Tek.no

Test

Test: Opera Mini 5 beta med touch

Espen Irwing Swang
23 Sept 2009 11:00

Om du er interessert i å ha den nyeste versjonen av Opera Mini på mobiltelefonen din, kan du laste den ned direkte til mobilen ved å bruke mobilens standardnettleser og gå til adressen http://m.opera.com/next. Opera Mini 5 beta er gratis

Installasjonen gikk unna på få sekunder. Dermed var vi klare for det som antakelig er den raskeste surfeopplevelsen noen mobilnettleser kan gi.

Speed Dial

Allerede i det vi starter programmet ser vi den første nyheten. Da dukker det opp en side med ni små ruter. Tre av dem er satt til å gå til nettsidene Opera, BBC News og Wikipedia. De øvrige er tomme. Ved å trykke på et av de tomme rutene får vi frem en adresselinje der vi kan skrive inn adressen til de sidene vi ønsker snarvei til.

Når dette er gjort sørger nettleseren for å oppdatere nettsidene snarveiene peker til. Siden er det bare å trykke på ruten for å hente frem den oppdaterte nettsiden.

Om du ønsker andre snarveier enn de som er lagt til, så kan de enkelt byttes ut ved at du holder på dem et øyeblikk. Da får du opp alternativene ”slett” og ”rediger” (på engelsk). Opera kaller tastene ”Speed Dial”, ettersom de har mye tilfelles med telefoner der du slår et bestemt nummer bare ved å trykke på en tilordnet tast.

Flere sider

Opera Mini 5 har også fått det Opera kaller ”Tabbed Browsing”. En slik ”tab” er omtrent det vi på norsk kaller en ”miniatyr”, men poenget skjønner du når du ser bildene vi har lagt ved. Et trykk på arksymbolet under skjermen henter frem miniatyrer av alle nettsidene vi har åpne, og gjør det enkelt å veksle mellom dem. Dette er ikke snarveiene vi la opp på forsiden, men sidene vi faktisk har åpnet. Dermed kan vi ha flere nettsider gående samtidig.

En annen nyhet i Opera 5 er lagring av passord. Når vi besøker en side som krever at vi logger oss inn, tilbyr Opera Mini 5 å huske passordet slik at vi kan logge inn direkte neste gang vi besøker siden. De fleste kjenner denne funksjonen fra sin vanlige nettleser. Dessuten har den fått en søkefunksjon som gjør at du kan søke etter tekst på en nettside.

Sparer penger

Noe av det fineste med Opera Mini er at sidene komprimeres før de sendes ut til mobiltelefonen din. Det betyr at vi slipper å laste ned en hel masse innhold som vi ikke trenger på mobilen, og at kostnadene ved å surfe på nett krympes betraktelig.

Opera kan ta bort opp til 90 prosent av informasjonen uten at det går ut over brukeropplevelsen. Oftest er det faktisk tvert imot; nedlastingen går mye raskere når datamengden reduseres.

Tilpasset mobilen

I telefonens innstillinger kan vi velge om skjermbildet skal være stående eller liggende. Vi prøvde oss frem med begge deler, og kom til at nettleseren egentlig fungerte omtrent like godt stående som liggende. Årsaken er at Opera Mini 5 har en kjapp zoom-funksjon som gjør at vi kan tilpasse innholdet til skjermstørrelsen. Vi kan med andre ord se hele siden først, men ved å berøre skjermen zoomer vi inn på en kolonne som er tilpasset den skjermen vi bruker.

Opera Mini 5 beta støtter også kinetsik rulling. Det betyr at vi kan sette fart på skjermbildet med et fingerstrøk.

Vi kan også bruke innstillingsmenyen og velge mobiltilpasning som standard, men vi synes det skaper dårligere oversikt. Med denne funksjonen stables nemlig alt innholdet om, og plasseres i en eneste lang og smal kolonne.

Tastatur

Når vi kommer til områder på nettet som krever at vi legger inn tekst, så dukker det opp et virtuelt tastatur på skjermen. Dette er ikke det samme skjermtastaturet som vi er vant til å bruke på vår mobil. Men det fungerer greit, selv om det ikke har egne taster for æ, ø og å. For å hente frem disse må vi trykke på en symboltast som åpner et symboltastatur. Tilsvarende må vi trykke på en talltast for å hente talltastaturet.

En konsekvens av dette er at vi faktisk kan ha begge tastaturene åpne samtidig, uten at det er særlig hensiktsmessig.

Ikke Flash

Dette er en Beta, og enkelte ting vil trolig bli endret når den endelige versjonen slippes. Vi har merket oss et par småtterier som vi gjerne hadde sett at nettleseren taklet. Da tenker vi ikke på at den mangler støtte for flash, for noe av vitsen med denne nettleseren er jo at den ikke skal hente store datamengder.

Men blant tingene vi håper det blir en orden på er muligheten for autorotasjon, slik svært mange touch-mobiler legger opp til. Når vi åpner tastaturet på vår testmobil snur skjermbildet automatisk, og nettleseren må startes på nytt.

Vi savner også en "trykk og hold"-funksjon for å lagre bilder direkte til utklippstavla, på samme måte som vi kan med tekst. Nå er det en ganske omstendelig prosess der bildet først må lastes ned i den ordinære browseren. Dessuten savner vi muligheten for å kunne skru av eller skjule det virtuelle tastaturet, ettersom telefonen vår har både hardware- og softwaretastatur som er bedre tilpasset telefonen vi bruker.

Men når det er sagt er Opera Mini 5 beta en genial nettleser for mobiltelefoner.

Ikke iPhone, snart Android

For å kjøre Opera Mini 5 beta trenger telefonen støtte for Java. Slik støtte finnes i de aller fleste mobiltelefoner, også i mange svært enkle mobiler. Men iPhone støtter ikke Java og kan derfor ikke brukes. Du kan heller ikke kjøre Opera Mini 5 på en Android-mobil.

- Mange etterlyste støtte for touch på Opera Mini, og det har vi lagt til nå, sier Tor Odland i Opera til Mobilen.no. Han legger til at dette er en betaversjon. - Vi jobber også med en versjon for Android som vil være klar ganske snart, legger han til.

Her kan du se flere bilder av den nye nettleseren: Opera Mini 5 bildespesial

Les også
Kom i gang med mobilsurfing
Les også
De beste touchmobilene i økonomiklassen
Les også
Operanettleseren gratis på Wii
Les også
Her er Operas fremtidsvisjoner
Les også
Superøkning for Opera Mini
Les også
Firefox som mobilnettleser
annonse

Les også