Til hovedinnhold

ASRock ION 330HT-BD

ASRock ION 330HT-BD

Testresultater

Liten og fleksibel. Blu-ray, fjernkontroll og 802.11n trådløst nett. Bruker lite strøm.
Krever litt kunnskap for å sette opp. Ikke akkurat støyfri, pluss svakt hvinende viftelyd.0

Datamaskiner er på ingen måte begrenset til å brukes på kontoret eller gutterommet. Bransjen har nå i noen år prøvd å selge oss berøringsvennlige PC-er for gang og kjøkken, uten å lykkes spesielt med det. Men før det igjen var det stua som var målet, og med et stadig økende konsum av digitalt medieinnhold finner flere og flere ut at en liten medieboks eller PC ved siden av TV-en kan være god å ha.
Og i denne kategorien finner vi blant annet den lille ION 330HT-BD fra ASRock, som er "billigmerket" til Asus. Denne boksen er i hovedsak ment å brukes som HTPC (Home Theater PC) eller stue-PC - en datamaskin koblet opp mot flatskjermen og stereo- eller sorroundanlegget om du har noe sånt. Den er dessuten lagd for å til en viss grad smelte inn i omgivelsene med minimalistisk design og ditto størrelse.

Vi nevner også at en ny versjon av denne med Core i3 prosessor og USB 3.0 er på vei (Core 100HT-BD), men den vil koste et par tusenlapper mer.

Maskinvare som i bærbare

Modellbetegnelsen ION 330 er på ingen måte tilfeldig valgt. Prosessoren er av typen Intel Atom 330, og slekter på de vi finner i mange minibærbare. Forskjellen her er at 330-modellen har to kjerner, og med Hyper-threading kan da den tygge opp til fire prosesstråder samtidig. Ikke det at det gjør den til noe fartsmonster, men litt mer kapabel enn en minibærbar blir den.
Det andre som sitter i denne lille HTPC-en er Nvidia Ion (ION) - en plattform (altså brikkesett/grafikkløsning) som gir bedre video- og grafikkopplevelse enn den vi får med Intels vanlige plattform for Atom-prosessoren. Alt i alt skal dette takle Blu-ray eller HD-video i Full HD (1080p), noe som nesten må kreves av en moderne stue-PC.
Kjappe tekniske data:
Intel Atom 330 @ 1,6 GHz
320 GB harddisk (2,5-tommer
2 GB RAM (4 GB støttes)
Nvidia Ion brikkesett (GeForce 9400 grafikk)
DVD-brenner/Blu-ray leser kombo
Gigabit LAN, 802.11b/g/n trådløst
Windows MCE fjernkontroll
Størrelse: 19,4 x 18,6 x 7,1 cm (B/D/H)
Vekt: 1,8kg
Pris: omtrent 3700 kr
Vårt testeksemplar kom dessuten med Windows 7 Home Premium ferdig installert, samt programvare for avspilling av Blu-ray filmer, som gjorde at totalprisen kom på nærmere 5000 kroner. Grunnmodellen uten Blu-ray og Windows ligger på 3000 kroner.

Enkel å koble opp

Har du en moderne TV med HDMI, DVI eller VGA-inngang kan du kjapt ta ASRock ION 330HT-BD i bruk. Enklest er det å koble den til flatskjermen via HDMI, som også sender over surroundlyd (7.1). Skal du ha lyden rett inn i recieveren i stedet har også boksen S/PDIF og analoge lydutganger. Ellers nevner vi at det følger med en overgang fra HDMI til DVI, og at den dessuten har en VGA-utgang.


Det er mange tilkoblingsmuligheter på ION 330HT-BD. I tillegg til bilde og lyd har vi gigabit LAN, en eSATA (powered)/USB komboport og hele seks vanlige USB-porter, noe som betyr at du kan "bygge ut" med en og annen USB-enhet som TV-tuner eller ekstern harddisk. Føler du at du trenger mer plass er forrsten også mulig å installere en ekstra 2,5-tommers harddisk internt. Ledninger og skruer for dette følger med i esken.
Det følger også med en fjernkontroll som kan brukes med Windows Media Center (MCE-kompatibel). Den krever at du peker rett på boksen og kan vel ellers ikke akkurat beskrives som noen kvalitesmessig höydare, men den får jobben gjort.
Mus og tastatur må du derimot stå for selv, og for en gjennomsnittlig stue er da en trådløs sak mest hensiktsmessig. Om du ikke vil gå for påkostede spesialløsninger som for eksempel Cideko Air Keyboard, får du også mer normale løsninger fra et par hundrelapper.

Ytelse

Ren ytelse er ikke det viktigste med en stue-PC så lenge den kan gjøre jobben sin. Et interessant aspekt med ASRock ION 330HT-BD er likevel at den er overklokkbar (gjøres i BIOS). Original klokkefrekvens er på 1,6 GHz, men vi opplevde også at den var stabil på maks overklokking @ 2,1 GHz. Merk dog at overklokking gjøres på eget ansvar.
Vi kjørte ytelsestester på begge hastigheter, og sammenlignet for ordens skyld med MSI Wind U135, som var den siste minibærbare vi testet.
PCMark05, verdi i poeng. Høyere er bedre:


Tokjerneversjonen av Atom-prosessoren gjør det naturligvis bedre, men den virkelige forskjellen ligger i den langt bedre grafikkbrikken.
SuperPI (4M), verdi i minutter og sekunder. Lavere er bedre:

Atom-prosessoren er ingen racer på kalkulasjoner, her demonstrert med fire millioner desimaler av Pi regnet ut på kun en prosessorkjerne. Men har du planer om å bruke PC-en til sånt vil det helt klart hjelpe med litt overklokking.

