Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGarmin Tactix Bravo

Dette er Garmins tøffeste klokke

Aktivitetsmåler, treningsklokke, navigasjonsklokke - Tactix Bravo gjør alt, og den gjør det bra.

Kristoffer Møllevik

Sammendrag

Da vi testet Garmin Fenix 3 for et drøyt år siden, sa vi at hadde MacGyver trengt en smartklokke hadde det vært den. I så fall er Garmin Tactix Bravo klokka for James Bond, eller kanskje Jason Bourne. Eller, og helt alvorlig denne gangen, annet militært personell med behov for en smart alt-mulig-klokke med taktiske funksjoner.

Når det er sagt, så er Tactix Bravo bunn i grunn egentlig en Fenix 3 med noen ekstra funksjoner for helt spesielt interesserte, så vi skal bare få dem unna med én eneste gang, slik at vi ikke kaster bort tiden til de som allerede har god kjennskap til Fenix 3. Men hvis du ikke har det, eller bare trenger en liten oppdatering, skal vi også gå gjennom funksjonene som er felles for klokkene.

Vi snakker om en klokke som både fungerer som en «vanlig» smartklokke, så vel som aktivitetsmåler, avansert treningsklokke og supernyttig navigasjonsklokke for frilufts- og villmarksmennesker. Det er mye å ta tak i her, og for å gjøre det skikkelig, og for å teste hvordan den klarer seg over tid, har vi hatt den til langtids-testing siden mai i år.

Men aller først:

Hva skiller Tactix Bravo fra Fenix 3?

Tactix Bravo er noe mer militært inspirert enn de andre klokkene til Garmin, og av de ytre egenskapene skiller den seg ut med å være helt sort, de medfølgende klokkereimene er i vevd nylon (såkalte NATO-reimer), og noen av detaljene på klokka er serraterte, som vil si at de har en litt grov, knudrete overflate.

Det følger to reimer med klokka, og der er enkelt å bytte.
Kristoffer Møllevik

I programvaren finner vi en eget modus for nattbriller, der baklyset reduseres kraftig for å ikke forstyrre deg når du er ute og leker Sam Fisher.

Den koster også en del mer, og i skrivende stund er den beste prisen fra Prisguide.no (kommersiell partner) 6490 kroner, omtrent 1500 kroner mer enn Garmin Fenix 3 HR, som altså er Fenix 3 med innebygget pulsmåler

Og det er egentlig det.

Nyttig informasjon? Ikke for oss, i alle fall.
Skjermbilde

Klokka er også utstyrt med aktivitetstypen «Tactical», som i tillegg til informasjon som fart, høyde og tid, gir oss posisjonen vår i to ulike koordinatformater; vanlig GPS-koordinater og MGRS, et militært posisjonssystem. Og selv om vi her på Tek.no synes det er gøy å leke krig iblant, har vi egentlig ikke behov for å vite at undertegnede befinner seg i kartrute 33W VP.

Så hvis du føler at du har god kontroll på hva Fenix 3-klokkene har å by på, kan du egentlig bare slutte å lese her; nå vet du forskjellen. Men hvis du vil vite mer om hva serien har å by på, og hvorfor vi liker den, bør du lese videre, for vi skal gå ganske så grundig til verks. På denne siden finner du et sammendrag av testen og konklusjonen vår, og hvis du vil lese mer om de ulike tingene vi snakker om, finner du det på de neste sidene. Du kan også følge lenkene under:

Sammendrag

Garmin Tactix Bravo er, i likhet med de andre Fenix 3-klokkene, en litt sånn Frankenstein-klokke. Den har litt av alt: Det er en smartklokke, en aktivitetsmåler, en avansert sportsklokke og GPS-/navigasjons-/villmarksklokke. Vi skal se på alle kategoriene, i tillegg til de ytre egenskapene.

Barsk og solid

Hvis valget står mellom en av Fenix 3-versjonene og Tactix Bravo, er den eneste gode grunnen vi kan komme med det at den rett og slett ser ganske rå ut.

NATO-reimene gjør nok sitt for å bidra til dette, og slike kan du sette på en vanlig Fenix 3-variant også, men det er noe med den nattsvarte fargen og de ru detaljene vi må innrømme at vi har sansen for. Den er liksom diskret elegant i all sin enkelthet, og råtøff på samme tid. Litt som Batman i en Range Rover.

Tactix Bravo er solid konstruert.
Kristoffer Møllevik

Og klokka er omtrent like solid, stor og maskulin som sammenligningen over, og selv på undertegnedes forholdvis solide håndledd er det ganske tydelig at det ikke er noe lite dameur det er snakk om. Fint for oss som liker sånt, du vet, motorsager og slegger og slikt, men for de som setter pris på en litt mindre tidsviser på håndleddet er det litt dumt at den ikke finnes i en slankere utgave.

For funksjonaliteten er såpass god at vi vet om mange som hadde satt pris på mulighetene denne klokka gir, men som vi samtidig er ganske sikre på kommer til å synes den er alt for svær.

Smartfunksjoner

Det er ikke så fryktelig mye å si om disse. Den kan vise varsler, vi kan se kalenderen vår, styre musikken, sjekke været, og bruke den til å finne telefonen når vi har lagt den et lurt sted. Garmin kjører sitt eget operativsystem, og vi har lengt på nær så mange muligheter som med for eksempel Apple Watch 2 eller en Android-basert klokke. Vi kan for eksempel lese meldinger som kommer inn, men ikke svare på dem, og vi kan styre musikken på telefonen, men det er ikke en egen Spotify-app som lar oss skifte spillelister.

Du kan lese mer om dette på neste side, men kort sagt er det enkle smart-klokkefunksjoner som ikke fungerer helt uten litt om, men og hvis.

Som aktivitetsmåler

«Forsiden» til appen er oversiktlig og grei.
Skjermbilde

...er den noe mer avansert, og måler aktiviteten vår gjennom døgnet i form av antall skritt gått, etasjer klatret, aktive kalorier forbrent og minutter aktivitet med moderat- eller høy intensitet (intensitetsminutter).

