Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Tuniq Tower Extreme 120

Introduksjon

Tuniq Tower 120 – vi trenger neppe å si stort mer. Kjøleren ble lansert for mange år siden, og den ble med en gang en av de absolutt beste luftkjølerne på markedet. Kjøleren har også siden den gangen stått på toppen av vår teststatistikk, i flere år lå den som nummer to. Kjøleren har også blitt brukt i flere overklokkingskonkurranser, noe som sier litt om potensialet.

Selv om kjøleren den dag i dag fortsatt er meget god sammenlignet med markedet, har Tuniq nå lansert en forbedret versjon. Tower 120 har gått igjennom en solid designendring, men hovedprinsippet er det samme som før. En rekke varmerør stiger opp fra prosessorblokken, og igjennom en rekke aluminiumsfinner. Viften står midt i det hele, noe som gjør at den både suger og blåser vekk varmen.

Den mest tydelige endringen som teoretisk har en betydelig innvirkning på prosessortemperaturen, er gjort på prosessorblokken. Nå kommer varmerørene i direkte kontakt med prosessoren. Vi tar en skikkelig kikk, la oss se hva kjøleren er god for!

Takk til Tuniq som sendte kjøleren til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 131 x 112 x 150 mm
 • Sokler: LGA 1366, LGA 775, AM3, AM2+, AM2, 939, 940
 • Materiale: Aluminium/kobber
 • Vifte: 1 x 120 mm
 • Vekt: 775 g + vifte
 • Varmerør: 2 stk gjennomgående 6 mm + 3 stk 8 mm
 • Støynivå: 20 dBA

Vi kan definitivt ikke utelukke ordet "spesielt" hvis vi skal omtale kjølerens utsende. Et hav av kjøleribber dominerer kroppen, og det hele ser temmelig innviklet ut. Fem gjennomgående varmerør går igjennom samtlige av finnene. To av disse er 6 mm tykke, mens tre av dem er 8 mm. I tillegg er det plassert en liten kjøleribbe på oversiden av prosessorblokken.

I midten sitter viften, i en ramme som holder den på plass. Ved hjelp av noen medfølgende avstandsstykker kan du heve denne et lite hakk, hvis den skulle komme i konflikt med komponenter på hovedkortet ditt. Det ligger også med en viftekontroller som du kan plassere i en ledig ekspansjonsport.

Tuniq har lagt ved deler for montering på de fleste sokler. Kjøleren støtter det meste av moderne prosessorer. Ruger du på en gammel 754-prosessor kan du derimot ikke regne med noen direkte støtte. Det samme gjelder for alt som har med LGA1156 å gjøre, her er det heller ingen støtte på plass.

I pakken

Tower Extreme 120 leveres i en stor og fin produkteske. Kjøleren ligger godt pakket inn mellom både skumgummi og hardplast. Tilbehøret er godt plassert i en liten pappeske, hvor alle deler er sortert etter hvilken sokkel de skal brukes på. Enkelt og godt gjennomført.

I pakken finner vi følgende:

 • Kjøleren
 • Manual
 • Termisk pasta
 • Sokkelfester
 • Viftekontroller

Kjøleren

Kjøleren er bygget opp av så mye som fire forskjellige kjøleribber, noe som skaper et ganske spennende men samtidig forvirrende mønster. Den har en stor og bred overflate, og viften som både blåser og suger har vist til gode resultater tidligere. Den lille kjøleribben på prosessorblokken burde også hjelpe til med de teoretiske positive egenskapene.

Kjøleren benytter seg av varmerør som kommer i direkte kontakt med prosessoren. Fordelene ved dette er at varmen blir overført direkte til kjølerkroppen, fremfor via enda et stykke metall. Ulempene er derimot at varmerørene blir klemt, samt at det ofte oppstår glipper i overflaten mellom rørene og metallet. Til Tuniq sin fordel kan vi fortelle at disse to ulempene er kraftig begrenset. Rørene er bøyd på en god måte, og gapene mellom rørene og metallet er mindre enn hva vi vanligvis ser.

