Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

LG KE970 Shine

Shine er en blank skyvetelefon.

Design, skjerm og menyer

Tastene er laget i metall.
En speilblank overfalte skjuler skjermen.

KE970 Shine er LGs første virkelige designfremstøt siden de lanserte KG800 Chocolate. Denne gangen er den blanksvarte plastoverflaten og de berøringsfølsomme tastene byttet ut med metall og rulle.

Shine er laget i mye metall og endel plast. Fronten har et speil foran skjermen slik at du kan sjekke sminken eller barten når lyset er av. Selve rammen på fremsiden er laget i polert stål.

Tastaturet er utført i metall. På baksiden av telefonen sitter et metalldeksel i børstet stål. Resten er stort sett laget i plast.

Plastbruken skader ikke inntrykket vårt nevneverdig. Telefonen er i all sin glans oppsiktsvekkende og vil nok falle i smak hos dem som er ute etter en pen mobil.

Den høye vekten er med på å understreke eksklusivitet, og vi syns Shine bærer den godt.

Til å være en skyvetelefon føles Shine forsåvidt solid. Det er ikke mye slark å snakke om, men det knirker ganske mye mellom skjermdelen og tastaturdelen når telefonen er åpen. Dette trekker kvalitetsinntrykket ned.

Tastene er skåret ut i en metallplate, og det er ikke noe mellomrom å snakke om mellom dem. De er heldigvis forholdsvis store, men det er fortsatt mulig å trykke feil.

Prikken over i-en er rullehjulet mellom skjermen og tastaturet. Dette bruker du til å bla deg gjennom menyene med. På hver side av selve hjulet sitter det en tast du kan bla deg til høyre eller venstre med. Utenfor her igjen sitter det to menytaster.

Vi syns løsningen er spennende, men hjulet kunne med fordel vært litt strammere. Nå er det såpass lealaust at du lett blar deg for langt. Det er spesielt lett å bomme når du skal markere noe og trykke på det.

Alt i alt syns vi designen er godt gjennomført. Shine er spesiell nok til å vekke oppsikt, uten at det går alt for mye utover funksjonaliteten.

I hovedbildet kan du blant annet skifte profiler.
Hovedmenyen er er en liste.

Knallskarp skjerm
For at du skal kunne lage en løsning med en skjerm som sitter bak et speil, trenger du noe som lyser sterkt nok til å trenge igjennom.

Denne oppgaven har LG løst veldig bra. Når skjermen er på, lyser den såpass klart opp at du ikke tenker over at du sitter og titter inn i et speil.

Det er heller ikke verst at LG har klart å kombinere dette med en høyoppløst og skarp skjerm. Vi har egentlig bare godord å si om denne.

Ett ankepunkt har vi likevel. Når du står i sollys, er det ofte veldig vanskelig å se skjermen. Dette kan til en viss grad løses ved å endre på bildekontrasten, men vi syns det er litt tungvint å styre med dette hver gang vi skal ut i sola.

Samme gamle med en vri
Shine benytter de samme menyene som tidligere LG-modeller. På grunn av løsningen med rullehjul fremfor styrepinne er hovedmenyen logisk nok byttet ut med en liste i stedet for et rutenett.

Dersom du vil kan du heller bruke rutenettmeny, uten at vi helt ser behovet.

Menyen består av ikoner til venstre og tekst til høyre. Du blar deg nedover og oppover ved å trekke en finger over rullehjulet.

Vi ble overrasket over at du ikke på en enkel måte kan bla deg igjennom menyen i en sammenhengende bevegelse. Etter en tids bruk ser vi likevel at løsningen LG har gått for er den beste.

Rullehjulet er nemlig ganske så følsomt, og siden du bruker det til både å bla og å trykke, skal du være stø på fingeren for ikke å få en del feiltrykk. Alternativt kan du i stedet bruke venstre menytast for å trykke deg videre i menyene. Dette så godt som elimininerer feiltrykk.

Alt i alt syns vi det fungerer greit nok, men LG burde sette seg ned og finpusse på rullehjulsløsningen før de lanserer oppfølgeren til Shine.

Vi syns imidlerid menyene er pene og lettfattelige, og at LG definitivt ikke henger så langt etter konkurrentene som de har gjort tidligere. Menyene kan likevel ikke matche Nokias Series 40-system.

Maskinvare, teknologi og nytte

Kraftig underdimensjonert
Som LG-telefoner flest, er ikke Shine spesielt god på Java-ytelse. Sammenlignet med andre telefoner i samme prisklasse blir den rett og slett utklasset. Shine har heller ikke støtte for Java-spill i 3D.

Dette er en ulempe for deg som liker å laste ned spill til telefonen din. Det er også en ulempe om du skal installere et tungt Java-program.

For normal bruk burde det imidlerid gå greit. Vi installerte og bruke Opera Mini 3.0 flittig, uten at vi opplevde det som problematisk.

Shine lever opp til navnet.