Vi liker det siste, altså intensitetsminuttene, som et godt mål på ukas aktiviteter. Klokka gir oss i utgangspunktet et mål på 150 minutter, men vi fant ut at dette kunne vi lett overgå med bare noen turer med hunden ved siden av andre daglige gjøremål, så målet bør nok justeres etter dine ønsker å behov.

Skrittelleren er veldig presis, men etasjetelleren er noe mer ustabil, og vi tenker den nok like så godt kunne blitt erstattet med en oversikt over antall høydemeter klatret. På den måten får du for eksempel registrert den der lange bakken på vei opp til jobb.

Utover det savner vi flere tilbakemeldinger fra klokka underveis, slik at vi kan få fortløpende oppdateringer på hvordan vi ligger an på dagsmålet, samt muligheten til å hente ut mer avansert data. Vi kan for eksempel hente ut statistikk for hele dager, uker eller måneder, men vi kan for eksempel ikke finne ut hvor mye vi beveger oss en gjennomsnittlig lørdag formiddag, eller i arbeidstiden.

Den gir oss heller ikke noe godt mål på hvor mye vi er inaktive iløpet av dagen, og den sporer ikke hvilepulsen vår over tid, slik som for eksempel Fitbit kan.

Populære Fitbit Charge HR fikk nylig en oppfølger: Fitbit lykkes nesten hundre prosent med Charge 2 »

Som treningsklokke

Etter endt aktivitet får vi en liten rapport på klokka, med blant annet treningseffekten («TE.), som hjelper oss med å trene passelig hardt.
Kristoffer Møllevik

...er den mildt sagt svært avansert. Klokka kommer forhåndsprogrammert med 17 ulike treningsprofiler, alt fra løping, sykling og svømming til triatlon og ståpadling. Siden Tactix Bravo ikke har innebygget pulsmåler må du kjøpe et pulsbelte for å få fullt utbytte av treningsfunksjonene. Men hvis du skal følge med på klokka mens du trener, for å følge med på fart eller pulsen, er et pulsbelte greit å ha uansett, for da kan du feste klokka på utsiden av jakken (fint nå på senhøsten), og likevel få pulsdata.

Tactix Bravo og de andre Fenix 3-klokkene logger treningene dine, gir deg nyttig informasjon som puls, distanse og tempo underveis. Den har også flere «virtuelle trenere» som skal hjelpe deg med å kjøre intervaller, holde takten, farten eller pulssonen. Det er også en slags «ghost race»-modus som vi liker veldig godt, der vi kan kappkjøre mot oss selv fra en tidligere aktivitet. Dette er veldig fine funksjoner, men som du kan lese mer om på side 4, fungerer de ikke perfekt. For eksempel savner vi en enkel måte å endre pulssone-varselet underveis, slik at den ikke piper for å si at pulsen vår er for lav mens vi varmer opp.

All informasjonen som klokka fanger opp lastes opp til telefonen din, der du kan lese mer om turen eller treningsøkta på Garmin Connect-appen, eller på kontoen din på Garmin Connect på nett. Det er der du får de mest avanserte dataene klokka har samlet inn. Disse kan være både morsomme og lærerike, men vi skulle ønske at det var enklere å navigere i de ulike aktivitetene, sammenligne dem og finne trender over tid. Hvordan påvirker søvnen og treningen vår hverandre, for eksempel?

Igjen, du kan lese mer om disse tingene på side 4 »

Som tur- og navigasjonsklokke

Den røde pila forsøker å få oss tilbake på riktig spor. Vi kan få masser av informasjon på klokka, også oversikt over solnedgangen - som er kjekt å holde styr på når du er på langtur.
Kristoffer Møllevik

De gode funksjonene for navigasjon og villmarksliv er litt underkommuniserte fra Garmins side, og det er synd, for disse er ekstremt nyttige for oss som med jevne mellomrom beveger oss utenfor Ring 3. Hvis vi lager en rute på forhånd, og laster den over på klokka, kan Garmin Tactix Bravo og de andre Fenix 3-klokkene passe på at vi er på rett vei, og fortløpende holde rede på hvor langt det er igjen til målpunktet og hvor lang tid vi bruker dit. Dette er ekstremt nyttig hvis du for eksempel er på langtur i fjellet, og vil følge med på om du rekker frem til hytta før det blir mørkt, eller om du bare skal grave deg ned først som sist. I snøen, altså. Ikke gi opp!

Og så lenge du har rutene på klokka fungerer det veldig fint, men det er et fryktelig styr å få dem dit. Da må du bruke Garmin Basecamp, et program som ser ut som det er laget for og med Windows ME, og er omtrent like brukervennlig som norske kroner i USA: Du får det til fordi du må, men det er ikke bare enkelt. Vi endte opp med å følge denne guiden fra The Hiking Guide, og lage turene våre på Lommekjent.no.

Vi håper Garmin gjør denne prosessen litt mer strømlinjeformet i fremtiden, og gjerne mer mobil, slik at vi ikke innom en PC for å få det til.

Konklusjon: Klokka som kan alt, men som også kan gjøre det bedre

Garmin Tactix Bravo, og de andre Fenix 3-klokkene, har svært, svært mange funksjoner og muligheter, gir oss mye nyttig data, og ser samtidig såpass pene ut at vi ikke trenger å legge den igjen hjemme når vi skal i selskap. Dette er på en måte ikke en treningsklokke som også kan gjøre litt andre ting, men en svært avansert multiklokke som kan alt. Det er en solid aktivitetsmåler, en avansert treningspartner og -logger, og en veldig nyttig turkamerat som holder rede på hvor vi er, hvor vi skal, og som hjelper oss med å komme frem i tide.

De fleste vil nok ha mer glede av Fenix 3 HR med sin innebygde pulsmåler, men hvis du liker designet er ikke Tactix Bravo noe dårlig valg.
Kristoffer Møllevik

Og dette gjør den stort sett svært bra. Men til å være en toppmodell til mange tusen kroner er det også en del ting vi savner. Vi savner et bedre program for navigasjonsfunksjonene. Vi savner mer avanserte innstillingsmuligheter, som for eksempel det å kunne sette opp ulike pulssone-varsler til ulike intervaller. Vi savner at klokka analyserer og trekker frem trender og mønstre i aktivitetene våre, som for eksempel sammenhengen mellom søvn og trening. Og vi savner å kunne hente ut mer detaljert og spesifisert data, som for eksempel å sammenligne treningsdata over tid fra én bestemt bakke fra en lengre sykkeløkt. Svømmere vil nok også savne pulsdata underveis i økten, men dette er det vel bare Polar som får til for øyeblikket.

