Tek.no

Test

Test av to Bluetooth USB-adaptere

Mohammed Sourouri
7 Sept 2002 12:46

Hva er Bluetooth?

Du har helt sikkert hørt om Bluetooth før muligens uten å vite hva det er. Bluetooth har vært et meget sterk hypet ord de siste årene. Kort fortalt er Bluetooth en trådløs teknologi som sender informasjon via radiosignaler (2,4GHz båndet). Det som skiller Bluetooth fra andre teknologier som f.eks. 802.11b er at Bluetooth-enheter er strømgjerrig og at krypteringsteknologien er annerledes. I følge mange er sistnevnte teknologi er sikrere enn 802.11b. Bluetooth har også en mye kortere rekkevidde enn 802.11b. Vi skal ikke gå så mye inn på detaljene rundt Bluetooth. For de som er veldig interessert i dette, ta en titt her

Hva er Bluetooth godt for?

Slik situasjonen er i dag er vi veldig avhengige av å koble våre små enheter som mobiltelefoner, PDA-er osv, via kabler for at de skal kunne snakke sammen. Dette er som alle skjønner et forferdelig mas. La oss ta IrDA-port (infrarød) for eksempel. Hvor slitsomt er det når man må peke mobilens IrDA-port direkte mot datamaskinens og samtidig passe på at det ikke er for lang avstand mellom enhetene. Det skal ikke mye til for å se ulempene for bruk av denne type teknologi.

Målet med Bluetooth er, i det lange løp og få erstattet alle disse portene, riktignok ikke USB o.l. men gjerne LPT1, COM1, IrDA o.l. Bluetooth betyr (kort oppsummert) sikker trådløs kommunikasjon mellom enheter som ikke krever så mye båndbredde.

Fra fiasko til suksess

Bluetooth skulle egentlig vært her for lenge siden. Teknologien skulle ha revolusjonert vår digitale verden for lenge siden. Men Bluetooth har liksom ikke slått helt an og det hele konseptet som ekspertene snakket så varmt om ble gjort til en stor fiasko i løpet av kort tid. Men så på tampen av i fjor begynte man å snakke forsiktig om Bluetooth igjen. Og før man visste ordet av det, har teknologien begynt å bli svært utbredt. Denne trenden vil trolig fortsette. I den anledning synes vi at det var på tide å snuse på to populære Bluetooth produkter fra to relativ store produsenter innenfor trådløs teknologi. Vi har sett på to Bluetooth USB-adaptere.

Les også