Ion-plattformen fra Nvidia gjør også at PC-en kan brukes til et og annet spill, men det er ikke akkurat god ytelse i moderne målestokk. De fleste nyere og krevende 3D-spill kan du bare glemme.

Støysvak, men...

Med relativt strømgjerrige komponenter trenger ikke ASRock ION 330HT-BD mye strøm, og har derfor i likhet med bærbare datamaskiner en ekstern, passiv strømforsyning. Datamaskinen klarer seg med to vifter og er oppgitt til å ha en støy på kun 26 desibel. Det kan godt være, men vår erfaring er likevel at lydens karakter langt mer viktig enn målt lydvolum. Og vi fant at den knøttlille vifta som kjøler prosessor og grafikkbrikke lager en litt hvinende lyd - ikke noe vi la merke til når vi skrudde opp musikken eller filmen, men den kan fint høres i et ellers stille rom.

Så en smart plassering av HTPC-en for å gjemme bort støyen er en fordel. Verd å nevne er også at det er mulig å slå av og på datamaskinen hurtig med fjernkontrollen (fra og til hvilemodus), noe som vil være en løsning for den som synes PC-en bråker litt når det ellers er stille.

Ikke bare bare HD

ASRock ION 330HT-BD har altså en realtivt enkel og rimelig prosessor, og i praksis er dette noe du merker. I forhold til en "fullblods" PC med en rask prosessor føles den ikke akkurat lett i travet, i det minste ikke med Windows 7 som vårt testeksemplar kom med. Responsen er ganske enkelt på linje med en minibærbar.

Men for det meste gjør den jobben sin uten å protestere, og for vanlig enkelt bruk eller som mediasenter med bildefremvisning, musikkavspilling, enkel filmavspilling og så videre har vi lite å utsette på den.

Som nevnt skal plattormen takle avpilling av HD-materiale, men her er det ikke bare rett frem. Med Windows 7 er det nemlig ikke slik at maskinvaren automatisk bruker grafikkløsningen for å dekode HD-video. Dette er nemlig en jobb prosessoren vanligvis tar, og med Intel Atom 330 er ganske enkelt ikke kraftig nok.


For vårt testeksemplar med Blu-ray-spiller og ferdig installert programvare var det kurant å spille av Blu-ray-plater og noen få HD-snutter vi hadde liggende på en harddisk. Men for å spille av rippet HD i fra mkv-filer, som er det mest vanlige i disse dager, krever datamaskinen litt ekstra programvare.
Og her er det ikke så mye å velge i, når sant skal sies. For at arbeidsbelastningen skal kunne skyves over på grafikkprosessoren måtte DXVA (DirectX Video Acceleration) tas i bruk, noe ikke mange avspillere støtter, og det er dessuten en nokså kresen løsning. Det eneste gratisalternativet vi vet om er Media Player Classic Home Cinema (MPC-HC).
Les også: 7 viktige videoavspillere
Med Blu-ray eller HD-avspilling med MPC-HC er kvaliteten stort sett god. I scener med store panoreringer og mye som skjer opplever vi riktignok litt mer ujevne bevegelser enn for eksempel vi gjør med en PC som takler programvareakselerert HD med VLC, men forskjellen er ikke stor nok til at vi ser på det som noe reelt problem. Du skal være en ganske så kresen HD-konsument for å direkte mislike hva denne boksen som regel serverer.

Konklusjon

ASRock ION 330HT-BD er en interessant løsning for deg som har lyst på et mediesenter i stua eller på hytta, men ikke har lyst til å bruke mye plass eller penger på en stor og kraftig PC. Men det betyr også at du må ofre litt av respons og ytelse, samt innse at du gjerne må fikle litt for å få HD oppe og gå. Dette er ikke en magisk boks med alt klart, du må også finne og bruke riktig programvare.
Likevel, er du av typen som gjerne oppsøker innformasjon for å få ting til å fungere optimalt, kan dette mediesenteret være noe for deg som vil ha fleksibiliteten som ligger i en PC. Den har gode tilkoblingsmuligheter, 11n trådløst nettverkskort og gigabit kablet nettverk, fjernkontroll til media center samt muligheter for å bygge ut med ekstra harddisk, Blu-ray-spiller og USB-enheter etter eget ønske. At den har strømgjerrige komponenter som gjør at den bruker langt mindre strøm enn vanlige PC-er, er også et pluss.  


Men om du bare har behov for en boks som spiller av musikk, bilder og film uten å mukke er nok kanskje en frittstående medieboks som for eksempel Asus O!Play Air et smartere og ikke minst rimeligere valg. For selv om ASRock sin grunnmodell til 3000 kroner virker fristende, er det lett hive på oppgraderinger og ende opp i en prisklasse hvor du like godt kunne kjøpt en bærbar og brukt den som stue-PC, og da samtidig hatt muligheten til å bruke den nettopp som en bærbar når du trengte det. 
Når vi først er inne på penger er du forresten ikke låst til å måtte øke prisen ved å bruke Windows med en slik løsning. Og det er noe vi skal se på i en senere artikkel.
Alt i alt får ASRock ION 330HT-BD en fin femmer på terningen.
Vi retter en takk til Multicom for lån av maskinen.

Bildeeksempler

Mer om
annonse