Tek.no

Test

Test av ACDSee 5.0

Geir Rune Teigen
3 Sept 2002 15:00

ACDSee er et av de mest brukte bildevisningsprogrammene på markedet, og det er ikke uten grunn. ACDSee er et relativt lite program, men veldig raskt på det det gjør best: vise bilder.

Men ACDSee skryter på seg mer enn bare å vise bilder. Vi skal se nærmere på hva de skryter av og se om det stemmer.

De skryter mye av å være raske, dvs. at bildene blir vist raskt. Og det stemmer. De er forbløffende raske. Og den enkle formateringen brukeren kan velge gjøres også raskt. Det er få, om ikke noen, bildevisningsprogram som kan måle seg med ACDSee's hurtighet i å vise bilder. Dessuten er den mest aktuelle informasjonen om bildet lett tilgjengelig. Den grønne i-en som var ny i ACDSee 4.0 er fortsatt med. I versjon 5 er det også inkludert visning av flere Exif-data enn i versjon 4.

Sortering og organisering
For å hjelpe brukeren i å se alle sine bilder raskt har ACDSee 5.0 et fremragende hjelpesystem for sortering. Først og fremst er den enkle kjente trestrukturen på mapper. Den er helt lik Windows utforskeren for lettere gjenkjenning hos brukeren. Du kan enkelt dra og slippe bilder og andre filer i mappene, slette, opprette og gi nytt navn til alle filer og mapper du har kontroll over. Dessuten kan du enkelt legge mappen til blant dine favoritter. Favorittene organiseres som nettlesere flest; mapper som viser innholdet når du har muspekeren over dem. Enkelt og effektivt. Album er også en svært effektiv måte å organisere bildene sine på. Du kan helt enkelt organisere og administrere albumene dine etter dine egne behov. I album lagres bare "thumbnails" av bildene, med en snarvei til bildet. Med andre ord kan orginalbildene lagres på cd'er og andre flyttbare medier, mens du fortsatt har et lite bilde av orginalen i albumet.

En av nyhetene i nye ACDSee 5.0 er Calendar. Brukeren kan faktisk se på bildene sortert etter dato. Sorteringen kan være ved hjelp av metadata i bildet, ACDSee database dato eller den dato bildet ble modifisert (eller opprettet). Brukeren kan velge å se alle filer i sorteringen for et helt år, 3 måneder eller en dag. Dette er faktisk en nyttig funksjon når den tas i bruk. Spesielt kommer den til sin rett hvis du har mange bilder fra en ferie eller andre anledninger.

Visningsalternativer
Foruten sorteringen er det mange visningsalternativer for effektivisering gjennom å tilpasse programmet brukeren. Programmet passer ypperlig for alle med sans for effektivitet. Når brukeren har sortert ut de bildene som er interessante, enten gjennom søk i kataloger eller i Calendar, så skal bildene beskues. Under folderen Files vises filene i alle visninsformater kjent fra Windows utforsker, men også som "thumbnails + details" som gir brukeren en liste med små bilder, og all ønskelig informasjon til bildet. En svært hendig funksjon. Bak folderen View skjuler det seg en forbedret visningsfunksjon enn i folderen Files. I View er fokuset lagt på visning av bilder. Forhåndsvisningen av bildet er forstørret, men brukeren har fortsatt et litt mindre vindu for visning av filene. Properties er kun egenskapene til bildene. En fordel her er faktisk at brukeren kan legge inn notater og metadata (data om data) om bildet.

ACDInTouch er et tilleggsprodukt fra ACD Systems som må kjøpes i tillegg til ACDSee 5.0 og er et publiseringsverktøy. Med ACDInTouch kan brukeren enkelt laste opp bilder og dele det med andre via internett. Brukeren får også plass nettet til å lagre bildene. Men det ikke en del i selve ACDSee 5.0

ACDSee 5.0 lar alltid brukeren se en forhåndstitt på den filen som er valgt. Så selv om brukeren ikke har valgt å se miniatyrbilder av hele samlingen vil det alltid være mulig å se bildet i mindre format nede til venstre (i standard oppsett).

Verktøylinjen
Verktøylinjen inneholder i standardoppsettet mange nødvendige funksjoner, og flere kan lett legges til. For eksempel kan brukeren med bare 5-6 museklikk legge til skaleringsknapp som med få ekstra museklikk kan skalere det valgte bildet til ønsket størrelse og erstatte orginalen i en enkel operasjon. Det samme gjelder rotasjon, justering av fargenivåer og flere andre nyttige funksjoner.

Med ACDSee 5.0 kommer ACD Fotocanvas 2.0 og ACD Fotoangelo 2.0
ACD Fotocanvas 2.0 står for det meste av redigering som ACDSee kan gjøre. Nytt denne gangen er at brukeren kan velge bare deler av bildet som skal formateres, men bare ved hjelp av rektangelutsnitt, lassoutsnitt eller "magic wand"-fuksjon. Brukeren kan sågar sette inn enkle former som rektangel, elipse og polygoner. Enkle former og redigeringer for et lite program. Det holder til begrenset redigering av bilder. Heldigvis har Fotocanvas eget verktøy for korreksjon av røde øyne.

ACD Fotoangelo er et effektivt og brukbart program for å lage enkle bildepresentasjoner, eller slideshows, med lyd om en ønsker. Fotoangelo takler som ACDSee de aller fleste formater (faktisk over 50 forskjellige), og de fleste vanlige lydformater. Med det grunnlaget kan selv amatører lage en brukbar bildefremvisning. Intervallet før neste bilde, bakgrunnslyd, lydstyrke og forskjellige overganger til neste bilde kan settes individuelt for hvert bilde. Særdeles bra om en ønsker detaljstyring. Og om en ikke ønsker slik detaljstyring på hvert bilde kan en enkelt sette en standard, for så å forandre på de få bildene en vil noe spesielt med. Bakgrunnsmusikken kan enkelt stoppes ved det bildet en ønsker. Når en er fornøyd med resultatet kan prosjektet lagres som en eksekverbar (kjørbar) fil eller som en skjermbeskytter. Ekstra valg kan tas for å bestemme størrelsen på bildene i fremvisningen. Så enkelt program for å lage en så brukbar enkeltstående kjørbar exe-fil har jeg ikke sett før.

Konklusjonen er enkel:
ACDSee har gjort det igjen. Dette er et helt utrolig produkt.

Hvis du er på utkikk etter skikkelig bildefremvisningsprogram kan jeg anbefale dette på det varmeste. ACDSee er absolutt verdt pengene du betaler. Prisen på $49,95 USD er det ikke noe å utsette på, spesielt ikke med dagens kurs. De ekstra programmene i Powerpack-versjonen gjør at prisen blir $79,95 USD, og det kan bli litt drøyt. Sats da heller på bare ACDSee. Har du ACDSee 4.0 kan nok kjøpet drøyes til du føler du virkelig trenger Fotoangelo... for de andre forskjellene er kanskje ikke nok i seg selv til å rettferdiggjøre prisen på $39,95 USD. Har du ikke powerpack-versjonen fra før, koster den ekstra oppgraderingen (fra vanlig 4.0 til 5.0 Powerpack) $49,95 USD. Og det kan saktens forsvares. Ca. 70 kr for de to ekstra programmene er ikke all verdens, mens programmene er veldig praktiske hvis du har bruk for dem...

Positive sider

 • Masse, masse konfigurasjonsmuligheter for tilpassing
 • Utrolig rask bildefremvisning
 • Veldig gode muligheter for bildeorganisering
 • Masse informasjon lett tilgjengelig om bildene
 • Oversiktelig
 • Lett å ta i bruk for nybegynnere
 • Mange funksjonaliteter i få operasjoner
 • De lyver ikke når de skryter :)

Negative sider

 • Plassering av bildedatabasen og favoritter (hvis en bryr seg)
 • Mange skjulte funksjoner
 • Litt lite hjelp for nybegynnere på avanserte funksjoner.
Les også
Test av ACDSee 4.0
Les også
Test av FotoWare FotoStation 4.5
annonse

Les også