Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson W890i

Design, skjerm og menyer

Tastene på W890i er behagelige å bruke.
Du finner volumtaster på høyre side av telefonen.
Bunnpluggen sitter på siden av telefonen.
W890i er ikke spesielt stor.

Sony Ericsson har hatt suksess med sine Walkman-telefoner. En av de mest populære er W880i, som nå har fått en oppfølger. Nykommeren heter W890i, og byr på det beste fra forgjengeren og en del forbedringer.

Telefonens deksel er laget for det meste i børstet metall, med unntak av den nederste delen og sidene av telefonen. Metallet er med på å gi telefonen et eksklusivt utseende, og gjør at den føles solid.

Slark og knakelyder er fullstendig fraværende, noe som også er med på å øke helhetsinntrykket.

Bedre taster

Tastene er fornyet i forhold til forgjengeren. Mens W880i hadde tynne og harde taster, har W890i fått større taster i plast. Disse fungerer i våre øyne bedre, og egner seg bra til SMS-tasting. Ulempen er at de muligens er for små for deg som har store tomler.

Tastene har akkurat passe motstand, og er generelt gode å bruke. De er bra markert med mellomrom mellom hver tast, slik at det er enkelt å føle seg frem.

Meny- og funksjonstastene kan ved første øyekast se ut til å være nærmest sammensmeltet, men de er faktisk veldig godt markerte og gode å bruke.

Du finner snarveistaster til musikkspiller, kamera og volum på siden. Volumtastene kan for øvrig også brukes til å skifte sanger på mp3-spilleren mens tastelåsen er aktivert.

Mangler minijack

Siden W890i ikke har innebygget utgang for 3,5 mm minijack slik som mange av konkurrentenes mobiltelefoner etterhvert har begynt å få, må du bruke et eget spor til både USB og lyd. Dette sitter nede på venstre side av telefonen, og fører i praksis til at du får en stor klump stikkende ut på siden av telefonen.

Sony Ericssons plugger er ikke bare forholdsvis store – de er også designet for å vippes ut. Dette kan by på problemer om du har telefonen i en trang lomme.

Vi hadde foretrukket at Sony Ericsson begynte å utstyre musikktelefonene sine med vanlig 3,5 mm minijack, slik som konkurrentene.

Dette er for øvrig det eneste negative vi har å si om designen, så alt i alt er det to tomler i været. Telefonen er pen, godt bygget og smart utformet. Forgjengeren W880i var helt firkantet i designen, mens W890i er rund i kantene. Dette gjør telefonen mer behagelig å bruke.

God skjerm

Hovedmenyen er oversiktlig.
SMS-systemet fungerer bra. Det husker hvilke ord du bruker mest.
Sammenlignet med Nokia N81 (t.v.) og Sony Ericsson S500i er ikke W890i store karen.
Telefonen ligger godt i handa.

W890i er utstyrt med en to tommer stor skjerm. Dette er ikke direkte stort, men Sony Ericsson har gjort et designgrep ved å legge en ramme rundt skjermen, slik at den ser større ut. Skjermen fyller oversiden av telefonen på en fin måte.

Skjermen er skarp og klar, så den egner seg bra til å se på bilder og video i god kvalitet med. Vi ble for eksempel positivt overrasket over å titte på videoer tatt opp med telefonens kamera, som ser skarpe og fine ut på denne skjermen.

Størrelsen gjør imidlertid sitt til at telefonen ikke egner seg spesielt godt som e-postmobil eller surfemobil. Dette er ikke viktige kriterier på en musikktelefon, og ikke noe vi trekker for.

Fine menyer

W890i har en oversiktlig hovedmeny som ser bra ut. Det er forsåvidt ikke noe nytt i Sony Ericsson-sammenheng, og menyene er mer eller mindre de samme som du finner i de fleste av selskapets telefoner. Menyene er intuitive og oversiktlige, og blant de aller beste menysystemene i mobilverdenen.

