Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPolar A360

Polars lekre aktivitetsklokke kan bli skikkelig bra

Men den vanntette klokka med pulsmåling på håndleddet har sine barnesykdommer.

Vegar Jansen, Tek.no

Innledning

Vi skriver januar, en måned som tradisjonelt er forbundet med artige ting som kulde, snø og mer eller mindre fånyttes forsøk på å begynne et nytt og bedre liv. For én ulempe med jula er som kjent at juleflesket fort kan forbli i kroppen hvis høytidens spisevaner får fortsette over lenger tid.

Heldigvis finnes det moderne teknologi som i det minste kan hjelpe oss med å tenke over hvor mye eller lite vi beveger oss, og stadig flere – sofaslitere inkludert – ser verdien av å gå med en eller annen type aktivitetsarmbånd eller smartklokke med sensorer.

For teknologiinteresserte mosjonister og idrettsutøvere har finske Polar lenge vært en av verdens ledende selskaper innen måling av fysiske prestasjoner. De siste par årene har dessuten selv «Hvermansen» kunne glede seg over mer dagligdagse aktivitetsmålinger med folkemodeller som Polar Loop.

Men der flere av konkurrentene har kunnet tilby pulsmåling rett på håndleddet, har Polar stadig holdt seg til dedikerte pulsbelter. Den optiske teknologien som brukes i klokker og armbånd har rett og slett ikke vært god nok, har vi fått høre fra den kanten.

Polar A360 kan skilles helt fra selve armbåndet.
Vegar Jansen, Tek.no

I det minste var det slik før Polar A360 kom på banen sent i høst. Her skal algoritmer og funksjonalitet være utviklet av Polar selv, som borger for «god nok» kvalitet på målingene – selv om også selskapets eksperter er klare på at pulsbelte fremdeles er det bedre alternativet.

Sånn sett er Polar A360 ganske grei, for i tillegg til å ha den optiske sensoren innebygd, lar den deg også bruke et pulsbelte (Polar H7) dersom du ønsker det så nøyaktig som mulig. I visse tilfeller er det også påkrevd – kondisjonstesten Polar Fitness Test krever i hvert fall nøyaktigheten til dette pulsbeltet.

Oss bekjent er det ikke så mange produkter som støtter både måling på håndleddet og via pulsbelte. Vi vet at TomTom Runner Cardio og den nye TomTom Spark Cardio gjør dette, mens konkurrenter som Garmin Vivosmart HR, Fitbit Surge og Fitbit Charge HR kun kan benytte seg av den innebygde optiske pulsmåleren.

Fysisk

Polar A360 er utstyrt med en baklyst berøringsfølsom fargeskjerm med oppløsning på 80 x 160 piksler. Reima, eller selve armbåndet om du vil, er i et mykt silikonmateriale og kan skiftes ut dersom du en dag skulle føle for en annen farge. Festemekanismen er lagd slik at du kjapt og enkelt kan stramme og løsne på armbåndet – å ha den litt stram er anbefalt dersom du skal trene eller måle pulsen, mens det ellers er greit å la huden få litt luft.

På undersiden finner vi den optiske sensoren og en luke som skjuler lade-/datakontakten.
Vegar Jansen, Tek.no

Vendt mot huden har vi den optiske sensoren som holder et øye med blodgjennomstrømmingen. Denne benytter samme teknologi som konkurrentene, men Polar legger altså stor vekt på at de selv har utviklet den bakenforliggende løsningen.

Ved siden av pulssensoren sitter også en luke som skjuler en Mikro-USB-kontakt for lading og kablet synkronisering. Vi er svært fornøyde med at Polar har valgt en åpen standard her – ikke proprietære løsninger som krever at du alltid har kontroll på kablene.

Polar A360 er merket «Water Restistant» ned til 30 meter, som i de fleste tilfeller kun betyr at den er motstandsdyktig mot sprut og regn – men Polar sier at du fint kan bade og svømme med den.

Det kan dog være problematisk å få den optiske pulsmåleren til å fungere skikkelig i vann, men da kan du altså bruke et eksternt pulsbelte.

Vel så mye klokke som armbånd

Akkurat som Garmin Vivosmart HR kan Polar A360 snarere sees på som en treningsklokke enn et gjennomsnittlig aktivitetsarmbånd, og dersom du sjekker Polars hjemmesider kan du se at den omtales som en «aktivitetsklokke».