Laber batterilevetid
Om du ikke er så opptatt av spill, vil du sikkert sette pris på at Shine har god talekvalitet. Vi merket oss at lyden var i toppklasse både i vår og den andre partens ende.

Om du liker å snakke mye, kan moroa likevel ta raskt slutt. Shine har nemlig ganske så laber taletid. Selv oppgir LG den til å være 2 timer og 40 minutter. Du bør med andre ord ha en lader i nærheten.

I vår taletidstest klokket vi Shine inn til drøyt 4 timer og 30 minutter. Dette er nesten to timer mer enn hva LG selv oppgir, men du bør ta høyde for at reell taletid kan variere sterkt fra sted til sted. Vi opplevde at vi måtte lade Shine titt og ofte med litt snakking og mp3-bruk.

Heldigvis er det enkelt å få ladet opp telefonen. Med i esken får du ikke bare en lader, men også en USB-kabel som kan brukes til opplading. Shine trenger heller ikke drivere for å koble seg til en PC for å overføre filer eller lade opp batteriet.

Du får ellers med et hodesett med fjernkontroll til mp3-spilleren. Om du er opptatt av god lyd, kan de medfølgende ørepluggene byttes ut.

Du får også med en pussepute til skjermen, slik at telefonen enkelt kan pusses pen.

Minnekort får du ikke med, så dersom du skal bruke mobilen som musikkspiller, må du altså regne med å investere noen hundrelapper i et microSD-kort i tillegg.

Alt i alt syns vi LG leverer under middels batterilevetid og ytelse. Godt med tilbehør trekker imidlertid opp.

Liten når den er lukket.

Ikke valget for fremtiden
Om du er opptatt av å være forberedt på fremtidens mobilteknologier, bør du søke løsninger andre steder enn hos Shine.

Telefonen mangler nemlig det meste bortsett fra EDGE. Du er langt fra hjelpesløs, men når du skal koble deg til interett får du ikke de beste hastighetene.

Det beste hadde vært om Shine hadde både 3G og EDGE, og Wi-Fi.

Siden telefonen heller ikke har Wi-Fi, så egner den seg ikke til IP-telefoni.

Telefonen har ellers blåtann versjon 2.0, slik at det går rimelig kjapt å overføre filer til og fra telefonen.

Dersom du bruker mobiltelefonen som folk flest vil du neppe savne 3G, HSDPA eller Wi-Fi. Det er først når du skal surfe på nettet, først og fremst med en PC, at behovet melder seg. Gjør du ikke det, vil vi heller ikke si at manglene er noe stort minus.

Shine har for øvrig mulighet for å lese e-post, over både POP3- og IMAP-protokollene.

Baksiden er i børstet stål.

Pen, men ikke særlig smart
La det være klart: Shine er ikke telefonen du kjøper for å ha et kontor i miniatyrformat. Først og fremst er manglen på en skikkelig kalender et stort hinder.

Dernest er manglen på støtte for SyncML og push e-post prekær. Shine står med andre ord fint til dressen, men dårlig til jobben.

Telefonboken er likevel ikke noe å klage over. Her kan du lagre en god del numre og detaljer under hver kontakt. Du kan også sortere i grupper.

Synkronisering at telefonliste og kalender er for øvrig en grei oppgave du gjør med medfølgende PC-programvare og USB-kabel. Alt følger med i esken.

Shine har ellers en del standard nyttefunksjoner, som vekkerklokke, notisblokk og verdensur. Vi liker også at den innebygde stemmeopptakeren kan ta opp telefonsamtaler.

For folk flest vil nok Shine tilfredsstille de fleste nyttebehov, men vi vil ikke akkurat anbefale telefonen til deg som er ute etter en fullspekket profftelefon.

Underholdning og kamera

Mp3-spilleren har gjort fremskritt.
Fjernkontrollen fungerer veldig bra.

Det var på tide...
LG er, for å si det mildt, ikke akkurat produsenten med de råeste musikktelefonene. Det var derfor med stor glede vi oppdaget at det endelig var blitt dreis på mp3-spilleren.

For all del - Shine kan ikke måle seg med en hvilken som helst Walkman-telefon, men halvgærent er det likevel ikke.

Mp3-spilleren har god lyd, vel å merke etter at du har brent de medfølgende ørepluggene. Spilleren har også lydutjevner og andre funksjoner du forventer fra en mp3-telefon. Du kan imidlertid ikke stille inn lydnivåene etter eget ønske på lydutjevneren.

Dessverre har ikke LG klart å stå løpet helt ut. Vi har for eksempel ikke klart å pønske ut hvordan du lager spillelister. Det er heller ikke mulig å få opp et musikkbiblliotek hvor du kan sortere etter artist, sjanger eller andre kriterier.

Og mens vi peker på negative ting: Vi vil gjerne ha en forklaring på hvorfor det ikke går an å lagre musikken i en hvilken som helst mappe på minnekortet. Dersom du oppretter en ny mappe og kopierer over musikk, vil ikke Shine finne filene. Du må legge musikken i de eksisterende mappene telefonen lager på minnekortet.

