Tek.no

Test Polar A360

Polars lekre aktivitetsklokke kan bli skikkelig bra

Men den vanntette klokka med pulsmåling på håndleddet har sine barnesykdommer.

Vegar Jansen, Tek.no
11 Jan 2016 06:00

Innledning

Vi skriver januar, en måned som tradisjonelt er forbundet med artige ting som kulde, snø og mer eller mindre fånyttes forsøk på å begynne et nytt og bedre liv. For én ulempe med jula er som kjent at juleflesket fort kan forbli i kroppen hvis høytidens spisevaner får fortsette over lenger tid.

Heldigvis finnes det moderne teknologi som i det minste kan hjelpe oss med å tenke over hvor mye eller lite vi beveger oss, og stadig flere – sofaslitere inkludert – ser verdien av å gå med en eller annen type aktivitetsarmbånd eller smartklokke med sensorer.

For teknologiinteresserte mosjonister og idrettsutøvere har finske Polar lenge vært en av verdens ledende selskaper innen måling av fysiske prestasjoner. De siste par årene har dessuten selv «Hvermansen» kunne glede seg over mer dagligdagse aktivitetsmålinger med folkemodeller som Polar Loop.

Men der flere av konkurrentene har kunnet tilby pulsmåling rett på håndleddet, har Polar stadig holdt seg til dedikerte pulsbelter. Den optiske teknologien som brukes i klokker og armbånd har rett og slett ikke vært god nok, har vi fått høre fra den kanten.

Vegar Jansen, Tek.no

I det minste var det slik før Polar A360 kom på banen sent i høst. Her skal algoritmer og funksjonalitet være utviklet av Polar selv, som borger for «god nok» kvalitet på målingene – selv om også selskapets eksperter er klare på at pulsbelte fremdeles er det bedre alternativet.

Sånn sett er Polar A360 ganske grei, for i tillegg til å ha den optiske sensoren innebygd, lar den deg også bruke et pulsbelte (Polar H7) dersom du ønsker det så nøyaktig som mulig. I visse tilfeller er det også påkrevd – kondisjonstesten Polar Fitness Test krever i hvert fall nøyaktigheten til dette pulsbeltet.

Oss bekjent er det ikke så mange produkter som støtter både måling på håndleddet og via pulsbelte. Vi vet at TomTom Runner Cardio og den nye TomTom Spark Cardio gjør dette, mens konkurrenter som Garmin Vivosmart HR, Fitbit Surge og Fitbit Charge HR kun kan benytte seg av den innebygde optiske pulsmåleren.

Fysisk

Polar A360 er utstyrt med en baklyst berøringsfølsom fargeskjerm med oppløsning på 80 x 160 piksler. Reima, eller selve armbåndet om du vil, er i et mykt silikonmateriale og kan skiftes ut dersom du en dag skulle føle for en annen farge. Festemekanismen er lagd slik at du kjapt og enkelt kan stramme og løsne på armbåndet – å ha den litt stram er anbefalt dersom du skal trene eller måle pulsen, mens det ellers er greit å la huden få litt luft.

Vegar Jansen, Tek.no

Vendt mot huden har vi den optiske sensoren som holder et øye med blodgjennomstrømmingen. Denne benytter samme teknologi som konkurrentene, men Polar legger altså stor vekt på at de selv har utviklet den bakenforliggende løsningen.

Ved siden av pulssensoren sitter også en luke som skjuler en Mikro-USB-kontakt for lading og kablet synkronisering. Vi er svært fornøyde med at Polar har valgt en åpen standard her – ikke proprietære løsninger som krever at du alltid har kontroll på kablene.

Polar A360 er merket «Water Restistant» ned til 30 meter, som i de fleste tilfeller kun betyr at den er motstandsdyktig mot sprut og regn – men Polar sier at du fint kan bade og svømme med den.

Det kan dog være problematisk å få den optiske pulsmåleren til å fungere skikkelig i vann, men da kan du altså bruke et eksternt pulsbelte.

Vel så mye klokke som armbånd

Akkurat som Garmin Vivosmart HR kan Polar A360 snarere sees på som en treningsklokke enn et gjennomsnittlig aktivitetsarmbånd, og dersom du sjekker Polars hjemmesider kan du se at den omtales som en «aktivitetsklokke».

Vegar Jansen, Tek.no

Enheten kan fint brukes på høyre eller venstre arm, men Polar anbefaler å bruke den på venstre, akkurat som et armbåndsur. Du har muligheten til å velge mellom et lite knippe forskjellige «urskiver», som også viser hvor langt du er på vei mot å nå dagsmålet ditt.

Skjermen er skarp og lettlest, men for at den skal være leselig i dagslys må også baklyset være sterkt. Det er greit nok på dagtid, men i mørkere omgivelser får man nesten følelsen av å bli blendet. Her kunne Polar med fordel ha puttet inn en lyssensor, eller i det minste gitt oss en mulighet til å justere lysstyrken.

Apropos sensorer, Polar A360 har ingen barometrisk sensor som vi blant annet finner på konkurrentene Fitbit Charge HR og Garmin Vivosmart HR. Lurer du på hvor mye du beveger deg vertikalt i løpet av en dag er altså ikke denne det beste alternativet. Men ellers måles det meste av aktivitet eller inaktivitet – inkludert søvn, skritt (steg), kalorier og aktivitetsnivå.

Selve oppsettet av klokken, samt synkronisering mot Polars tjenester, gjør du enklest via Bluetooth gjennom Polar Flow-appen. Denne finnes for Andoid og iOS. Har du ikke en kompatibel smartmobil eller nettbrett som kjører dette, kan du alternativt bruke Polars FlowSync-applikasjon for å synkronisere via en datamaskin med OS X eller Windows.

Nettjenesten Polar Flow gir deg for øvrig også en fullstendig oversikt over dine daglige aktiviteter og treningsøkter.

7
Bra

Polar A360

sitat"En god aktivitetsklokke som akkurat nå trekkes ned av ustabil/uferdig programvare."
 • Krysse av
  Vanntett
 • Krysse av
  Fargeskjerm med touch
 • Krysse av
  God batteridriftstid
 • Krysse av
  Mikro-USB for lading og data
 • Krysse av
  Selve armbåndet kan byttes ut
 • Krysse av
  Eksternt pulsbelte kan kobles til
 • Bytt
  Skjerm blender litt i mørket
 • Bytt
  Programvaren kunne gitt flere muligheter
 • Bytt
  Noen synkroniseringsproblemer over Bluetooth (Android)