Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestDremel 3D40 Idea Builder

Dremel + Clas Ohlson + Autodesk = kvalitet i alle ledd?

Vi har høye forventninger til toppmodellen fra den kjente elektroverktøyprodusenten.

Sammendrag

Har du hørt om Clas Ohlson, har du ganske sikkert også hørt om Dremel. Det amerikanske selskapet ble stiftet i 1932, og er først og fremst kjent for sine elektro- og multiverktøy. Clas Ohlson har bidratt til å gjøre Dremel kjent ved å selge de populære multimaskinene som kan kutte, slipe, gravere og frese, og vi våger påstanden om at enhver hobbymekker med respekt for seg selv har en slik multimaskin i sitt verktøyarsenal.

Dremel 3D40 Idea Builder er fysisk stor, den måler 515 mm x 406 mm x 394 mm og veier 16 kilo. Den har et maksimalt byggevolum på 255 mm x 155 mm x 170 mm, med en maksimal lagoppløsning på 0,1 mm eller 100 mikron.

Det er derfor ikke unaturlig at forventningene kribler litt ekstra i sikringsboksen når vi pakker opp 3D-skriveren Dremel 3D40 Idea Builder. Clas Ohlson, som vi har fått låne skriveren fra, selger den i skrivende stund for 13 000 kroner. Dette er så langt den dyreste skriveren vi har hatt gleden av å teste her i Tek, og prispunktet alene bidrar til å øke forventningene.

Som om ikke det var nok, leveres skriveren med programvaren Autodesk Print Studio. Autodesk er et anerkjent amerikansk firma som har laget programvare for to- og tredimensjonal tegning og modellering helt siden 1982. Autodesk er mest kjent for å stå bak AutoCAD (Computer-Aided Design), som er verdens mest utbredte programverktøy som brukes for to- og tredimensjonal tegning og visualisering.

Med forventningene skrudd i taket, er det jammen trist at det hele begynner med et skikkelig skudd for baugen. Dremel 3D40 støtter angivelig kun PLA-filament fra Dremel (med den vanligste størrelsen på 1,75 mm), altså en proprietær løsning. Skepsisen melder seg umiddelbart, og forsterkes når vi ser at en spole på en halv kilo Dremel-filament koster 349 kroner hos Clas Ohlson. Altså en kilopris på nesten 700 kroner, mens et kilo PLA fra for eksempel norske 3DNet koster 215 kroner.

Spole PLA fra 3DNet som er for stor til å få plass i spoleholderen, men det fungerer likevel smertefritt å ha den stående ved siden av skriveren. Dremel 3D40 viser bare en blank liste over trådløse nettverk, og det går ikke an å velge noe i lista.

Det er derfor en enorm lettelse å kunne avsløre at Dremel 3D40 ikke er like fastlåst som tilfellet er med 3D-skriveren da Vinci Mini w, som bokstavelig talt hadde fysiske sperrer for å bruke filament fra andre enn produsenten. Dremel 3D40 fungerer aldeles fortreffelig med standard 1,75 mm PLA fra 3DNet. Riktignok er spolen for stor til å få plass i den integrerte holderen, men det er bare en bagatell. På side to kikker vi nærmere på hva dette betyr og hvilke muligheter som åpner seg.

Les vår test av da Vinci Mini w

Enkel «klikk-og-skriv», og alt er på norsk

Dremel 3D40 er en enkel og ukomplisert 3D-skriver. Hurtigstartguide og instruksjonsbok på norsk gjør det enkelt og raskt å komme i gang. Skriveren er utstyrt med berøringsskjerm som viser veiledninger og annen informasjon, også dette på norsk.

Autodesk Print Studio er et intuitivt og enkelt program å beherske, og at du kan velge norsk språk er et stort pluss. Programmet har et oversiktlig grensesnitt med tydelige trinn som veileder deg gjennom prosessen med å importere og tilpasse gjenstander for utskrift. Du kan gjøre enkle endringer, som skalering av størrelse og duplisering av objekter. Programmet ligger på den medfølgende usb-pinnen. Print Studio støtter filer av typene .stl, .obj og .3mf, og Dremel har laget en egen database med ulike gjenstander du kan laste ned.

