syv og et halvt år senere, er det endelig på tide med en oppdatering. Møt Sonos Arc - selskapets nye high-end lydplanke som for første gang kan by på Dolby Atmos-lyd.
Etter syv år leverer Sonos en verdig og god oppfølger til Playbar
Fordeler
- +Låter knallbra
- +Endelig Dolby-atmos-støtte
- +Støtte for både Amazon Alexa og Google Assistant
- +Fungerer sømløst med andre Sonos-høyttalere og AirPlay 2-enheter
- +Imponerende stereoseparasjon
- +Stilrent design
- +Enkelt oppsett og god app
Ting å tenke på
- —Fungerer bare med Sonos' egne Sub
- —Kostbar
- —Bare én HDMI-inngang
- —Krever ny TV for å få tilgang til Dolby Atmos
Laget for store TV-er
Sonos Arc er altså arvtageren til den massivt populære Sonos Playbar, som nå fases ut av butikkene. I samme slengen kutter Sonos også ut Playbase-høyttaleren fra sortimentet, til tross for at den bare har vært på markedet i tre år. Trolig var det ikke like stor interesse for den flate TV-høyttaleren som de litt mer plasseringsvennlige lydplankene.
Den nye lydplanken Sonos Arc er betydelig større enn selskapets andre lydplanker. Med sine 114 centimeter bredde er den 24 centimeter bredere enn PlayBar og nesten en halvmeter bredere enn Beams beskjedne 65 centimeter. Selskapet selv sier TV-er nå er betydelig større enn de var for åtte år siden da PlayBar ble lansert, og med det nye og lengre designet vil det passe inn bedre under de aller fleste TV-er.
På bildene ser du den opp mot en 65-tommers TV, som den altså er litt kortere enn.
Sonos Arc
Arc kommer i både svart og hvitt, og vårt testeksemplar i hvitt lysnet opp hele TV-hjørnet i stuen der den fikk stå på en eikebenk under TV-en. Muligvis hadde den vært litt mindre «flashy» i svart, men det er ikke nødvendigvis noe galt i at man ser legger merke til den så fort man kommer inn i rommet, for det er tydelig at Sonos har lagt mye flid i designet.
Det ellipseformede, sirkulere designet gjør seg godt på TV-benken, og det eneste som bryter opp overflaten er Sonos-logoen i midten. Mens Playbar hadde store områder dekket av stoffmateriale, er hele Arc laget i farget metall, med 76.000 små hull som perforerer hele overflaten.
Bak fire av disse hullene, midt på lydplanken, skjuler det seg et lite status-lys, som reagerer på input fra enten TV-fjernkontrollen eller mobilappen. Lydplanken har en innebygd infrarød repeater for å forsikre seg om at signalene fra TV-fjernkontrollen kommer frem, og en lyssensor i front for å se hvor mye lys du har i rommet. Slik vi forstår det brukes dette bare for å justere lysstyrken til statuslyset, for å sikre at den ikke lyser for sterkt hvis du har mørklagt rommet for å se på film. Ordet «over engineered» kan nok brukes her, men det er umulig å ikke smile av små detaljer som dette.
Enkelt oppsett
Det har nesten blitt en standardfrase i Sonos-testene våre, men det er en detalj som er verdt å gjenta: Oppsettet er lekende lett. Så lenge de riktige forutsetningene er møtt, selvfølgelig. Du kan ikke sette opp eller bruke høyttaleren uten wifi-tilkobling, og som selskapets andre høyttalere (bortsett fra Move) kan den ikke «bare» brukes som en høyttaler via ting som Bluetooth eller en enkel lydkabel.
I Sonos-appen trykker du deg kjapt igjennom instruksjonene som ber deg om å koble høyttaleren til strøm, Wifi-nettet og deretter TV-en, og det hele er unnagjort på et par minutter.
TV-en Arc har blitt testet på er en 2016-modell fra Samsung, KS-7005, som tidvis har vært litt vrang når ting skal settes opp via Hdmi ARC-inngangen.