Grunnen til at vi ikke stempler Tactix Bravo med «anbefalt» er ikke at tingene vi savner overskygger det vi liker, for det gjør de ikke. Det er først og fremst fordi de fleste vil få et bedre utbytte av Garmin Fenix 3 HR, som er en variant av Fenix 3 med innebygget pulsmåler.

Men hvis den ikke er noe for deg, finnes det masser av alternativer der ute:
Store, små, avanserte, enkle, rimelige og kostbare – og du finner mange av dem i testarkivet vårt »

Garmin Tactix Bravo
8
Meget bra

Garmin Tactix Bravo

8
Meget bra
sitatDu får nok mer ut av Fenix 3 HR, men den ser ikke like tøff ut.

Fordeler

  • +
    Svært funksjonsrik
  • +
    Barskt design
  • +
    Komfortabel
  • +
    Svært solid (safirglass, rustfritt stål m.m.)
  • +
    God batteritid
  • +
    God batteritid (uke/halvannen, alt etter GPS-bruk)
  • +
    Enkelt å skifte reimer etter ønske

Ting å tenke på

  • Har ikke innebygget pulsmåler
  • Kostbar
  • Vi savner en del mer avanserte valgmuligheter på en del av funksjonene
  • Den trenger mer brukervennlig tur-planlegger
  • Vi savner flere valg for å hente ut og analysere data
  • Finnes kun i én størrelse, og den er stor

Ytre egenskaper og smartfunksjoner

Glass og urkasse

Det finnes etterhvert ganske mange forskjellige utgaver av Fenix 3-klokkene med ulike bånd, glass og materialvalg. Tactix ligger oppe i den høyere prisklassen, og kommer med safirglass, som er svært motstandstyktig mot riper.

Etter nesten et halvt års bruk kan vi faktisk ikke få øye på en eneste ripe i glasset, til tross for at den har vært brukt daglig og vært med på fjellturer, diverse sjauing og annet grovarbeid.

Nå har vi jo ikke bevisst forsøkt å ripe den opp heller, og dekker den til med genserermet når den er som verst utsatt, men vi har ved flere anledninger skrapt den borti dørlåsen eller lignende i vanvare, og kommet fra det uten en skramme.

Vi ser såvidt at belegget har blitt skrapt litt bort på kanten av metallringen rundt urskiva, men du skal se nøye etter for å se det til vanlig.
Kristoffer Møllevik

Selve urkassen er vanntett ned til 100 meter, og er produsert i en kombinasjon av rustfritt stål type 316, som skal være ekstra motstandsdyktig mot korrosjon (rust), samt såkalt fiberforsterket polymer. Det siste er kort fortalt en veldig, veldig hard plasstype som blant annet finnes i luftfarten (ifølge Wikipedia), og den ser først og fremst ut til å ligge som et ekstra skall rundt sidene og baksiden av klokka. Og på toppen av det hele er metallringen rundt urskiva dekket med et belegg av såkalt diamantlignende karbon for gjøre overflata ekstra slitesterk.

Hele greia fremstår altså mildt sagt som svært solid satt sammen, og etter å ha brukt den i seks måneder kan vi bare såvidt se tegn til slitasje i belegget, og da må vi se veldig nøye etter.

Vi liker NATO-reima

I motsetning til de andre klokkene til Garmin, leveres som sagt Tactix Bravo med to lange klokkereimer i vevd nylon - en såkalt NATO-reim. I motsetning til de vanligere gummireimene, som kommer i to deler og festes til hver sin side av selve uret, er dette én lang reim som du trer under og gjennom klokka. Den ser veldig militær og taktisk og tøff ut, men det er også noen reelle bruksfordeler med den.

Det er bare å tre båndet på omtrent på denne måten, og det er veldig enkelt å justere eller ta av etter behov.
Kristoffer Møllevik

En ting er at den er veldig enkel å ta av og på, slik at hvis behovet skulle dukke opp, la oss si på fjelltur, kan du bruke den til å binde sammen ting, eller for å henge noe på ryggsekken. Og slike flerbruksmuligheter er fine når du er i en situasjon der du må klare deg med det du har.

De tynne reimene gjør klokka behagelig å bruke.
Kristoffer Møllevik

En annen fordel er at den er veldig tynn, slik at hvis du bruker den slik undertegnede har gjort, med festet på siden, merker du den nesten ikke når du hviler hånda på bordet. Dette er nok først og fremst en fordel for oss som sitter mye med flate hender foran en datamaskin, men for undertegnede, som synes presset fra en tykkere klokkereim, som ofte har spennen midt under, er ganske ubehagelig når jeg hviler hendene på skrivebordet og jobber, er dette egentlig ganske gull.

Reimene er dessuten forholdsvis lange, slik at undertegnede ikke har hatt noe stort problem med å ha klokka festet på utsiden av lettere jakker (for å følge med på puls- og annen treningsdata), men det har ikke vært mye om å gjøre heller. Vi hadde gjerne sett at det fulgte med en ekstra lang reim for nettopp dette, da det kan være veldig fint å kunne feste den utenpå også litt tykkere høstjakker. For eksempel hvis du bruker klokka for å se hvor bikkja er når du er på jakt.

Sammenlignet med de mer tradisjonelle gummireimene, er det ikke nok å bare skylle nylonreimene etter en løpetur for å gjøre den ren, og det kan lett sette seg en litt uggen lukt innimellom de vevde nylontråene hvis du ikke vasker den etter at du har vært litt svett. Det er ikke noe stort problem hvis du bare håndskrubber båndet med litt såpe med jevne mellomrom, for eksempel i dusjen etter trening.

