Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Z4 Tablet

Superlett nettbrett på høyoktan

Sonys siste nettbrett er en fryd for den som synes smartmobilen gir for lite plass å boltre seg på.

Kort fortalt om Sony Xperia Z4 tablet

Sony Xperia Z4 Tablet er et nettbrett med høy flaggskipfaktor. Rå skjerm, kraftig innmat og en brukervennlighet helt i toppklassen gjør dette til et nettbrett som tar over der mobiltelefonen slutter. Z4 Tablet gir en fullverdig surfeopplevelse, og takler både kontor- og underholdningsapplikasjoner bedre enn noen smartmobil er i stand til.

I korte trekk

Sony Xperia Z4 Tablet etterfølger Xperia Z2 Tablet, og kan gjerne kalles nettbrettversjonen av den nye smartmobilen Sony Xperia Z3+. Det finnes en Xperia Z3 Tablet Compact også, men Z3-kom aldri i 10,1-tommer-versjon.

Nettbrettet Xperia Z4 Tablet har naturlig nok mye større skjerm og et over dobbelt så stort batteri som smartmobilen Z3+, men maskinvaren er den samme. Prosessoren er imidlertid klokket opp fra 1,5 GHz på Z3+, til 2,0 GHz på brettversjonen. Det gir tydelige utslag på ytelsestestene, der Z4 Tablet plasserer seg helt i toppen. På neste side finner du en grafikk som viser hvordan brettet yter sammenliknet med konkurrentene.

De andre nyhetene på Z4 Tablet er en mer lyssterk skjerm som også har fått mange flere bildepunkter å rutte med. Batterikapasiteten er også kraftig forbedret, til tross for at batteristørrelsen på 6000 mAh er den samme som i Z2 Tablet.

Er du i modus for å kjøpe et nytt nettbrett er dette et utmerket valg. Men som med så mye annet – vil du ha det lille ekstra må du være villig til å betale for det.

Hva du får for pengene kan du lese om her >>

Design, funksjoner, bruk, konklusjon

Z3 Tablet Compact og Z4 Tablet har mye til felles. Men størrelsen er selvsagt ulik.

Små men viktige designendringer

Sony begynner å få brukbar fartstid som nettbrett-produsent. I begynnelsen gjorde de sitt for å skille seg ut med underlige design, men de siste tre generasjonene har vært påfallende like av utseende. Det som skiller Sonys design fra det vi ser fra konkurrentene er først og fremst at brettene er vanntette, tynne, og utrolig lette. Ellers er den runde sølvfargede strømtasten på siden av brettet et kjennetegn på at du har et Sony brett.

Designmessig representerer Z4 lite nytt. Det er lettere og tynnere enn forgjengeren Xperia Z2 Tablet, men bare minimalt. Viktigere er det at du nå kan lade brettet uten først å måtte plukke løs et vannbeskyttende deksel. Samtidig er magnetkontakten for ladedokk fjernet, og ladekontakten er flyttet til midten av høyre kortside. Uttaket for hodetelefoner er flyttet fra undersiden til oversiden av brettet, og IR-porten er tatt bort.

Til tross for at brettet er det tynneste i klassen, er rammen stiv, og brettet virker solid. Baksiden er matt og gir god friksjon når du holder brettet i hånden. Også rammen er matt, med unntak av i hjørnene, der den er forsterket, og overflaten er blank.

Grensesnittet kan tilpasses på ulike måter.

Grensesnitt

Sony har sitt eget brukergrensesnitt på toppen av Android sitt. Muligheten til å bygge en egen brukeropplevelse på toppen av operativsystemet er noe av det som skiller Android fra de to andre store operativsystemene for nettbrett, iOS og Windows.

Sony har imidlertid valgt å gjøre brukeropplevelsen ganske lik den du får med ren Android, samtidig som du ikke er i tvil om at du bruker et Sony-produkt. Det betyr at de fleste tilpasningene er av kosmetisk art. Det skal også gjøre det enklere for Sony å komme raskere ut med oppdateringer. Tidligere har selv små justeringer i Android OS gjort at produsentene har måttet bruke mye energi på å tilpasse grensesnittene sine. Egne grensesnitt har også tatt tildels mye av systemressursene, og gjort brettene tregere. Med færre tilpasninger og kraftigere maskinvare er dette ikke lenger noe tema.

Applikasjonsmenyen er nå plassert nederst på midten av startskjermen, og ikke oppe i høyre hjørne, slik den var på Z2 Tablet. Varslingspanelet er standard Google, med felter du trekker ned fra overkant av skjermen. Trekk to ganger, og du kan raskt justere lys og lyd, eller skru av og på ulike tjenester. Hvilke av innstillingene du vil ha på dette snarveispanelet velger du selv.

