Tek.no

Test

M.I.A - Kala

M.I.A. leker musikalsk og har laget et solid andrealbum. Foto: Janette Beckman.
Jakob Priesner
17 Sept 2007 10:00

Når du hører Kala for første gang så virker det hele åpenbart sprikende. Noen spor er minimalistiske, mens andre har et fyldigere lydbilde. M.I.A. blander en del elementer fra alt fra hip-hop til grime via forskjellige elektronika-baserte sjangre. Hun synger og hun rapper. Men felles for alle sangene på "Kala", er at bassen er dyp og den sitter langt inne i ryggraden når du skrur opp lyden på anlegget.

Særegen stil

Hva M.I.A. har drevet med de to årene som er gått siden hun gav ut førstealbumet er vanskelig å si, men trolig har hun ikke vært så mye på Sri Lanka. Sangene på det nye albumet høres i hvert fall ikke ut som om det er noe særlig inspirert av øya i det indiske hav, ihvertfall ikke i forhold til debuten. Hva hun faktisk er inspirert av, er ikke så lett å bestemme. Det kan være så mangt. Uansett så lykkes hun i å videreføre og utvikle den særegne stilen hun hadde på førstealbumet. Ingen andre profilerte artister lager lignende musikk.

Stemmen er kanskje det som gjør M.I.A., eller Mathangi Arulgragasam som hun egentlig heter, så særegen. Hun synger ikke særlig fint egentlig, og noen synes nok at stemmen kan nok bli litt irriterende i lengden, men så er det ikke stemmen og vokalen som er det viktigste i musikken hennes heller. M.I.A. serverer her en produksjon med flotte rytmer som fører til ukontrollerbar og taktfast nikking med hodet. Ikke alle låtene passer like godt på dansegulvet, mange av sangene er litt baktunge. Likevel er det en gjennomtenkt variasjon i låtene på plata,så "Kala" blir langt fra ensformig. Etter å ha hørt gjennom platen en del ganger setter en pris på at det er et såpass stort spenn mellom sangene.

Flotte enkeltsanger

På "Kala" gir M.I.A. sitt publikum mange flotte sanger. En som er verdt å nevne er ”Jimmy”, som er planlagt som den tredje singelen, er en rask disco-låt med en lett house-aktig beat. Et flott lag med strykere hentet fra filmmusikken til indiske filmer er også med. I kombinasjon med et flott vokalspor som kan minne litt om Boney M blir resultatet en feiende flott låt.

Konklusjon

M.I.A. leker seg gjennom en hel verden av forskjellige lyder og stilarter, og hun klarer å lage et variert og flott album. Og selv om hun kanskje ikke har fått like mye hype som på sitt første album, så er ikke det andre noe dårligere. Dette er ei jente som tørr å gå sin egen vei, så "Kala" er på ingen måte en reproduksjon av debuten.

annonse

Les også