Tek.no

Test Samsung 860 Qvo

Slik er Samsungs nye «billig»-SSD

860 Qvo er den første SSD-en vi tester med QLC-minne.

Vegar Jansen, Tek.no
6 Des 2018 06:00

Samsung 860 Qvo

Det har gått et lite år siden vi testet Samsung 860 Evo og 860 Pro – to SSD-er med det begrensende SATA-grensesnittet.

Den store forskjellen på disse var at 860 Pro har (2-bit) MLC-minne, mens 860 Evo har (3-bit) TLC-minne.

På dagens testobjekt har dette blitt tatt et hakk lenger – Samsung 860 Qvo er den første SSD-en vi tester med (4-bit) QLC-minne.

QLC står for «quadruple level cell» og betyr at hver minnecelle kan lagre fire bit.

Fordelen med dette er at det blir rimeligere og enklere å produsere SSD-er med større kapasiteteter. Det er også en av grunnene til at Samsungs nye SSD-linje starter på én terabyte.

Ifølge Samsung vil også QLC-minnet gjøre det mulig å lage en vanlig 2,5-tommers SSD med en kapasitet på 16 terabyte.

Ulempen med QLC er at minnet er tregere og mindre robust – altså vil tåle færre overskrivninger – enn MLC- eller TLC-minne under samme forhold.

Men nå mener altså Samsung at de har kommet såpass langt med SSD-teknologien at dette ikke vil være noe stort problem, i hvert fall ikke for den gjengse forbruker som i hovedsak er på jakt etter en helt grei og billig SSD.

Forvirra? På neste side ser vi nærmere på MLC, TLC og QlC >>>

Skapt for lagring

Samsungs nye SATA-SSD har fått den samme MJX-kontrolleren som vi finner i dens eldre fettere 860 Pro og 860 Evo.

Av tabellen under ser vi at Samsung fremdeles har den populære Evo-utgaven som satsningsområde, med et større spenn i kapasiteter og formfaktorer enn 860 Qvo.

Den nye SSD-en er i hovedsak ment å ta rollen som lagringsdisk i stedet for en tradisjonell harddisk, eller være et alternativ til et oppsett med en liten SSD kombinert med en stor HDD.

Andre vil selvsagt bruke den i kombinasjon med en mindre og langt kjappere PCIe-basert SSD som systemdisk.

Av Samsungs egne tall ser vi at 860 Qvo ikke vil kunne måle seg med de to andre 860-modellene, men det er altså heller ikke meningen.

Tre års garantitid er helt innafor, spesielt siden vi ifølge forbrukerkjøpsloven i praksis vil ha fem års reklamasjonsfrist på en slik SSD, mens MTTF (mean time to failure)-tallet er på linje med hva vi må forvente. Ett år har tross alt ikke mer enn 8760 timer.

Et spennende punkt ved QLC-minne er hvor mye det skal tåle å bli skrevet til, og derfor er det gledelig å se at Samsung opererer med tall som er høyere enn det som var tilfelle for selveste 850 Pro.

Vegar Jansen, Tek.no

TBW-tallet, som står for «total bytes written» er oppgitt til 360 terabyte for vårt testeksemplar med én terabyte kapasitet. Det tilsvarer altså 360 fullstendige overskrivninger.

Dette høres kanskje ikke umiddelbart så veldig mye ut, men ser vi dette over garantitiden på tre år tilsvarer dette nesten 330 GB hver bidige dag. Hvor mye folk skriver til SSD-ene sine vil selvsagt variere, men ifølge Samsungs interne undersøkelser ligger et vanlig bruksmønster på omtrent 10 GB per dag og 10 terabyte over tre år.

Så med mindre du har spesielle behov, vil TBW-grensa på 360 TB få deg innafor med meget god margin.

TurboWrite må til

Som nevnt er ikke QLC-minne spesielt kjapt, og derfor tar Samsung i bruk et kjent og kjært triks for å holde hastigheten oppe. Vi kjenner det som en SLC (single level cell)-skrivebuffer, mens Samsung selv har gitt det navnet «Intelligent TurboWrite».

Dette fungerer slik at en bestemt porsjon av SSD-en er holdt av til å fungere som et raskt mellomlager eller en buffer. Dette datalageret tar imot data svært kjapt og sprer dette utover minnet i et mer bedagelig tempo etterpå.

Den «intelligente» delen av TurboWrite sørger for at bufferen kan vokse til en viss størrelse hvis det også er plass på SSD-en til dette. For vårt testeksemplar er det 6 GB som er satt av som standard bufferstørrelse, men dette kan utvides til 42 GB med mindre SSD-en er fylt opp.

Merk dog at en SLC-buffer på 42 GB krever fire ganger så mye plass på SSD-en, siden det bare skrives én bit per celle mot de vanlige fire. For vårt teksteksemplar må vi derfor ha minst 168 GB ledig plass for at TurboWrite skal fungere optimalt.