Grensesnittet i Xperia Z4 Tablet er lekkert, enkelt å tilpasse, og gir en gjennomgående god brukeropplevelse. En liten del av skjermen er reservert til kontrolltastene, men disse skjuler seg automatisk i apper som bruker hele skjermen, forutsatt at apputvikleren har tatt høyde for dette. På enkelte apper skjuler kontrollene seg, mens den sorte stripen blir liggende. Her har utviklerne en ryddejobb å gjøre.

Den lave vekten bidrar i vesentlig grad til at brukeropplevelsen er blitt bedre. Du kan holde Z4 Tablet i en hånd, og betjene skjermen med den andre.

Appene fra Microsoft gir en PC-liknende opplevelse på Adroid-brettet.

Microsofts kontorapper

Xperia Z4 Tablet kommer med en komplett kontorpakke fra Microsoft. Det betyr at du kan redigere standard Word, Excel eller Powerpoint-dokumenter på samme måte som du gjør det på en PC. Pakken inneholder også OneNote, skylagringstjenesten OneDrive og Skype. Har du en Dropbox-konto kan du også redigere filene du har lagret på denne.

Denne Office-pakken, i kombinasjon med gode sikkerhetsløsninger og en rask og god nettleser, gjør at du kan bruke Z4 Tablet til mange av oppgavene du ellers ville trengt en PC til. Sony har også et tastatur som kan festes til brettet, og som gjør det til en stødig liten laptop. Tastaturet har styreplate, noe som gjør opplevelsen enda mer PC-aktig.

Det betyr ikke at nettbrettet kan erstatte PC-en på alle måter, og det krever litt tilvenning å jobbe med Office på nettbrett. Programvaren er imidlertid godt tilpasset fingernavigering. Vi har bare såvidt fått tastet på Sony-tastaturet, som foreløpig ikke er klart til test. Hvordan det oppleves i praksis får vi derfor komme tilbake til når vi har fått testet det mer inngående.

Du kan selvsagt også bruke andre tastaturer med Bluetooth, eller skrive på skjermtastaturet.

Brettet har 32 GB lagringsminne. Om det blir for lite kan du overføre filer til minnekort.

Greit med minne

Brettet vi har fått til test har 32 GB lagringsplass. 5 av disse er beslaglagt av operativsystemet, noe som gir deg 27 GB til egne filer. I tillegg har brettet plass for minnekort på opp til 128 GB. Sandisk lanserte nylig et MicroSD-kort med 200 GB, men om det vil fungere i Xperia Z4 Tablet får vi ikke vite før kortet kommer til test.

Mange vil antakelig oppleve at lagringskapasiteten i Sony Xperia Z4 Tablet er tilstrekkelig, særlig ettersom det er blitt vanligere å strømme film og musikk, fremfor å ha innholdet lagret lokalt. Brettet har fremdeles plass til noen nedlastede spillelister og filmer, i fall du vil ha tilgang til innhold uten å være avhengig av nettforbindelse. Brettet støtter også USB-minne, men du vil trenge en Micro-USB til USB-adapter.

Velg mellom ulike brukerprofiler

En annen funksjon vi liker i de nyere utgavene av Android er muligheten for å sette opp flere brukerprofiler. Her kan flere bruke samme brett uten å ha tilgang til hverandres e-post eller annen personlig informasjon. Brukere setter du enkelt opp fra menyen på brettet, og hver bruker kan tilpasse grensesnittet på sin måte.

Det er også gjort noen endringer i adresseboka og i e-postleseren, men det hander mest om hvordan det ser ut. Det virker som før, men du har i tillegg en snarveiknapp som gjør det enklere å legge til avsendere i kontaktlisten din. Her velger du også hvilken tjeneste du vil lagre med, om du synkroniserer mot flere kontoer.

Lollipop med Adroid Runtime

For å skape bedre flyt og gjøre databehandlingen mer effektiv, har Google kvittet seg med Dalvik VM som standardplattform for kjøring av apper. Istedet kjører det ART (Android Runtime), som er tilpasset Android fra bunnen av. Mens Dalvik kjører en JIT-kompilasjon, kjører ART AOT. JIT er en forkortelse for «just in time», mens AOT står for «ahed of time».

Det handler om at koden et program er skrevet i enten tolkes, oversettes og kjøres samtidig, eller at prosessen gjøres unna i forkant. Du kan sammenligne det med å lese en bok som er skrevet på et fremmed språk. Da må du tolke og oversette mens du leser. Med ART er boken oversatt før du slår opp i den. ART skal med andre ord være ressursbesparende ved å sørge for at koden er klar til bruk med brikken den skal kjøre på før applikasjonen startes.

