Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung UE65JS9505

Test: Samsung UE65JS9505: Denne Samsungen overgår OLED

Selskapets nye toppmodell setter standarden.

Design og Tizen

Med våren kommer mange av nyhetene på TV-fronten i 2015. Forsmaken på hva vi har hatt i vente fikk vi i starten av året da amerikanerne inviterte til verdens største forbrukermesse i Las Vegas.

I fjor var mye av fokuset rettet mot oppløsningen 4K, noe den også er i år. Forskjellen er at det ikke lenger er bare antall piksler som er viktig, men å forbedre 4K-oppløsningen i form av flere farger og lysstyrke.

Nå har vi fått inn Samsungs nye flaggskip på testbenken i form av UE65JS9505, den minste av de tre størrelsene i den nye serien med sine 65 tommer. Modellen er storebroren til JS9005 som vi testet tidligere i år, og er proppet full med det beste av LCD-teknologi som selskapet kan tilby, og koster deg omlag tusen kroner per tomme.

Lekker fra topp til tå

Da vi pakket opp lillebror JS90005 var det en flott design som møtte oss. Når vi lemper JS9505 ut av esken, er det første vi merker oss vekten – dette er ingen lettvekter. Toppmodellen har et direktebelyst LCD-panel, noe som tydeligvis hjelper til med å gjøre utslag på vektnålen.

Foten er tøff, samtidig som resten av TV-en er stilren. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ser vi bort fra vekten er det ikke vanskelig å se at de to modellene er i slekt. Også JS9505 har rammer som er i børstet, lys aluminium. Forskjellen er at selve rammen er noe mer massiv, og knekker inn mot selve panelet.

Baksiden på denne modellen er noe mer nedtonet enn hva tilfellet er med JS9005, hvor baksiden hadde fått mye oppmerksomhet i form av et spesielt mønster som var lakkert i samme farge som fremsiden. JS9505 har en litt mer anonym bakside, men også her er det lagt inn et slags børstet mønster i den mørke plasten.

Foten som er tatt i bruk er den samme varianten som vi fant på lillebror JS9005, altså en nett fot som er utformet som en slags boomerang hvor ytterkantene er tynne mens de blir gradvis tykkere mot midten. Vi liker utformingen på denne, og samtidig har den også en slags festefunksjon dersom du tar i bruk en av de kommende lydplankene fra selskapet. På undersiden av noen av disse er det nemlig et spor som passer med utformingen på foten slik at du kan dekke til foten med planken.

Tizen tar over stafettpinnen

Trykker du på meny på fjernkontrollen får du opp en virtuell fjernkontroll i tillegg til en linje øverst med andre sentrale valg. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samsung gjør mange endringer med sine 2015-modeller. En av disse er å skifte ut operativsystemet de bruker på sine flatskjermer til Tizen. Da vi testet JS9005 var det en uferdig variant vi fikk prøve, mye på grunn at den kom til testlabben lenge før modellen kom i butikkhyllene.

Nå har operativsystemet blitt langt mer ferdig, og vi må si vi liker det vi ser.

Først og fremst har grensesnittet blitt mer rent og oversiktlig, selv om mange av elementene fra forrige generasjon er tatt med over i Tizen. Trykker du på Smart-knappen på fjernkontrollen får du nå opp en linje øverst i bildet sammen med en virtuell «fjernkontroll» på venstre side i bildet. Før var denne kontrollen nokså liten og hadde alle funksjonene presset inn på samme område.

Trykker du på Smart-knappen får du opp de mest brukte valgene dine som fliser nederst på skjermen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Nå er en rekke av de mest brukte funksjonene som for eksempel Meny lagt opp i rekken øverst i bildet, og kontrollen nedenfor er blitt større og enklere å tyde. Samtidig er ikke grafikken så kraftig og fremtredende som før, men er dysset ned og blitt mer gjennomsiktig, og med det ikke like oppmerksomhetskrevende.

En annen ting som vi biter oss merke i er hvor raskt det går å navigere seg rundt. Her er det ingen ventetid å snakk om, hvor apper som Netflix smetter opp klar til bruk på skjermen et sekund etter at du har klikket på ikonet. Her skal det etterhvert komme støtte for å kunne multitaske mellom ulike apper, men denne funksjonen var ikke på plass under vår testperiode.

Samtidig liker vi godt at de mest brukte funksjonene legger seg som fliser nederst på skjermen når du trykker på Smart-knappen. Ergo sparer du deg for å bla deg inn under apper for å finne for eksempel Netflix om du bruker denne hyppig.

Knallgod pekekontroll

Når du kjøper denne toppmodellen følger det med to fjernkontroller i esken. Den ene er en klassisk kontroll med talltaster, mens den andre er en pekekontroll. Slike pekekontroller tok Samsung for første gang i bruk på sine fjorårsmodeller, og nå har de gjort en rekke forandringer.

