Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Ativ Book 9 Plus

Gjennomført fra start til slutt

Samsung går rett i strupen på MacBook Air.

Innledning

Ultraportable datamaskiner er uten tvil folkets formfaktor for tiden. Det har aldri vært hardere konkurranse i markedet enn i dag, og det har aldri vært vanskeligere for oss forbrukere å ta det nærmest religiøse valget om hvilken modell som skal tjene oss de kommende årene.

Samsung har i en god stund nå levert solide bærbare, både hva angår ytelse, funksjonalitet og utførelse. I dag er det deres nyeste modell for folk på farten som skal opp på testbenken vår, så ta vel i mot Samsung Ativ Book 9 Plus.

Ativ Book-en frister oss umiddelbart med sitt minimalistiske og enhetlige utseende, og det før vi en gang vippet opp skjermen, som på sin side nesten er helt utrolig. Med sin astronomiske oppløsning på 3200 x 1800 piksler er den litt av et syn, og vi gleder oss allerede til å bli bedre kjent med den over de neste sidene. Som en bonus kan du ta på den så mye du bare vil, den er nemlig berøringsfølsom.

Som nevnt er Samsungs nyeste klassifisert som en Ultrabook, og det er den også med rette. Målenes tale er klar: 1,6 høydecentimeter er det du må holde av i kofferten for å snike med deg denne kameraten på tur. Om du er av typen som velger ut i fra fargen, blir du kanskje skuffet over at Ativ Book kun er å få i sort. Til gjengjeld kler aluminiumsdrakten dens denne fargen meget godt.

Samsung Ativ Book 9 Plus kler sortfargen. Pekeplaten er stor, og en av dens klare fordeler.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Intels nye og strømgjerrige «Haswell»-prosessor er selvsagt en del av pakken, og Samsung selv lover inntil 11 timer batterilevetid. Haswell er bygget fra bunnen av og opp med tanke på å optimalisere strømforbruket. Hver minste lille bit av prosessoren kan nemlig slås av om den ikke brukes. Dette skal normalt skje når prosessoren er i hvilemodus, og den skal bruke veldig lite strøm når den jobber med enkle oppgaver. Lang utholdenhet er en av de viktigste egenskapene en Ultrabook kan ha, og vi er spente på hva våre batteritester vi vise.

Prosessoren er fra i5-serien og opererer på frekvenser fra 1,8 GHz helt opp til 2,4 GHz over to kjerner når Turbo Boost slår inn. Denne inkluderer også Intels integrerte grafikkløsning HD Graphics 4400. Den øvrige lasten imponerer dog ingen helt uten videre. Under det tynne aluminiumslokket finner vi blant annet de litt for vanlige fire gigabytene med minne og SSD-lagring på 128 gigabyte. Den nye trådløsteknologien 802.11ac finner vi derimot ikke, og må pent klare oss med den noe eldre 802.11n-standarden som bare yter en tredjedel så godt.

Men nok om innmaten for nå, det neste vi skal gjøre er nemlig å gå maskinens eksteriør nærmere i sømmene »

TypeTestkonfigurasjon (Finnes også i andre konfigurasjoner)
ProsessorIntel «Haswell» Core i5-4200U 15W (1,6 GHz – 2,6 TurboBoost, 3 MB cache, 2 kjerner)
Minne4 GB DDR3 1600 MHz RAM
Harddisk128 GB SSD SATA III
Skjermkort Intel HD Graphics 4400
Skjerm13,3 tommer WLED 3200 x 1800 pikslers oppløsning Reflekterende
Trådløs tilkobling802.11 a/b/g/n WiFi Bluetooth 4.0
Batteri55,5 Wh 4 celler
OperativsystemWindows 8.1 64-bit
Størrelse32 cm bred x 22,3 cm dyp x 1,6 cm høy
VektDatamaskin: 1405 gram Strømforsyning: 300 gram
PrisOmtrent 11 400 kroner i prisguide

Testmaskinen har vært på lån fra Samsung.

I bruk

Samsung har med sin Ativ Book 9 Plus satt sammen en lekker maskin. Den sorte andoniserte aluminiumskroppen med matt overflate, den omkransende sølvaktige rammen, og ingen andre distraherende elementer enn det stilrene Samsung-merket, er en vinner både ved første og senere øyekast. Selv undersiden av maskinen beholder den minimalistiske og rene utformingen.