Autodesk Print Studio er et solid og kraftig program som er intuitivt og brukervennlig. Programmet identifiserer og retter opp problemer automatisk. Programmet estimerer hvor lang tid utskrifter vil ta, og hvor mye filament som brukes. Programmet sender ferdigbehandlede filer til skriveren ved å åpne et vindu i nettleseren.

De grunnleggende innstillingene byr på tre ferdiglagde profiler med ulik oppløsning. Disse er Draft (0,3 mm), Standard (0,2 mm) og Best (0,1 mm). Alle profilene fungerer aldeles utmerket, og er godt tilpasset skriverens kapasitet. På side to ser vi nærmere på de forskjellige utskriftskvalitetene med vår faste benchmark, jolla fra 3DBenchy.

Gode innstillinger for støttestrukturer

Odd Richard i Print Studio (f.v) hvor støttestrukturer kan fjernes eller legges til ved behov.

Programmet har svært fleksible og gode tilpasningsmuligheter for å skape støttestrukturer. Støttestrukturer er nødvendig når deler av gjenstanden du lager har et visst overheng, som armene på modellen av kollega Odd Richard. Du kan la programmet skape støtter automatisk, og siden legge til eller fjerne støtter manuelt.

Programvaren støtter Windows og Mac OS. Skriveren kobles til pc-en med usb-kabel, eller du kan bruke usb-pinnen til å overføre filer med. Wifi-oppsettet fungerer ikke, og dermed har vi heller ingen særlig nytte av Dremels mobil-app for Android og iOS.

Hvit Odd Richard på Dremel 3D40 vs. sort Odd Richard på da Vinci Mini w. Kvaliteten forringes noe av at byggeplattformen på Dremel 3D40 ikke er helt stabil, som vi her kan se som ujevnheter på den hvite modellens klokkearm.

Dremel 3D40 er en innebygget skriver med to gjennomsiktige dører av plast. Boksen demper riktignok litt av støyen fra steppingmotorene og viftene, men til gjengjeld rister det fælt og boksen fungerer som en resonanskasse som forsterker både vibrasjoner og klunk-lyder fra den digre skriverhodemodulen. Byggeplattformen som går opp og ned langs Z-aksestagene i bakkant, har et betydelig overheng som gjør at hele plattformen faktisk står og vibrerer. Det bråker og påvirker skrivekvaliteten negativt.

Dette kunne vært en svært allsidig og fleksibel skriver, hvis den hadde hatt oppvarmet byggeplattform og litt høyere makstemperatur på dysen. Programvaren er nemlig klargjort for mer avansert bruk, med et bredt spekter av muligheter som skjuler seg under avanserte innstillinger.

Da kunne skriveren håndtert både ABS- og nylon-filament. I tillegg ville dørene og boksen ha kommet mer til sin rett. Hensikten med innbygging er delvis å skape et varmt avlukke som vil redusere vridning i materialer som for eksempel ABS, som normalt er mye mer sårbart for vridning og sammentrekning enn PLA.

Dremel 3D40 er sammen med Autodesk Print Studio en vellykket kombo, som det er enkelt å forstå og lett å bruke. Den proprietære PLA-plasten har en matt overflate og er av god kvalitet, og avgir nesten ikke lukt. Dessverre er den usannsynlig dyr, men som nevnt kan du altså bruke PLA fra andre leverandører til en mye rimeligere penge, selv om Dremel tilrår å bare bruke plast fra dem.

Både skrivekvalitet og programvare fortjener høy score, men med en prislapp på 13000 kroner hadde vi forventet mer valuta for pengene.

Dremel 3D40 Idea Builder
6.5
Helt greit

Dremel 3D40 Idea Builder

sitat"Brukervennlig og god, men svarer ikke til forventningene ut fra prisen."

Fordeler

 • Krysse av
  Meget brukervennlig
 • Krysse av
  Meget gode forhåndsinnstillinger
 • Krysse av
  Både program og skriver snakker norsk
 • Krysse av
  Kan brukes med PLA fra andre enn Dremel
 • Krysse av
  Kan bruke ulike typer PLA, også komposittfilament
 • Krysse av
  Programmet er avansert og kraftig, og gir skriveren større fleksibilitet enn det Dremel forteller deg

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dyrt proprietært filament
 • Bytt
  Wifi-oppsett fungerer ikke
 • Bytt
  Litt støyete
annonse
Dremel Idea Builder 3D40I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no