Vi fikk stor sans for selskapets nye pekekontroll. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Blant annet har de droppet den runde formen til fordel for en mer avlang, firkantet variant. Undersiden har fått noen svake riller som sammen med et gummibelegg gjør at den ligger godt i hånden og gir et godt grep.

Kontrollen har dessuten en svak bue som bøyer seg vekk og fra deg. En av de positive effektene av å gå vekk fra den runde fasongen er at det ikke lenger er like enkelt at mute-knappen på siden av kontrollen trykkes innom du «hiver» fra deg kontrollen. Den hadde nemlig en tendens til å rulle over på siden og dermed mute lyden på TV-en.

Men det vi kanskje liker best med denne kontrollen er hvordan Samsung har løst hvordan du aktiverer peke-funksjonen. Ovenfor en tradisjonell samling med vanlige piltaster har du nemlig et ekstra felt over med en pointer-knapp i midten. Det kjekke med denne er at om du holder fingeren over denne knappen så dukker pekeren automatisk opp på skjermen. Så trykker du ned knappen for å velge funksjonen eller appen du ønsker deg. Det gjør det langt smidigere å hoppe fra piltaster til peker eller omvendt.

Samsung UE65JS9505
10
Fantastisk
Anbefalt

Samsung UE65JS9505

sitat"Denne TV-en er ren og skjær nytelse "

Fordeler

 • Krysse av
  Gnistrende farger
 • Krysse av
  Det beste sortnivået vi har sett på LCD
 • Krysse av
  Brukervennlig
 • Krysse av
  Hendig pekekontroll
 • Krysse av
  Robust og stilrent design
 • Krysse av
  5,4 millisekunder input-lag
 • Krysse av
  Oppskalerer meget bra
 • Krysse av
  God lyd
 • Krysse av
  Svært kjapp i bruk
 • Krysse av
  Meget lyssterk, godt egnet i opplyste rom

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svindyr

Rå bildekvalitet

Bildekvalitet

Slik ser fargene ut i Standard-modus. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samsung UE65JS9505 er selskapets flaggskip innenfor TV-modeller i år, om vi ser bort fra den enorme 105-tommeren som neppe blir noe vanlig syn i butikkhyllene. Når du betaler tusen kroner per tomme TV forventes det også at du får valuta for pengene dine.

JS9505 er den beste TV-en vi har testet hittil.

Ut av esken er det dog ikke overbevisende gode innstillinger av bildet som møter oss. Riktignok har selskapet gjort en endring som gjør at TV-en ikke lenger står i Dynamisk-modus som default, men bruker nå heller Standard. Denne modusen er fortsatt best egnet i butikkhyllene etter vår mening, hvor målinger viser at du får en overivrig TV hva gjelder både lysstyrke og farger.

Om vi starter med fargene viser disse seg å være det vi antok på forhånd, nemlig preget av å ha et distinkt blåskjær over seg. Grønnfargen er trekt for langt ut av sin komfort-sone sammen med rødt, samtidig som både Cyan og Magenta trekkes kraftig mot blått. Resultatet er at hvit også beveger seg godt mot blått,

Gråskalaen for Standard er preget av alt for mye blått. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

derav det kjølige bildet. Ser vi nærmere på gråskalaen gir også denne klare indikasjoner på at blått er for dominant over hele fjøla. Gamma-avlesningene viser også at bildet har for mye lys gjennom hele registeret.

Fargene i Kino-modus er slettes ikke verst. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Så hvilken modus skal du velge om du vil bruke forhåndsinnstillingene? Svaret er Kino.

Her får du farger som er langt mer presise enn hva tilfellet er med Standard og Dynamisk, og det hele er ikke langt unna å være så bra som det kan bli. Likevel er ikke grønn- og gulfargen helt bra. Den gule fargen har en tendens til å bevege seg for mye mot rødt, mens grønn på sin side også sklir litt ut fra der den bør ligge.

Også målinger av gråskalaen viser at det er en del å hente på hvitbalansen før den er helt i mål, der fortsatt blått er for dominerende samtidig som også rødt bør roe seg noe ned. Gamma-kurven viser dog at denne innstillingen er langt bedre med tanke på lysstyrke. Fortsatt er det litt mye lys, men likevel får vi et resultat på 2,15, som på ingen måte er milevis unna vårt ønske om 2,22 gamma.

Blir til en edelsten med justeringer

Se hvor nøyaktig fargene ble etter justering. Kun blå som ikke er helt riktig. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Likevel får du kun det beste bildet om du gjør de siste innstillingene. Nedenfor kan du se hvilke bildeinnstillinger vi havnet på i bildekarusellen.