Aluminiumen gir en skikkelig solid følelse til maskinen, og det er fint å kunne konstatere at materialvalget ikke tynger den ned. Med en vekt på bare 1,4 kilogram kan denne lett bli med på lange reiser og raske møter. Om du stadig har hendene fulle, kan vi berolige deg med at du enkelt kan løfte opp lokket med bare én hånd – noe som faktisk ikke er en selvfølge hos disse lette maskinene.

Skal du derimot bøye skjermen mer enn 95 grader må du til med begge labbene. Når du først holder godt i skjermen med dine to hender, kan du dog ta den helt ut. Skjermen kan nemlig vinkles 180 grader, noe som kan være en fordel om du vil benytte deg av dens gode trykksensitive egenskaper.

En fleksibel maskin. Det er nyttig å bøye skjermen helt ned for bedre komfor mens du bruker den berøringsfølsomme skjermen.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Når du åpner skjermen finner du et nesten like stilrent design som på utsiden. Bortsett fra de tydeligvis obligatoriske klistremerkene, som viser at du eier en Ultrabook som er inspirert av Intel og drives av en Core i5-prosessor fra samme selskap, er det bare det inngraverte SideSync/ HomeSynk-merket som irriterer oss. Dette irriterer oss til gjengjeld veldig, og vi forstår ikke hvorfor Samsung skulle ha behov for å fortelle deg om disse teknologiene hver bidige gang du åpner lokket på maskinen du allerede har kjøpt.

Lyden som strømmer ut av Ativ Book 9 sine litt for små høyttalerelementer høres metallisk ut. Diskanten er uklar og har en konstant buldring ved seg. Bass forventer ingen at er til stede i Ultrabooks, og det er den heller ikke i dette tilfellet. God lyd er vanskelig å få til på liten plass, men de små høyttalerne spiller høyt, og gjør seg mer enn godt nok til YouTube-klipp og Skype-samtaler.

En helt hinsides skjerm

Den høyoppløste IPS-skjermen til Ativ Book 9 Plus er den beste vi har sett på en bærbar datamaskin. Både når det gjelder antall punkter per tomme og totale oppløsning, viser Samsung selv sin argeste konkurrent at de kan være to om å lage mektige skjermer. Mens Apples Retina-skjerm huser 220 piksler per tomme, bruser Ativ Book 9 Plus virkelig med fjærene sine. Hele 316 bildepunkter per tomme viser den 13,3-tommer store skjermen frem, og det burde være unødvendig å påpeke at du kommer til å slite med å skille enkeltpunkter fra hverandre.

sitat"Den beste skjermen vi har sett"

Ativ Book 9 Plus leveres med Windows 8 ut av esken, men om du vil ha den aller beste opplevelsen av maskinen, bør du oppgradere gratis til nye Windows 8.1. Da får du ikke bare dra nytte av den langt høyere skjermoppløsningen på 3200 x 1800 piksler – som du trenger forstørrelsesglass for å bruke – men også den nye skaleringsfunksjonen som gjør alle elementene på skjermen mye lettere å lese i denne høye oppløsningen. Skaleringsfunksjonen fungerer akkurat som Apples løsning i OSX, for de som er kjent med deres «Retina»-skjermer. Hvor praktisk det er med en så høy oppløsning på en liten skjerm kan diskuteres, men moro er det uansett.

Fargene spraker mot deg, klare og naturlige. Innsynsvinkelen er upåklagelig, og på grunn av den høye oppløsningen virker det nærmest som om bildet tones over i den sorte rammen som omgir det.

Et av ankepunktene vi har mot skjermen er at den burde vært i 16:10 formatet. Vi ønsker oss rett og slett mer skjerm å nyte den gode oppløsningen på. Og selv om lysstyrken måles til helt greie 260 nits, er dette milevis bak de 350 nits som Samsung lover på sin produktside. Her skulle vi gjerne sett at Samsung holdt ord, for skjermen har svært mye gjenskinn og hadde nytt godt av all belysning den kunne få. Jobber du i et godt opplyst lokale, med for eksempel store vinduer vendt mot skjermen, kan dette faktisk ødelegge den ellers gode skjermopplevelsen totalt.

Beskyttet fra diverse glødende lyskilder er derimot skjermen som nevnt en fryd, og like god er berøringsfunksjonaliteten dens. Presist manøvrerer vi både ikoner og vinduer frem og tilbake, og ruller opp og ned i nettleseren. På startskjermen sveiper og forstørrer vi, og det hele går flytende for seg på den glatte skjermflaten. Her har du en vaskeekte nettbrettopplevelse i PC-form.