Men med Arc var det ikke et eneste problem. TV-en fant umiddelbart lydplanken og valgte den raskt som lydutgang, og volumstyring via TV-ens fjernkontroll fungerte fra første øyeblikk.
Akkurat som andre Sonos-høyttalere anbefales det å gå igjennom en lydkalibreringsrunde, for å tilpasse lyden til rommet den er satt i. Da Sonos lanserte automatisk Trueplay-kalibrering med Move i fjor, hadde vi håpet at dette skulle bli standard for alle deres kommende høyttalere, men slik ble det altså ikke.
Dette krever en iOS-enhet som du veiver rundt i rommet mens en rekke lyder spilles fra høyttaleren. Det er fortsatt en irriterende begrensning at dette ikke fungerer med en Android-mobil, men Sonos unnskylder seg ved å si at det er så mange forskjellige Android-mobiler de i så fall måtte ha spesialtilpasset oppsettet for, mens de bare trenger å gjøre det med to-tre iPhoner i året.
Det er likevel en jobb som er gjort på omtrent to minutter, så har du korrekt innstilt lyd helt frem til du flytter høyttaleren igjen.
Bred lydplanke, bredt lydbilde
Sonos Arc er som sagt betydelig større enn forgjengeren, noe som har gjort at de har fått plass til enda flere høyttalerelementer. Sonos Arc byr på såkalt 5.0.2-lyd, som vil si at den har fem surroundkanaler (5), ingen direkte subkanal (0) og to egne kanaler som sender lyden opp i taket (2). Du kan naturligvis koble til selskapets Sub for å gjøre det til et 5.1.2-system, samt bruke Sonos One-høyttalere (eller Ikeas Symfonisk-høyttalere) som bakhøyttalere for forbedret kringlyd.
Det hele drives av 11 klasse D-digitalforsterkere som forsyner hvert sitt høyttalerelement. Åtte av disse er ellipseformede woofere, som skal være en videreutvikling av de man finner i den mindre Beam-planken. Fire er spredd langs framsiden, to på toppen og én i hver ende. De tre resterende høyttalerne er diskantelementer, som alle sitter på fremsiden, hvor to er vinklet diagonalt oppover.
I motsetning til forgjengeren Playbar som endret orientering om du hengte den på veggen, vil Arc alltid være orientert på samme vis. Dette er for å sikre at de to høyttalerne på toppen som muliggjør Dolby Atmos-lyden alltid skal være rettet mot taket, så den kan sprette ned.
Men, siden vi er inne på Dolby Atmos... For at du skal kunne bruke dette hjelper det ikke at du har verdens mest moderne Blu-ray-spiller, en ny Apple TV eller tilgang til Netflix’ premium-innhold, som alle kan gi deg den avanserte lydstrømmen som kreves. Det er TV-en din som må ha støtte for Dolby Atmos, og den må ha en såkalt eARC-HDMI-port. I disse coronatider har vi ikke tilgang til vår sedvanlige testlab som alltid er utstyrt med det aller nyeste, og vi har derfor testet Arcen mot en Samsung UE65KS7005 fra 2016. En moderne TV med 4K-oppløsning og HDR, men «bare» ARC, og ikke eARC.
Med andre ord - den kan ikke sende godt nok oppløst lydsignal til lydplanken. Det beste vi kunne få til er Dolby Digital Plus som gir en slags komprimert Atmos-opplevelse, men altså ikke «ekte» Atmos. Dette skal vi forsøke å løse, og oppdaterer i så fall testen når vi får gjort det.
Dette problemet kunne man naturligvis fikset hvis Sonos hadde slengt på en ekstra inngang på baksiden, fremfor bare den éne HDMI-porten som må gå til TV-en. Hos konkurrenter får du både optiske lydinnganger og ekstra HDMI-porter, mens Sonos fortsatt vil holde det «enkelt».
Markant lydoppgradering
Siden Sonos Arc er oppfølgeren til den nå syv år gamle Sonos Playbar, var det åpenbart at vi måtte sette de to opp mot hverandre for å lytte til forskjellene. Bare på papiret er det et par åpenbare forskjeller, som at Playbar ikke har en HDMI-kontakt eller oppovervendte høyttaler-elementer, men hvordan utarter dette seg i praksis?
