Tek.no

Test

Project SU (Shut Up)

Vidar Fagerjord
2 Sept 2002 00:00

Forhistorien

Før jeg begynte å fikse på maskinen min hadde den følgende specs:

  • GlobalWin FOP 32 CPU - vifte
  • IBM Deskstar 75GXP
  • Originalt PSU
  • AOpen HX08 fulltower

Dette var komponentene jeg måtte gjøre noe med. Det første jeg gjorde var å bytte ut Globalwin-vifta med en Zalman CNPS 6000-AlCu. Du kan lese tester av den her.

 

Vensre: Zalman CNPS 6000 AlCu montert       
Høyre: Zalman fanmate montert på egnet sted

Og for en forskjell! På telefonsvareren til forloveden kan en tydelig høre viftesus i bakgrunnen - nå er suset redusert betraktelig, ikke minst takket være Zalman's Fanmate som følger med CPU - kjøleren (se bildet til høyre).

Videre byttet jeg ut IBM'en med en Seagate Barracuda IV Silent. Og akkurat som modellnavnet lover, ble det stilt. Jeg kan ikke engang høre disken - med IBM'en lå katta med labbene over ørene pga. det høyfrekvente hvinet. Nå sover katta rolig igjen.

AOpen HX08. De av dere som har vært borti dette kabinettet, vet at det har innebygget noisekiller. Det AOpen ikke opplyser om, er at PSU'ets noisekiller fungerer slik at det overdøver all annen støy - nesten i allefall. Jeg kom over www.geto.no, og så at de selger en noisekiller fritt tilsendt for 160,-. Når denne ble montert, forandret maskinen seg fra et buldrende, susende monstrum til en behagelig stille fotskammel.

Noisekiller'n fra Geto montert - det er den hvite firkanten
til venstre for midten av bildet. Her er faktisk FOP 32'en
ennå i maskina. Just for fun.

Målet var altså nådd: PC'n var blitt så stille at den knapt hørtes. Men ekte datanerder gir seg ikke så lett!

Les også