Full kontroll

Når du løfter opp skjermen avdekkes et tastatur i full størrelse, dog uten nummertastaturet som av og til får innpass på større modeller. Også Samsung har valgt å omfavnet det såkalte «Island Style»-tastaturet, hvor hver enkelt tast står hevet over topplaten. Tastene er responsive og relativt stille av seg, men vi skulle ønske de var litt mykere og ikke fullt så flate.

Tastatene kunne vært litt mykere, men fingerne dine vil trives her.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

En svak men god bakgrunnsbelysning gir deg mulighet til å bruke maskinen i dunkel belysning, og vi liker at tastene ikke gløder like intenst mot deg som hos andre modeller. En egen sensor styrer lysstyrken, men denne kan overstyres om du for eksempel skal se en film og ikke vil ha 100 lysende taster som distraherer deg.

Selv på en Premium-modell som Ativ Book 9 Plus er, har Samsung sett sitt snitt til å spare noen kroner på å utstyre maskinen med ett felles nordisk tastatur. Her svarer altså tastene Ø og Æ henholdsvis også til Æ og Ø avhengig av hvilket språk du har valgt i Windows. Dette fører til at man stadig velger feil av de to schizofrene tastene, og særlig gjør dette seg gjeldene når bakgrunnsbelysningen kun viser tasten Ö og Ä.

Under tastaturet vinner vi den kjente rosinen i pølsa. Tradisjonelt har få kunnet matche Apples gjennomroste pekeplate, men Ativ Book 9 Plus sin store pekeplate er fantastisk. Samsung har virkelig slått et slag for brukeropplevelsen, og introduksjonen av sin egen variant av Apples glasspekeplate er uten tvil en suksess. Pekeren flyter over skjermen etter dine lette berøringer, og treffer presist hvor den skal. Å rulle nedover dokumenter og nettsider fungerer også silkemykt.

Tilkoblinger

Som på Ultrabooks flest er det smått med plass til porter. For noen standarder må du også til med adaptere, og Samsung er greie nok til å i alle fall hive Ethernet-adapteret med på kjøpet. Om du går med planer om å koble den opp til en VGA-monitor må du derimot frem med lommeboka.

TypeGrensesnitt
BildeMicro-HDMI, VGA (Via Adapter)
LydKombinert 3,5 mm minijack for hodesett/ mikrofon
Nettverk10/100/1000 Ethernet via adapter (Medfølger)
Enhetstilkobling2 x USB 3.0
AnnetIntegrert webkamera med full-HD og mikrofon Minnekortleser for SD, MMC og MS Pro-kort

På venstre side av maskinen finner vi inngangen for lader og en av de to USB 3.0-portene. I tillegg er det på denne siden du kobler til skjermen din om du foretrekker den digitale Mini-HDMI-porten. For soner uten WiFi kobler du også Ethernet-adapteret inn på venstresiden. Minnekortleseren er nesten skjult under maskinen bak en luke, og leser vanlig SD, MMC og MS Pro-kort.

Høyresiden bugner heller ikke over av porter, men også her får en USB 3.0-port selskap av en skjermutgang, som i dette tilfellet er den analoge VGA-porten forkledd i form av en proprietær løsning. Den 3,5 millimeters minijacken kan du koble både hodesett, mikrofon, eller begge deler til.

Temperatur og støy

Når du bruker maskinen til lette oppgaver som tekstbehandling, surfing på Internett, eller lett bildebehandling, holder viften seg i absolutt ro. Men når du virkelig tyner den med arbeid som videkonvertering eller 3D-spill hører du etter noen minutter det jevne suset fra viften. Den blir dog aldri plagsomt høylytt, og sjansen er stor for at du glemmer at den er der etter en stund.

Temperaturen holder den stadig i sjakk, og Ativ Book 9 Plus legger seg midt mellom de øverige maskinene i sjiktet. Vi er likevel overrasket over at forrige generasjons Ivy Bridge-prosessor som sitter i Acer-maskinen stadig holder seg på topp under høy belastning.

Mesteparten av den varme luften forsvinner ut grillene i knekken mellom skjermen og tastaturet. I tillegg er det to små ventilasjonshull direkte under de varmeste komponentene i bunn av maskinen. Ved håndleddstøttene merker du ikke varmen overhodet, da maskineriet som genererer denne ligger i bakre del av maskinen. Om du pleier å sitte med den bærbare i fanget kan du med fordel ha noe imellom når den tygger på de mest intensive oppgavene, da de 40 varmegradene ikke er noe du ønsker å levere ned i midtregionen over en lengre periode.

