Tek.no

Test

Sony Ericsson W890i

Marius Valle
14 Mar 2008 14:00

Design, skjerm og menyer

Tastene på W890i er behagelige å bruke.
Du finner volumtaster på høyre side av telefonen.
Bunnpluggen sitter på siden av telefonen.
W890i er ikke spesielt stor.

Sony Ericsson har hatt suksess med sine Walkman-telefoner. En av de mest populære er W880i, som nå har fått en oppfølger. Nykommeren heter W890i, og byr på det beste fra forgjengeren og en del forbedringer.

Telefonens deksel er laget for det meste i børstet metall, med unntak av den nederste delen og sidene av telefonen. Metallet er med på å gi telefonen et eksklusivt utseende, og gjør at den føles solid.

Slark og knakelyder er fullstendig fraværende, noe som også er med på å øke helhetsinntrykket.

Bedre taster

Tastene er fornyet i forhold til forgjengeren. Mens W880i hadde tynne og harde taster, har W890i fått større taster i plast. Disse fungerer i våre øyne bedre, og egner seg bra til SMS-tasting. Ulempen er at de muligens er for små for deg som har store tomler.

Tastene har akkurat passe motstand, og er generelt gode å bruke. De er bra markert med mellomrom mellom hver tast, slik at det er enkelt å føle seg frem.

Meny- og funksjonstastene kan ved første øyekast se ut til å være nærmest sammensmeltet, men de er faktisk veldig godt markerte og gode å bruke.

Du finner snarveistaster til musikkspiller, kamera og volum på siden. Volumtastene kan for øvrig også brukes til å skifte sanger på mp3-spilleren mens tastelåsen er aktivert.

Mangler minijack

Siden W890i ikke har innebygget utgang for 3,5 mm minijack slik som mange av konkurrentenes mobiltelefoner etterhvert har begynt å få, må du bruke et eget spor til både USB og lyd. Dette sitter nede på venstre side av telefonen, og fører i praksis til at du får en stor klump stikkende ut på siden av telefonen.

Sony Ericssons plugger er ikke bare forholdsvis store – de er også designet for å vippes ut. Dette kan by på problemer om du har telefonen i en trang lomme.

Vi hadde foretrukket at Sony Ericsson begynte å utstyre musikktelefonene sine med vanlig 3,5 mm minijack, slik som konkurrentene.

Dette er for øvrig det eneste negative vi har å si om designen, så alt i alt er det to tomler i været. Telefonen er pen, godt bygget og smart utformet. Forgjengeren W880i var helt firkantet i designen, mens W890i er rund i kantene. Dette gjør telefonen mer behagelig å bruke.

God skjerm

Hovedmenyen er oversiktlig.
SMS-systemet fungerer bra. Det husker hvilke ord du bruker mest.
Sammenlignet med Nokia N81 (t.v.) og Sony Ericsson S500i er ikke W890i store karen.
Telefonen ligger godt i handa.

W890i er utstyrt med en to tommer stor skjerm. Dette er ikke direkte stort, men Sony Ericsson har gjort et designgrep ved å legge en ramme rundt skjermen, slik at den ser større ut. Skjermen fyller oversiden av telefonen på en fin måte.

Skjermen er skarp og klar, så den egner seg bra til å se på bilder og video i god kvalitet med. Vi ble for eksempel positivt overrasket over å titte på videoer tatt opp med telefonens kamera, som ser skarpe og fine ut på denne skjermen.

Størrelsen gjør imidlertid sitt til at telefonen ikke egner seg spesielt godt som e-postmobil eller surfemobil. Dette er ikke viktige kriterier på en musikktelefon, og ikke noe vi trekker for.

Fine menyer

W890i har en oversiktlig hovedmeny som ser bra ut. Det er forsåvidt ikke noe nytt i Sony Ericsson-sammenheng, og menyene er mer eller mindre de samme som du finner i de fleste av selskapets telefoner. Menyene er intuitive og oversiktlige, og blant de aller beste menysystemene i mobilverdenen.

Om du liker å tilpasse telefonen din kan du velge såkalte Flash-menyer. Dette er menytema som endrer utseendet radikalt. Du kan for eksempel få hovedmenyen som en rad med ikoner i stedet for et rutenett.

Menyene er generelt raske, men bruker du Walkman-spilleren samtidig blir menyene litt tregere Ikke voldsomt mye, men det er nok til at vi irriterer oss over det.

Flere programmer samtidig

En ting som gjør Sony Ericssons telefoner geniale er at du kan kjøre flere Java-programmer samtidig, og veksle mellom disse. Dette er en funksjon tilsvarende telefoner fra Nokia og Samsung mangler fullstendig.

Muligheten for å kjøre flere programmer gjør det enkelt å bruke programmer som for eksempel Messenger-klienter og spill samtidig, uten at du er nødt til å avslutte det ene for å starte det andre. Du kan også legge programmer i bakgrunnen når du skal skrive SMS eller gjøre andre ting.

God på SMS

Å skrive meldinger er for øvrig en smal sak på W890i. Telefonen har en smart ordbok som lærer seg hvilke ord du bruker mest, slik at du får opp for eksempel "kjell" i stedet for "kjekk" først dersom du ofte skriver "kjell". Ordboken husker også i hvilken sammenheng du bruker ordene, slik at den foreslår hvordan setningen skal se ut videre.

Vi syns Sony Ericssons tekstmeldingssystem er veldig bra, og at det tar innersvingen på konkurrentene på mange områder.

Alt i alt syns vi menyene er oversiktlige og gode, men vi er misfornøyde med at de er litt trege mens vi bruker musikkspilleren, noe vi ikke forventer på en telefon som i skrivende stund koster rundt 3500 kroner.

Les også