Den lyseblå fargen stiger etter hvert som du beveger deg, da den viser prosentvis fremgang mot det daglige aktivitetsmålet.
Vegar Jansen, Tek.no

Enheten kan fint brukes på høyre eller venstre arm, men Polar anbefaler å bruke den på venstre, akkurat som et armbåndsur. Du har muligheten til å velge mellom et lite knippe forskjellige «urskiver», som også viser hvor langt du er på vei mot å nå dagsmålet ditt.

Skjermen er skarp og lettlest, men for at den skal være leselig i dagslys må også baklyset være sterkt. Det er greit nok på dagtid, men i mørkere omgivelser får man nesten følelsen av å bli blendet. Her kunne Polar med fordel ha puttet inn en lyssensor, eller i det minste gitt oss en mulighet til å justere lysstyrken.

Apropos sensorer, Polar A360 har ingen barometrisk sensor som vi blant annet finner på konkurrentene Fitbit Charge HR og Garmin Vivosmart HR. Lurer du på hvor mye du beveger deg vertikalt i løpet av en dag er altså ikke denne det beste alternativet. Men ellers måles det meste av aktivitet eller inaktivitet – inkludert søvn, skritt (steg), kalorier og aktivitetsnivå.

Selve oppsettet av klokken, samt synkronisering mot Polars tjenester, gjør du enklest via Bluetooth gjennom Polar Flow-appen. Denne finnes for Andoid og iOS. Har du ikke en kompatibel smartmobil eller nettbrett som kjører dette, kan du alternativt bruke Polars FlowSync-applikasjon for å synkronisere via en datamaskin med OS X eller Windows.

Nettjenesten Polar Flow gir deg for øvrig også en fullstendig oversikt over dine daglige aktiviteter og treningsøkter.

7
Bra
sitatEn god aktivitetsklokke som akkurat nå trekkes ned av ustabil/uferdig programvare.

Fordeler

 • +
  Vanntett
 • +
  Fargeskjerm med touch
 • +
  God batteridriftstid
 • +
  Mikro-USB for lading og data
 • +
  Selve armbåndet kan byttes ut
 • +
  Eksternt pulsbelte kan kobles til

Ting å tenke på

 • Skjerm blender litt i mørket
 • Programvaren kunne gitt flere muligheter
 • Noen synkroniseringsproblemer over Bluetooth (Android)
annonse
Polar A360 HRMI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

I bruk

Polar A360 kom på det norske markedet mot slutten av november i fjor, og heldigvis for Polar har vi hatt nok av annet å teste før vi kom til deres nyeste kreasjon. For denne aktivitetsklokken har i våre øyne hatt flere designfeil og mangler, som i en viss grad har blitt fikset opp med nyere fastvare og nyere apper.

Andre ting er stadig litt kronglete. Å pare aktivitetsklokka med Polar Flow-appen på vår Android-mobiltelefon var eksempelvis hverken enkelt eller elegant da vi først mottok Polar A360, og tilkoblingen føles fremdeles ikke helt stabil.

Dette skjer litt oftere enn vi liker.
Vegar Jansen, Tek.no

Til å begynne med hadde heller ikke denne appen støtte for smarte varsler på Android, kun iOS-versjonen gjorde dette. Smarte varsler gjør at armbåndet vibrerer og viser informasjon på skjermen om ting som skjer på mobiltelefonen din – slik at du slipper å fiske opp mobilen fra lomma eller veska.

Hva sperrer vi egentlig for dersom vi huker av for «Systemgrensesnitt»?

Det betyr at Android-brukere på sett og vis fikk mindre verdi ut av Polar A360. Og selv nå som støtten for dette er på plass, er det fremdeles litt å gå på før det blir elegant. For at ikke aktivitetsklokka skal bli for masete er det jo viktig å blokkere varsler fra enkelte apper, slik som jobbmail og lignende.

Men joda, generelt kan vi si at Polars nyeste modell har blitt bedre. På første side nevnte vi eksempelvis at skjermens lysstyrke er ganske intens i mørket. Men nå er det jo slik at A360s skjerm ikke er på hele tiden, den må aktiveres for at du skal se noe. Aktivering gjøres enten ved å trykke på armbåndets ene knapp, eller vri hånden mot deg som om du skal «sjekke klokkeslettet».