– 11 timers batterilevetid

Det sorte andoniserte metallet gjør seg skikkelig godt. .Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

– Med 11-timers batteritid gjør det ikke noe om du glemmer laderen hjemme, reklamerer Samsung på sine produktsider. En slik påstand vekket så klart interesse, men vi var straks skeptiske. Derfor fyrte vi i gang to ulike batteritester. For begge batteritestene setter vi lysstyrken til så nær 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig. Dette er en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk. I tillegg velger vi alltid maksimal batterisparing for den integrerte grafikkløsningen og deaktiverer den såkalte adaptive lyssensoren.

Den første måten vi tester på er å spille av et HD-filmklipp i 720p-oppløsning i mediespilleren VLC, og ser hvor lenge datamaskinen klarer seg på batteridrift.

Når maskinen igjen har kommet til sine fulle 100 prosent er det bare å gå i gang igjen med vår nye batteritest fra Futuremark sin PCMark 8-pakke. Her kjører vi «Work Battery life»-testen som simulerer de vanligste kontoroppgavene som tekstbehandling og nettbruk. Fordi hver kontordag også involverer noen digresjoner, spilles også en liten filmsnutt av, og internettsidene testen går innom er også representative ved at de inneholder beveglige elementer.

Etter å ha testet og jobbet med fire ulike maskiner testet med PCMark, er vi av den oppfatning at du ved mer normal bruk faktisk kan plusse på noen lange minutter snarere enn å trekke fra, som er tilfelle ved andre «snillere» batteritester.

Uansett, en målt batteritid på vel 4 timer og 40 minutter er for langt i fra 11 timer til at vi kan skylde dette på en ivrig batteritest. Også vår videoavspillingstest rapporterte om en batteritid på 5 timer. Dette er under halvparten av hva Samsung lovet, og hva du skal gjøre med Ativ Book 9 Plus for at den skal holde koken i nesten et halvt døgn vet ikke vi. Vi tenker heller på alt du da ikke kan gjøre, for selv enkel tekstbehandling og lett Internett-bruk vil etter all sannsynlighet tappe batteriet tidligere enn dette. Sett opp mot kunkurrentene er ting derimot i sin skjønneste orden. Ativ Book 9 plasserer seg midt på treet, dog et godt stykke bak utholdehetsmesteren fra Apple. Etter å ha brukt maskinen i et par uker vil vi tro du kan presse maskinen til omlag 6,5 timer om du behandler den pent.

Grunnen til at vi har valgt å gå bort fra den noe mer etablerte bransjestandarden MobileMark er forøverig dens massive kompatibilitetsproblemer på flere av våre testmaskiner. Som en konsekvens av dette er sammenligningsgrunnlaget ikke helt der det skal være, men som du ser av grafen over har vi allerede testet Sonys Vaio Pro på nytt, og med tiden håper vi det vil gå seg til.

Så langt er alt vel, men hvilke krefter skjuler seg inne i denne lekre saken? »

Ytelse

Som alltid når vi tester nye maskiner kaller vi også inn tidligere kandidater for sammenligningens skyld. Disse skal aller helst ligge i samme vektklasse, både hva gjelder pris og formfaktor. For å møte dagens Ativ Book 9 Plus har vi valgt ut en kvartett med maskiner som alle gjorde det godt i våre tester.

Vi er allerede blitt godt kjent med Sonys Vaio Pro. Denne maskinen var med sitt karbonfiberkarosseri den letteste vi noen sinne har hatt inne til test. Men selv med sine lave 1,05 kilogram fikk den faktisk plass til en Intel Core i7-4500U-prosessor på 1,8 GHz med integrert HD 4400-grafikk og 4 gigabyte minne.

Acer Aspire S7 er en annen krabat i samme liga. Inkludert i dens 1,28 kilogram får du en Intel i7-prosessor med to kjerner skrudd opp til 1,9 GHz hver, men fra forrige prosessorgenerasjon, Ivy Bridge. Derfor er også grafikkløsningen, en integrert HD 4000 Graphics-brikke, noe bak hva dagens testkandidat kan skilte med. Fire gigabyte har den også.

Microsofts egen Surface 2 Pro ligger også i samme gate, og til tross for sitt spesielle tastatur fortjener også denne hybriden å få måle krefter med de mer tradisjonelle gutta. Surface Pro stiller til start kamp med sin 1,6 GHz to-kjernede Haswell-prosessor med innebygget HD 4400 grafikkløsning og fire gigabyte minne.

Og vi blander også inn litt frukt i miksen. Apples MacBook Air 13-tommer anno 2013 var nemlig ikke vond å be, og stilte villig opp til sammenligningen den også. Like innenfor dens aluminiumskropp finner vi også en Intel-brikke, men denne gangen en i5 av type 4250U klokket fra 1,3 GHz til 2,6 GHz med Turbo Boost aktivert. Denne har derimot den desidert råeste integrerte grafikken av de tre utfordrerne, og vi venter å se at dens Intel HD Graphics 5000-brikke skal gjøre rent bort i de rene spilltestene. I likhet med resten av gruppen testet vi også denne maskinen med fire gigabyte hukommelse.

Systemytelse

Første testen ut er det Cinebench 11,5 som tar seg av for oss. Her brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med én prosessorkjerne og én prosesstråd, og deretter med alt den har av muskler.

Vi noterer at den nye Haswell-prosessoren ikke har noe problem med testen og passerer konkurrentene fra samme prosessorgenerasjon. Men til tross for at fokuset med Haswell-plattfomen er strømeffektivitet hadde vi nok ikke helt sett at gamlefar Ivy Bridge skulle stikke av med en nokså grei seier.

I videokonverteringsprogrammet Handbrake satte vi så i gang konvertering av en filmsnutt på omtrent én time. Dette er en ganske hard oppgave for prosessoren, og vi ser faktisk at det er litt forskjell på resultatene. Også her snapper Acer, denna gangen sammen med Surface 2 Pro, toppplasseringen foran Ativ Book-en, som igjen legger seg over både MacBook Air og Vaio Pro.

Vi har lagt Windows sin opplevelsesindeks på hylla og gått over til måleprogrammet ATTO for måling av diskytelse. Derfor har vi foreløpig et noe mangelfullt sammenligningsgrunnlag for dagens testkandidat.

ATTO sjekker lagringsmediets ytelse på filer fra 512 byte til 8 megabyte, og gir oss kort og greit maksimal overføringsytelse. ATTO konkluderte med at Ativ Book sin SSD skriver med en hastighet på fattigslige 136 MB/s, og leser med en hastighet på mer respektable 560 MB/s.

Syntetisk spillytelse

Nå braker de fem sammen i syntetisk spillytelse. Det vil si at ulike standardiserte måleprogrammer skrider til verks på testmaskinen og gir karakter for behandlingen av grafikk. Her er det nærliggende å tro at Apples MacBook Air med sin Intel HD Graphics 5000-brikke vil trekke det lengste strået. Et lite stykke bak forventer vi å finne henholdsvis dagens mann ut, Surface 2 Pro og Sonys Vaio Pro. Acers Aspire får nok til tross for gode resultater i prosessortestene, en tøff oppgave her med sin HD 4000-grafikk.

Det er ikke bare ATTOs diskmåling som er ny i vår testrutine. Etter hvert som tiden går, forandres også maskinvaren, som blir raskere. Dette setter naturligvis nye strengere krav til måleprogrammene vi bruker for å fastsette ytelsen til de ulike komponentene som bærbare maskiner er satt sammen av. Nå har tiden innhentet 3DMark 2011, og det er på tide å slippe til nykomlingen 3DMark 2013. Vi har i lang tid gjennomført målinger med dette programmet, slik at vi allerede fra i dag skulle ha et godt sammenligningsgrunnlag for moderne 3D-ytelse.

Vi kjører to ulike tester i 3DMark 2013: Cloud Gate og Fire Strike. Disse simulerer henholdsvis normal og kraftig påkjenning, ved hjelp av ulike effekter og teknologier som tesselering og DirectX 11. Som ventet gikk MacBook Air til topps med sin HD 5000-brikke. Ativ Book reddet pallplassen, og går et klart stykke foran Sonys Vaio Pro, som er utstyrt med samme grafikkløsning. Aspire S7 overrasker også her med en god poengsum til å egentlig høre hjemme i fjorårets grafikkleir. Det er tydelig at også prosessoren har sitt å si når 3D-ytelsen skal fastslås.

OpenGL-testen setter grafikkkortets OpenGL-modus på prøve. Under testen må grafikkkortet vise en mengde geometri i form av nesten en million polygoner. I tillegg kommer et stort antall teksturer og effekter som gjennomsiktighet, lyssetting og skygger.