Den lave vekten og gode skjermen gjør brettet særlig egnet som lesebrett for e-bøker.

Underholdningsbrett uten svakheter

Underholdningsfunksjonene på brettet er de du får når du velger Android, hvilket vil si tjenestene til Google. Her er Play Spill, Play Bøker, Play Filmer, Play Aviskiosk, og Play Musikk. Og Play Butikk, selvsagt, hvor du kan velge mellom halvannen million apper til brettet ditt. I tillegg kommer Sonys egne underholdningstjenester, der Walkman-appen har byttet navnt til «Musikk», og der Sonys egen strømmetjeneste Music Unlimited er byttet ut med Spotify.

Musikkspilleren gir god oversikt over tilgjengelig innhold, enten det er lokalt lagret på brettet, i hjemmenettverket eller du bruker Spotify. Musikkspilleren har bred formatstøtte og god lydgjengivelse. Maskinvaren støtter Hi-Res Audio (24 bit / 192 kHz). Brettet støtter aptX, noe som gjør at du kan høre musikk over Bluetooth med god lydkvalitet.

Når du kobler til hodetelefoner vil brettet identifisere hodetelefonene. Sony hevder de tilpasser lyden så den passer til hodetelefonene du bruker. De skal også «oppskalere» lavoppløst musikk, uten at vi kan si at vi kan si at vi hører noen merkbar forskjell. Teknologien kalles DSEE HX (Digital Sound Enhancement Engine), og skal oppskalere lavoppløste sanger til en lydkvalitet tilnærmet høy oppløsning.

Du skal ha svært god hørsel for å høre de fineste klangforskjellene. Klarer du det ikke, så er det neppe Z4 Tablet som er problemet. For de fleste er det antakelig viktigere at du kan tilpasse lydbildet så det blir slik du liker det.

Skjermen har samme format som en moderne TV. Noen filmer får et sort felt over og under bildet.

Film og spill

Om du er filmfrelst vil Sonys nyeste nettbrett antakelig være midt i blinken for deg. Den lyssterke og høyoppløste skjermen med X-Reality (oppskarping og støyfjerning) lar deg se de fineste detaljene i spillefilmene dine. Vi likte skjermen på Xperia Z2 også, men nå er oppløsningen langt høyere, samtidig som lysstyrken er øket med 40 prosent. Innsynsvinkelen er også svært god. Nå er det lite sannsynlig at du kommer til å se på skjermen i særlig skrå vinkel, men vil du så kan du.

X-Reality sørger for at gamle YouTube videoer blir som nye, mens virkningen på filmer i høy oppløsning er mer beskjeden. Disse ser uansett svært bra ut på Xperia Z4 tablet-skjermen

For den som vil ta underholdningen et skritt videre kan brettet også brukes sammen med Playstation. Denne løsningen lar deg kjøre Spotify på Playstation, eller du kan strømme video rett til TV-en. Oppkobling mellom TV og brett kan skje på flere måter, men enklest er det om du har en Sony-TV. Da holder det at du plasserer fjernkontrollen til TV-en mot baksiden av brettet med NFC-funksjonen aktivert.

Du kan også bruke Throw-funksjonen for å spille musikk til kompatible mottakere. Da trykker du på Throw-symbolet, og velger mottaker fra listen som dukker opp.

Kameraet er ikke dette brettets sterkeste side. Det har lav oppløsning og mangler fotolys. Videokameraet filmer ujevnt. Det burde være unødvendig på et nettbrett med så kraftig maskinvare.

Bra kamera - men ikke som på mobilen

Sony har ikke spart på mye når de utviklet Z4 tablet, men noen kompromisser har de gjort. Blant annet må du klare deg med et enklere kamera på Z4 Tablet enn det du finner i Sonys nye smartmobiler. Det er heller ikke noe fotolys som hjelper deg i vanskelige lysforhold, som ved innendørsfotografering, eller når du trenger motlyskompensasjon ved portrettfotografering ute.

Men selv om kameraet har lavere oppløsning enn Sonys flaggskip på mobilsiden, finner du fremdeles appene som lar deg være kreativ med ulike effekter og filter.

Nederst på neste side kan du se noen bilder vi har tatt med brettet.

Batteriet i brettet skal holde til rundt 17 timer videoavspilling. I praksis vil du kunne bruke brettet i alt fra én til mange dager, avhengig av ditt bruksmønster. Vårt inntrykk er at batteritiden er godt over gjennomsnittet, til tross for at størrelsen er den samme som på Xperia Z2 Tablet.

