Tek.no

Test

Jernmannen svinger seg igjen

10 Nov 2010 19:30

Anmeldelse

Tony Stark har kommet ut av jernmannskapet og soler seg i glansen av sin egenproduserte verdensfred. Dessverre for hans del finnes det nok av bitre folk som ønsker å rive ham ned fra kransekaka – en forbigått russer med sans for elektriske pisker og en våpenprodusent sleipere enn telefonselgere står i kø for å gjøre livet til Tony miserabelt. Men Iron Man gir seg ikke uten kamp!

Jon Favreau gjentar rollen som regissør for Iron Man 2 og med seg på laget fra forrige gang er Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow og Samuel L. Jackson, mens Don Cheadle har erstattet Terrence Howard i rollen som den hjelpsomme oberstvennen til Tony. Nykommere denne gangen er Mickey Rourke, Sam Rockwell og Scarlett Johansson. Iron Man 2 hadde et svimlende budsjett på over 170 millioner dollar og spilte inn 620 millioner på verdensbasis.

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Interessante problemer

Ah, den vanskelige oppfølgeren. I den første filmen går mye av handlingen med på at Iron Man blir til, mens film nummer to tar for seg en midtlivskrise og Tonys voksende problemer med den amerikanske regjeringen. Premisset er kanskje ikke like spennende, og skurkene er muligens ikke de mest spreke som kunne ha dukket opp, men Iron Man 2 leverer likevel en tvers gjennom underholdende film med tematikk som er litt original og nyansert.

Tonys kamp mot en lite forståelsesfull og mistenksom regjering er en interessant debatt som gir vanskelige problemstillinger å forholde seg til. Skal Tony gi fra seg sitt skaperverk og risikere å dø på grunn av sin medisinske tilstand? Skal han beskytte hele verden på egenhånd? Vil egentlig USA være de beste frihetsforkjemperne? Tonys helse er også et aspekt som er med på å skape en enda mer spennende problematikk rundt hans tilværelse, valg og levemåte. Disse elementene blir viet en del plass i Iron Man 2, og er verken i veien for underholdningen eller actionsekvensene.

Litt mindre interessante skurker

En superhelt kan ikke være foruten sine motstykker superskurkene – og i Iron Man 2 stifter vi bekjentskap med den russiske fysikeren og eks-fangen Ivan Vanko i Mickey Rourkes skikkelse og Tony Starks rivaliserende våpenprodusent Justin Hammer, spilt av Sam Rockwell. Rourke får for lite tid på skjermen og vi rekker ikke å bli godt nok kjent med rollefiguren hans. Et større dypdykk ned i hans familiehistorie ville antakelig ha skapt et høyst interessant sympatiforhold med skurken, og det var antakelig dette filmskaperne forsøkte å unngå. Dermed sitter vi igjen med en litt marginalisert, men fremdeles tøff superskurk, med en slesk Sam Rockwell i ryggen.

Iron Man 2 er den vanskelige midtdelen av en planlagt trilogi (treeren skal komme i 2013), der hvor del én presenterer figuren og del tre vanligvis avslutter med et kjempebrak. Del to i trilogier pleier å enten gå på tomgang mens man venter på finalen, eller å eksperimentere med forventninger og fortelling (à la The Empire Strikes Back). Iron Man 2 går verken på tomgang eller er spesielt dristig og vågal, men leverer fremdeles en film med en flott balanse mellom god dramatikk og underholdende action.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Iron Man 2 er en god film med en fin balansegang mellom drama og action. Filmen har noen spennende problemstillinger og leverer storslåtte actionsekvenser uten problemer. Noen vil kanskje synes at filmen går litt på tomgang, men den har likevel sine litt originale styrker.

Les også om det tekniske og se på skjermbildene!

Les også