Å aktivere skjermen ved å vri hånden er egentlig veldig kjekt, men med den potente lysstyrken kan det by på visse nattlige overraskelser for en som ikke ligger spesielt rolig i en innsovningsfase. Heldigvis har dette nå blitt fikset med siste fastvareoppdatering (1.1.15), slik at du nå kan sette den i «ikke forstyrr»-modus, enten manuelt eller automatisk mellom visse klokkeslett.

«Ikke forstyrr»-modus slår også av smarte varsler.

En annen nyhet i nevnte fastvareoppdatering er at man nå har et eget valg for å kunne se sin hjertefrekvens utenom å måtte trykke seg inn i treningsmenyen. Du starter nå den optiske pulssensoren ved å trykke deg inn på «Min hjertefrekvens», som du finner ved å bruke fingeren til å bla til neste skjermbilde på aktivitetsklokka.

Foruten skjermbildet som tar deg til hjertefrekvensen er det ytterligere to skjermbilder i tillegg til klokkeskjermen: «Trening» og «Min dag». Sistnevnte gir deg en rask oversikt over antall steg, distanse, kaloriforbruk og prosentvis oppnåelse av daglige mål.

Ved å tappe på denne skjermen gir aktivitetsklokka deg også beskjed om hvor lenge du må jogge, gå eller gjøre stående arbeid for å møte dette dagsmålet.

Inne i treningsmenyen starter pulsmålingen. Her kan vi velge mellom aktuelle aktiviteter. Vegar Jansen, Tek.no

Treningsvalget gir deg tilgang til en undermeny der du kan velge mellom forskjellige aktiviteter – disse kan du selv skreddersy under «Sportsprofiler» på Polars nettsted.

Når du så velger aktivitet startes også pulsmåleren, og i denne modusen får du opp andre skjermbilder som blant annet viser tidsbruk, hjertefrekvens, kaloriforbrenning og pulssoner. Når du er ferdig lagrer klokka denne treningsaktiviteten som en egen økt, som du da kan studere i detalj senere – med pulskurver og andre data.

Polar A360s ene knapp brukes som nevnt til å aktivere skjermen, men den har også flere funksjoner enn dette. Fra alle skjermbilder bortsett fra klokkeskjermen benyttes den som «tilbake»-knapp. Holdes den inne et sekunds tid fra klokkeskjermen, tvinger den synkronisering mot Flow-appen, som ellers selv synkroniserer med mer eller mindre jevne mellomrom.

Knappen kan også holdes inne lenger enn dette, da kommer vi inn i et skjermbilde med mindre brukte funksjoner. Her kan vi slå av eller tilbakestille Bluetooth, sette aktivitetsklokka i «ikke forstyrr»-modus, slå av hele sulamitten eller se informasjon om maskinvare og programvare.

Under trening

Polar A360 vil måle din aktivitet og intensitet døgnet rundt – altså hvorvidt du ligger, sitter, står, går eller løper – og når du gjør det. Men pulsmålingene er egentlig reservert for trening, og lagres dessuten kun dersom du går inn på skjermbildet «Trening» og starter en aktivitet.

For å sjekke nøyaktigheten på Polars håndleddspulmåling sparket vi vår løpeglade kollega Kurt Lekanger ut i vinterkulda. Utstyrt med Polar A360 på håndleddet og en Garmin Forerunner 920XT synkronisert med et pulsbelte rundt brystkassa, fikk vi data og pulskurver å sammenligne.

Representanter for Polar har ikke lagt skjul på at optisk måling fra håndleddet ikke er like godt som elektriske målinger fra et pulsbelte, men de mener altså at A360 gjør en god nok jobb for de fleste.

Vi må kunne si oss enig med dette. Fra grafen over ser vi at det går en del opp og ned, men Polar A360 gjør likevel en ganske så god jobb med å følge målingene fra brystkassa. Er nøyaktighet viktig for deg, virker denne som et lite hakk bedre enn Garmin Vivosmart HR og Fitbit Charge HR. Sistnevnte har for øvrig blitt bedre enn da vi først testet den takket være en fastvareoppdatering.

Og skulle du ikke være fornøyd med det A360s pulsmåling gjør på håndleddet ditt, kan den altså pares med selskapets eget pulsbelte Polar H7. Den muligheten har du ikke med Garmin Vivosmart HR eller Fitbit Charge HR.

Nå ditt mål

Klipping blir det dårlig med nå, jammen bra vi spiste opp alle kakene i jula.

For mer hverdagslig aktivitet teller A360 antall steg, distanse og kalorier du har lagt bak deg, og forteller hvor mye mer du trenger å gjøre den dagen for å nå aktivitetsmålet.

