Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Sonim XP1

Design og sikring

XP1 er ingen småtass.
Telefonen har også gode taster.
Under batteridekselet sitter det et gummideksel som hindrer at vann og skitt kommer inn.

Sonim er kanskje ikke den mest kjente mobilprodusenten her til lands. Men med tanke på telefonene de lager, så burde flere nordmenn skrive navnet bak øret.

Telefonen Sonim XP1 er nemlig noe så sjeldent som en mobiltelefon som er laget for å tåle en skikkelig trøkk.

Seritifisert for juling

XP1 er IP54-sertifisert, noe som betyr at den er motstandsdyktig mot støv og skitt, og at den tåler vannsprut. Telefonen skal også tåle fall fra 1,65 meter og vibrasjoner på mellom fem og 500 Hz.

Det skal også nevnes at telefonen følger MIL-SPEC-standarden, som angir at den følger standarden det amerikanske forsvaret brukes for hvor mye forskjellig utstyr skal tåle. For eksempel følger Hærens sambandssradioutstyr MRR den samme standarden.

Føles solid

XP1 føles også som en skikkelig hardhaus. Telefonen er stor og klumpete til tross for at den er fri for kamera, minnekortplass og annet som gjerne trenger plass på mobilen. Dekselet er laget i hard plast og hard gummi.

Skjermen er felt forholdsvis langt ned i telefonen, og er dekket av beinhard gjennomsiktig plastikk. Dette sørger for at det skal mye til for å knuse skjermen.

Batteridekselet på baksiden har en enkel skrulås. Dekselet sitter også dypt i telefonen, og har en gummipakning for å beskytte mot at vann og annen skitt trenger inn.

Ekstremt solid

Telefonen er i det hele tatt særdeles solid bygget. Faktisk er den så solid at du lett kan tro at den tåler mer enn den gjør. Fallhøyden produsenten garanterer at den skal tåle er ikke mer enn 1,65 meter, og den tåler kun vannsprut, og ikke å senkes i vann. Til gjengjeld er det få - om noen - telefoner du får kjøpt i dag som garanteres å tåle like mye som XP1.

Tastene er forholdvis store og godt markerte. Det er mye mellomrom mellom dem, slik at det skal godt gjøres å treffe feil tast. Tastene har god motstand, og er generelt gode å bruke. De lager ikke ulyder når du trykker på dem. De er faktisk noen av de beste tastene vi har kjent på lenge, og er behagelige å skrive SMS med.

Alt i alt er XP1 en veldig godt bygget mobiltelefon som tåler en skikkelig trøkk dersom uhellet skulle være ute. Vi vil imidlertid anbefale deg å behandle telefonen pent, da den faktisk ikke er laget for å tåle alt.

Vi har mishandlet XP1 på grovt vis. (Foto: Marius S. Eltervåg)

Røffing

Det XP1 mangler i tekniske spesifikasjoner og fuksjoner tar den igjen i konstruksjon. Dette er nemlig en telefon som i praksis tåler mye juling.

Telefonen tåler vann, dog ikke å bli senket i vann. Det oppgis at den skal tåle rennende vann i en 90 graders vinkel.

Foruten dette beskytter dekselet telefonen mot støv og små partikler. Tastene skal tåle å bli trykket på en halv million ganger, og skjermen er motstandsdyktig mot riper.

Vi har bevisst behandlet telefonen ufint under testperioden. Vi har "mistet" den i gulvet, "sølt" vann på den og puttet den i fryseren. Dette tåler telefonen helt fint. Vi måtte altså være litt mer ekstreme.

XP1 tåler vann, men er ikke laget for å tåle dette. (Foto: Marius Valle)

50 ganger i gulvet

Våre stresstester besto i å slippe telefonen i gulvet fra 1,65 meters høyde intet mindre enn 50 ganger. Deretter lot vi den ligge med tastaturet opp under rennende vann i et halvt minutt. Etter dette slapp vi telefonen i bakken fra tre meters høyde, og kjørte over den med en bil.

