Tek.no

Test Sony WH-1000XM3

Nå er det ingen tvil: Sony er kongen av støydemping

WH-1000X går fra noenlunde jevnbyrdige til klart bedre enn Bose QC35 II.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
31 Aug 2018 11:53

Sony har alltid vært kjent for god lyd, og selv om Bose i mange år dominerte i markedet for støykansellering var faktisk Sony tidlig ute med teknologien også. De siste årene har de virkelig fått vind i seilene, og 1000X-serien har tatt opp kampen også med stormakter som Bose.

Tredje generasjon er akkurat lansert på IFA-messen her i Berlin, og vi har fått et eksemplar til test. For å være helt presis heter modellen WH-1000XM3.

De nye hodetelefonene har fått en synlig designoverhaling, og kan kjøpes i svart eller sølv. Allerede ved første møte med vårt sølvfargede eksemplar er det synlig at Sony har tatt tak i én av våre få innsigelser mot hodetelefonene i serien så langt; de flate og litt knotete knappene er byttet ut med varianter som stikker tydelig ut fra hodetelefonene.

Obs: Testen er forsiktig oppdatert med inntrykk også fra flykabinen. Det ga ikke grunnlag for endring i hverken konklusjon eller karakter.

Dermed er det betydelig enklere å betjene knappene på hodetelefonene når de sitter på knollen enn det pleide å være med de to forrige.

Skinnimitasjonen er borte

Knappene som lå helt inntil klokkene er byttet ut med utstikkende varianter som er mye enklere å trykke på. USB-C med hurtigladefunksjon er også en kjærkommen forbedring.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annen synlig endring er at Sony har kuttet ut skinnimitasjonen utenpå klokkene. I stedet er det matt plast som dekker dem. Undertegnede liker nok best den svarte utgaven, der mikrofonportene på utsiden står i kontrast med en liten kobber-lakkert ramme. Kontrasten er ikke like synlig mot de gullfargede mikrofonportene som sølvfargede variantene har, og den beige plasten ser litt billig ut.

Både bankkortet ditt og ørene dine vil antakeligvis fortelle deg at disse hodetelefonene er alt annet enn billige - de koster rundt 3700 kroner.

Selv om skinnimitasjonen utenpå klokkene er borte, er det stadig mykt og deilig skinn som polstrer klokkene inn mot ørene og ned mot hodebunnen.

Mine standardhodetelefoner til turbruk er Bose QC35, Sony WH-1000XM2 og B&O H9. Etter snart ett år med forgjengeren på hodet store deler av tiden er det egentlig ganske overraskende å konstatere at nyeste versjon av Sonys flaggskip har klart å bli enda mer behagelig å ha på hodet.

Passerer Bose på komfort ...

For mine velvoksne ører har Bose pleid å lede på komfort med et nesehår eller tre. Den ledelsen er nå helt utradert. Forskjellen har ikke vært stor, men for å illustrere; på enkelte tolv timer lange flyturer har Bosene gjerne sittet på hodet under hele reisen, mens Sonyene har måttet av ørene et par ganger på slutten.

Jeg har ingen tolv timers flytur til rådighet, men fra mitt første møte med disse klokkene satt de på hodet i seks timer sammenhengende - uten den minste antydning til «slitasje» på ørene.

Hodetelefonene har dessuten blitt 20 gram lettere siden forrige utgave, og totalsummen av alt dette er et sett hodetelefoner du knapt merker at du har på deg, selv over lange perioder. De blir «borte», men musikken blir værende.

... og jogger forbi Bose på støydemping også

En annen ting som blir borte er støy. Og her er disse hodetelefonene særdeles effektive. De er minst like kapable på støy i de dype frekvensområdene som forrige modell. Men disse skal også være vesentlig flinkere til å ta mer høyfrekvente lyder.

Forbedringen er merkbar.

Hvis du ikke spiller musikk slipper fortsatt litt støy gjennom. Men støydempende hodetelefoner fungerer best i kombinasjon med litt lyd på spilleren. Støydempingen tar mye, mens lyden ikke trenger noe voldsomt volum for å maskere resten.