Om du liker å tilpasse telefonen din kan du velge såkalte Flash-menyer. Dette er menytema som endrer utseendet radikalt. Du kan for eksempel få hovedmenyen som en rad med ikoner i stedet for et rutenett.

Menyene er generelt raske, men bruker du Walkman-spilleren samtidig blir menyene litt tregere Ikke voldsomt mye, men det er nok til at vi irriterer oss over det.

Flere programmer samtidig

En ting som gjør Sony Ericssons telefoner geniale er at du kan kjøre flere Java-programmer samtidig, og veksle mellom disse. Dette er en funksjon tilsvarende telefoner fra Nokia og Samsung mangler fullstendig.

Muligheten for å kjøre flere programmer gjør det enkelt å bruke programmer som for eksempel Messenger-klienter og spill samtidig, uten at du er nødt til å avslutte det ene for å starte det andre. Du kan også legge programmer i bakgrunnen når du skal skrive SMS eller gjøre andre ting.

God på SMS

Å skrive meldinger er for øvrig en smal sak på W890i. Telefonen har en smart ordbok som lærer seg hvilke ord du bruker mest, slik at du får opp for eksempel "kjell" i stedet for "kjekk" først dersom du ofte skriver "kjell". Ordboken husker også i hvilken sammenheng du bruker ordene, slik at den foreslår hvordan setningen skal se ut videre.

Vi syns Sony Ericssons tekstmeldingssystem er veldig bra, og at det tar innersvingen på konkurrentene på mange områder.

Alt i alt syns vi menyene er oversiktlige og gode, men vi er misfornøyde med at de er litt trege mens vi bruker musikkspilleren, noe vi ikke forventer på en telefon som i skrivende stund koster rundt 3500 kroner.

Maskinvare, teknologi og nytte

God på det meste

Treghetene du kan oppleve i menyene skyldes ikke at W890i er utstyrt med treg maskinvare. I alle fall ikke om vi skal basere oss på ytelsesmålingene vi har gjort.

Målingene viser at telefonen er godt nok utstyrt til å kjøre Java-programmer og 3D-spill på en mer enn god nok måte. Dette reflekteres også av de medfølgende spillene, som alle sammen kjører jevnt og bra på telefonen.

Vi brukte også Opera Mini under testperioden, og opplevde at programmet kjørte helt smertefritt på W890i.

Klikk for større grafer


Maratonbatteri

Du kan snakke lenge i W890i.

Sony Ericsson er kjent for å lage telefoner som har god batterilevetid. W890i gjør ikke skam på tradisjonen. Under testperioden opplevde vi at telefonen varte og varte, og at batteriet ikke ble tappet i høy hastighet før vi tok i bruk strømslukende funksjoner som Youtube.

Bruker du daglig mobilen som mp3-spiller vil du imidlertid måtte lade hver dag eller annenhver dag, avhengig av hvor mye du bruker musikkspilleren.

Sony Ericsson oppgir at telefonen skal klare inntil ni og en halv time snakking i GSM-nettet, noe som er imponerende, men fortsatt ikke uvanlig på Sony Ericssons telefoner.

God taletid

Våre taletidsmålinger viser at telefonene holder ut i snaut fire og en halv time i 3G-modus. Det er det samme som Sony Ericsson oppgir at telefonen skal klare. Det er likevel et godt resultat for en måling i 3G-nettet.

Batteriet varer og varer.
Hodesettet som følger med fungerer som håndfri.

Lydkvaliteten under samtaler er for øvrig upåklagelig, selv om noen nok vil klage på at lyden er litt lav. Har du normal hørsel burde dette være godt nok. W890i filtrerer effektivt ut bakgrunnstøy, slik at den du snakker med ikke plages av for eksempel en ventilator dersom du snakker i mobilen samtidig som du lager mat.

Bra utstyrt

W890i har "bare" 28 MB innebygget minne, men siden telefonen leveres med et minnekort på 2 GB er ikke dette noe problem. 2 GB er nok til omtrent 500 sanger, omtrent 1000 bilder eller alle Java-programmene du noen gang kommer til å installere.