Som smartklokke

... er den ganske enkel, og langt fra noen "reserve-smarttelefon" som for eksempel Apple Watch 2 eller Samsung Gear S3. Her får du ikke Google Maps eller Spotify. Garmin kjører et eget system, med langt færre apper og funksjoner. Vi skal gå gjennom de viktigste:

  • Vanlig klokke: Mesteparten av tiden kommer du nok til å bruke Tactix Bravo til å vise tiden, og da kan du veksle mellom flere ulike digitale og «analoge» skjermer etter ønske og behov. Skjermen er alltid på, men siden den kun er baklyst ved behov bruker den likevel lite strøm. Den har naturlig nok stoppeklokke, nedteller og alarmfunksjon.
Vi har gode muligheter til å tilpasse urskiva med ulike bakgrunner, forskjellige visere og informasjonen som vises.
Kristoffer Møllevik
  • Den viser varsler: Vi har testet klokka opp mot iOS, og da kan vi velge om vi vil at den skal vise alle varslene vi får på telefonen, eller bare den som ringer. Siden «alle varsler» ble alt for masete, (vi trenger for eksempel ikke bli pirket på håndleddet med beskjed om at en ny podcast er tilgjengelig), har vi valgt å bare se hvem som ringer. Det hadde vært kjekt med litt mer valgfrihet her, for det er egentlig fint å bli varslet om SMS og kalenderavtaler også. Kalender: Klokka har en egen kalenderfunksjon som kobles opp mot telefonen, men krever på iOS at Garmin Connect-appen kjører i bakgrunnen. Værvarsel: Klokka kan vise oss været for de neste fire timene og de neste fire dagene, men også her støter vi på samme problem som på kalenderen, altså at Garmins app må kjøre i bakgrunnen.Musikkkontroll: Med denne kan vi styre all musikk som spilles av fra telefonen, men siden vi må bla mellom hver funksjon er den ikke veldig praktisk. Dessuten må vi gå ut av eventuelle aktiviteter vi sporer, og bla en del for å finne den, så det er egentlig mye enklere å bruke musikkstyringen på headsettet eller bare gjøre det på telefonen. Fjernkontroll for VIRB: Hvis du har et VIRB-actionkamera fra Garmin, kan du bruke klokka som en fjernkontroll for dette. Kan være veldig fint i noen tilfeller, men det er egentlig sjeldent vi trenger en fjernkontroll til actionkameraene vi bruker. Finn telefonen: Når vi starter denne får vi en slags tampen brenner-skjerm som viser hvor nært eller langt unna vi er telefonen, i tillegg til at telefonen spiller av en lyd for å fortelle hvor den er. Veldig fint hvis du har en tendens til å legge fra deg telefonen på lure steder. Via appen fungerer det også andre veien, altså at telefonen kan få klokka til å lage lyd dersom du ikke finner den.
Jeg fant, jeg fant.
Kristoffer Møllevik
  • Flo og fjære (ekstra): Mer for oss som ferdes mye på sjøen, men dette er en av få apper vi lastet ned i tillegg til de som var på klokka fra før, som vi faktisk syntes er nyttig. Og som navnet kanskje sier, forteller den når det er flo og fjære der du er.

Og så mye mer er det egentlig ikke å si om smartklokke-funksjonene. De er ikke spesielt sterke, men ikke spesielt dårlige heller. Dette er ikke klokka for deg som vil svare på epost rett fra klokka, men den fungerer fint hvis du kan være fornøyd med at den viser hvem som ringer og hvor din neste avtale er.

Garmin Tactix Bravo
8
Meget bra

Garmin Tactix Bravo

8
Meget bra
sitatDu får nok mer ut av Fenix 3 HR, men den ser ikke like tøff ut.

Fordeler

  • +
    Svært funksjonsrik
  • +
    Barskt design
  • +
    Komfortabel
  • +
    Svært solid (safirglass, rustfritt stål m.m.)
  • +
    God batteritid
  • +
    God batteritid (uke/halvannen, alt etter GPS-bruk)
  • +
    Enkelt å skifte reimer etter ønske

Ting å tenke på

  • Har ikke innebygget pulsmåler
  • Kostbar
  • Vi savner en del mer avanserte valgmuligheter på en del av funksjonene
  • Den trenger mer brukervennlig tur-planlegger
  • Vi savner flere valg for å hente ut og analysere data
  • Finnes kun i én størrelse, og den er stor

Som aktivitetsmåler

Som aktivitetssporer

Tactix Bravo, i likhet med resten av Fenix 3-klokkene, fungerer også som en aktivitetssporer. Den registrerer hvor mye vi beveger oss i form av antall skritt, hvor mange etasjer vi har gått opp og ned, ukentlige intensitetsminutter og hvor mye vi sover.

Ut fra dette, og pulsdata hvis den har det (da må du bruke pulsbelte eller Fenix 3 HR), beregner den også sånn omtrent hvor mange kalorier vi har brukt.

Presis skritt-teller

Skritt-telleren virker å være både nøyaktig og pålitelig, og da vi testet den med å gå 500 skritt og telle dem mens vi gikk, slo Tactix Bravo ikke inn mer enn ett for mye. Det er altså en feilprosent på 2 promille. Det vil nok slå ut litt forskjellig fra tur til tur, alt ettersom hva du gjør med hendene dine, men så lenge du ikke gestikulerer vilt mens du går, kan du nok regne med en helt ubetydelig feilmargin.

«Forsiden» til appen er oversiktlig og grei.
Skjermbilde

Men siden den sitter på håndleddet er den selvsagt mer utsatt for «falske skritt» enn for eksempel en telefon i lomma. Dette er en svakhet med hele konseptet aktivitetsklokker og vanskelig å komme unna, men samtidig oppleves den mye mer presis enn for eksempel undertegnedes «gamle» Fitbit Charge HR, som lett kan finne på å logge flere hundre skritt for mye iløpet av en arbeidsdag foran datamaskinen.

Ikke helt stabil etasjelogger

Vi er litt i tvil om hvor nyttig etasje-telleren er. For folk i flate storbyer som tråkker de fleste høydemeterne sine på vei opp ned etasjer i boligblokker og andre høyhus, kan det sikkert være en fin motivator for å ta trappene istedet for heisen. Trapper kan være et helt treningssenter i seg selv, men her til lands, med alle våre bakker og berg, tilbakelegger nok de fleste av oss langt flere høydemeter i terrenget - i alle fall hvis du setter fra deg bilen en gang i blant.