Det første vi måtte endre litt på var lysstyrke og kontrast, der begge måtte justeres noe ned i forhold til verdiene de hadde med modusen Kino. Etter det tok vi fatt på hvitbalansen, hvor vi nøyde oss med å foreta en to punkts justering. Likevel ble resultatet imponerende bra, selv om det blant annet er et par hakk for mye blått rundt 40 - 50 prosent grått. Til slutt tok vi en omgang med fargene, som fra før slettes ikke var ille, men som etter kalibrering har nøyaktighet vi knapt har sett maken til.

Fargene er nemlig det som slår oss mest med denne modellen, som i likhet med JS9005, har et 10-bits panel i form av det selskapet kaller SHUD. Selv om det er aller mest imponerende når vi ser klipp som har nettopp 10-bit farger, er det også imponerende hvor godt vanlige signaler også gjengis. Her er storebror også bedre enn sin lillebror JS9005, der mye av grunnen ligger i at denne modellen har et direktebelyst panel. Presisjonen og nøyaktigheten er meget bra, og selv om skjermen ikke klarer å gjengi sort like godt som OLED er den imponerende nære.

Gamma-kurven ble meget nøyaktig når vi var ferdig å kalibrere. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig slår den OLED på andre felter. Spesielt når det kommer til lysstyrke har denne skjermen en joker i ermet. Den er nemlig HDR-kompatibel, og skal ifølge koreanerne gi opp mot 1000 nits lysstyrke. Vi målte ikke fullt så mye, men likevel langt mer enn hva vi har sett fra andre produsenter så langt. Kombinasjonen av så gode farger, et sortnivå som er det beste vi har sett fra en LCD, og så god lysstyrke, baner vei for en bildekvalitet som er helt i toppen av hva du får for penger i skrivende stund.

Siden det også er en 4K-skjerm oppskaleres oppløsningen på lavere oppløste sendinger, og resultatet er at du får hakket skarpere bilde. Dette har vi sett gjøres med hell på de aller fleste 4K-TV-ene vi har testet, og denne modellen er intet unntak – også her er den blant de beste.

Gjør seg godt som spillskjerm

UE65JS9505 gjør seg også godt som spillskjerm. Vi måler input-lag på alle nye TV-er vi tester, og enn så lenge er dette kongen på haugen hva gjelder å være raskest.

Riktignok er den ikke veldig imponerende om vi måler den i de vanlige modiene som Standard eller Kino, hvor skjermen måler omlag 25 millisekunder fra signalene sendes til pikslene har reagert på skjermen.

Tar vi dog turen innom menyene og slår på støtte for spill endres karakteristikken helt. Den beste skjermen vi har testet hittil er lillebror JS9005, som med sine 6,1 millisekunder input-lag også er en meget habil spill-TV. Storebror er likevel et hakk hvassere med sine 5,4 millisekunder, en hurtighet som burde tilfredsstille selv den mest ihuga spilleren.

Greit lydkvalitet

JS9505 er ingen spesielt tynn TV-modell, mye på grunn av at den har et direktebelyst panel, noe som igjen gir bedre plass til høyttalere.

Lydkvaliteten du får er nemlig nokså god til en flatskjerm å være, der du blant annet kan oppleve at bassen finnes samtidig som både mellomtone og diskant henger godt med. Til denne prisen vil nok de fleste hekte på et ekstern lydanlegg og TV-en vil ta plass som en ren skjerm, men lyden i TV-en er altså helt ok til å se nyhetene eller andre programmer.

Samsung UE65JS9505
10
Fantastisk
Anbefalt

Samsung UE65JS9505

sitat"Denne TV-en er ren og skjær nytelse "

Fordeler

 • Krysse av
  Gnistrende farger
 • Krysse av
  Det beste sortnivået vi har sett på LCD
 • Krysse av
  Brukervennlig
 • Krysse av
  Hendig pekekontroll
 • Krysse av
  Robust og stilrent design
 • Krysse av
  5,4 millisekunder input-lag
 • Krysse av
  Oppskalerer meget bra
 • Krysse av
  God lyd
 • Krysse av
  Svært kjapp i bruk
 • Krysse av
  Meget lyssterk, godt egnet i opplyste rom

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svindyr

Konklusjon

Av årets toppmodeller fra de ulike produsentene er det Samsung som er først ut på vår testbenk med sin nye UE65JS9505-modell. Her koster det å være kar, nærmere bestemt må du ut med 1000 kroner per tomme for å kjøpe denne 65-tommers modellen. Til tross for en sviende prislapp setter selskapet standarden for konkurrentene med et fyrverkeri av en TV.