Det tok ikke mange minutter før vi kunne merker at Sonos Arc er et ganske annet vesen enn forgjengeren Playbar. Det låter større, tyngre, dypere, bredere.
Høyttaleren har fått boltre seg med alt fra pop og rockmusikk til klassisk og hip-hop - den takler det meste. Vi utfordret den også med et par forskjellige Radiohead-låter, som pleier å by på en del spennende lydbilder som veksler fra høyre og venstre kanal, for å teste noe Sonos har skrytt ekstra mye av ved lanseringen av Arc. Nemlig stereoseparasjonen.
Selskapet sier de har klart å skape et ekstra bredt lydbilde ved hjelp av et par avanserte triks. Når de spiller av et stereospor nøyer de seg ikke med å bare sende venstrekanalen ut fra høyttalerelementene på venstre side, men også et slags motfasesignal til høyttalerne på høyresiden. Ikke helt ulikt slik støydempende hodetelefoner faser ut lyd ved å bruke mikrofoner for å plukke opp ekstern lyd og lage motsatte lydbølger, blir en lignende teknologi brukt for å skille lyden mellom venstre og høyre kanal i Sonos Arc.
Resultatet er merkbart. Selv om lydplanken sitter rett foran oss på TV-benken, bygger den opp en lydboble som omkranser hele rommet, med tydelige lyder som høres ut som de kommer fra høyttalere flere meter ut til sidene. Det skyldes nok ikke utelukkende denne nye teknologien, men også de nye høyttalerplasseringene i det litt bredere kabinettet, men sluttresultatet taler uansett for seg selv.
Det går for øvrig ikke an å skru av denne funksjonen, eller å justere særlig mye på selve lydbildet. Du kan kjøre gjennom Trueplay-innstillingene, og du kan dra i to forskjellige spaker som justerer mengden bass og diskant, men det er egentlig det. Som selskapets andre lydplanker kan du også trykke på en knapp som fremhever stemmer i lydbildet - noe som kan være kjekt hvis du ser på en TV-serie og sliter med å høre hva de sier - samt en knapp som setter den i «kveldsmodus». Da demper den de høyeste lydene, og «flater» ut hele volumet, slik at du for eksempel i større grad kan se på en bråkete actionfilm på kveldstid, uten at naboen våkner av plutselige bassbrøl.
Sammenlignet med Sonos Playbar har Sonos Arc fått en solid ekstra dose bass, med et tydelig dypere bunnivå enn sin forgjenger. Her rister det godt når man drar på, og actionscener kan få det til å virkelig buldre i både TV-benk og gulvet. Når det er sagt; det er fysiske grenser hva noen relativt små elementer i en lydplanke klarer å få til sammenlignet med en dedikert basshøyttaler, men det er et tydelig steg opp fra Playbar. Det er en grunn til at de fleste lydplanker leveres med tilhørende subwoofer.
Vi vil nok også tro at de oppovervendte wooferne, designet for å by på Dolby Atmos-lyd, også bidrar stort til å bygge ut lydbildet i hele rommet. Selv uten detaljerte 3D-koordinater Atmos-lyd skal kunne by på, bidrar de ekstra elementene til å løfte hele opplevelsen et par hakk. Vi fikk som sagt ikke testet Atmos-lyden helt på detaljnivå, men vi har likevel inntrykk at det bidrar til å forbedre også «vanlig» lyd, enten det er musikk eller film.
Vi vil ikke si at Sonos Arc er blant lydplankene som spiller høyest, men definitivt nok for de aller fleste filmkvelder i stua. Den spiller også godt, som naturligvis er det viktigste. Den har den klassiske Sonos-lyden vi kjenner godt fra før, med et velbalansert og luftig lydbilde, uten de aller tyngste drønnene. Selv når vi skrur opp lydvolumet betraktelig holder den seg kontrollert og god. Diskanten kan kanskje oppleves som hakket for spiss helt i toppen, og bassen når aldri de aller dypeste tonene, men dette er flisespikkeri.