Dette målet settes av Polar basert på hvilket aktivitetsnivå du sier du ligger på – men vi synes det er knapt med kun tre nivåer da det ikke er noen muligheter for å stille på målet selv. Da kreves det en god del labbing, eller at du faktisk må trene for å nå målet for selv det enkleste nivået. Men det kan jo også være Polars intensjon.

Din daglige fremgang kan du se direkte på armbåndet, både rett på de fleste «urskivene» og mer detaljert under «Min dag». For historikk har du Polars Flow-nettsted eller appen som armbåndet synkroniseres mot. For hver dag får du tilbakemelding på hvor aktiv du har vært, «inaktivitetsstempler» for å ikke ha beveget deg nok, og skryt dersom du har vært flink.

I likhet med Garmin ønsker Polar å aktivisere deg, som i praksis betyr at du får et varsel og beskjed om å bevege deg dersom du sitter for mye stille. Men i motsetning til Garmin vil ikke Polar si noe om hvor mye du trenger å bevege deg.

Vi synes heller ikke alltid at timingen er så veldig god. Når vi eksempelvis setter «ikke forstyrr»-perioden fra klokken ti på kvelden, ønsker vi ikke tilsnakk for å sitte rolig halv elleve. Trolig er problemet at «ikke forstyrr» kun gjelder for smarte varsler, men vi tenker jo egentlig at vi ikke ønsker å bli forstyrret under slike perioder uansett.

Men både påminnelser om aktivitet og/eller daglige mål kan i det minste skrus helt av dersom du ikke synes dette fungerer for deg.

Puls registreres som nevnt ikke gjennom dagen med Polar A360. Da føler vi at de to konkurrentene Garmin Vivosmart HR og Fitbit Charge HR gir litt mer kjøtt på beinet ved å gi en grov pulskurve gjennom dagen og hvilepuls over tid.

I teorien kunne dette også vært et valg for Polar A360, selv om dette naturlig nok ville gått litt ut over batteridriftstiden. Muligens får vi valget i en fremtidig fastvareoppdatering.

7
Bra
sitatEn god aktivitetsklokke som akkurat nå trekkes ned av ustabil/uferdig programvare.

Fordeler

 • +
  Vanntett
 • +
  Fargeskjerm med touch
 • +
  God batteridriftstid
 • +
  Mikro-USB for lading og data
 • +
  Selve armbåndet kan byttes ut
 • +
  Eksternt pulsbelte kan kobles til

Ting å tenke på

 • Skjerm blender litt i mørket
 • Programvaren kunne gitt flere muligheter
 • Noen synkroniseringsproblemer over Bluetooth (Android)
annonse
Polar A360 HRMI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Konklusjon

Oppsummering

Polar A360 er selskapets første produkt som måler pulsen rett på håndleddet – før dette har pulsbelter rundt brystkassa vært gospelet. Men nå mener altså den finske produsenten at teknologien er moden. De sier ikke at den er like god som med pulsbelte, men «god nok».

Aktivitetsklokka – det er det de Polar kaller A360 – virker solid og har en klar og lyssterk berøringsfølsom fargeskjerm. Denne er til vanlig avslått, men aktiveres med å vri hånden eller trykke på klokkas eneste knapp. I mørke omgivelser kan klokka virke litt blendende, men til gjengjeld er den godt synlig i direkte sollys.

Polar A360 har en enkel men funksjonell festemekanisme.
Vegar Jansen, Tek.no

A360 måler kontinuerlig daglig og nattlig aktivitet. I tillegg kan du selv starte egendefinerte aktiviteter der også pulsen registreres. Pulsmålingen fungerer helt greit, og er i våre øyne et hakk mer nøyaktig enn hos Garmin Vivosmart HR og Fitbit Charge HR.

Skulle du ikke være fornøyd med pulsmålingen fra håndleddet, kan for øvrig et eksternt pulsbelte benyttes.

Aktivitetsklokka gir deg en enkel oversikt over den aktuelle dagens aktivitetsnivå, og hvor langt du har kommet mot å nå ditt aktivitetsmål. Men ønsker du å se slikt som søvn eller historikk, må du se dette i Flow-appen eller på Polars Flow-tjeneste på nett.