Montering

Kjøleren bruker mange deler for montering på samtlige sokler, men delene er godt sortert. Brukermanualen er også meget godt laget. Selv om monteringen i seg selv er litt komplisert, burde de fleste klare det. Samtlige monteringsmetoder innebærer at hovedkortet må ut av kabinettet.

At kjøleren er stor er ingen hemmelighet, men her er det virkelig trangt om plassen. Det som byr på det største problemet er viften, denne kom i konflikt med brikkesettkjøleren på hovedkortet vårt. Tuniq har lagt ved avstandsstykker som hever viften et lite hakk, og det løste problemet for vår del.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24°. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 24,3 dBA.

Temperatur

Tuniq har definitivt klar det igjen. Kjøleren har uovertreffelig ytelse, den banker den tidligere lederen fra Noctua med nesten to grader. Det samme spranget er tilstede både ved 90 og 120 W belastning. Når en luftkjøler kan holde kjernetemperaturen din på 48,7 grader ved en belastning på 90 W burde selv de mest kresne se seg fornøyd.

Vi jekker ned viftehastigheten betydelig, fra de originale 2000 omdreiningene i minuttet. Vi har lite å sammenligne med, men det vi kan si er at du kan få en fortsatt meget god temperatur på prosessoren din, med et betraktelig lavere støynivå.

For å kunne sammenligne kjøleren med andre kjølere som ikke leveres med vifte, og samtidig sammenligne kjøleren i seg selv, har vi satt på plass vår egen vifte fra Noctua. Som vi ser holder Tuniq en solid plassering i statistikken, men nå må de se seg slått av kobberbeistet fra Thermalright.

Støynivå

Med viften spinnene med maksimal kraft, setter vi kjøleren i vårt støyskap. Tallene vi ser er høye, litt for høye for vår smak. 40 desibel blank gjør at kjøleren ender opp blant markedets høylytte enheter, men husk hva vi har sett av temperaturresultater ved denne viftehastigheten.

Vi jekker ned hastigheten på viften betraktelig, og ser at man kan senke støynivået til det absolutt laveste og fortsatt få meget gode temperaturer. 54,5 grader ved 90 Watt, med et støynivå på som bare ligger hakket over bakgrunnsstøyet er noe absolutt alle kan leve med.

Konklusjon

Tuniq har gjort det igjen. De har konstruert en kjøler i verdensklasse, uten tvil. Så langt er dette definitivt en av de kjølerne som gir deg meget god ytelse i forhold til støynivået. Viftehastigheten kan jekkes betraktelig ned uten at det påvirker ytelsen i stor grad. Dette er et produkt vi med hånden på hjertet kan anbefale, både til mannen på gata og entusiastene.

På våre sammenligningsgrafer for temperatur klatrer kjøleren rett til topps. Ut av boksen slår den faktisk hovedkonkurrenten Noctua med nesten to grader. Med vår egen testvifte er det kun Thermalrights massive kobberklump som kjøler ned vår testbenk bedre.

Rett ut av boksen og med viften spinnende på 12 V, ligger støynivået veldig høyt. Hvis vi derimot jekker ned turtallet betraktelig, ser vi at du fortsatt kan få meget gode resultater med et meget lavt støynivå.

Sokkelstøtten er bred, men så langt får du ikke plassert den på ditt nyeste i5-system basert på LGA1156-sokkelen. Moteringen er litt komplisert, men Tuniq har lagt alt til rette for at de fleste skal skjønne seg på dette.

Basert på priser i utenlandske nettbutikker, har Tower 120 Extreme en prislapp på rundt 430 kroner. Dette er riktig nok før norske skatter og avgifter kommer på plass. Uansett, her får du mye ytelse til en pris som ikke er spesielt ille. Dette anbefales!

+ Suveren ytelse!
+ Lavt støynivå for god ytelse
+ God pris for ytelsen
+ Solid montering

- Mye støy på full guffe

annonse