Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung UE65JS9505

Test: Samsung UE65JS9505: Denne Samsungen overgår OLED

Selskapets nye toppmodell setter standarden.

Design og Tizen

Med våren kommer mange av nyhetene på TV-fronten i 2015. Forsmaken på hva vi har hatt i vente fikk vi i starten av året da amerikanerne inviterte til verdens største forbrukermesse i Las Vegas.

I fjor var mye av fokuset rettet mot oppløsningen 4K, noe den også er i år. Forskjellen er at det ikke lenger er bare antall piksler som er viktig, men å forbedre 4K-oppløsningen i form av flere farger og lysstyrke.

Nå har vi fått inn Samsungs nye flaggskip på testbenken i form av UE65JS9505, den minste av de tre størrelsene i den nye serien med sine 65 tommer. Modellen er storebroren til JS9005 som vi testet tidligere i år, og er proppet full med det beste av LCD-teknologi som selskapet kan tilby, og koster deg omlag tusen kroner per tomme.

Lekker fra topp til tå

Da vi pakket opp lillebror JS90005 var det en flott design som møtte oss. Når vi lemper JS9505 ut av esken, er det første vi merker oss vekten – dette er ingen lettvekter. Toppmodellen har et direktebelyst LCD-panel, noe som tydeligvis hjelper til med å gjøre utslag på vektnålen.

Foten er tøff, samtidig som resten av TV-en er stilren. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ser vi bort fra vekten er det ikke vanskelig å se at de to modellene er i slekt. Også JS9505 har rammer som er i børstet, lys aluminium. Forskjellen er at selve rammen er noe mer massiv, og knekker inn mot selve panelet.

Baksiden på denne modellen er noe mer nedtonet enn hva tilfellet er med JS9005, hvor baksiden hadde fått mye oppmerksomhet i form av et spesielt mønster som var lakkert i samme farge som fremsiden. JS9505 har en litt mer anonym bakside, men også her er det lagt inn et slags børstet mønster i den mørke plasten.

Foten som er tatt i bruk er den samme varianten som vi fant på lillebror JS9005, altså en nett fot som er utformet som en slags boomerang hvor ytterkantene er tynne mens de blir gradvis tykkere mot midten. Vi liker utformingen på denne, og samtidig har den også en slags festefunksjon dersom du tar i bruk en av de kommende lydplankene fra selskapet. På undersiden av noen av disse er det nemlig et spor som passer med utformingen på foten slik at du kan dekke til foten med planken.

Tizen tar over stafettpinnen

Trykker du på meny på fjernkontrollen får du opp en virtuell fjernkontroll i tillegg til en linje øverst med andre sentrale valg. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samsung gjør mange endringer med sine 2015-modeller. En av disse er å skifte ut operativsystemet de bruker på sine flatskjermer til Tizen. Da vi testet JS9005 var det en uferdig variant vi fikk prøve, mye på grunn at den kom til testlabben lenge før modellen kom i butikkhyllene.

Nå har operativsystemet blitt langt mer ferdig, og vi må si vi liker det vi ser.

Først og fremst har grensesnittet blitt mer rent og oversiktlig, selv om mange av elementene fra forrige generasjon er tatt med over i Tizen. Trykker du på Smart-knappen på fjernkontrollen får du nå opp en linje øverst i bildet sammen med en virtuell «fjernkontroll» på venstre side i bildet. Før var denne kontrollen nokså liten og hadde alle funksjonene presset inn på samme område.

Trykker du på Smart-knappen får du opp de mest brukte valgene dine som fliser nederst på skjermen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Nå er en rekke av de mest brukte funksjonene som for eksempel Meny lagt opp i rekken øverst i bildet, og kontrollen nedenfor er blitt større og enklere å tyde. Samtidig er ikke grafikken så kraftig og fremtredende som før, men er dysset ned og blitt mer gjennomsiktig, og med det ikke like oppmerksomhetskrevende.

En annen ting som vi biter oss merke i er hvor raskt det går å navigere seg rundt. Her er det ingen ventetid å snakk om, hvor apper som Netflix smetter opp klar til bruk på skjermen et sekund etter at du har klikket på ikonet. Her skal det etterhvert komme støtte for å kunne multitaske mellom ulike apper, men denne funksjonen var ikke på plass under vår testperiode.

Samtidig liker vi godt at de mest brukte funksjonene legger seg som fliser nederst på skjermen når du trykker på Smart-knappen. Ergo sparer du deg for å bla deg inn under apper for å finne for eksempel Netflix om du bruker denne hyppig.

Knallgod pekekontroll

Når du kjøper denne toppmodellen følger det med to fjernkontroller i esken. Den ene er en klassisk kontroll med talltaster, mens den andre er en pekekontroll. Slike pekekontroller tok Samsung for første gang i bruk på sine fjorårsmodeller, og nå har de gjort en rekke forandringer.

Vi fikk stor sans for selskapets nye pekekontroll. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Blant annet har de droppet den runde formen til fordel for en mer avlang, firkantet variant. Undersiden har fått noen svake riller som sammen med et gummibelegg gjør at den ligger godt i hånden og gir et godt grep.

Kontrollen har dessuten en svak bue som bøyer seg vekk og fra deg. En av de positive effektene av å gå vekk fra den runde fasongen er at det ikke lenger er like enkelt at mute-knappen på siden av kontrollen trykkes innom du «hiver» fra deg kontrollen. Den hadde nemlig en tendens til å rulle over på siden og dermed mute lyden på TV-en.

Men det vi kanskje liker best med denne kontrollen er hvordan Samsung har løst hvordan du aktiverer peke-funksjonen. Ovenfor en tradisjonell samling med vanlige piltaster har du nemlig et ekstra felt over med en pointer-knapp i midten. Det kjekke med denne er at om du holder fingeren over denne knappen så dukker pekeren automatisk opp på skjermen. Så trykker du ned knappen for å velge funksjonen eller appen du ønsker deg. Det gjør det langt smidigere å hoppe fra piltaster til peker eller omvendt.

Samsung UE65JS9505
10
Fantastisk
Anbefalt

Samsung UE65JS9505

sitat"Denne TV-en er ren og skjær nytelse "

Fordeler

 • Krysse av
  Gnistrende farger
 • Krysse av
  Det beste sortnivået vi har sett på LCD
 • Krysse av
  Brukervennlig
 • Krysse av
  Hendig pekekontroll
 • Krysse av
  Robust og stilrent design
 • Krysse av
  5,4 millisekunder input-lag
 • Krysse av
  Oppskalerer meget bra
 • Krysse av
  God lyd
 • Krysse av
  Svært kjapp i bruk
 • Krysse av
  Meget lyssterk, godt egnet i opplyste rom

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svindyr