Som vanlig får du også med et musikkhodesett som kan brukes som håndfri. Dette har en innebygget 3,5 mm minijack-utgang, slik at du enkelt kan bytte ut de medfølgende ørepluggene med dine egne.

I esken finner du også en USB-kabel slik at du kan koble mobilen til PC-en. I tillegg får du en smart lader med en ekstra "bunnplugg", slik at du kan koble til ekstrautstyr, for eksempel hodesett eller USB-kabel samtidig som du lader.

Alt i alt leverer W890i godt på alle områder i denne kategorien.

Endelig Edge

Telefonen er tynn, men rask på internett.
Foran på toppen sitter det et videosamtalekamera.

I "gamle dager" var det sikkert som banken at Sony Ericssons telefoner hadde enten Edge eller 3G. De dagene er heldigvis over.

W890i har nemlig GPRS, Edge og 3G med HSDPA (super-3G). Dette betyr i praksis at telefonen alltid får tilgang til den raskeste internettilkoblingen som er tilgjengelig i mobilnettet.

Det eneste telefonen egentlig mangler er Wi-fi, som hadde latt deg koble mobilen til trådløse lokalnettverk. Dette er imidlertid noe vi bare forventer på profftelefoner.

USB og Bluetooth

Om du skal koble telefonen din til PC-en for å overføre for eksempel musikk til mobilen eller bilder til PC-en, har du to metoder å forholde deg til: Bluetooth og USB-kabel.

Bluetooth-tilkoblingen er den tregeste måten å overføre filer på. Vi klokket den inn til litt over 100 kBps, noe som er greit nok til å overføre små filer som bilder, men altfor tregt til å fylle opp minnekortet med musikk. Dette er ikke en spesiell svakhet ved W890i, men en treghet som ligger i Bluetooth-standarden.

USB også tregt

USB-tilkoblingen er bedre å bruke til å overføre musikk, men heller ikke denne er lynrask. Vi målte hastigheten til litt over 0,5 MBps. Dette gjør at det tar litt tid å fylle opp minnekortet med musikk, og det kan være plagsomt tregt om du skifter ut sangene på minnekortet ofte. Den beste metoden å overføre musikk til og fra telefonen er dermed å bruke en minnekortleser, som er mye raskere enn USB-kabelen og Bluetooth.

Telefonen har for øvrig støtte for A2DP-profilen, som lar deg spille musikk trådløst over Bluetooth.

Alt i alt er W890i godt utstyrt med mobilnetteknologier, men vi skulle ønske Sony Ericsson hadde brukt mer tid på å raffinere USB-tilkoblingen.

Ingen proffmobil

Telefonboken er fyldig, og gir plass til en rekke detaljer.
Kalenderen er ikke like avansert som telefonboken. Her finner du stort sett bare grunnleggende planleggerfunksjoner.
Google Maps vet hvor du er, takket være lokasjonstjenesten.

W890i er først og fremst en underholdningsmobil, og nyttefunksjoner som kalender, e-post og lignende er ikke akkurat satt i høysetet. Likevel har telefonen sine kvaliteter også på dette feltet.

Vi liker for eksempel telefonboken svært godt. Her kan du legge til et drøss med detaljer, inkludert nettadresser, ringetone, bilde, talekommando, adresse, tittel, firma, fødselsdag og egne notater.

Det er også enkelt å søke i kontaktene, men det er ikke mulig å søke i detaljene i telefonlisten, som for eksempel firma.

Grei kalender

Kalenderen er helt grunnleggende, og kan på ingen måte sammenlignes med de du finner i smarttelefoner. Det er for eksempel ingen sammenheng mellom oppgavelisten og kalenderen, så her må du forholde deg til to planleggingsverktøy.