Så lenge SSD-en har plass i bufferen, vil den kunne fungere på vanlig hastighet. Men med en gang bufferen er fylt opp, tvinges den til å skrive mot QLC-minnet direkte. For vårt eksemplar blir dette 80 megabyte i sekundet – altså er den tregere enn en konvensjonell harddisk når bufferen er full.

Også 860 Evo med sitt TLC-minne har TurboWrite, men som vi ser av tabellen over denne i stand til å holde raskere hastigheter ved skriving direkte til minnet.

MLC-minnet på 860 Pro er så kjapt at det ikke er behov for TurboWrite.

Fysikk og programvare

Samsung 860 Qvo får du altså kun som 2,5-tommer, og da kommer den i en enkel eske uten programvare, braketter, ledninger eller skruer av noe slag.

Av design – i den grad det er vesentlig på en 2,5-tommers SSD – har Samsung holdt seg til kjente takter fra sine tilsvarende disker merket Pro og Evo. Det er bare valget av farger som skiller på forsiden, mens klistrelappen bak avslører resten om det skulle være noen tvil.

SSD-en har en høyde på syv millimeter, som er å betrakte som standard for 2,5-tommere i dag.

Akkurat som andre SSD-produsenter har Samsung en egen kontrollprogramvare som lar deg holde et visst øye med diskens helse. Denne kalles Magician og er fritt tilgjengelig fra Samsungs hjemmesider.

I tillegg til å se detaljer om diskens status, kan du med Magician oppgradere fastvaren, sørge for sikker sletting, teste ytelsen og kjøre diverse optimaliseringer.

Godt nok for SATA

De fleste moderne SSD-er med SATA-grensesnitt ligger ganske så nærme det som er praktisk mulig å få til med vanlig sekvensiell ytelse, vel å merke så lenge SSD-en har en anstendig SLC-buffer eller raskt nok MLC-minne.

Fra venstre: Samsung 860 Pro, 860 Qvo og 860 Evo.
Vegar Jansen, Tek.no

Målt direkte mot sine kjappere slektninger og andre SSD-er med TLC- og MLC-minne klarer ikke Samsung 860 Qvo med QLC-minne å hevde seg på noen spesiell måte. Men samtidig kan vi ikke si at den henger så veldig langt bak heller – som en SATA-SSD påtenkt lav til moderat belastning er dette mer enn godkjent.

Bla om for å lese om testing og se resultater >>>

SSD-en ligger riktignok sist på flere av testene, men da skal det legges til at vi nesten utelukkende har sammenlignet resultatene mot nåværende og tidligere toppmodeller, favoritter og testvinnere i forskjellige kategorier.

Til å være det den er – en SATA-SSD med fokus på pris – gjør den totalt sett en god figur.

Konklusjon

Samsung 860 Qvo er den første SSD-en vi tester med QLC-minne, der hver minnecelle er i stand til å lagre fire bit. Sånn sett representerer den et lite generasjonsskifte i SSD-rekkene, der vi nå fremover bør kunne forvente oss modeller med større kapasitet og/eller lavere pris.

Ulempene med dårligere ytelse og større slitasje på minnet enn det som er tilfelle med dagens MLC- og TLC-minne, har Samsung i stor grad veid opp for med en god kontroller og anstendig skrivebuffer.

Samsung 860 Qvo vil kunne være et fint valg for den som ønsker å bytte ut harddisken sin med en SSD. Entusiastene vil naturligvis ønske seg en raskere SSD som systemdisk, men som en sekundær lagringsdisk vil nok 860 Qvo finne veien til en god del PC-er.

Hvor godt Samsung 860 Qvo vil gjøre det, kommer i stor grad an på hva prisen havner på når den kommer i butikkene i januar. Spesielt blir det interessant å se på avstanden opp til den litt bedre 860 Evo. Ifølge Samsungs PR-apparat har terabyte-utgaven av 860 Qvo en veiledende pris på 1600 kroner, mens Evo typisk ligger på rundt 1900 kroner.

For hardere bruk der vi ofte skriver større datamengder, ville vi nok ha spandert på oss den dyrere fetteren. Men for mange er disken påtenkt et langt enklere bruksmønster, og da vil det være helt greit å spare litt penger ved å gå for modellen med QLC-minne i stedet.

Samsung 860 Qvo vil ikke være for alle, men for veldig mange vil nok denne SSD-en være et godt nok valg.

Samsung 860 QVO 2.5 SATA III 1TB
7
Bra
Anbefalt

Samsung 860 QVO 2.5 SATA III 1TB

  • Krysse av
    Pris og kapasitet
  • Bytt
    Laber skrivehastighet uten SLC-buffer

Les også