Tek.no

Test

Kikis Budservice

Kiki er en tretten år gammel heks. Og som seg hør og bør for alle som vil bli noe innenfor hennes profesjon må hun dra hjemmefra ett helt år. Helt på egenhånd er hun nødt til å klare seg i en fremmed by blant fremmede mennesker, det hele er et slags modenhetsrituale. I kjent stil får regissør Miyazaki det til å bli et sprudlende og rørende eventyr.

Det søte hekseliv

Bevæpnet med mors gamle kost, pappas reiseradio og med en snakkende katt på laget, drar Kiki altså ut i den store verden for å oppfylle drømmen om å bo i en by ved havet. Det klarer hun da også, men den lille heksen vår oppdager så alt for fort at den flotte metropolen også har en skyggeside. Menneskene er nemlig moderne, trikkene regjerer i gatene og det er slett ikke sikkert at alle tror på, eller har mye til overs for, små hekser som tar sine første vaklende skritt mot selvstendigheten.

Dog er det lettere sagt enn gjort å bli en selvstendig heks. For heller enn å gå i sort hatt, gro stygge tenner og brygge ekle saker som er en pest og plage for alle rundt deg, så er det Kikis oppgave å oppdage sin spesialitet, en magisk evne hun kan bruke til å hjelpe menneskene rundt seg. Men hva kan være til nytte for travle storbyfolk? En flyvende budservice vel.

Kjent stil

Når Miyazaki nå på norske kinoer forteller historien om en liten jente som må klare seg selv, så gjør han det i kjent stil. Mannen har sin egen fortellerform og sitt eget lille univers han lar karakterene bevege seg i. Det skal også husket at "Kikis Budservice" er en del av en utvikling både regissør Miyazaki og Studio Ghibli gikk gjennom. Denne filmen holder seg på et søtt, sjarmerende og elegant enkelt nivå og ligner i så henseende mye på gjennombruddsfilmen "Min nabo Totoro". Dog sender allerede filmskaperen her noen spark mot industrialiseringen, stresset og glemselen av gamle verdier slik vi kjenner fra senere storfilmer som "Princess Mononoke", "Chihiro og heksene" og "Det levende slottet".

Sin barnslige innpakning til tross; dette er en film også (igjen slik Miyazaki pleier å gjøre det) store tegnefilmelskere har godt av å se. Med latter, farger og gripende dramatikk må Kiki takle pengeproblemer, sult, trøbbel med heksekreftene og stifte bekjentskap med kjærligheten, på godt og vondt. Greit nok at filmen ikke er like dyp, like gripende og like fantastisk som for eksempel nevnte senere verk, men den er uten tvil et deilig avbrekk i den mørke årstiden.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves. Det blir igjen klinkende klart når tegnefilmene til Hayao Miyazaki får lov til å gå på norske kinoer med norske stemmer. "Kikis Budservice" er en søt, tidvis gripende og til de grader behagelig opplevelse som gjør godt for sjelen. Og selv om fortellingen om Kiki kanskje ikke når opp til senere perler, så er det jo uansett deilig å bli minnet på at alt går bra til slutt om man har et smil om munnen?

annonse