Til vanlig fritidsbruk duger imidlertid planleggerfunksjonene i telefonen greit. Skal du for eksempel minne deg selv på å bestille time for EU-kontroll eller legge inn påminnelse om at du må kjøpe egg etter jobb i morgen, er W890i mer enn godt nok rustet for jobben.

Du finner ellers de vanlige ekstrafunksjonene, som vekkerklokke, kalkulator, stoppeklokke, notatblokk og taleopptaker.

Ingen e-proff

E-post er også på plass, men klienten som er innebygget egner seg ikke spesielt bra til annet enn "fritidsbruk" den heller, da den stokker om formateringen av teksten, noe som fort kan føles kaotisk.

Telefonen har for øvrig støtte for Sync ML-standarden, som gjør at du kan synkronisere mobiltelefonen din mot internettjenester som for eksempel Telenor Mobil Backup, Netcom Kontaktsynk eller gratistjenesten Zyb.com.

Lokasjonstjenester

W890i har ellers fått en interessant nyhet i menyene. Under underholdningsmenyen finner du nå et valg for "Lokasjonstjenester". Her finner du blant annet Google Maps, som lar deg kikke på kart. Det spesielle er at du ikke trenger å plotte inn adressen du befinner deg på, da det henter posisjonsinformasjon fra mobilnettet.

Posisjonering via mobilnettet er ikke spesielt nøyaktig, og sier bare i hvilket område du befinner deg. Du kan imidlertid koble til GPS, og få nøyaktig informasjon.

Underholdning og kamera

Ullen musikkmobil

Musikkspilleren er enkel og bruke, og har et fyldig musikkbibliotek.
Ørepluggene som følger med er av typen med gummipropp.
Walkman-merket på baksiden er på ingen måte noen garanti for topp lydkvalitet.
Du finner musikktaster under skjermen. Disse brukes som menytaster under vanlig bruk.
Walkman-tasten på venstre side av telefonen starter og skjuler musikkspilleren.

Walkman-serien fra Sony Ericsson er nærmest en levende legende i mobilverdenen. Telefonene har mp3-spillere som er enkle å bruke, og alt utstyret du trenger følger med i esken.

W890i er intet unntak. Her får du en av markedets desidert beste musikkavspillingsprogrammer.

Startes med Walkman-tast

Sony Ericsson har utstyrt telefonen med en egen tast på siden. Denne starter Walkman-spilleren. Du bruker også denne tasten til å legge musikkspilleren i bakgrunnen, slik at du kan skrive SMS eller gjøre annet.

Piltasten har musikkikoner, slik at det er lett å se hva du skal trykke for å pause eller skifte sang. Her slipper du i stor grad å rote i menyene for å gjøre ting. Unntakene er når du skal sette på tilfeldig avspilling, stille lydutjevneren eller sette på gjentakelse.

Du må for øvrig åpne menyen for å hente opp musikkbiblioteket, uten at dette er noe stort heft. Musikkbiblioteket er for øvrig en av de beste på markedet. Her kan du enkelt organisere musikken din utifra kriterier som album og artist, men også tidsepoke og "følelse".

Kjenn på dagsformen

Det siste kriteriet kalles Sensme, og er et system som bestemmer i hvilket stemningsområde musikken ligger. Dette er informasjon som må legges inn via et PC-program, og når du har gjort dette kan du velge ut musikk basert på stemningen du er i.

Alt i alt er Walkman-programvaren intuitiv og morsom å bruke. Du trenger ikke lese bruksanvisningen for å finne ut av hvordan dette fungerer.

En forbedring i forhold til tidligere Walkan-modeller er at du nå kan overføre musikk fra Windows Mediaplayer direkte til telefonen med kopibeskyttelser og det hele. Dermed kan du altså spille musikk du har kjøpt på for eksempel MSN Music på denne telefonen.

Grei lyd, men...

Telefonen har jevnt over helt grei lydkvalitet på de fleste typer musikk. Dessverre lider denne telefonen samme skjebne som mange andre Walkman-telefoner. Lyden er for det første altfor lav. Bruker du for eksempel et hodesett som Koss Portapro vil du irritere deg over det lave lydnivået om du for eksempel oppholder deg i et travelt bysentrum.