Sånn sett hadde det nok vært vel så nyttig om Tactix Bravo (og Fenix 3-klokkene) hadde registrert høydemeter klatret istedet, slik som for eksempel Suunto Ambit 3 Vertical.

Noen ganger blir høydemeter registrert som trapper, men på en fjelltur der vi tilbakela drøyt 700 høydemeter, registrerte den bare 20 etasjer totalt for dagen (som blir rundt 60 meter), så det er ikke helt stabilt.

Intensitetsminuttene er smarte, men bør nok justeres

Men vel så god indikator på aktivitetsnivået iløpet av dagen og uka, er kaloriforbruk, puls og «intensitetsminutter». Det siste er et system der klokka registrerer hvor mange minutter vi har utført noen aktiviteter med moderat eller høy intensitet. Målet er 150 minutter moderat intensitet, 75 minutter høy, eller en kombinasjon. Her registrerer den kun data når vi har vært i bevegelse 10 minutter eller mer, så en sprint til kaffetrakteren innimellom CS-rundene telles ikke.

Skjermbildet over til høyre ble tatt en lørdag formiddag, en uke der undertegnede ikke hadde hatt en eneste treningsøkt. Men likevel logget klokka 198 intensitetsminutter. Og med unntak av et par rolige spaserturer med hunden, kommer disse av bare generelle, daglige gjøremål, som å gå på butikken og handle. Siden Tactix Bravo ikke har innebygget pulsmåler, er det svært mulig at dette hadde sett annerledes ut hvis vi hadde brukt en Fenix 3 HR istedet. Men så lenge du vet om «grunnnivået» ditt, kan du alltids bare legge til flere intensitetsminutter på toppen av det ukentlige målet.

«MOVE!» - umotiverende bevegelsesvarsel

Her er «Move bar»-en i rødt til høyre for klokkeslettet.
Kristoffer Møllevik

Men vel så viktig som det å ta seg en rask spaser- eller løpetur på ettermiddagene, er det å unngå for mye inaktivitet iløpet av dagen totalt. Fitbit skal for eksempel hjelpe oss å unngå dette ved måle i hvor mange av døgnets timer vi har gått 250 skritt. Garmin gir oss ikke noe mål på inaktivitet på denne måten, men har et bevegelsesvarsel som med jevne mellomrom gir oss beskjeden «Move!» på klokka, og så må vi bevege oss for å fjerne de røde strekene i «Move bar»-en.

Vi blir ikke helt kloke på hvor mye som skal til for å gjøre dette, noen ganger holder det å jogge lett opp og ned trappa to-tre ganger, andre ganger har vi måtte gå flere hundre skritt. Det kan være at det har med hvor lenge vi hadde vært inaktive i forkant, men vi hadde likt det hvis klokka bare ga oss et tydelig og spesifikt mål. «100 skritt eller fire etasjer», for eksempel.

Problemet uansett er at det å gå så mye som klokka vil for hvert varsel, midt i arbeidstida, eller på en fredagskveld, rett og slett blir for mye. Det blir til at vi har lett for å ignorere varselet, eller skru det av. Her synes vi klokka heller kunne gitt oss en «inaktivitetsscore», for eksempel basert på hvor mye vi i snitt sitter i ro hver time. Sannsynligvis vil bare det å gå til kaffemaskinen og tilbake gi en god helsegevinst sammenlignet med å sitte stille hele arbeidsdagen.

Savner mer tilbakemelding

Inne på nettsiden for Garmin Connect kan vi finne mer statestikk, men det er vanskelig å hente ut detaljerte data. Hvor mye går vi i snitt hver onsdag? Eller hvordan henger søvnen vår sammen med aktivitetsnivået dagen før? Slike ting finner vi ikke ut av her.
Skjermbilde

Vi synes klokka kunne gjort mer for å motivere oss til å treffe dagsmålet for antall skritt, for etter den første tiden og spenningen med en skrittmåler har lagt seg, har i alle fall undertegnede lett for å ignorere skritt-tallet. Noen lange turer i helgene drar opp månedssnittet, men daglig aktivitet er vel så viktig. Og selv om det heter seg at målet skal være 10 000 skritt hver dag, har det for undertegnede lett for å ikke bli mer enn 3000 og 6000 på en vanlig ukedag.

Vi får svært sporadisk beskjed om at vi ligger godt eller dårlig an for å nå målet, men da snakker vi om så sjeldent som et par ganger i måneden. Det finnes mange måter å snike seg til noen ekstra skritt på – parkér litt lengre unna butikken, ta trappene istedet for heisen, gå en runde rundt huset på vei til bilen – men det hadde vært fint hvis Garmin hadde gitt oss noen verktøy for å lettere finne ut hva som skal til. Dette kunne for eksempel vært at appen automatisk hadde gitt oss et gjennomsnitt for arbeidstiden, slik at vi vet hvor mye vi typisk går i jobben, og dermed gjort det enklere for oss å beregne hvor mye vi må legge inn i timene før og etter.

Garmin Tactix Bravo
8
Meget bra

Garmin Tactix Bravo

8
Meget bra
sitatDu får nok mer ut av Fenix 3 HR, men den ser ikke like tøff ut.

Fordeler

  • +
    Svært funksjonsrik
  • +
    Barskt design
  • +
    Komfortabel
  • +
    Svært solid (safirglass, rustfritt stål m.m.)
  • +
    God batteritid
  • +
    God batteritid (uke/halvannen, alt etter GPS-bruk)
  • +
    Enkelt å skifte reimer etter ønske

Ting å tenke på

  • Har ikke innebygget pulsmåler
  • Kostbar
  • Vi savner en del mer avanserte valgmuligheter på en del av funksjonene
  • Den trenger mer brukervennlig tur-planlegger
  • Vi savner flere valg for å hente ut og analysere data
  • Finnes kun i én størrelse, og den er stor

Som treningsklokke

Vi tror ikke vi overdriver mye hvis vi kaller Garmin Tactix Bravo (og resten av Fenix 3-klokkene) et overflødighetshorn av treningsprofiler, datainnsamling og informasjon. I utgangspunktet finner vi 17 ulike treningsaktiviteter inne i appen, blant annet for «vanlige» treningsaktiviterer som sykling, svømming, løping og roing, samt innendørs-/utendørsvarianter av disse, og multisportsvarianter for triatlon, for eksempel. I tillegg har klokken aktiviteter for «hiking», (tur i skog og fjell), fjellklatring, og – av en eller annen grunn – ståpadling. Vi stusser litt over den siste, og tenker at surfing eller kajakkpadling nok kunne vært vel så relevant, men kanskje aktivitetene for roing og svømming i åpent vann dekker disse greit nok.