Spillytelse

Vi stilte grafikkinnstillingene til «High» over hele fjøla og aktiverte DirectX 10 med 2x kantutgjenving i vår faste Far Cry 2 spilltest. Denne testen bekrefter i det store og hele hva de syntetiske målingene viste.

Grafikkbrikken er det absolutt viktigste elementet når spillytelse skal slås fast, men som vi ser av plasseringen til Vaio Pro, kan også prosessorkraften være utslagsgivende. Dette kommer til syne ved at Samsung Ativ Book legger seg et godt hestehode foran konkurrenten med identisk grafikkløsning, men samtidig må se seg slått av Surface Pro 2. Uansett plassering er ikke Far Cry 2 spillet du skal elske om du går for en Ativ Book, men som vi skal se av neste spilltest er du berget om du lar deg underholde av et litt eldre spillbibliotek.

Half Life 2 Lost Coast begynner å dra på årene, men viser like fullt hvilken generasjon spill du kan forvente å fordrive tiden med på dagens Ultrabooker. Bla deg fem - seks år bakover, og du har fullt spillbare spill og flytende grafikk å kose deg med på de fleste skjermoppløsninger. Legg merke til at grafikkbrikken i Ativ Book 9 ligger over 10 FPS høyere enn kliss like HD 4400, som du finner i Vaio Pro, ved full-HD-oppløsning.

Alle testene ble utført med grafikkinnstillingene satt til «High» med 2x kantutgjevning.

Vi har vært igjennom både funksjon og ytelse. Nå er det er på tide med noen avsluttende ord »

Konklusjon

Dagens testobjekt fikk umiddelbart mang en journalist her på kontoret til å heve øyebrynene etter at vi forsiktig hadde fisket den opp av esken sin. Med Ativ Book 9 Plus går Samsung rett i strupen på Apples tynne og elegante MacBook Air-serie. Samsung har nemlig skapt en minst like tynn og gjennomført maskin, som attpåtil har en helt fantastisk skjerm med en oppløsning av en annen verden. Den er til og med god å bruke som en nettbretterstatning, med sin 10-punkts berøringsstøtte.

Designen må vi også bare like. Matt sort og naturlig aluminium hele veien er lekkert og solid. Pekeplaten er fenomenal i forhold til alle andre konkurrerende PC-modeller der ute, og bakgrunnsbelysningen er svært behagelig for øyet.

Ytelsesmessig plasserer den seg godt i sin gruppe, med flotte plasseringer over hele linjen både hva gjelder spillytelse og prosessortunge oppgaver. For kontoroppgaver, lett underholdning og en miks av disse, er maskinen en god kandidat som din nye følgesvenn. Oppstartstiden inn til Windows-skrivebordet ligger på mellom 6 og 7 sekunder, noe som er svært bra.

Ativ Book 9 Plus holder seg på matta både når det kommer til temperatur og støy. Vi hørte nesten ikke viften under vår to uker lange testperiode.

Hvor lenge du kan regne med å ha dens fulle oppmerksomhet varierer. Våre batteritester viste omtrent 5 timer med aktiv bruk, men om du durer lavmælt rundt på Internett eller trives best i tekstbehandleren, tror vi du trygt kan legge på noe mellom én time og halvannen time ekstra. Om arbeidsdagen er sikret er vi dog litt usikre på, og vi ville nok tatt med oss laderen til tross for hva Samsung selv hevder.

Vi skulle ønske oss en mindre reflekterende skjerm, men vi er uansett så imponerte over oppløsningen og kvaliteten på bildet av vi nesten anbefaler deg å ommøblere på kontoret eller dra ned rullgardinen om refleksjoner blir et problem heller enn å gå for en Ultrabook med dårligere skjerm.

Alt i alt er Samsungs Ativ Book 9 et solid stykke arbeid fra Samsungs design- og ingeniøravdeling. Helheten fungerer, og vi tror den kommer til å fungere som en god tjener for deg også i lang tid fremover. Vi har derfor ingen problemer med å anbefale denne tynne, solide, spreke og pene Ultrabooken.

Les også
Samsung slutter å selge bærbare PC-er i Europa
Les også
Med denne bærbare PC-en har HP tenkt nytt
Les også
Lettvekter med fantastisk skjerm
Les også
Apple MacBook Air 2013: Helt lik utenpå, mye bedre inni
Les også
Acer Aspire S7: Aspirerer til noe stort
annonse