Tek.no

Test Sony Xperia XA2

Xperia XA2 er en rimelig og oppdatert telefon med knall batteritid

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
5 Feb 2018 15:55

Introduksjon til Xperia XA2

Sonys Xperia XA2 er en forholdsvis rimelig mobil i et marked der prisen for toppmodellene ser ut til å stige uavbrutt. XA2 koster 3500 kroner på sokkelesten, og skal kunne by på mye av det samme som toppmodellene gjør uten at du blir blakk.

Og den innfrir - for det meste. Xperia XA2s viktigste egenskap er antakeligvis hastigheten alt går i. Den er lynende kjapp, delvis fordi den kjører nye Android 8 som er restriktiv med hva apper får gjøre i bakgrunnen og fordi maskinvaren her tross alt er ganske god. Selv om det ikke er en toppmodell vi snakker om.

Ny Sony-design

At dette ikke er en dobbelt så dyr telefon er først og fremst synlig i den ytre designen på telefonen. Den skiller seg også en hel del fra tidligere Sony-modeller. Der de før har vært hakket mer kantete og preget av rette linjer, er kortsidene på Xperia XA2 buet, slik at den er tykkest på midten.

Som vanlig for en Sony-mobil er det en del steder der de ulike delene av mobilens ytre møtes. Der designen er relativt sømløs på tvers av hele mobilen i en unibody-konstruksjon er dette på sett og vis det motsatte. Men telefonen føles likevel velbygget og solid.

Det viktigste Sony har tatt vekk for å gjøre XA2 rimelig virker å være vanntettingen. Du bør antakeligvis ikke ta timelange samtaler i øsende, pøsende regn med denne telefonen.

Ålreit kamera, men det trenger lys

Fingerleseren er flyttet til baksiden, men tett er den ikke. Xperia XA2 trives best i en varm og tørr lomme.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annen endring her er at Sony har plassert fingerleseren midt på baksiden. Japanerne har hatt tradisjon for å gjemme den litt i låsetasten på siden til telefonen. Bakmontert fingerleser kan gjøre XA2 enklere å bruke for noen, samtidig som den ikke er tilgjengelig når telefonen ligger med skjermen opp. Her er det altså både fordeler og ulemper. Men løsningen fungerer godt, og vekker telefonen selv om den ikke er bygget inn i en låsetast.

Kameraet på baksiden er det samme som Sony brukte i eldre toppmodeller, men det ble brukt i flere generasjoner av disse toppmodellene. Strengt tatt var det på overtid å skifte det ut da Sony byttet. Det er altså ikke fullt så imponerende som det kanskje høres ut - men forholdsvis bra i denne prisklassen.

XA2 tar meget gode bilder på lyse dagen. Den skilter både med detaljer og ålreit fargegjengivelse. Men kameraet begynner å slite så fort skumringen inntreffer. Det trenger ikke være så veldig mørkt før telefonen sliter med å levere skarpe bilder. Men på det jevne leverer XA2 ålreite resultater, og det er ganske sjelden den knipser dårlige bilder når lyset burde være tilstrekkelig.

Frontkameraet her er en vidvinkelvariant som med enkelhet får plass til en bittelitt fordreid vennegjeng i søkeren. Du velger selv om vidvinkelmodus eller vanlig modus skal brukes. I vanlig modus zoomer kameraet inn og retter ut vidvinkelforvrengningen.

Alternativer til Xperia XA2

Sony Xperia XA2 er først og fremst en veldig god telefon å bruke. Design er en smakssak, men XA2 stiller hverken med noe banebrytende nytt på denne fronten eller forsøk på å følge mobilmoten med rammeløs design.

Du får et kamera som er omtrent på linje med det man forventer til denne prisen her, og du får ny og kjapp programvare. Ikke minst får du fabelaktig batteristyring og batteritid med Android 8 i kombinasjon med et forholdsvis stort batteri.

Vær også oppmerksom på XZ1-modellene fra Sony, som begge har Android 8 og er vanntette i tillegg. Men de har mindre batterier enn denne. Testen av XZ1 finner du her, mens XZ1 Compact er her.

I Xperia XA2s prisområde er det mye å velge i, så om ikke denne telefonen oppfyller kriteriene dine, er kanskje disse tre variantene bedre?

Sony Xperia XA2 H4113
8
Meget bra

Sony Xperia XA2 H4113

sitat"Xperia XA2 er kjapp å bruke og varer lenge på en lading, men konkurransen er hard."
 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  Mulighet for kjapp lading
 • Krysse av
  Android 8
 • Krysse av
  Lynraske menyer
 • Krysse av
  Ålreit kamera - som regel
 • Krysse av
  Vidvinkelselfier
 • Bytt
  Ikke vanntett
 • Bytt
  Forhåndsinstallerte reklameapper
 • Bytt
  Hurtiglader må kjøpes utenom
 • Bytt
  Middels kameraytelse i dårlig lys

Les også