Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia Lumia 930

Skikkelig toppmodell i fornuftig størrelse

Microsofts kraftplugg har fantastisk kamera og er knallgod å bruke.

Design, skjerm og menyer

Nokia Lumia 930 er så langt siste toppmodell ut fra den nå Microsoft-eide mobilprodusenten. Telefonen er spesifisert som en vaskeekte toppmodell, og i likhet med flere andre telefoner i Lumia-serien har den mye snacks for deg som bruker telefonen til å ta bilder med. Denne har nemlig også PureView-stempelet på baksiden, som signaliserer kamerafunksjonalitet litt utenom det vanlige.

Apropos å signalisere. Telefonen kommer i fire forskjellige farger, deriblant grønt og oransje. Disse to variantene er er så fargesterke at telefonene lett kan brukes til semaforer (Youtube), om du driver med slikt. De to andre variantene er hvite og sorte, og dermed noen etasjer mindre oppsiktsvekkende når du tar dem opp av lommen.

Litt annerledes design

Lumia-modellene har så langt vært bygget nesten utelukkende i plastmaterialet polykarbonat. Noen av dem med såkalt «unibody»-konstruksjon, der hele ytterflaten av telefonen er støpt i ett stykke. Lumia 930 markerer en litt brå endring fra dette. Her er det kun baksiden som er i plast, mens rammen rundt telefonen er i metall.

Telefonen er forholdsvis tykk og tung sammenliknet med mange andre toppmodeller. Den er nesten en centimeter tykk, og veier 167 gram. Noe av dette skyldes sannsynligvis at det skal være plass til et litt spesielt kamera, og Microsoft har dessuten valgt å bytte inn trådløs lading, som er kjent for å påvirke tykkelsen på telefoner. Mange Lumia-modeller har dessuten disse egenskapene, så om du kommer fra en tidligere Nokia-modell, er du sannsynligvis vant med akkurat dette. Hvis din siste telefon var en Android-modell bør du muligens holde Lumia 930 i hånden før du kjøper den.

Det er også gjort endringer på skjermen i Lumia 930 sammenliknet med eldre modeller. Den er nemlig ikke helt flat, slik de pleier å være. I stedet buler den bittelitt ut fra telefonen, og skråner inn mot rammen langs kanten. Det gir skjermen et langt mer eksklusivt preg enn vi har sett på mange telefoner. Med svake buer også på baksiden føles hele telefonen avrundet, med rammen som en kontrast til resten.

Kjøper du en grønn eller oransje Lumia 930 er du synlig på lang avstand.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Knallgod skjerm

Også selve skjermkvaliteten er meget god. Her har Microsoft puttet inn et fem tommer stort AMOLED-panel med full-HD-oppløsning. AMOLED-skjermer har en tendens til å være litt overmettet på fargegjengivelse. Det gjør ikke denne, men den er naturligvis fortsatt i stand til å vise meget god kontrast og kraftige farger når det trengs. Den er også godt leselig utendørs på fine sommerdager.

De to feltene øverst og nederst i rammen på telefonen er ikke varsellys, de er kun designelementer på telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Windows Phone har fått varslingssenter. Det er svært praktisk når du vil ha et overblikk over varslinger, eller kjapp tilgang på enkle innstillinger.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Du kan ha bakgrunner på hjemmeskjermen, og du har en rekke valg for hvor store de såkalte flisene skal være. Ellers ser Windows Phone ut akkurat slik det har gjort siden det var nytt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

De fysiske knappene på telefonen sitter langs rammen. De stikker akkurat passelig langt ut fra mobilen til å ikke aktiveres i tide og utide når mobilen ligger i lommen, samtidig som de er gode å trykke på. Rammen huser også hodetelefonutgangen og tilkobling for USB.

Telefonen har to grå striper på midten av rammens korte sider. Disse rammer inn tilkoblingene, og likner til forveksling på varsellys for hendelser. Disse lyser imidlertid ikke, og er bare designelementer på telefonen. Lumia 930 har heller ikke mulighet til å vise varslinger og klokke i dvalemodus, slik mange av de andre Windows-telefonene har. Den har dermed ikke noen måte å varsle deg om tapte anrop eller meldinger på uten at du skrur på skjermen med låsetasten.