Lydentusiaster vil kanskje irritere seg over at Sonos fortsatt ikke har støtte for DTS i Sonos Arc, noe Sonos forteller oss at de fortsatt ikke helt har utelukket. De sier dog at de aller fleste nå strømmer innholdet til TV-en sin, og ingen strømmetjenester støtter DTS. Så lenge dette fortsatt er tilfelle, blir det nok Dolby Atmos fremover, og ikke DTS.
Så vil du ha DTS, ikke velg Sonos. Men i våre ører er det ikke akkurat noe vi savner.
Men selv om Sonos Arc låter godt på egen hånd, får du mest ut av lydplanken når du kobler den til selskapets basshøyttaler - Sonos Sub. Da vil Arc automatisk gi fra seg jobben med de aller laveste frekvensene til Suben, mens den selv kan fokusere mer på mellomregisteret og de høye tonene. Det føles nesten som å løsne på et par usynlige tøyler som har holdt Arcen tilbake. For all del, den var ganske fri selv før Suben ble koblet til, men med ekstra drahjelp i bunn får Arcen virkelig vist hva den er god for. Bassen føles for første gang helt uanstrengt, og lydplanken kan fokusere på høyere toner, som også gjør at diskanten ikke lenger kan beskrives som skjærende, men heller skarp og distinkt. Akkurat som man skulle ønske.
Problemet er jo bare at Sonos Sub koster nesten det samme som Arc. Skulle du ha en annen basshøyttaler stående kan den ikke brukes med Sonos Arc, bare Sonos’ egen høyttaler funker. Det er rett og slett synd, for lyden av de to produktene sammen er fantastisk.
Konklusjon
Det har gått syv år siden Sonos lanserte Playbar, og nå har den endelig fått en verdig oppfølger. Arc følger i forgjengerens fotspor med bravur, og føles som et moderne, solid og riktig steg for selskapet.
Endelig er ting som Dolby Atmos, AirPlay 2 og stemmeassistenter på plass, og resultatet er slående. Lydplanken låter godt uansett hva du utsetter den for – fra brølende actionfilmer til komplekse musikkstykker.
Hvis du virkelig vil få Sonos Arc til å skinne er du dog nødt til å pare den sammen med selskapets basshøyttaler Sonos Sub. Og selv om det taler godt for subhøyttaleren deres, er det på grensen til latterlig at du må ut med 17.000 kroner for å få virkelig god lyd.
Vi mener faktisk at Sonos Arc ville vært et bedre produkt hvis prisen for Sonos Sub var lavere. Slik det er nå blir lydplanken nesten holdt som gissel av Sonos’ avsindig prisede Sub til 7.000 kroner. Jo da, den låter knallbra, men vi tror mange hadde gått for en billigere sub til et par tusenlapper hvis de hadde kunnet.
På toppen av det hele setter Arc også krav til hva slags TV du har. Ettersom den bare har én HDMI-kontakt, og den må gå til TV-en, hjelper det ikke om du har en Blu-ray-spiller eller en annen kilde med støtte for Dolby Atmos. Det er TV-en som må ha det. Har den ikke det, må du jammen meg kjøpe en ny TV også.
Sonos kunne løst dette så enkelt med å åpne opp litt mer. Sleng på en ekstra kontakt eller tre på baksiden, la oss koble på andre høyttalere, og plutselig har du en helt nydelig lydplanke. Men fram til det forblir det «bare» en god lydplanke for folk flest, selv om den er fantastisk for de som allerede har investert i et fullstendig Sonos-system i hjemmet.
Etter syv år leverer Sonos en verdig og god oppfølger til Playbar
Fordeler
- +Låter knallbra
- +Endelig Dolby-atmos-støtte
- +Støtte for både Amazon Alexa og Google Assistant
- +Fungerer sømløst med andre Sonos-høyttalere og AirPlay 2-enheter
- +Imponerende stereoseparasjon
- +Stilrent design
- +Enkelt oppsett og god app
Ting å tenke på
- —Fungerer bare med Sonos' egne Sub
- —Kostbar
- —Bare én HDMI-inngang
- —Krever ny TV for å få tilgang til Dolby Atmos