Dessuten ødelegger lydutjevneren (equalizeren) i telefonen lyden mer enn den forbedrer den. Om du skal fremheve bassen i musikken din vil bassen effektivt sørge for at all annen lyd dempes. Dette er fryktelig irriterende, spesielt om du har et hodesett som trenger litt mer trøkk for å få frem bassen. Bassen blir rett og slett grumsete om du justerer den opp i lydutjevneren, og lydbildet høres fort veldig trangt ut.

Samme problem som før

Dette er ikke et problem som er spesielt for W890i, da det rammer de fleste av Sony Ericssons musikktelefoner. Om du ikke er så fryktelig nøye på lydkvaliteten og klarer deg med den "kommersielle" lyden W890i produserer, er det ingen grunn til å la være å kjøpe telefonen. Men om du vil ha lyd som er høy nok, bass som gir trøkk, og lyd som er skikkelig god, må du faktisk se deg om etter noe annet.

Det skal sies at lyden er fin og klar så lenge du ikke rører lydutjevneren. Da vil du bare merke noe til bassproblemet om du spiller på høyeste lydstyrke. Dessuten får du ofte bedre lyd om du bruker gummierte inn-i-øret-øreplugger, da disse er mye lettere å drive.

De medfølgende musikkørepluggene illustrerer akkurat dette på en god måte, da lyden er grei når du bruker disse eller andre lignende løsninger.

En smakssak

Lydkvalitet blir uansett til syvende og sist en smakssak, så vi anbefaler deg å ta med deg hodesettet ditt til butikken og prøve ut lyden før du handler. Vi kan imidlertid ikke se at W890i er noe godt valg om du faktisk er opptatt av lydkvalitet. Da bør du heller se på for eksempel Samsungs musikktelefoner med Bang & Olufsen-forsterker.

W890i har innebygget RDS FM-radio. Dette er både praktisk og smart da telefonen både viser deg hvilken radiostasjon du hører på og automatisk vil endre frekvensbånd dersom signalkvaliteten blir for dårlig.

Track ID

En av våre favorittfunksjoner noensinne, Track ID, er inkludert i W890i. Dette er et lite program som lar deg ta opp en snutt med musikk, som sendes til en database på internett. Deretter får du vite hva sangen heter, hvem som synger, hvilket album den er på, og du får mulighet til å kjøpe musikken rett til telefonen din.

Les også: Hvorfor vi elsker Track ID »

Nettleseren som er innebygget i telefonen lar deg for øvrig titte på Youtube-videoer, noe som kan være artig tidsfordriv på bussen eller andre steder. Du kan også vise vanlige nettsider, og disse vil stables slik at de passer mobilskjermen.

Alt i alt er W890i en solid underholdningspakke som er god på det aller meste. Dessverre har også denne Walkman-telefonen problemer med lyden, noe du spesielt bør være oppmerksom på om du hører mye på musikk med tung bass.

Ingen Cybershot

Kameraet på baksiden gir 3,2 megapikslers oppløsning.
Kameraet er enkelt å bruke.

W890i er utstyrt med et 3,2 megapikslers kamera uten autofokus eller fotolys. Dette setter en del begrensninger. Du kan for eksempel ikke ta gode bilder i dårlig lys, og du kan ikke gå så nærme motivet.

Dette gjør at W890i i praksis ikke er en spesielt god kameramobil. Kameraet har imidlertid sine lyspunkter.

Gode bilder i godt lys

I godt dagslys kan du nemlig få rimelig gode bilder. Riktignok langt fra gode nok til at du får lyst til å skrive dem ut, men gode nok til å bruke i for eksempel en blogg.

Bildene blir forholdsvis skarpe, noe som skyldes at telefonen i etterkant skarper opp bildet. Telefonen gjengir farger ganske bra under gode lysforhold.

