TestGarmin Tactix Bravo

Dette er Garmins tøffeste klokke

Aktivitetsmåler, treningsklokke, navigasjonsklokke - Tactix Bravo gjør alt, og den gjør det bra.

Sammendrag

Da vi testet Garmin Fenix 3 for et drøyt år siden, sa vi at hadde MacGyver trengt en smartklokke hadde det vært den. I så fall er Garmin Tactix Bravo klokka for James Bond, eller kanskje Jason Bourne. Eller, og helt alvorlig denne gangen, annet militært personell med behov for en smart alt-mulig-klokke med taktiske funksjoner.

Når det er sagt, så er Tactix Bravo bunn i grunn egentlig en Fenix 3 med noen ekstra funksjoner for helt spesielt interesserte, så vi skal bare få dem unna med én eneste gang, slik at vi ikke kaster bort tiden til de som allerede har god kjennskap til Fenix 3. Men hvis du ikke har det, eller bare trenger en liten oppdatering, skal vi også gå gjennom funksjonene som er felles for klokkene.

Vi snakker om en klokke som både fungerer som en «vanlig» smartklokke, så vel som aktivitetsmåler, avansert treningsklokke og supernyttig navigasjonsklokke for frilufts- og villmarksmennesker. Det er mye å ta tak i her, og for å gjøre det skikkelig, og for å teste hvordan den klarer seg over tid, har vi hatt den til langtids-testing siden mai i år.

Men aller først:

Hva skiller Tactix Bravo fra Fenix 3?

Tactix Bravo er noe mer militært inspirert enn de andre klokkene til Garmin, og av de ytre egenskapene skiller den seg ut med å være helt sort, de medfølgende klokkereimene er i vevd nylon (såkalte NATO-reimer), og noen av detaljene på klokka er serraterte, som vil si at de har en litt grov, knudrete overflate.

Det følger to reimer med klokka, og der er enkelt å bytte.

I programvaren finner vi en eget modus for nattbriller, der baklyset reduseres kraftig for å ikke forstyrre deg når du er ute og leker Sam Fisher.

Den koster også en del mer, og i skrivende stund er den beste prisen fra Prisguide.no (kommersiell partner) 6490 kroner, omtrent 1500 kroner mer enn Garmin Fenix 3 HR, som altså er Fenix 3 med innebygget pulsmåler

Og det er egentlig det.

Nyttig informasjon? Ikke for oss, i alle fall.

Klokka er også utstyrt med aktivitetstypen «Tactical», som i tillegg til informasjon som fart, høyde og tid, gir oss posisjonen vår i to ulike koordinatformater; vanlig GPS-koordinater og MGRS, et militært posisjonssystem. Og selv om vi her på Tek.no synes det er gøy å leke krig iblant, har vi egentlig ikke behov for å vite at undertegnede befinner seg i kartrute 33W VP.

Så hvis du føler at du har god kontroll på hva Fenix 3-klokkene har å by på, kan du egentlig bare slutte å lese her; nå vet du forskjellen. Men hvis du vil vite mer om hva serien har å by på, og hvorfor vi liker den, bør du lese videre, for vi skal gå ganske så grundig til verks. På denne siden finner du et sammendrag av testen og konklusjonen vår, og hvis du vil lese mer om de ulike tingene vi snakker om, finner du det på de neste sidene. Du kan også følge lenkene under:

Sammendrag

Garmin Tactix Bravo er, i likhet med de andre Fenix 3-klokkene, en litt sånn Frankenstein-klokke. Den har litt av alt: Det er en smartklokke, en aktivitetsmåler, en avansert sportsklokke og GPS-/navigasjons-/villmarksklokke. Vi skal se på alle kategoriene, i tillegg til de ytre egenskapene.

Barsk og solid

Hvis valget står mellom en av Fenix 3-versjonene og Tactix Bravo, er den eneste gode grunnen vi kan komme med det at den rett og slett ser ganske rå ut.

NATO-reimene gjør nok sitt for å bidra til dette, og slike kan du sette på en vanlig Fenix 3-variant også, men det er noe med den nattsvarte fargen og de ru detaljene vi må innrømme at vi har sansen for. Den er liksom diskret elegant i all sin enkelthet, og råtøff på samme tid. Litt som Batman i en Range Rover.

Tactix Bravo er solid konstruert.

Og klokka er omtrent like solid, stor og maskulin som sammenligningen over, og selv på undertegnedes forholdvis solide håndledd er det ganske tydelig at det ikke er noe lite dameur det er snakk om. Fint for oss som liker sånt, du vet, motorsager og slegger og slikt, men for de som setter pris på en litt mindre tidsviser på håndleddet er det litt dumt at den ikke finnes i en slankere utgave.

