Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestASRock Beebox N3000-NUC

Første mini-PC med USB Type-C

Lydløse ASRock Beebox spiller 4K-video uten hakking.

På sommerens Computex-messe i Taipei lanserte den taiwanske produsenten ASRock sin nye mini-PC ASRock Beebox, som de hevder er den eneste i sitt segment som kan klare å spille av 4K-video helt jevnt. Maskinen skal også være den første som har USB Type-C i fronten.

Nå har vi fått inn Beebox til test fra Digital Impuls – som selger den både som en «barebone»-løsning uten minne og lagringsplass (men med prosessor), og i versjoner med minne og lagringsplass installert.

Versjonen med prosessor finnes i to varianter. Den ene, som vi har testet, har en tokjerne Celeron N3000-prosessor på 1,04 GHz (2,08 i «burst»-modus, mens den andre har en firekjerners Celeron N3150-prosessor på 1,6 GHz (2,08 GHz i burst-modus). Fordelen med N3000-varianten er at den ikke genererer like mye varme og at det derfor ikke er behov for vifter i kabinettet. N3000 er laget med en 14 nanometer (nm) produksjonsprosess og har en TDP på bare 4 watt – som betyr at den genererer forholdsvis lite varme. N3150 har en TDP på 6 watt.

Resultatet er at N3000-modellen av Beebox er en 100 % lydløs mini-PC, noe som ikke er så dumt om du skal ha den stående i stuen. Men ytelsen vil naturlig nok være dårligere enn på firekjernersversjonen.

N3000 er for øvrig en brikke i Intels såkalte «Braswell»-familie, som er 14 nm-etterfølgerne til 22 nm Bay Trail-D, beregnet på mini-PC-er. De første Braswell-brikkene kom i mars i år.

Tokanals minne

Foran er det både en vanlig USB 3.0-kontakt og en Type-C-kontakt. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

ASRock Beebox er basert på Intels NUC-design (Next Unit of Computing), en plattform for små og kompakte PC-er. Men ifølge produsenten er Beebox den første som klarer jevn 4K-video, takket være at det benyttes tokanals (dual channel) DDR3-minne. NUC-er med enkanals minne sliter ifølge ASRock med å spille av 4K-video, siden minnet blir en flaskehals. Det til tross for at Intels N3000-serie og tilhørende brikkesett ifølge Intel skal klare 4K-avspilling. Beebox bruker tokanals minne opptil 16 GB. Vår testenhet hadde to DDR3-brikker på 2 GB hver, altså 4 GB tilsammen.

Vi skal komme nærmere inn på hvordan ytelsen er i praksis etter hvert.

Selve Beebox-en er liten og kompakt, og skiller seg egentlig ikke så veldig mye ut fra andre NUC-er verken når det gjelder størrelse eller utseende. Volumet er oppgitt til 0,6 liter – altså ikke store tassen. Men likevel er det plass til en 2,5-tommers harddisk eller SSD, i tillegg til en SSD tilkoblet via mSATA. mSATA-SSD-er ser ut som en slags minnemodul, og vår test-PC var utstyrt med en 128 GB-variant av en slik.

Her kan du lese mer om mSATA og andre standarder for tilkobling av disker »

ASRock Beebox har en av- og påknapp på toppen, mens du på frontpanelet finner en hodetelefonutgang, en infrarød port til fjernkontroll, samt to USB-porter. Den ene er en USB 3.0-kontakt av vanlig type, mens den andre er en Type-C-kontakt. Ifølge ASRock skal dette være den første NUC-en på markedet med USB Type-C. Det er ytterligere to USB 3.0-kontakter på baksiden, hvor du også finner en Ethernet-kontakt.

Det er hele tre skjermutganger på baksiden; to HDMI og én DisplayPort. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Maskinen har en ekstern strømforsyning på 36 watt/12 volt. Ettersom det ikke er plass til annet av strømkrevende komponenter enn eventuelt en ekstra 2,5-tommers harddisk i maskinen burde dette holde.

Mulighet for tre skjermer

PC-en har hele tre skjermutganger på baksiden: to HDMI og én DisplayPort. PC-en skal klare å drive tre tilkoblede skjermer samtidig. Vi testet den mot en TV tilkoblet via HDMI.

Som nevnt er det en Ethernet-kontakt på baksiden, men vi valgte å koble PC-en til trådløst nett via den innebygde 802.11ac-støtten. Nettverkskortet takler både 2,4 GHz og 5 GHz. PC-en kan også fungere som et trådløst aksesspunkt som andre enheter kan koble seg til.