Denne videoen har vi filmet med Xperia Z4 Tablet og lastet opp til YouTube:

Få bugs

Når vi tester nye produkter dukker det som regel opp noen «bugs», eller småfeil som blir rettet ved programvareoppdateringer. I testen av Z4 Tablet har vi vært forskånet fra de verste feilene. Vi har riktig nok opplevd en pussig episode med kontrolltastene under skjermbildet, der to av de tre virtuelle tastene med ett var borte. Disse kom ikke tilbake før vi skrudde av brettet og startet det på nytt.

Ellers var vi spent på om prosessoren ville slite med overoppheting, slik vi har merket på mobiltelefoner med Snapdragon 810. Vi har ikke opplevd dette som noe problem på Xperia Z4 tablet, selv om denne har en raskere utgave av brikken enn mobilene har.

Så mye har Z4 krympet sammenliknet med Z2 (hvit). Z3 finnes ikke i 10,1 tommer.

Konklusjon og alternativer

Sony Xperia Z4 Tablet er et slankt og lett nettbrett med rask prosessor og svært god skjerm. Designen er mer eller mindre identisk med den Sony lanserte for to år siden, men brettet ser på ingen måte utdatert ut. Det er like tynt som Apple iPad Air 2, men har større skjerm og veier rundt 10 prosent mindre enn konkurrenten.

Kombinasjonen av lav vekt, god byggekvalitet, kraftig innmat og smarte løsninger både for kontor- og underholdningsbruk gjør dette til et nettbrett som burde være vel så ettertraktet som toppmodellene til Apple og Samsung. Når det i tillegg er vanntett betyr det at du kan bruke det utendørs i all slags vær, så vel som på kjøkkenet eller i båten. Skulle det komme noe søl på brettet kan det vaskes under springen.

Samsung har også et vanntett nettbrett, men da snakker vi om en nokså stor og tung enhet. Apples nettbrett er ikke vanntette, men kan leveres med ulike deksler som beskytter mot skitt og fukt.

De eneste svake punktene vi finner ved Sony Xperia Z4 Tablet er en litt stiv pris og en noe beskjeden kameraoppløsning. Ellers er dette et nettbrett vi ikke har noen betenkeligheter med å anbefale.

iPad Air 2 har mykere linjer og noen vil nok også hevde en mer elegant design enn Z4 Tablet. Et annet alternativ er Sonys egen Z3 Tablet Compact. Dette brettet ligner mye på det nye flaggskipet, men det har mindre skjerm, og en noe svakere maskinvare.

HTC-produserte Nexus 9 er Googles referansebrett for Android 5.0, med en maskinvare som også er svært rask. Men dette brettet har ikke støtte for minnekort. Samsungs flaggskip Galaxy Tab S med 16 GB minne koster under 4500 kroner.

For denne prisen kan du også få Sony Xperia Z4 Tablets forgjenger Sonys Xperia Z2 Tablet 16 GB LTE.

Grafer og bilder

Dette er det raskeste brettet vi har målt. Her ser du en grafikk som viser at Sony Xperia Z4 Tablet gjennomgående scorer høyt i testene vi kjører. HTC Nexus 9 er en tanke raskere i 3D-mark, men ellers er Z4 tablet på topp.

Her er noen bilder vi tok med kameraet til Sony Xperia Z4 Tablet:

Les også
iPad Pro 9.7: Endelig gir Apples iPad Pro mening
Les også
iPad Pro: iPad Pro koster flesk, men er den noe tess?
Les også
Her er vinnerne av årets Tek Awards
Les også
Sony Xperia Z5 Premium: Sony Xperia Z5 Premium sprenger grenser
Les også
Slik er Acers spillnettbrett
Les også
Nye rykter om en av høstens viktigste mobiler – Sony Xperia Z5
Les også
Sony Bluetooth Keyboard BKB50: Tastaturet som gjør Z4 Tablet til et «nytt» produkt
Les også
Sony tester nytt Android-grensesnitt på svensker
Les også
Sjekk om du vant Sonys vanntette toppmobil
Les også
Vi har prøvd verdens første laserpekeplate
Les også
iOS 9 blir smartere
Les også
Slik er Asus' nye ZenPad-nettbrett
Les også
Her er nettbrettet for hele familien
Les også
Sony Xperia Z4 Tablet er det letteste nettbrettet i klassen
Les også
Nettbrett i fritt fall
Les også
Verdens tynneste nettbrett
Mer om
annonse