Foruten en skuff for de knøttsmå Nano-SIM-kortene får du ikke tilgang på innmaten i Lumia 930. Bakdekselet er ikke avtagbart, og det er ikke plass for minnekort i den.

På skjermen er det Windows Phone 8.1 som regjerer. I sin siste utgave har operativsystemet fått en rekke nyheter, blant annet en svært viktig en.

Har fått etterlengtet funksjon

Android-brukere vil kanskje være tilbøyelige til å si velkommen etter, noe de i og for seg sa den gang det dukket opp i Apples iOS 5, og da det ble oppdatert med flere funksjoner i iOS 7. Løsningen har blitt temmelig skamløst kopiert fra Android, men det burde den også bli. Både iOS og Windows Phone manglet i sin tid fornuftige og oversiktlige måter å presentere nye varsler, og de hadde heller ikke spesielt enkel tilgang på de viktigste innstillingene på telefonen. For Windows Phone oppleves dette som en enorm forbedring, og på Lumia 930 trenger vi kun unntaksvis å ta turen innom selve innstillingsmenyen, som fortsatt er et av de mer rotete stedene du kan befinne deg i menysystemet.

Den nye løsningen har blitt svært bra, men det er litt ergelig at den insisterer på å vise samtlige varsler som enkeltlinjer. Dermed fylles varslingsområdet opp ganske fort, ofte av Facebook-meldinger og liknende, slik at det kan være vanskelig å se de viktigste varslene i jungelen av mindre viktige beskjeder.

Dette er den største enkeltnyheten i Windows Phone 8.1, og selv om utførelsen ikke er helt perfekt er i praksis ett av de viktigste ankepunktene mot plattformen forsvunnet.

Det er gjort en hel del endringer under panseret på Windows Phone også, blant annet for å lette utvikling av apper. De fleste av disse endringene er ikke direkte merkbare når du bruker telefonen, men de vil forhåpentligvis gi seg til kjenne i form av enda bedre utvalg apper på plattformen. Et utvalg som i dag er godt nok til at man klarer seg, men enkelte apper henger en versjon eller to etter på Windows Phone, og mange har til dels annerledes design og funksjoner på plattformen. Noe av dette skyldes selvsagt at plattformens menyer skiller seg tydelig ut på designfronten, og krever litt andre løsninger. Hvis du finner favorittappen din på Windows Phone er det like fullt slik at den ikke alltid oppfører seg helt slik du er vant til, på godt og vondt.

Fortsatt like lynraske menyer

Til tross for noen endringer er Windows Phone stadig seg selv likt. Det betyr at hjemmeskjermen er bygget opp av firkanter som representerer hver app, og kan varsle om aktivitet i appen. Et kjapt sveip til høyre og du er i applisten, som viser deg alt du har installert på telefonen. Denne er organisert i alfabetisk rekkefølge, men kan fortsatt bli litt rotete å ta seg frem i om du har fryktelig mange apper. Poenget med denne todelingen er uansett at du skal ha kjapp tilgang på appene du bruker på hovedskjermen.

Kjapt er dessuten et stikkord for telefonen i sin helhet. Windows Phone er sannsynligvis det raskeste mobile operativsystemet vi kjenner til. Selv de aller billigste mobiltelefonene med operativsystemet byr på en forholdsvis god brukeropplevelse uten for mange pauser. Koster du på deg en Lumia 930 får du betydelig kraftigere innmat enn i de billigste modellene, noe som først og fremst påvirker hastigheten ved starting og bruk av apper. Disse tingene går for det meste lynraskt på Lumia 930.Det eneste som av og til går litt tregt er oppstart av apper som er tett knyttet til nettet, eller som har funksjoner som skal kjøre i bakgrunnen mens appen settes i dvale. Her hender det innimellom det kommer en pause ved oppstart, men ellers oppfører Lumia 930 seg stort sett plettfritt.