Tek.no

Test

Sharkwater

Sharkwater er fylt med vakre bilder
7 Okt 2008 20:00

33 år etter Spielbergs monstersuksess er den irrasjonelle frykten for hai fortsatt tilstede på omtrent hver eneste badeplass i varmere farvann. For selv om den myteomspunnede fisken ikke dreper flere mennesker i året enn hva en elefant gjør, så er den allikevel en av de mest fryktede skapningene på jorden. Dokumentarfilmen "Sharkwater" tar for seg det som finnes av fordommer mot haien, og forsøker å male et nytt og vennligere bilde av det store rovdyret.

Personlig

Filmen er en personlig beretning fra regissør Rob Stewart om hans forhold til hai, og om arbeidet for å redde de ulike artene fra utryddelse. På veien slår han seg sammen med Greenpeace-veteranen Paul Watson – mest kjent her i Norge for sin kamp mot hvalfangst – og sammen reiser de verden rundt for å stoppe tyvfiske.

Men selv om haifangst er ulovlig flere steder så gjør mytene om skapningen sitt til at folk ikke bryr seg om at de forsvinner. Stewarts kamp mot overmakten er en spennende historie, og byr på mye nervepirrende båtaction i kampen for å stoppe tyvfisket.

Vakker

Det må sies at "Sharkwater" er en meget vakker film. Rob Stewart har tidligere jobbet som undervannsfotograf, og kunsten å ta nydelige undervannsbilder er tydelig noe han behersker. Fargespillet er intenst, nesten magisk, og det er vanskelig å ikke drømme seg med ned under havet når en ser slike bilder.

At han gir oss vakre bilder er likevel ikke nok når filmskaperen ikke er en like stødig historieforteller. Det er tydelig at han er engasjert og virkelig elsker haier, men for å få frem poenget sitt ender han opp med å undervurdere seeren. Mannen sier rett og slett for mye, og hver eneste voice-over er en forankring av opplagtheter fremfor å tilføre bildene noe nytt.

Regissør og haielsker Rob Stewart i harmoni med naturen.

Logikk

Samtidig har filmen en del småfeil som sammen gjør den mindre severdig. Bruken av såkalt "dissolve" (gradvise bildeoverganger) er mer irriterende enn den er hjelpsom. Musikkvalget er tidvis helt uforståelig, og argumentasjonen er også til tider selvmotsigende.

For når Stewart først bruker fem minutter på å fortelle at haien har eksistert i flere millioner år, at den har formet livet i havet etter sin posisjon på toppen av næringskjeden og på den måten bestemt hvordan andre arter måtte utvikle seg eller dø ut - så følger det med en liten bismak når han bare minutter senere beskylder menneskene for å gjøre akkurat det samme med haien.

Poengene han vil ha fram er gode, og filmens budskap er viktig og bør tas til etterretning. Men måten han legger det frem på er ikke alltid like stødig, og selv om man er enig i det han sier så er det noe som skurrer.

Konklusjon

"Sharkwater" er en viktig og tidvis spennende film. De vakre bildene skaper unik stemning, og filmen sier ifra om et av de største miljømessige problemene vi har idag, endringen av havets økosystem. Dessverre inneholder den flere unødvendige småfeil som trekker ned resultatet og hindrer den fra å være virkelig god.

annonse