Starter vi med utseende er det en ren og lekker modell som møter deg, hvor lys aluminium er gjengangeren over hele fjøla. Selve rammene har en flott knekk inn mot selve skjermen, men det er foten som stjeler oppmerksomheten etter vår mening. Denne er ikke helt ulik den vi så på lillebror JS9005, og den tjener også formål som feste for en lydplanke fra Samsung i tillegg til å holde TV-en på plass.

Samsung har tatt til seg operativsystemet Tizen på sine nye 2015-modeller, og selv om det nye grensesnittet ikke er helt ulikt det vi så i 2014, byr det på en bedre brukeropplevelse. Grafikken er tonet ned og er nå enda mer oversiktlig, samtidig som den også er mye raskere. Ergo følger Samsung trenden vi ellers også ser i TV-markedet hvor hurtighet og enkle menyer nå preger årets flatskjermer. Som en prikk over i-en kommer selskapets nye pekekontroll inn på banen, og denne er nok den beste kontrollen vi har testet til dags dato, hvor du blant annet aktiverer pekeren ved å legge fingeren over en av knappene, hvorpå markøren dukker opp på TV-en.

Når det kommer til bildekvalitet er denne nye toppmodellen en ren fryd for øyet. Riktignok må du ta deg tiden til å finstille bildet før det er på sitt aller beste, men når denne jobben er gjort får du det som etter vår mening er markedets beste bilde. Her har konkurrenter som både lager LCD og OLED fått en ny standard å slå.

Spesielt er fargene denne TV-en produserer intet mindre enn imponerende, og med tiden vil de bli enda bedre når 10-bits innhold blir mer utbredt. Sammen med gode farger er også sortnivået en styrke, om dog ikke like heftig som OLED, er det noe av det aller beste vi har sett fra en LCD. Med er direktebelyst panel er dessuten presisjonen i belysning av mørke mot lyse partier av bildet meget presist, samtidig som TV-en gjør en utmerket jobb med å oppskalere spesielt HD-materiale slik at disse blir bedre enn utgangspunktet.

Samsung UE65JS9505. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig er også dette en modell å notere seg om du er opptatt av å bruke TV-en til å spille på. Våre målinger av input-lag viser at JS9505 er den beste TV-en vi har testet til dags dato, som kan skilte med en input-lag på 5,4 millisekunder fra signalet er sendt til pikslene på skjermen har reagert.

Alt i alt er Samsungs nye toppmodell, UE65JS9505, den beste TV-en vi har testet til dags dato. Her setter koreanerne standarden som konkurrentene skal bryne seg på når deres respektive toppmodeller når butikkhyllene, der blant LGs kommende OLED-TV med 4K-oppløsning.

Det eneste vi kan utsette på Samsungs nye fyrverkeri av en TV, er at den koster like mye som en god bruktbil, men det er altså prisen du må betale for den beste bildekvaliteten i skrivende stund.

Alternativer

Samsungs nye toppmodell er som nevnt meget kostbar, og selv om også 20 000 kroner er mye penger, er det fortsatt bare en tredjedel av hva du må ut med for en JS9505. Har du rundt denne summen å kjøpe TV for burde du ta en nærmere kikk på LGs 55-tommer store OLED. Klarer du deg uten 4K og oppskaleringsjobben denne gjør så er dette et meget bra kjøp for pengene.

Liker du derimot JS9505 men synes denne både blir litt stor og klumpete, samtidig som prislappen ikke helt frister? Da kan du ta en titt på lillebroren i den samme serien, nemlig UE65JS9005. Her får du flere av de samme egenskapene pakket inn i et smekrere skall, og samtidig sparer du rundt 15 000 kroner.

Samsung UE65JS9505
10
Fantastisk
Anbefalt

Samsung UE65JS9505

sitat"Denne TV-en er ren og skjær nytelse "

Fordeler

 • Krysse av
  Gnistrende farger
 • Krysse av
  Det beste sortnivået vi har sett på LCD
 • Krysse av
  Brukervennlig
 • Krysse av
  Hendig pekekontroll
 • Krysse av
  Robust og stilrent design
 • Krysse av
  5,4 millisekunder input-lag
 • Krysse av
  Oppskalerer meget bra
 • Krysse av
  God lyd
 • Krysse av
  Svært kjapp i bruk
 • Krysse av
  Meget lyssterk, godt egnet i opplyste rom

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svindyr
Les også
Panasonic TX-65DX900: Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves
Les også
Så tynn kan en LCD-TV bli
Les også
Vi har kåret årets beste lyd- og bildeprodukter
Les også
De beste TV-ene er kåret
Les også
LG 55UF950V: Kan LGs nye LCD-versting gi OLED kamp om beinet?
Les også
Dette er kvanteprikkene som skal gi LCD-teknologien nytt liv
Les også
Samsung UE65JS9005: Samsungs nye toppserie briljerer
annonse