Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Corsair A70

Introduksjon

Selv om man i all hovedsak tenker på Corsair som en minnegigant er de ikke bare det. De er meget sterkt representert i en rekke segmenter, både for kabinetter, kjølere og ikke minst strømforsyninger.

Når det gjelder prosessorkjølere startet Corsair med vannkjøling, i form av det komplette settet H50. De har nå utvidet sortimentet med to løftkjølere, A70 og A50. Førstnevnte er kandidaten vi i dag skal ta en nærmere kikk på.

A70 skiller seg fra mengden av de tilsynelatende veldig like tårnkjølerne på et par vitale punkter. Det helt klare her er at den leveres med to vifter, som er satt opp for å både trekke og dytte luft. Disse viftene er videre montert på avstandsstykker, i tillegg til at kjølefinne er kurvet. Dette sørger for at dødsonen viften skaper blir betydelig mindre enn normalt.

Spennende nok, følg med meg videre, så ser vi nærmere på hva Corsair kan tilby oss i dag!

Takk til Corsair som sendte kjøleren til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 159,5 x 124,6 x 129 mm
 • Sokler: LGA 1366, LGA 775, LGA 771, AM2+, AM2, AM3
 • Materiale: Aluminium/kobber
 • Vifte: 2 x 120 mm
 • Vekt: Ikke oppgitt
 • Varmerør: 4 stk gjennomgående 8 mm
 • Støynivå: 23 - 31,5 dBA

A70 ligner i bunn og grunn på alle andre tårnkjølere, en rekke finner er tredd på totalt fire ekstra tykke varmerør. Det litt spesielle er hvordan kjølefinnene er formet. Mot viften som suger luft inn er formen buet, slik at dødsonen bak viftemotoren blir betydelig mindre.

Videre blir de vibrasjonsisolerte viftene feste på plastrammer som skaper en enda større avstand mot kjøleren. Dette er en betydelig fordel i forhold til kjølere der viftene er festet helt inntil kjølefinnene. Viftene kan hver spinne med opptil 2000 RPM, og under vår testperiode fant vi ut at de laveste hastigheten ligger på rundt 800 RPM.

Corsair har lagt ved festemekanismer for samtlige aktuelle sokler for oss privatbrukere. Dette innebærer hele LGA-serien til Intel, og alt fra AMDs AM-rekke.

I pakken

Kjøleren kommer levert i en solid og distinktiv pappeske. Kjøleren er godt beskyttet i skumgummi, viftene ligger i en egen eske, og tilbehøret finner vi plassert trygt i sitt eget rom.

I pakken finner vi følgende:

 • Kjøleren
 • Manual
 • Termisk pasta
 • Sokkelfester
 • 3-pins strømsplitter
 • 2 viftehastighetsregulatorer (1600 RPM, 2000 originalt)

Kjøleren

Foruten de fire varmerørene, er hele kjøleren konstruert av aluminium, noe som inkluderer kjøleblokken der de fire varmerørene er frest ned. Det er snakk om et 50-talls kjølefinner som til sammen utgjør en stor overflate der luften kan ta tak.

Når det kommer til kjøleblokken, benytter A70 såkalt "Heatpipe Direct Touch"-teknologi. Som navnet tilsier er varmerørene her i direkte kontakt med prosessoren, noe som øker varmeoverføringen. På en annen side oppstår det fort gap i mellom varmerørene og aluminiumsblokken, noe som igjen blir en liten ulempe.

Montering

Når du setter i gang monteringsprosessen må du først av alt huske å benytte litt ekstra termisk pasta, fordi kjøleblokken har et par store overganger mellom rørene og aluminiumet. Smør gjerne litt pasta inn i sprekkene før du fortsetter som normalt med prosessoren.

Monteringen går unna i et relativt raskt tempo. Sitter du på en AMD-prosessor går det hele meget raskt, en klips er alt som skal til. For Intel-soklene benytter du en vanlig bakplate med fire skruer.