Det er fortsatt ting å like med musikkfunksjonen til Shine. At du får med en egen fjernkontroll er et digert pluss. At du i tillegg kan benytte eget hodesett er også veldig bra.

Vi er også særdeles fornøyde med at det går an å bruke musikkspilleren samtidig som du leser SMS, blar i bildene dine eller gjør andre ting.

Vi skulle ønske at LG hadde tatt seg bryet med å putte en FM-radio inn i telefonen også. I så fall kunne den vært en riktig så underholdende mobiltelefon.

Spillene som følger med er såpass underholdende at du kommer til å sovne etter å ha spilt dem i to minutter. Last ned nye om du vil spille, men sørg for å laste ned en prøveversjon først. Det er nemlig slett ikke sikkert at de vil fungere særlig bra.

Sertifisert av Schneider Kreuznach.
Enkel å knipse med.

Bra kamera med svakheter
Vi tipper LG ikke var rent lite stolte da de klarte å dra i havn samarbeidet med fotooptikkprodusenten Schneider Kreuznach. For Shines del har dette resultert i riktig så gode bilder.

Optikken i telefonen er "sertifisert av Schneider Kreuznach", uten at vi helt vet om dette betyr at det er de som har laget den, eller om de bare har gitt et godkjennende nikk til optikken.

Det er uansett ikke noen tvil om at Shine kan hevde seg blant de best kameramobilene. Sammenlignet med kameramonstre som Nokia N93i, så tar Shine nesten like gode bilder.

Vi må likevel fortsatt holde en knapp på Sony Ericsson K800i i kameraløpet. Shine har nemlig en del svakheter på kameradelen.

Først og fremst så takler kameraet overganger mellom lyst og mørk ganske så dårlig. Om du tar bilder i dagslys blir himmelen ofte utbrent, og objekter med mye lys på seg blir ødelagt.

I dårlig lys blir det lett mye støy i bildet. Shine har kameralys, men dette er veldig tungvint å aktivere, og vil lyse kontinuerlig om det er aktivert. En mellomting hadde vært å foretrekke.

Vi syns også at autofokusen er litt treg, og at kameraet generelt er tregt i responsen. Når lyset er dårlig blir bildene uklare og slørete.

Alt i alt har Shine som kameratelefoner flest sine svakheter, men til sist blir bildene såpass gode at vi ikke skal syte for mye over det. Vi holder fortsatt en knapp på et separat digitalkamera, så ikke forvent at du kan skrive ut bildene du tar med Shine.

Shine tar også opp video, men kvaliteten på klippene er så lav at du knapt nok kan bruke dem til MMS-meldinger.

(Klikk for større bilder)

Konklusjon

Shine er et skinnende eksempel på at det ikke lenger er hold i fordommene mot LG.

LG har ofte betydd telefoner som er fine å se på, men elendige å bruke.

Shine er da også skikkelig pen, men den holder høy kvalitet, og er god å bruke.

På noen punkter briljerer telefonen virkelig. Vi syns at Shine har en veldig god skjerm, og enkle og lettbrukte menyer.

Kameraet tar også ganske gode bilder, med en kvalitet som ligger over den jevne kameramobil i to megapikslerklassen.

Vi syns mp3-spilleren har kommet et langt stykke på vei, selv om den ikke kan sammenlignes med konkurrentenes løsninger. Dog er den fullt brukbar.

Det medfølgende utstyret er også veldig bra, og vi setter pris på at du får med fjernkontroll til mp3-spilleren, og at du kan bruke dine egne øreplugger.

Alt er likevel ikke fryd og gammen. Eksentrisk design betyr ofte at enkelt ting i brukervennligheten har blitt ofret. For Shines del betyr det at du får taster som ikke er veldig gode, og en navigasjonsløsning som innebærer at du må bla i stedet for å klikke.

Shine er nemlig utstyrt med et rullehjul i stedet for piltaster. Det er ikke fullstendig krise, men vi syns at piltaster langt på vei er å foretrekke. Det kan rett og slett være litt vanskelig å bla i menyene.

Shine har også for dårlig batterilevetid. Dette kombinert med laber Java-ytelse og et labert utvalg nyttefunksjoner gjør at Shine absolutt ikke egner seg for proffbrukeren.

Det hjelper ikke Shine at den mangler 3G, HSDPA og Wi-Fi heller.

Til tross for de negative punktene er det ikke annet å si enn at Shine er noe av det beste vi har sett fra LG på lang tid. Selv om telefonen ikke tilfredsstiller de mest kresne mobilbrukerne, har den nok krutt til å lokke frem lommeboken til dem som er ute etter en pen og funksjonell mobiltelefon.

Om du er på jakt etter en skikkelig musikkspiller, vil vi likevel anbefale deg å ta en titt på for eksempel Sony Ericsson W880i, som har mye bedre mp3-spiller. Og hvis du skal ha best mulig bildekvalitet, er det fortsatt ikke mulig å komme utenom Nokia N73 eller Sony Ericsson K800i.

annonse