For å få fullt utbytte av Tactix Bravo og de andre Fenix 3-klokkene bør du ha en pulsmåler. Garmins pulsmåler greier ikke å kommunisere med klokka under vann, så vi får ikke direkte pulsdata mens vi svømmer. Det er synd, for da kan vi ikke bruke den informasjonen underveis i en svømmetrening. Men Garmin har et pulsbelte som lagrer dataene og overfører dem til klokka etterpå, slik at du får pulsdata i loggen.
Kristoffer Møllevik

En av de store styrkene til Garmin på dette feltet er ekstrautstyret du kan kjøpe og koble til klokka, som for eksempel pulsmåleren for løping som også måler vertikal bevegelse, eller pedalfrekvenssensoren for sykkel som registrerer antall pedaltråkk i minuttet. I tillegg til dette kan klokken selv registrere ting som antall skritt i minuttet når du løper, svømmetak per lengde i bassenget, distanse per tak for roing og mye mer. Dette er data som først og fremst er nyttig for profesjonelle - eller svært seriøse hobbyutøvere.

For oss andre kan det selvsagt være fint å følge med på ting som sammenhengen mellom distanse per åretak og antall åretak i minuttet, men her føler vi at Garmin gjerne kunne gjort mer for å analysere disse dataene for oss, ikke bare gitt oss konklusjonen. Vi skulle også ønske at klokka eller appen kunne lagt sammen og analysert data fra flere aktiviteter. Hvordan påvirker søvnen dagen før formen dagen etter? Dataene ligger der, men å analysere et år med treningsøkter mot søvn- og aktivitetsmønster er jo en hel forskningsjobb i seg selv, så vi skulle ønske at Garmin automatisk analyserte seg frem til noen trender vi kunne undersøkt videre.

Her fant jeg ut at jeg ror raskere med en kombinasjon av hyppige og lange åretak, og at jeg da får noe høyere puls. No shit, Sherlock...
Skjermbilde

Treningseffekt og restitusjonstid

Etter endt aktivitet får vi en liten rapport på klokka, med blant annet treningseffekten (TE).
Kristoffer Møllevik

Men det er ikke slik at Tactix Bravo og Fenix 3-klokkene først og fremst er for de som trener svært aktivt og fokusert. Undertegnede er vel snarere i kategorien "hobbymosjonist som burde og gjerne skulle vært i bedre form" og har hatt stort utbytte av klokken i testperioden. Vi som er i denne kategorien er nemlig ganske utsatte for skader som følge av overbelastning hvis vi blir for ivrige i startfasen, og der har klokken to veldig smarte funksjoner som hjelper oss.

Den ene er at vi får treningseffekten regnet ut etter at aktiviteten er ferdig. Denne oppgis på en skala fra 1 til 5, der 1 er veldig liten effekt og 5 betyr at du har trent for hardt. På denne måten kan vi justere treningene våre for å få best mulig effekt, ved å for eksempel se hvor mye bedre effekt vi kan snike ut av lufteturen med hunden ved å legge ruta innom noen saftige motbakker, og samtidig lære hvor hardt vi kan kjøre på uten å risikere å gå på en smell. Treningseffekten av ulike aktiviteter varierer fra person til person, så her må klokken ha pulsdata for å kunne finne ut av det.

Etter en hard treningsøkt får vi også beskjed om hvor mange dager vi bør vente til neste harde trening (recovery time, eller restitusjonstid), som hjelper med å unngå overtrening.

Virtuell trener

I tillegg til å gi oss mengder av data underveis og etter aktivitetene, kan klokka hjelpe oss underveis med å holde styr på intervaller, takt, pulssoner, tempo, og vi kan kjøre et kappløp mot oss selv.

Intervalltreneren burde vi ikke trenge å si så mye om. Den piper/vibrerer i overgangene fra en intervall til en annen, og det er ganske enkelt å sette opp intervaller i Garmin Connect - vi skulle bare ønske at det fantes forhåndsinstallerte intervalltreninger å velge mellom.

Vi kan ikke alltid holde samme tempo uansett terreng, og vi skulle ønske det var enklere å skru den av og på eller justere funksjonen fortløpende, bokstavelig og billedlig talt.
Garmin

Takten er enkel, og er rett og slett en metronom som skal hjelpe oss med å for eksempel holde en bestemt skrittfrekvens under løping (180 skritt i minuttet er visstnok ganske optimalt), og vi kan stille klokka inn til å markere hvert eneste, andre, tredje, fjerde eller sjette taktslag med en lyd, vibrasjon eller begge deler. Dette kan være veldig nyttig hvis du for eksempel skal holde en jevn frekvens gjennom treningen, enten du skal ut på løping, sykling, roing eller en god gammeldags marsj.

Det går av en eller annen grunn ikke an å aktivere den for svømming, der en god rytme kan være minst like viktig som ved løping. Vi skulle også ønske at det var enklere å skru denne funksjonen av og på underveis. Hvis vi går lei av takten underveis, må vi inn i aktivitetsinnstillingene, noe som er styrete og vanskelig å gjøre uten å stoppe opp litt.

Vi kan for eksempel ha en alarm som passer på at vi holder oss innafor en bestemt pulssone, men det er vanskelig å endre den underveis..
Kristoffer Møllevik

Det samme gjelder for de ulike alarmene vi kan sette på, for eksempel for å passe på at vi holder et bestemt tempo eller at vi er innenfor en pulssone når vi sykler. La oss for eksempel si at vi vil holde oss mellom 140 og 160 pulsslag i minuttet. Da kan klokka gi oss beskjed hvis pulsen er for lav eller for høy, og så kan vi justere intensiteten deretter. Veldig fint, men igjen, siden vi må inn i aktivitetsinnstillingene for å slå den av og på, må vi enten ha den på fra starten av, og godta at alarmen går kontinuerlig gjennom hele oppvarmingen, eller gå inn i innstillingene underveis (og sansynligvis stoppe sykkelen og ødelegge persen samtidig). Eller vente med å starte aktivitetssporingen til etter oppvarmingen, det går også an. Men vi savner mer avanserte muligheter her, som for eksempel å kunne sette opp ulike pulssonealarmer for ulike deler av en intervalltrening.

Nå henger du etter deg selv gitt, raska på!
Kristoffer Møllevik

En annen ting vi kan gjøre, er å kappkjøre mot oss selv fra en tidligere aktivitet, et «ghost race», som gamle bilspill-spillere kanskje vil kjenne det som. Da velger du en aktivitet fra historikken din, og så følger klokka med på hvordan du ligger an sammenlignet med den gamle tiden. Da kan du selv bestemme om du skal ha som mål å forbedre tiden, matche den, eller kanskje passe på å ta det litt roligere hvis du ga litt for mye sist gang. Du får alle de vanlige dataskjermene med informasjon, i tillegg til en ny som sier hvor langt bak, eller foran, du ligger den forrige tiden din. Denne funksjonen er ikke avhengig av at du er på akkurat samme sted som aktiviteten du kappes mot, så hvis du vil teste tiden din mot fjorårets Birkenritt, kan du gjøre det uten å starte på Rena. Bare vær obs på at du da lett kan bli lurt hvis det er store forskjeller i hvor mange høydemeter du klatrer der du er i stedet. Vi liker funksjonen, men skulle ønske det var en alarm som kunne pipe eller vibrere når vi var i ferd med å ta igjen eller bli tatt igjen av vårt gamle selv, slik at vi ikke trenger å følge med på klokka hele tiden.

Og til slutt i listen over hjelpemidler finner vi en «Virtuell partner», som holder en stødig fart (som vi velger), og som vi kan ha som utgangspunkt som en slags gjennomsnittsfart vi vil holde gjennom en aktivitet. Dette kan være veldig fint på langkjøringer for å passe på at vi ikke bruker energien for ujevnt, som for eksempel et langt sykkelritt eller et maraton. Det eneste vi stusser litt over med denne, er at vi ikke står fritt til å sette den farten vi vil. Den laveste farten vi finner er 6,45 kilometer i timen, som ikke er noe stort problem hvis vi skal løpe eller sykle, men det kan fort bli i det raskeste laget hvis vi har lyst til å bruke funksjonen til motbakketrening opp fjellet. Hvorfor i all verden kan vi ikke bare velge farten helt fritt selv?

6,45 kilometer i timen opp der? Nei takk. Hvorfor kan vi ikke sette et mindre ambisiøst mål? 3 km/t hadde jo vært raskt nok i bratte fjellsider.
Kristoffer Møllevik

Vanskelig å finne tidligere aktiviteter

Når vi sammenligner aktiviteter får vi en del data, som her der vi kan se forskjellen på pulsnivået på en tur vi gikk med og uten tung ryggsekk. Men vi kan for eksempel ikke plukke ut en bestemt del av turen, for eksempel hvis vi ville analysere bare de siste 100 høydemeterene.
Skjermbilde

En annen ting vi irriterer oss over, er at det er veldig vanskelig å finne frem i tidligere aktiviteter. Når vi går inn på Garmin Connect på nett, får vi bare en liste over aktivitetene våre med helt generiske navn ut fra hva vi gjorde og hvor vi gjorde det. Og siden vi har brukt klokka mest i nærområdet til undertegnede, har nesten alle aktivitetene samme navn. Hvorfor i all verden kan vi ikke få et kart, slik at vi litt enklere kan velge hvilken tur/treningsøkt vi vil finne data fra?

I det store og det hele synes vi Garmin kunne gjort mye mer for å la oss finne frem til, og sammenligne turer. Hvor mye raskere er vi i en bestemt bakke nå enn for noen måneder siden? Det er veldig vanskelig å si, for med mindre vi har stjernemerket aktiviteten, eller opprettet den som en fast løype, må vi bla oss gjennom alle som passer beskrivelsen. Har du en fast løype du bruker for å teste formen, kan du lagre den som et spor klokka kan følge, men noen ganger vil vi sammenligne data på tvers av ulike løyper også, og da hadde det vært fint med en enkel klartvisning.

Garmin Tactix Bravo
8
Meget bra

Garmin Tactix Bravo

8
Meget bra
sitatDu får nok mer ut av Fenix 3 HR, men den ser ikke like tøff ut.

Fordeler

  • +
    Svært funksjonsrik
  • +
    Barskt design
  • +
    Komfortabel
  • +
    Svært solid (safirglass, rustfritt stål m.m.)
  • +
    God batteritid
  • +
    God batteritid (uke/halvannen, alt etter GPS-bruk)
  • +
    Enkelt å skifte reimer etter ønske

Ting å tenke på

  • Har ikke innebygget pulsmåler
  • Kostbar
  • Vi savner en del mer avanserte valgmuligheter på en del av funksjonene
  • Den trenger mer brukervennlig tur-planlegger
  • Vi savner flere valg for å hente ut og analysere data
  • Finnes kun i én størrelse, og den er stor

Som tur/navigasjonsklokke

Som tur- og navigasjonsklokke

En av Garmin Tactix Bravo og de andre Fenix 3-klokkenes sterkeste funksjoner, er nok også den som er mest underkommunisert fra Garmins side, nemlig navigasjonsfunksjonene som lar oss finne frem, eller hjem igjen, og gir oss nyttig informasjon om veien videre. For mens Fenix 3-klokkene nå for det meste fremstår som avanserte sports- og treningsklokker som bruker GPS-en til å logge treningene våre, startet serien i sin spede barndom (for fire år siden) som en ren GPS-navigasjonsklokke.

Selv om den nå, med alle tilleggsfunksjonene, som aktivitetssporing og sportsprofilene med treningsverktøyene, er blitt et helt klart mye kraftigere og mer allsidig verktøy for sportsutøvere og mosjonister, så vel som friluftsfolk, er navigasjonsfunksjonene mer eller mindre de samme nå som da, og fortsatt like nyttige, i all sin enkelhet.

Den vet hvor du er og hvor du skal

Vi kan sette opp mange ulike «skjermer» med ulike kombinasjoner av informasjon, og bla gjennom dem underveis.
Kristoffer Møllevik

Den mest nyttige måten å bruke denne funksjonen på, er å sette opp en GPS-rute på et kart, og laste den over på klokka. Du får ikke et kart, slik som på Garmin Epix, men du får opp ruten din som en enkel strek, samt informasjon om hvor du er i forhold til den, slik at du kan komme deg tilbake på sporet hvis du mister det. Da gir klokka beskjed om hvor langt unna du er, og peker deg tilbake i riktig retning.

Dette kan kombineres med de ulike sportsprofilene, slik at du kan bruke det samtidig som du for eksempel logger en sykkel-økt, og det kan være ekstremt nyttig for å finne veien hvis du for eksempel ferdes i uoversiktlig terreng uten vei eller sti, er på høyfjellet eller på havet og vil sikre deg mot dårlig vær som tåke eller snøfokk, eller kanskje i omtrent rake motsetningen er i en bymark der svært mange stier møtes og krysses, slik at det er lett å velge feil.

Dessuten, når klokka ikke bare vet hvor du er, men også hvor du skal, kan den beregne og si ifra om hvor langt du har igjen, både i avstand og tid. Hvis du er på langtur i fjellet eller på sjøen, kan dette være ekstremt nyttig informasjon å ha for hånden, siden det gjør det mye enklere å følge med på om man kommer til å nå frem til målet i grei tid, eller om det er best å søke nødhavn eller snø før det blir mørkt. Dessuten, hvis vi skal langt, virker det veldig motiverende å følge med på fremgangen og se hundremeterne forsvinne bakover, og at vi selv rykker stadig nærmere målet. «Der var en tiendedel unnagjort; en femtedel» og så videre. Joda, veien kan ofte være målet, men andre ganger er veien et sabla slit på vei til målet.

Hvis du har slått leir et stykke unna stien, kan du lagre posisjonen på klokka, så finner du tilbake når du trenger det.
Kristoffer Møllevik

Og hvis du ikke har lagt inn ruten på forhånd, men har startet en aktivitet med GPS-sporing (som jo er de fleste), kan du også bruke klokkens Track Back-funksjon for å finne tilbake samme vei som du kom. Som kan være veldig fint hvis du har syklet en tur i skogen med Anne B. Ragdes siste på øret, glemte å følge med på noe annet enn boken, og nå står der med granskog til alle kanter og en sti i hver retning, og ingen anelse om hvilken som leder hjem til middag og hvilken som kommer til å ta deg dypt inn i banjoland. Og vi vet jo alle hva som kan skje der...

I tillegg til dette kan vi markere og lagre enkeltpunkter som vi har lyst til å finne tilbake til, som for eksempel gode telt-, fiske- blåbær- eller sopp-plasser.

Men – og veldig stort men

Dette er funksjoner som kan være ekstremt nyttige, og i ytterste fall livreddende for oss som med sporadiske mellomrom befinner oss et godt stykke utenfor allfarvei. Problemet er bare at det er utrolig vanskelig å finne ut av hvordan man setter opp en rute og overfører den til klokken.

Basecamp ser ikke pent ut, er lite intuitivt og du må kjøpe Garmins kart for å bruke det til å planlegge turer.
Skjermbilde

Dette har vi allerede ergret oss grå over da undertegnede tok Garmin Epix med på skitur. Det eneste vi finner ut på Garmins hjemmesider er at vi må bruke Garmin Basecamp for Windows eller Mac - et program som ser ut som det var designet for Windows Millennium, og som er omtrent like intuitiv i bruk som vi mener å huske at Microsoft Flight Simulator 98 var. Altså svært lite.

At dette programmet ikke har fått noen store renoveringer på en stund er ikke så vanskelig å se, men Garmin kunne i det minste lagt ut en god forklaring på hvordan vi bruker det for å få GPS-spor over på klokka. Redningen vår, den gang som nå, ble denne guiden fra The Hiking Guide, og vår løsning ble å bruke Lommekjent.no til å sette opp turer, eksportere GPS-sporet som en gpx-fil, og få det over på klokka via Basecamp. Det er greit nok når du kan det, men det burde vært mye enklere å finne det ut. Dessuten, i 2016 hadde vi egentlig forventet at vi fikk en litt enklere, trådløs løsning for dette. For eksempel ved at vi bare kunne laste gpx-filer rett opp til Garmin Connect.

Hvis vi bare bruker sporingsfunksjonen mens vi går, er det enkelt nok å bruke klokka for å finne veien tilbake, uten at vi må innom Basecamp, men da blir klokka bare en brøkdel så nyttig som den kan være på tur, og det er synd Garmin ikke har laget en bedre løsning for dette.

Vi lekte oss litt med den mer rendyrkede kart-klokka Garmin Epix tidligere i vår:
Turen gikk ikke helt som planlagt, heldigvis tok jeg med GPS-klokka »

Garmin Tactix Bravo
8
Meget bra

Garmin Tactix Bravo

8
Meget bra
sitatDu får nok mer ut av Fenix 3 HR, men den ser ikke like tøff ut.

Fordeler

  • +
    Svært funksjonsrik
  • +
    Barskt design
  • +
    Komfortabel
  • +
    Svært solid (safirglass, rustfritt stål m.m.)
  • +
    God batteritid
  • +
    God batteritid (uke/halvannen, alt etter GPS-bruk)
  • +
    Enkelt å skifte reimer etter ønske

Ting å tenke på

  • Har ikke innebygget pulsmåler
  • Kostbar
  • Vi savner en del mer avanserte valgmuligheter på en del av funksjonene
  • Den trenger mer brukervennlig tur-planlegger
  • Vi savner flere valg for å hente ut og analysere data
  • Finnes kun i én størrelse, og den er stor
annonse