Kjøleren er relativt stor, men vi møtte ingen problemer i vårt mellomstore kabinett. Det er riktig nok minimal klaring over brikkesettkjøleren, men minnemodulene kom aldri i nærheten av kjøleren.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24°C. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,7 dBA.

Temperatur

Vi monterer på de to medfølgende viftene, noe som er en meget enkel jobb, og setter den på testbenken vår. Som grafen forteller går det bra for Corsair termisk sett. Litt under 50°C ved 90 W belastning eller litt over 60°C ved 120 W belastning er slettes ikke dumt. Kjøleren hever seg dermed et hakk over alle lignende produkter.

Normalt kjører vi også en rekke tester ved 600 og 1000 RPM. Viftene Corsair har lagt ved ville derimot ikke spinne ved en så lav hastighet som 600 RPM, så 1000 RPM forble eneste test. Her klarer faktisk Corsair å klatre et lite hakk, slettes ikke dumt.

Vi kjørte også en runde der vi monterte vår egen vifte. Husk at dette i dagens tilfelle betyr at vi tester kjøleren med færre vifter enn hva den blir levert med. Det er derfor litt spennende å se at Corsair beholder plasseringen de hadde i den tidligere testen, noe som tyder på at selve kjøletårnet bærer på gode egenskaper.

Støynivå

Vi kan dermed si at de termiske egenskapene er gode, og etter en runde i støyskapet vår kan vi også fortelle at kjøleren er temmelig stillegående. Hvem som egentlig har produsert viftene Corsair har valgt vet vi ikke, men at disse to enhetene spinner ved 2000 RPM og ikke lager mer lyd er nesten utrolig.

Med viftehastigheten halvert på de to viftene, snakker vi om en virkelig stillegående enhet. Ytelsen har vi allerede vist at blir opprettholdt, og 27,7 dbA er virkelig godt for ørene.

Konklusjon

Vel, Corsair har gjort det nok en gang – utrolig nok. De kaster seg inn i nytt farvann, og lager et virkelig godt produkt fra begynnelsen, akkurat de slik de gjorde da de både satset på kabinetter, vannkjøling og ikke minst strømforsyninger. A70 der den første luftkjøleren de har satt sammen, og her er det spart på lite.

Enkle tårnkjøleren generelt sett har vist seg å være meget gode. I dag har vi derimot sett det som tydelig er en av de ypperste kjølerne av denne typen. Corsair har gjort sine forbedringer, de har klemt varmerørene minimalt, de har formet kjølefinnene for å minimalisere dødsonene bak viftemotorene og de har montert viftene på plastbraketter som øker avstanden til kjøletårnet større.

Dette er små endringer, men det er tydeligvis akkurat dette som gjør at A70 kan skille seg ut fra mengden. For, utover disse små forskjellene, er A70 mer eller mindre lik det vi har sett tidligere. Men, som du har fått med deg, de termiske egenskapene A70 leverer er i toppsjiktet.

Corsair har også et lite ekstra ess i ermet. Selv med to vifter spinnende på 2000 RPM lager ikke denne kjøleren mye lyd. Faktisk er den temmelig stillegående, spesielt om man trekker ned hastigheten bare litt. Det vi ser her er et meget godt forhold mellom lyd og termiske egenskaper, og det er mer.

Som et ekstra lag med bearnaise på biffen kan vi også konkludere med at du her får mye for pengene. Ikke mer enn 450 kroner må du ut med, og kjøleren er din. Slettes ikke ille når monteringen er meget enkel, støynivået er lavt og de termiske egenskapene er på topp!

+ Fin pris
+ Gode termiske egenskaper
+ Lavt støynivå
+ Enkel montering

- Ingen spesielle

Les også
Cooler Master V6 GT
Les også
Coolink Corator DS
Les også
Mist LL 2x140 Deluxe
Les også
Coolit Eco A.L.C
Les også
Gelid Tranquillo
annonse