Det betyr at selv på lavt til moderat volum sperrer WH-1000XM3 ute alt fra stemmer til bråket fra en nærliggende jernbanestasjon. Dette gjør ikke forrige generasjon like godt, og hodetelefonene fra Bose er for all sin dyktighet på flystøy og liknende relativt dårlige på å luke bort mer høyfrekvent støy.

Det Sony viser frem her er støykansellering i absolutt toppklasse, og hvis det finnes en hodetelefon med bedre dempeegenskaper vet i hvert fall ikke vi om den. Det burde kanskje ikke være overraskende - de slapp tross alt sitt første støykansellerende sett øreplugger i 1995.

Oppdatert: Vi hadde som nevnt ikke en flytur til rådighet under testingen av disse. Men ut fra bruk i flere andre sammenhenger antok vi at demping også på fly i hvert fall ikke ville være dårligere enn i forgjengeren.

Vi har nå rukket å teste WH-1000XM3 også på fly, og vi ble på ingen måte overrasket. Dempingen er minst like god her som for forgjengeren, og testen er dermed fullverdig også på dette området uten endringer i karakter eller konklusjon.

Mikrofonporter som kontrasterer mot plasten rundt hører til. Det er pent på den grå modellen, men langt mer synlig og svært lekkert på den svarte modellen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Knallbra lyd

At disse nye hodetelefonene spiller godt burde heller ikke overraske noen som har brukt lydutstyr fra Sony. Japanerne kan sin godlyd, og har blant annet bidratt til Googles Android-prosjekt med sin nær, men ikke helt, tapsfrie lydkoding LDAC. Dermed finner vi nå støtten i alle mulige produkter, så som Samsungs nye Galaxy Note 9, i tillegg til Sonys egne telefoner som har hatt støtten en god stund.

Velger du maksimal kvalitet her skal du ha gode ører for å klare å skille lyden fra den du får i et godt sett hodetelefoner med kabel.

Selve spillestilen kan nok best beskrives som en anelse bassig og «boppete». Mat disse hodetelefonene med rytmisk musikk og hodetelefonene trekker frem en ekstra dose engasjement. Før du vet ordet av det tramper foten takten, mens fingrene trommer på bordet.

Litt bassig spillestil

Men spillestilen her er i utgangspunktet ikke for absolutt alle. Hvis du foretrekker en mest mulig nøytral lyd er ikke det grunninnstillingen. Hvis du stiller ned lydkvaliteten fra absolutt maks kan du også justere ned bassen ganske enkelt ved å trekke i Clear Bass-spaken i appen som hører til. Et par knepp under standardinnstillingen, og hodetelefonene spiller nøytralt og fint. En full equaliser er også med, for deg som vil ha kontroll på alle deler av frekvenskurven.

I mange tilfeller vil du uansett ha equaliser i både telefon og i avspillingsapp i tillegg, så avhengig av tjenesten du bruker, og telefonen du kjører den på, kan du kanskje justere på dette også uten å gå ned fra øverste tilgjengelige lydkvalitet.

I normalmodusen kan mellomtonen låte litt inneklemt, slik den har hatt en tendens til også i de tidligere variantene. Men med litt dempet bass kommer også den meget pent frem her.

Diskanten er det uansett ingenting å si på. Hodetelefonene spiller presist og uanstrengt. Det blir aldri skarpt eller skjærende. Tvert om - diskanten er hjertelig til stede og pent balansert opp mot resten av lydbildet.

Agnes Obel låter helt fantastisk på disse hodetelefonene. En av de fine tingene her er støtten for LDAC som gir særdeles god lydkvalitet. Som tidligere settes støydempingen opp automatisk i løpet av få sekunder. Du kan dessuten stille på en hel haug ulike lydvalg i appen som hører til - den er oppdatert for 1000X M3, men bruksmessig er den helt lik den gamle..

WH-1000X M3 med et utvalg testlåter

Stereoperspektivet her kan også bli ganske voldsomt. Det demonstreres pent av noe så sært som Nik Kershaws gamle miljøtrall, Roses - jepp, den er fra platen med den der andre låta. Her innledes låten av ulike kubjeller som slås på helt forskjellige steder i stereofeltet. Og det er ikke helt hverdags at det faktisk låter til forveksling som om disse bjellene vekselvis kommer fra ti meter unna ørene dine til de plutselig er midt over hodet ditt og bak deg.

Låten er mikset for å høres slik ut, men i QC35 låter kubjellene mer som innpåslitne mygg som surrer omkring helt inntil ørene.

Men det virkelig store her er først og fremst den engasjerende spillestilen. Den er der også selv om du skrur ned bassen litt. I en låt som Uncle Sam Goddamn av Brother Ali ruller det slentrende hiphop-sporet uanstrengt avgårde på en uimotståelig måte. Og hvis ikke hiphop er din greie, gjør disse hodetelefonene en helt fantastisk figur på låter som Bondurant Women av The Texas Gentlemen. Nok en gang bidrar det flotte stereoperspektivet. Et par bongotrommer jobber på et sted i det fjerne til venstre, mens høyre flanke ivaretas av et sett maracas. Resten av rockesporet befinner seg noenlunde sentrert.

Det er enkelt og greit ingenting som ikke låter bra på disse hodetelefonene. Men rytmisk musikk får en ekstra boost, og der miksen leker litt med stereoperspektivet i utgangspunktet blir det Sonyene trykker ut litt ekstra interessant. De elsker en god produksjon, men klarer seg også godt uten.

Et flott reisefutteral følger med. Her er det ladekabel, minijack-kabel og flyadapter på innsiden, og en fin liten lomme til pass, boardingkort og annet krimskrams på utsiden. Eller bare til å ha telefonen som spiller i.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På sitt «verste» er de antakeligvis med roligere musikkspor som i tillegg har svak eller litt kjedelig produksjon. Men det låter aldri verre enn jeg er vant til å høre disse sporene. Fabelaktige L'aérograme de Los Angeles av Woodkid låter egentlig ikke så mye bedre enn forventet, mens Richard Buckners Lean-To leker litt mer med perspektivet og låter bedre. Flere av Agnes Obels låter, som Familiar og Aventine, grenser mot det helt spektakulære i disse hodetelefonene.

Men også jazz som Go Go Penguin glir godt inn i ørene fra disse klokkene. Går det i mer dansbare saker som Burak Yeter, eller den Switch-produserte Chaka Khan-låten Like Sugar kan ikke disse hodetelefonene gjøre feil.

Lang historie kort; WH-1000XM3 leverer aldri under forventningene. Som regel leverer de langt over, med et engasjement og stereoperspektiv som Bose bare må se langt etter. Du aner muligens et mønster her.

Det er verdt å nevne at forgjengerne laget en svak hvit støy i bakgrunnen hvis du kun brukte støydempingen i helt stille omgivelser. Den er fortsatt såvidt til stede i disse, men er kuttet såpass mye i at det skal mye til før du legger merke til den.

Sonys ene gjenværende irritasjonsmoment

Hodetelefonene styres av appen Headphones Connect. Denne appen har vært brukt til tidligere utgaver også, men ble oppdatert i forbindelse med 1000X M3-lanseringen. Irriterende nok har Sony beholdt den plagsomme lyden som signaliserer automatisk bytte mellom lydmoduser.

Appen kan selv finne ut om du er på offentlig transport, om du labber rundt på fortauet eller sitter i ro. Resultatet er ganske ofte at hvis du har sittet en liten stund blir musikken avbrutt av et øyeblikks stillhet, før gong-gong-lyden som signaliserer modusbytte spilles av. Et lite øyeblikk etter kommer musikken tilbake.

Vi skal medgi at det kanskje kan være greit i noen situasjoner, men i situasjoner flest ønsker i hvert fall jeg at automatikk virker i bakgrunnen. Uten at jeg aktivt trenger å forholde meg til den. At godlåten min avbrytes av meningsløse ulyder bare fordi jeg reiser meg opp passer ikke egentlig inn i den ellers svært gjennomtenkte pakken som er WH-1000XM3. Det burde i det minste være mulig å skru av lyden.

Ellers skal det sies at appen fungerer noenlunde bra og bytter modus stort sett når jeg forventer at den skal det.

Mangler én «Bose-funksjon»

Den høyre klokken er forøvrig fortsatt berøringsfølsom. Det betyr at du kan legge hånden over for å dempe musikk og støykansellering, for eksempel når kabinpersonalet på et fly snakker til deg, eller hvis du trenger å lytte etter trafikk på gaten.

Sveip opp og ned regulerer som vanlig volumet, mens bak og frem spoler. Dobbeltapp på utsiden av klokken starter eller stopper musikken. Dette fungerer greit nok, men kan være irriterende om du sliter med å finne soveposisjon med klokkene på. Da er det ugunstig om dempefunksjonen utløses bare fordi hånden er i nærheten.

Det eneste jeg egentlig savner her fra QC35 er muligheten til å koble til flere samtidige Bluetooth-kilder. Hvis du for eksempel vil bruke en mobil og en PC som kilde samtidig går ikke det med disse hodetelefonene. Da må du rett og slett koble dem opp manuelt hver gang. Det er mindre praktisk enn med Bosene som kan være tilkoblet i musikkmodus til to samtidige dingser.

Konklusjon

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

WH-1000XM3 er den så langt beste kombinasjonen av lydkvalitet og støydemping vi har hørt, og sistnevnte funksjon er den uansett aller best på.

Lydkvaliteten blir fortsatt noen små knepp kvassere hvis du ser til B&O og deres fabelaktige H9i-hodetelefoner. Men disse er ikke like gode på støydempingen.

Og der Bose pleide å vinne sammenlikningen på komfort og fabelaktig støydemping er det nå svært få ting igjen å savne om du går fra Bose til Sony. Japanerne er rett og slett bedre - og tydelig så.

Hver gang jeg byttet tilbake til QC35 fra WH-1000XM3 kom lengselen tilbake til Sony raskt over meg. Frem til nå har jeg brukt QC35 og WH-1000XM2 litt om hverandre, avhengig av situasjon - og strengt tatt også litt av hvilket som har vært oppladet. Så jevnt har det vært.

Så jevnt er det ikke lenger. Her kan vi ikke annet enn å bøye oss i hatten for Sony. Og det er dessverre mulig jeg akkurat overtalte også meg selv til å kjøpe et par nye hodetelefoner.

Alternativene

Sony WH-1000XM3
9.5
Imponerende
Anbefalt

Sony WH-1000XM3

annonse
Prisjakt
2490 NOK
Sjekk nå
HiFiKlubben
2490 NOK
Kjøp nå
NetonNet
2490 NOK
Kjøp nå
sitat"Den beste kombinasjonen av lydkvalitet og støydemping du kan kjøpe."
 • Krysse av
  Støydemping som tar høyfrekvent lyd
 • Krysse av
  Svært lav vekt
 • Krysse av
  Behagelige puter og hodebøyle
 • Krysse av
  Bedre knapper enn forgjengeren
 • Krysse av
  Svært engasjerene spillestil
 • Krysse av
  Bredt stereoperspektiv
 • Krysse av
  App med flere gode tilleggsfunksjoner
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  Hurtiglading over USB-C
 • Krysse av
  Nær tapsfri Bluetooth-lyd
 • Krysse av
  Forseggjort bæreveske
 • Bytt
  Berøringsfølsomme kontroller kan irritere
 • Bytt
  Appen lager lyd hver gang den bytter modus
 • Bytt
  Litt bassig lyd uten bruk av equaliser
 • Bytt
  Kan ikke kobles til to kilder samtidig
Les også
Til høsten kan trådløs lyd bli mye bedre
Les også
Sennheiser HD 820: Himmelsk lyd fra Sennheisers nye toppmodell
annonse

Les også