Kjekk, liten fjernkontroll. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Det følger med en liten fjernkontroll. Denne kommuniserer med Beebox-en via infrarøde signaler, og har alle de viktigste knappene du trenger for eksempel for avspilling av video eller musikk. Fjernkontrollen fungerte veldig bra, og er enkel å bruke.

Ytelse

Vi prøvde å spille av 4K-video da vi testet Beebox, og maskinen håndterte dette helt fint – som produsenten hadde lovet. Men dette er likevel ikke en spesielt kraftig PC. Vi merket at enkelte operasjoner i noen tilfeller kunne hakke litt og at det var litt ventetid nå og da som du ikke merker på kraftigere PC-er. Men som mediesenter-PC fungerte PC-en veldig bra. Vi spilte av ulike mediefiler i Media Player i Windows 10, i tillegg til at vi prøvde både VLC, Plex og Kodi. Sammen med Plex eller Kodi kom for øvrig virkelig fjernkontrollen til sin rett – og starter du opp ett av disse programmene automatisk når Windows starter opp trenger du ikke tastatur eller mus – kun fjernkontrollen. Et trådløst tastatur er imidlertid kjekt å ha, vi brukte et Logitech K400 Plus-tastatur, som er forholdsvis lite og kompakt og har innebygget pekeplate.

Som nevnt er dette en vifteløs PC (såfremt du velger tokjernevarianten). Dermed var PC-en helt lydløs selv under de mest krevende på kjenningene. Vifteløs design virker kanskje litt skummelt med tanke på varmeutvikling, men selv om vi merket at kabinettet fikk en liten lunk ved høy prosessorbelastning var det ikke så mye at det bør være noe å bekymre seg for.

Her er et par ytelsesmålinger:

Lese- og skriveytelsen til disken er veldig god, mens grafikkytelsen målt i 3DMark ikke er all verden. Men som en mediesenter-PC fungerte maskinen som nevnt utmerket.

Konklusjon

Selv om det ikke er så veldig stor forskjell på de ulike NUC-ene på markedet, de er jo tross alt basert på samme referansedesign fra Intel, er ASRock Beebox utvilsomt et spennende produkt. Med en pris på under 3000 kroner for vår testkonfigurasjon får du ganske mye for pengene.

Beebox er kompakt, helt lydløs (med N3000-prosessoren), og den har rikelig med tilkoblingsmuligheter – inkludert mulighet for inntil tre skjermer. Og tokanals minne og en ganske kjapp SSD gjør at 4K videoavspilling ikke er noe problem. Alt i alt et godt kjøp.

Er du ute etter en liten stue-PC, kan også HP Pavilion Mini Desktop 300 være et godt alternativ. Den koster rundt 500 kroner mer, men til gjengjeld får du en kjappere maskin – men med roterende harddisk som gir en del tregere lese- og skriveytelse.

Vil du bygge en kraftigere mini-PC selv basert på en barebone-løsning, er Shuttle XH97V et godt alternativ. Den er større, men gir deg mulighet til å bruke de samme prosessorene som du finner i «skikkelige» stasjonære PC-er.

Snart kommer Thunderbolt 3.0:
Her er den nye superporten som kommer i din neste PC »

ASRock Beebox N3000 4GB
8
Meget bra
Helt rått

ASRock Beebox N3000 4GB

sitat"ASRock Beebox er et godt valg for deg som vil ha en lydløs mini-PC"

Fordeler

 • Krysse av
  Helt lydløs
 • Krysse av
  Klarer jevn 4K
 • Krysse av
  USB 3.0 Type-C
 • Krysse av
  Støtte for tre skjermer
 • Krysse av
  Liten og kompakt
 • Krysse av
  God SSD-ytelse

Ting å tenke på

 • Bytt
  Noe svak grafikk- og CPU-ytelse
Les også
ASRock G10: AsRock G10 kan styre dingsene dine trådløst
Les også
Lille Cubi blir helt lydløs
Les også
Denne lekre mini-PC-en av tre kan snart bli din
Les også
Vinn en stilig mini-PC fra ASRock
Les også
Intel demonstrerte superrask SSD
Les også
Kjekt å vite om USB 3.1 og Type-C
Les også
– Dette er den eneste i sitt segment som klarer helt jevn 4K-video
Les også
Her er den nye superporten som kommer i din neste PC
annonse