For funksjonaliteten er såpass god at vi vet om mange som hadde satt pris på mulighetene denne klokka gir, men som vi samtidig er ganske sikre på kommer til å synes den er alt for svær.

Smartfunksjoner

Det er ikke så fryktelig mye å si om disse. Den kan vise varsler, vi kan se kalenderen vår, styre musikken, sjekke været, og bruke den til å finne telefonen når vi har lagt den et lurt sted. Garmin kjører sitt eget operativsystem, og vi har lengt på nær så mange muligheter som med for eksempel Apple Watch 2 eller en Android-basert klokke. Vi kan for eksempel lese meldinger som kommer inn, men ikke svare på dem, og vi kan styre musikken på telefonen, men det er ikke en egen Spotify-app som lar oss skifte spillelister.

Du kan lese mer om dette på neste side, men kort sagt er det enkle smart-klokkefunksjoner som ikke fungerer helt uten litt om, men og hvis.

Som aktivitetsmåler

«Forsiden» til appen er oversiktlig og grei.

...er den noe mer avansert, og måler aktiviteten vår gjennom døgnet i form av antall skritt gått, etasjer klatret, aktive kalorier forbrent og minutter aktivitet med moderat- eller høy intensitet (intensitetsminutter).

Vi liker det siste, altså intensitetsminuttene, som et godt mål på ukas aktiviteter. Klokka gir oss i utgangspunktet et mål på 150 minutter, men vi fant ut at dette kunne vi lett overgå med bare noen turer med hunden ved siden av andre daglige gjøremål, så målet bør nok justeres etter dine ønsker å behov.

Skrittelleren er veldig presis, men etasjetelleren er noe mer ustabil, og vi tenker den nok like så godt kunne blitt erstattet med en oversikt over antall høydemeter klatret. På den måten får du for eksempel registrert den der lange bakken på vei opp til jobb.

Utover det savner vi flere tilbakemeldinger fra klokka underveis, slik at vi kan få fortløpende oppdateringer på hvordan vi ligger an på dagsmålet, samt muligheten til å hente ut mer avansert data. Vi kan for eksempel hente ut statistikk for hele dager, uker eller måneder, men vi kan for eksempel ikke finne ut hvor mye vi beveger oss en gjennomsnittlig lørdag formiddag, eller i arbeidstiden.

Den gir oss heller ikke noe godt mål på hvor mye vi er inaktive iløpet av dagen, og den sporer ikke hvilepulsen vår over tid, slik som for eksempel Fitbit kan.

Populære Fitbit Charge HR fikk nylig en oppfølger: Fitbit lykkes nesten hundre prosent med Charge 2 »

Som treningsklokke

Etter endt aktivitet får vi en liten rapport på klokka, med blant annet treningseffekten («TE.), som hjelper oss med å trene passelig hardt.

...er den mildt sagt svært avansert. Klokka kommer forhåndsprogrammert med 17 ulike treningsprofiler, alt fra løping, sykling og svømming til triatlon og ståpadling. Siden Tactix Bravo ikke har innebygget pulsmåler må du kjøpe et pulsbelte for å få fullt utbytte av treningsfunksjonene. Men hvis du skal følge med på klokka mens du trener, for å følge med på fart eller pulsen, er et pulsbelte greit å ha uansett, for da kan du feste klokka på utsiden av jakken (fint nå på senhøsten), og likevel få pulsdata.

Tactix Bravo og de andre Fenix 3-klokkene logger treningene dine, gir deg nyttig informasjon som puls, distanse og tempo underveis. Den har også flere «virtuelle trenere» som skal hjelpe deg med å kjøre intervaller, holde takten, farten eller pulssonen. Det er også en slags «ghost race»-modus som vi liker veldig godt, der vi kan kappkjøre mot oss selv fra en tidligere aktivitet. Dette er veldig fine funksjoner, men som du kan lese mer om på side 4, fungerer de ikke perfekt. For eksempel savner vi en enkel måte å endre pulssone-varselet underveis, slik at den ikke piper for å si at pulsen vår er for lav mens vi varmer opp.

All informasjonen som klokka fanger opp lastes opp til telefonen din, der du kan lese mer om turen eller treningsøkta på Garmin Connect-appen, eller på kontoen din på Garmin Connect på nett. Det er der du får de mest avanserte dataene klokka har samlet inn. Disse kan være både morsomme og lærerike, men vi skulle ønske at det var enklere å navigere i de ulike aktivitetene, sammenligne dem og finne trender over tid. Hvordan påvirker søvnen og treningen vår hverandre, for eksempel?

Igjen, du kan lese mer om disse tingene på side 4 »

Som tur- og navigasjonsklokke

Den røde pila forsøker å få oss tilbake på riktig spor. Vi kan få masser av informasjon på klokka, også oversikt over solnedgangen - som er kjekt å holde styr på når du er på langtur.

De gode funksjonene for navigasjon og villmarksliv er litt underkommuniserte fra Garmins side, og det er synd, for disse er ekstremt nyttige for oss som med jevne mellomrom beveger oss utenfor Ring 3. Hvis vi lager en rute på forhånd, og laster den over på klokka, kan Garmin Tactix Bravo og de andre Fenix 3-klokkene passe på at vi er på rett vei, og fortløpende holde rede på hvor langt det er igjen til målpunktet og hvor lang tid vi bruker dit. Dette er ekstremt nyttig hvis du for eksempel er på langtur i fjellet, og vil følge med på om du rekker frem til hytta før det blir mørkt, eller om du bare skal grave deg ned først som sist. I snøen, altså. Ikke gi opp!

Og så lenge du har rutene på klokka fungerer det veldig fint, men det er et fryktelig styr å få dem dit. Da må du bruke Garmin Basecamp, et program som ser ut som det er laget for og med Windows ME, og er omtrent like brukervennlig som norske kroner i USA: Du får det til fordi du må, men det er ikke bare enkelt. Vi endte opp med å følge denne guiden fra The Hiking Guide, og lage turene våre på Lommekjent.no.

Vi håper Garmin gjør denne prosessen litt mer strømlinjeformet i fremtiden, og gjerne mer mobil, slik at vi ikke innom en PC for å få det til.

Konklusjon: Klokka som kan alt, men som også kan gjøre det bedre

Garmin Tactix Bravo, og de andre Fenix 3-klokkene, har svært, svært mange funksjoner og muligheter, gir oss mye nyttig data, og ser samtidig såpass pene ut at vi ikke trenger å legge den igjen hjemme når vi skal i selskap. Dette er på en måte ikke en treningsklokke som også kan gjøre litt andre ting, men en svært avansert multiklokke som kan alt. Det er en solid aktivitetsmåler, en avansert treningspartner og -logger, og en veldig nyttig turkamerat som holder rede på hvor vi er, hvor vi skal, og som hjelper oss med å komme frem i tide.

De fleste vil nok ha mer glede av Fenix 3 HR med sin innebygde pulsmåler, men hvis du liker designet er ikke Tactix Bravo noe dårlig valg.

Og dette gjør den stort sett svært bra. Men til å være en toppmodell til mange tusen kroner er det også en del ting vi savner. Vi savner et bedre program for navigasjonsfunksjonene. Vi savner mer avanserte innstillingsmuligheter, som for eksempel det å kunne sette opp ulike pulssone-varsler til ulike intervaller. Vi savner at klokka analyserer og trekker frem trender og mønstre i aktivitetene våre, som for eksempel sammenhengen mellom søvn og trening. Og vi savner å kunne hente ut mer detaljert og spesifisert data, som for eksempel å sammenligne treningsdata over tid fra én bestemt bakke fra en lengre sykkeløkt. Svømmere vil nok også savne pulsdata underveis i økten, men dette er det vel bare Polar som får til for øyeblikket.

Grunnen til at vi ikke stempler Tactix Bravo med «anbefalt» er ikke at tingene vi savner overskygger det vi liker, for det gjør de ikke. Det er først og fremst fordi de fleste vil få et bedre utbytte av Garmin Fenix 3 HR, som er en variant av Fenix 3 med innebygget pulsmåler.

Men hvis den ikke er noe for deg, finnes det masser av alternativer der ute:
Store, små, avanserte, enkle, rimelige og kostbare – og du finner mange av dem i testarkivet vårt »

Garmin Tactix Bravo
8
Meget bra

Garmin Tactix Bravo

sitat"Du får nok mer ut av Fenix 3 HR, men den ser ikke like tøff ut."

Fordeler

 • Krysse av
  Svært funksjonsrik
 • Krysse av
  Barskt design
 • Krysse av
  Komfortabel
 • Krysse av
  Svært solid (safirglass, rustfritt stål m.m.)
 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  God batteritid (uke/halvannen, alt etter GPS-bruk)
 • Krysse av
  Enkelt å skifte reimer etter ønske

Ting å tenke på

 • Bytt
  Har ikke innebygget pulsmåler
 • Bytt
  Kostbar
 • Bytt
  Vi savner en del mer avanserte valgmuligheter på en del av funksjonene
 • Bytt
  Den trenger mer brukervennlig tur-planlegger
 • Bytt
  Vi savner flere valg for å hente ut og analysere data
 • Bytt
  Finnes kun i én størrelse, og den er stor