Tek.no

Test AMD FX-8120

Råsterk prosessor – men bare på papiret

Den koster bare 1200 kroner, men vi ville aldri betalt mer.

Sindre Eldøy - Hardware.no
21 Juli 2012 11:00

Spesifikasjoner og testoppsett

Den 12. oktober i fjor ble AMDs Bulldozer-arkitektur lansert. Vi har tidligere hatt en sniktitt og test av AMDs toppmodell med modellnavn FX-8150. Vi konkluderte den gang at ytelsen ikke strakk til for å hamle opp med Intels prosessorer.

Nå har den svakere og billigere modellen AMD FX-8120 havnet på testbenken. Prisene på FX-modellene ble nemlig nylig redusert, for å øke konkurranseevnen mot Intels prosessormodeller.

Takk til AMD som sendte prosessoren til test.

Arkitekturen til FX-prosessorene er bygget opp av moduler, der hver modul består av to prosessorkjerner. Mens 128 KB L1-cache er dedikert hver enkelt prosessorkjerne, deles 2 MB L2-cache mellom de to kjernene i hver modul. 8 MB L3-cache deles mellom samtlige moduler. Dagens testmodell kan sammenlagt dermed skilte med 1 MB L1-cache, 8 MB L2-cache og 8 MB L3-cache.

AMD FX-8120 har en basefrekvens på 3,1 GHz. Den er imidlertid utstyrt med en turbofunksjon, slik at prosessoren kan operere på frekvenser opp til 4 GHz ved bruk av færre kjerner.

Samtlige av FX-modellene er såkalte Black Edition, som betyr at de har en åpen multiplikator, som gjør det enkelt å overklokke prosessoren. Modellene med åtte kjerner har et maksimalt strømforbruk på 125 watt.

Testoppsett

Av ulike grunner er testene kjørt på litt forskjellige oppsett, men forskjellene er ikke store nok til å påvirke prosessorens ytelse i noen særlig grad.

Bli med over til neste side, så sjekker vi prosessorens ytelse »

Les også