W890i er imidlertid ikke en telefon du kjøper om du skal ha et skikkelig bra mobilkamera. Det er mer slik at du kan slumpe til og ta noen gode bilder, men det er også alt.

Kameraet er for øvrig enkelt å bruke, og har en del innstillingsmuligheter dersom du er interessert i den slags.

Godkjent på video

Videofunksjonen kan ta opp video i 320 x 240 pikslers oppløsning, noe som gir tålelig god video. Også her er W890i et godt stykke unna de beste på markedet, og må se seg slått av Nokias N-serie og LGs KU990.

 

 

 

Bildene er tatt i dagslys under skyfri himmel.

Videoopptakene har dog god nok kvalitet til at du for eksempel kan laste dem opp til Youtube, og alt i alt er kvaliteten god nok til å fange morsomme øyeblikkssituasjoner.

Kameraet er ikke verre enn telefonkameraer flest, men vi savner fotolys, og autofokus hadde ikke vært å forakte.

Telefonen støtter for øvrig Pictbridge-standarden, som lar deg koble telefonen rett til en skriver og skrive ut bilder direkte. Dette fungerer smertefritt, og er en smart måte å skrive ut bilder fra telefonen uten å måtte bruke en PC.

Konklusjon

Walkman-serien til Sony Ericsson har gjort stor suksess, og den lekre metallmobilen W890i er en av de siste modellene i rekken.

Telefonen er tynn, lett og pen, og er samtidig en fullblods mp3-spiller. Metalldekselet gjør sitt til at W890i føles solid og godt bygget.

Gode, men små taster

Telefonen har godt markerte taster som er enkle å føle seg frem på. Tastene er litt små, så om du har store tomler bør du prøve dem ut før du eventuelt kjøper W890i.

Med i esken får du musikkøreplugger, minnekort og alt du ellers trenger.

Minnekortet er på 2 GB, noe som gir deg plass til omtrent 500 sanger. Det er en bra størrelse, men det er billig å kjøpe større kort om du har behov for det.

Ørepluggene som følger med er behagelige å ha i øret. De er bekledd med en egen gummipropp som stenger ute lyd, slik at du ikke trenger å pumpe opp volumet for å slippe bakgrunnsstøy.

Walkman-spilleren i telefonen er enkel å bruke, samtidig som den har et avansert musikkbibibliotek for sortering av musikk, og en del innstillingsmuligheter.

Ikke god nok lyd

Dessverre leverer ikke W890i spesielt god lyd hvis du hører på musikk med mye futt i. Spesielt i partier med mye bass hører du helt klart at noe ikke stemmer. Lydbildet blir rett og slett veldig trangt, og det er ikke spesielt behagelig å høre på i lengden.

Dette er veldig synd, for Sony Ericsson begynner å henge et stykke etter konkurrentene på akkurat dette området. Lyden er for øvrig det eneste vesentlige problemet med telefonen. Så godt som alt annet fungerer bra.

Skjermen er god, og menyene er enkle å bruke. Telefonen er jevnt over rask på det meste. Unntaket er mens du spiller musikk, da telefonen gjerne kan bli litt tregere.

Telefonen har også veldig god batterilevetid, og lydkvaliteten under samtaler er god.

W890i har også super-3G og Edge, noe som sørger for at du kan koble deg til internett i den raskeste tilgjengelige hastigheten.

God på det aller meste

Alt i alt er W890i en telefon som er veldig god på det aller meste, men som bommer på det som skal være hovedfunksjonen, nemlig musikkspiller. Lyden er rett og slett ikke god nok dersom du er opptatt av god lyd.

Det finnes nok av alternativer til W890i. For eksempel har Samsung I450 bedre lyd, men den er stor og tung sammenlignet med W890i. Det beste alternativet er muligens Nokia 5310, som også er liten og tynn, og dessuten billigere. Den har imidlertid ikke 3G.

W890i passer best for deg som vil ha en slank telefon som er god på det meste, og som bare bruker musikkspilleren av og til.

annonse