Samtidig har vi utsatt en referansetelefon for den samme behandlingen. Dette var en Siemens C75.

Etter at vi hadde sluppet XP1 i gulvet 50 ganger fungerte den som før. XP1 hadde riktignok skrudd seg av underveis, men den var fremdeles like hel. Etter første oppstart skrudde telefonen seg av da vi skulle prøve å skrive SMS, men etter dette fungerte den som den skulle.

Referansetelefonen fikk på sin side høyttaleren og kameraet ødelagt etter 50 fall fra 1,65 meters høyde.

30 sekunders dusj

Vanntesten gikk det verre med. Etter et halvt minutt under springen viste det seg at det hadde kommet forholdsvis mye vann inn i telefonen. Tastaturet sluttet dessuten å fungere. Nå er ikke telefonen laget for å tåle dette, så dette var i grunn som forventet.

Referansetelefonen tok imidlertid kvelden fullstendig etter et par sekunder under rennende vann.

For å være sikre på at vi ikke skadet XP1 mer enn nødvendig, lot vi den tørke tre dager før vi prøvde den igjen. Etter tørrleggingen fungerte telefonen som den skulle. Referansetelefonen fikk vi ikke liv i igjen før etter fem dager med tørrlegging.

Vi lot en bil på 1500 kilo kjøre over XP1. (Foto: Marius S. Eltervåg)

BMW 523i vs Sonim XP1

Vi kjørte også over referansetelefonen, en Siemens C75. (Foto: Marius S. Eltervåg)

Fall- og vanntestene er ingen utfordring for XP1. Vi tok derfor telefonen med oss ut, og presenterte den for en BMW 523i – en bil som veier 1,5 tonn. Selv om hjulene er av gummi, og vekten er fordelt utover fire hjul, er det fortsatt mye å tåle for en liten mobiltelefon.

Vi kjørte over XP1 tilsammen fire ganger, hvor vi en av gangene lot hjulet hvile på telefonen mens vi svingte rattet fra side til side. Omtrent på samme måte som å tråkke på en sigarettsneip, bare i mye større skala, selvsagt.

Under overkjørselen skrudde telefonen seg av, og baksiden ble skrapet opp. Låsen som holder batteridekselet på plass ble også ødelagt, slik at dekselet lett vil falle av om du mister telefonen i bakken. Bortsett fra dette fungerte XP1 helt fint. Vi tok senere på dagen flere telefonsamtaler og skrev noen tekstmeldinger uten problemer.

Det er nesten unødvendig å nevne det, men referansetelefonen møtte sin skaper da den ble overkjørt. Skjermen ble knust, og telefonen ville ikke skru seg på.

XP1 ut vinduet

Til slutt slapp vi XP1 rett i fortauet fra en høyde på fire fem meter to ganger. Det eneste som skjedde var at batteridekselet falt av da telefonen traff bakken. Ellers fungerte telefonen som den skulle – en stund.

Tåler den virkelig alt?

Telefonen overlevde nesten alle prøvelsene vi har utsatt den for. Ikke bare har vi dynket den i vann, vi har også sluppet den i bakken mer enn 50 ganger og kjørt over den. Til tross for dette har telefonen bare noen skrammer.

Ublidt møte med dekk og brostein. (Foto: Marius S. Eltervåg)

Til slutt døde den imidlertid, og det viste seg at batteriet har fått seg en skikkelig trøkk. Sannsynligvis fungerer telefonen fortsatt, men uten batteriet kommer du ikke så langt.

Det skal også nevnes at telefonen sannsynligvis ville sluttet å fungere uansett, da det kom vann inn i den da vi dynket den. Fuktskader har det nemlig med å dukke opp etterhvert som komponentene i telefonen begynner å ruste.

Utover dette er vi svært imponerte over alt telefonen tross alt tåler. Du trenger ikke å være redd for å miste denne i gulvet eller å snakke i den mens det regner, selv om vi ikke anbefaler at du gjør dette med overlegg.