Men da må du først synkronisere klokka mot denne tjenesten. I teorien skal dette være uproblematisk å gjøre via Bluetooth gjennom Flow-appen til mobilen eller nettbrettet, men her har vi opplevd en del tilkoblings- og synkroniseringproblemer. Så vi føler ikke at stabiliteten er helt god – i hvert fall ikke mot vår Android-mobil.

Heldigvis fungerer det også å synkronisere gjennom en datamaskin med Polars programvare, og der har vi ikke hatt noen problemer.

Polar A360 i midten, Fitbit Charge HR til venstre, Garmin Vivosmart HR til høyre.
Vegar Jansen, Tek.no

Hvis du ønsker det, vil A360 også prøve å holde deg i gang ved hjelp av aktivitetsmål og påminnelser dersom du sitter for mye på rumpa. Her kunne vi kanskje ønsket oss litt mer kontroll på mål – du kan kun velge mellom tre nivåer – og hvor mye den skal mase. På den annen side blir det da veldig ukomplisert å sette dette opp.

Når det gjelder aktivitetsklokka i seg selv har vi egentlig ikke så mye å klage på. Den ser bra ut, har fargeskjerm med touch, er vanntett og bruker Mikro-USB til lading eller dataoverføring. I tillegg kan du enkelt bytte selve armbåndet dersom du trenger en annen størrelse eller ønsker litt variasjon i stil – flere farger blir tilgjengelig senere dette kvartalet.

Dessuten setter vi pris på at Polar har utstyrt A360 med Mikro-USB fremfor en propritær løsning, ettersom vi da lett kan finne en kompatibel kabel for lading eller synkronisering.

Polar A360 har flere forskjellige «urskiver» å velge mellom.
Vegar Jansen, Tek.no

Batteridriftstiden er det heller ikke så mye å si på. Polar selv sier opp til 14 dager, men det er med smarte varsler avslått. Med hyppige varslinger fikk vi ti dager ut av den, så du bør kunne regne med en drøy uke selv om du har på varsler og trener daglig.

Men vi biter oss også merke i at A360 ikke har barometrisk måler som sier hvor mye du beveger deg vertikalt. Dette har vi jo på Fitbit Charge HR og Garmin Vivosmart HR, som vel må sies å være to av de argeste konkurrentene. I motsetning til disse to bedriver heller ikke Polar A360 med sporadiske pulsmålinger gjennom dagen, så du får ingen oversikt over gjennomsnittlig dags- eller hvilepuls.

Konklusjon

Alt i alt virker Polar A360 som en skikkelig god aktivitetsklokke, men trekkes litt ned av hva vi opplever som ustabil eller uferdig programvare. Sånn sett kan den bli et vesentlig bedre produkt dersom Polar-teamet fortsetter å rette feil og høre på tilbakemeldinger fra brukerne.

For det er ingen tvil om at A360 er bedre nå enn da den først kom på markedet i fjor høst, og Polar lover også flere fremtidige forbedringer. Herunder bedre algoritmer for mer nøyaktig pulsmåling ved intervalltrening, samt noe som tilsvarer «Broadcast»-modus på Garmin Vivosmart HR.

Det vil si at A360 med tiden vil kunne sende sine pulsmålinger direkte til en annen enhet, eksempelvis en mer avansert treningsklokke, og således fungere som et alternativ til et dedikert pulsbelte.

Fikser de dette, samt gir oss bedre stabilitet og litt flere valgmuligheter med programvaren og oppsett av selve maskinvaren, er det ingen tvil om at Polar A360 fortjener en bedre karakter. Men akkurat her og nå føles altså Polar A360 som et litt uferdig produkt – om enn med solid potensiale.

Har du uansett ikke behov for å koble til et eksternt pulsbelte, hadde vi i skrivende stund heller gått for den rimeligere men potente Garmin Vivosmart HR.

Eller er trening det viktigste for deg?
TEST: V800 – Polars råeste GPS-klokke >>>

7
Bra
sitatEn god aktivitetsklokke som akkurat nå trekkes ned av ustabil/uferdig programvare.

Fordeler

 • +
  Vanntett
 • +
  Fargeskjerm med touch
 • +
  God batteridriftstid
 • +
  Mikro-USB for lading og data
 • +
  Selve armbåndet kan byttes ut
 • +
  Eksternt pulsbelte kan kobles til

Ting å tenke på

 • Skjerm blender litt i mørket
 • Programvaren kunne gitt flere muligheter
 • Noen synkroniseringsproblemer over Bluetooth (Android)
annonse
Polar A360 HRMI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse