Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestIntel Compute Stick

Windows i lommeformat er både helt rått og litt skuffende

Manges våte drøm har blitt en virkelighet, men hvordan er egentlig den første «digitale lommekniven»?

Test

Intels mye omtalte Compute Stick – altså den fullverdige Windows-PC-en du kan ha med deg i lommen og koble til enhver skjerm – er endelig her.

ICS skal uten alskens kompromisser, som for eksempel et nedstrippet og begrenset operativsystem, mangelfulle kommunikasjonsløsninger, elendig ytelse eller en uoppnåelig pris kunne kobles til en skjerm hvor som helst for å gjøre unna jobb eller underholde.

I mange år har teknologiglade sett frem mot dagen de kan bære med seg en datamaskin i lommen som et digitalt verktøy jevngodt med den analoge lommekniven. Nå som Intel Compute Stick er her, svarer den til alle forventningene det er naturlig å ha til et – for bare et kort tiår siden – nesten utenkelig produkt?

Både ja og nei.

På én side setter ICS de mer begrensede strømmepinnene som Chromecast totalt i skyggen, og viser også at lomme-PC-en kan være starten på slutten for HTPC-er. På en annen side kan vi foreløpig ikke klare oss med kun en ICS i hjemmet eller på arbeidsplassen selv om den har fullverdig Windows 8 installert, og vi ville ikke vært foruten nevnte strømmepinner heller.

Det er nemlig ikke til å komme bort fra et kompleksiteten til ICS er noe helt annet enn de lettforståelige strømmepinnene der ute, som for øvrig gjør en del av de samme oppgavene som ICS garantert vil bli satt til å gjøre i mange hjem.

Men igjen, med ICS er det altså snakk om så mye mer enn å strømme video eller lyd til storskjermen. Dette er egentlig bare som en bonusfunksjon å regne.

ICS lar deg nemlig gjøre nesten alt du normalt bruker den stasjonære eller bærbare datamaskinen din til i dag.

Kjør Windows 8 på hvilken skjerm du vil. Alt du trenger er ICS og en USB til Micro-USB-kabel. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Kan alt!

På langsiden av ICS finner vi en HDMI-port – verdens mest utbredte standard for overføring av bilde og lyd. Denne lar deg enkelt koble ICS til en nesten hvilken som helst TV eller monitor, og så lenge du også sørger for å gi lommemaskinen strøm gjennom micro-USB-porten (som for eksempel kan hentes fra TV-ens USB-port) har du en operativ Windows-PC enten du er på et hotellrom i Tokyo eller er hjemme hos en venn.

Det kan bli litt rotete bak TV-en, men her har vi koblet til et tastatur i USB-porten, noe du ikke trenger å gjøre. Det følger også med forlengelseskabel for HDMI-porten for deg som har det trangt bak TV-en eller skjermen. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

ICS lar deg koble til ekstrautstyr via en USB-port i full størrelse eller mer lagring via en minnekortleser. Det høres lite ut med én USB-port, men heldigvis kan du koble til saker som tastatur og mus gjennom blåtann-tilkoblingen, slik at denne éne USB-tilkoblingen kan forbeholdes eksterne harddisker, minnepinner, skrivere og diverse. Intel har allerede sluppet en egen app som gir deg tastatur- og mus-funksjonalitet rett fra Android-telefoner og nettbrett. Vi håper de også kommer med en iOS-versjon, men enn så lenge finnes det flust av lignende apper som kan brukes.

Det å bruke telefonen til input er OK for enkle oppgaver som å sette på en film, navigere litt rundt i Windows utforsker eller nettleseren og skrive noen nettadresser, men for alle andre formål ville vi nok satset på et skikkelig stue-PC-tastatur med integrert berøringsflate.

Et godt tastatur er nemlig ikke så dumt å ha, for da blir terskelen langt lavere for å ta i bruk alle ICS sine muligheter. For eksempel å behandle dokumenter i Office 365, skrive e-post eller lage presentasjoner. Ettersom ICS kjører en fullverdig versjon av Windows 8 kan du selvsagt installere alle Windows-programmene du kjenner og er glad i på den.

Svak ytelse

ICS er ikke store karen. Her sammenligner den størrelse med Raspberry Pi og en USB-minnepinne. Vi ser minnekortleseren lengst til høyre. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det du derimot ikke bør gjøre er å forvente at ytelsen i programmene skal være på topp. Mens Word og Excel fungerer greit, sliter tyngre programmer som Photoshop mer og har behov for hyppige tenkepauser.

Det er imidlertid ikke så overraskende. Maskinvaren ICS byr på er ikke noe å hoppe i taket for, og mens vi ikke akkurat forventet lynrask ytelse, minnes vi stadig på at denne er i samme størrelsesorden som selve maskinen.

Det er en Intel Atom Z3735F-prosessor som skal dra både Windows 8 og programmene dine rundt, og selv om prosessoren har fire kjerner er ikke arbeidstempoet på 1,33 GHz (1,83 GHz med «Burst») raskt nok for å få den gode flyten vi tar for gitt i 2015.

Det å gjøre to ting på en gang, slik som å oppdatere seg på hendelser hos en nettavis og bruke filutforskeren er for eksempel tidvis en svært dårlig idé.

Vi trodde ikke det var mulig at så enkle oppgaver kunne få Windows til å fryse, men Intel Compute Stick får det til gjentatte ganger, selv etter at vi gikk inn i BIOS-en dens for å aktivere høy-ytelse modus. Vi klarer dermed ikke se helt gjennom fingrene når det kommer til ytelsen, som skuffer selv den gode prisen og det svært attraktive fotavtrykket tatt i betraktning.

Vi talte ofte godt over ti sekunder, og observerte en prosessorbelastning på mellom 70- og 100 prosent, før nettsteder som Tek og VG nærmet seg å være ferdig lastet i Internet Explorer. Egentlig opplevde vi at innlastingstiden for nettsider varierte kraftig, men dette gjorde ikke saken veldig mye bedre. Et par sekunder tregere innlasting enn vi er vant med fra raskere maskiner og vi kjenner det rykker i fingrene mot «F5»-tasten eller det røde krysset. Vi tror ikke vi er alene om å være utålmodige på nett, og det vil du garantert bli med ICS.

Besøk til YouTube bød også på litt mer venting enn vi er vant med, men alt i alt sier vi oss godt fornøyde med at en Windows-maskin i denne klassen klarer å spille av full-HD-videoer.

Strømming og media

Noe vi brukte ICS mye til under vår testing var avspilling av film og musikk. Vi koblet den nemlig til HDMI-inngangen på vår store TV-skjerm, og sendte så lyden ut gjennom et stereoanlegg for å sjekke underholdningsverdien i lommemaskinen.

Vi har lenge irritert oss over manglende formatstøtte hos den gjengse strømmepinne, og derfor var det befriende å endelig kunne hente frem både filmer i .AVI-format på storskjermen og lydfiler i .FLAC-format på stereoen.

Micro-USB-port for strøm og en USB-port for tilkobling av ekstrautstyr. På den andre siden finner vi en Micro SD-kortleser. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Koblet til maskiner i lokalnettverket via Windows’ hjemmegruppe tok Intel Compute Stick i mot ALLE formater vi strømmet til den uten å mukke ved hjelp av klassikeren MPC (Media Player Classic) og lydlegenden Winamp.

Det å takle alle formater er en egenskap verken Chromecast eller andre rendyrkede strømmepinner kan skryte av, og noe som virkelig kan veie tungt for mange når de vurderer en ICS med fullverdig Windows.

Bare muligheten til å koble ICS til NAS-en din hjemme, eller skylagringskontoen din, når du er på tur er på mange måter grunn nok til å teste en ut. Du kan potensielt ha ikke bare en arbeidsmaskin, men et helt underholdningssenter i lomma.

Der avspillingen av standarddefinisjon (SD)- og 720p-materiale gikk helt strålende, merket vi oss imidlertid av 1080p-innhold i h.264-format ofte slet med å gi et jevnt bilde. Det er lett å skylde på den relativt svake Atom-prosessoren, men akkurat dette var nok et problem som må deles med det elendige 802.11n-nettverkskortet Intel har valgt ut. Under våre tester makset n-nettverket, som skal ha en opplevd hastighet på minst mellom 40 og 50 Mb/s, ut på 11- til 12 Mb/s. Dette er i grenseland for hva overføringen av en full-HD-film krever, i vårt tilfelle 10 Mb/s, noe som tidvis viste seg som små forsinkelser og sakking av bildet.

Prosessoren er nok likevel ikke helt uten skyld, for blant annet under panoreringer merket vi små antydninger til hakking selv når vi kjørte full-HD-innhold lokalt fra den lille flashdisken på 32 GB. Resultatet ble likevel godt nok, og bedre enn ved strømming av samme videofil.

Om du tenker å erstatte signalkabelen din fra stasjonær-PC-en til stereoanlegget ditt med en ICS skal du likevel være obs på at maksimal lydoppløsning er 16-bit 48 000 Hz mot 24-bit 192 000 Hz fra en optisk utgang. Dette er nemlig hva HDMI-porten, som overfører både bilde- og lydsignalet, er god for. Dermed er ICS ingen audiofil løsning, men for alle andre er det utvilsomt veldig hendig å kunne spille alle verdens lydformater ut til enten høyttalerne i TV-en eller et tilkoblet stereoanlegg uten å ha metervis med kabel lagt ut over gulvet.

Den lille viften kommer til syne i nedre del av Compute Sticken og ser ut til å ta opp forholdsvis stor prosentvis plass. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Mens Intel har tatt snarveier når det kommer til nettverkskortet merker vi også at den trådløse musen vår sliter. Pekeren ligger stadig et par titalls millisekunder bak våre bevegelser, noe som gjør sitt til at det å treffe riktige elementer på skjermen, som lenker eller ikoner, blir vanskeligere enn det burde.

Dette problemet går over når vi kobler til en mus med ledning, men det er ikke en god løsning for en dings som helst skal henge bak TV-en.

Ikke for liten til vifte

Det er funnet plass til en vifte i ICS. Prosessoren blir nemlig ganske varm, så det trengs for å kjøle den ned under «tunge oppgaver» som nettsurfing.

Ettersom den er så liten lager den litt lyd når den går i gang, men særlig plagsomt synes vi imidlertid aldri denne lyden ble, i alle fall fra baksiden av TV-en vår hvorfra vi satt tre til fire meter unna.

Om du planlegger å sitte like ved siden av den og jobbe, i et helt stille rom, da kan denne høyfrekvente viften likevel irritere en del.

Intel Compute Stick (STCK1A32WFC)
5
Middelmådig

Intel Compute Stick (STCK1A32WFC)

sitat"Potensialet er enormt, men nås ikke helt i denne omgang"

Fordeler

 • Krysse av
  En datamaskin i lommeformat!
 • Krysse av
  Kommer med Windows 8.1
 • Krysse av
  Svært rimelig
 • Krysse av
  Flere nytteområder enn Chromecast
 • Krysse av
  Kan fungere som en HTPC
 • Krysse av
  Tar liten plass

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ytelse i svakeste laget
 • Bytt
  Elendig nettverksytelse
 • Bytt
  Tidvis høyfrekvent viftestøy
 • Bytt
  Forsinket musebevegelse