Tek.no

Test Brodit iPhone-holder med ekstern antenne

Denne gir deg bedre mobildekning i bilen

Vi har testet Brodits mobilholder med ekstra-antenne.

Kurt Lekanger, Amobil.no
Kurt Lekanger
1 Okt 2012 06:15
Det følger med en USB-strømadapter som kobles til bilens el-anlegg. Du kan også bruke en USB-adapter til sigarettenneren, hvis du har det.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Glassantennen kobles til mobilholderen på denne måten. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Glassantennen festes på innsiden av ruten, gjerne helt øverst som dette. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Det var betydelig bedre dekning med antennen montert.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

[Amobil.no]: Dårlig mobildekning er noe mange sliter med, og problemet er spesielt stort i bilen. Innendørsdekning kan i seg selv være problematisk nok, og det at bilen er i fart og mobiltelefonen hele tiden må veksle mellom basestasjoner gjør ikke problemet noe mindre.

Vi har tidligere testet Brodits mobilholdere som er laget for å ikke ødelegge interiøret i bilen. Brodit leverer imidlertid også en løsning som gir støtte for ekstern antenne. Såvidt vi vet finnes den foreløpig kun til iPhone 4 og 4S.

Men har det egentlig noe for seg med ekstraantenne til mobiltelefonen? Vi har sjekket hvor mye bedre dekningen ble.

Antenne til innsiden av vinduet

Brodit-holderen ser ut som en vanlig iPhone-holder for montering på dashbordet, men studerer du den nærmere ser du at plasten i holderen bak telefonen har en integrert antenne. En kabel går fra denne til en antenne som festes med dobbeltsidig tape på innsiden av frontruten.

Den eksterne antennen ("glassantennen") skal ifølge produsenten fange opp selv de svakeste signalene som ikke mobiltelefonen alene klarer å registrere. Signalet videreformidles så til mobiltelefonen trådløst via antennen i mobilholderen.

Merkbart bedre signal

For å teste mottaksforholdene brukte vi den såkalte "Field Test Mode"-funksjonen på iPhone. Ved å taste inn den kryptiske tallrekken *3001#12345#* vil du kunne lese av signalstyrken i desibel, i stedet for bare som streker.

Vi forsøkte først å plassere telefonen i en vanlig mobilholder uten ekstern antenne. Ved en av testene våre lå signalstyrken på rundt -91 til -98 desibel der vi sto parkert. Jo nærmere null tallet er, jo bedre er dekningen. Da vi satte telefonen i holderen med ekstern antenne, fikk vi rundt -85 desibel – det vil si en god bedring i signalstyrken. Bedringen tilsvarte at vi fikk omtrent én ekstra strek på antenneindikatoren på telefonen – noen ganger opptil to.

Vi kan med andre ord konkludere med at en slik antenne har noe for seg. Det er litt styr med å få skjult kablene fra antennen til mobilholderen, men det er jo en engangsjobb.

Produsenten gjør oppmerksom på frontruter med metallbelegg kan påvirke antennen.

Lader via sigarettenneren

For å kunne montere holderen, trenger du først en såkalt ProClip, som er en den delen av holderen som er spesielt tilpasset bilen din. Brodit har laget en konfigurator som hjelper deg med å finne riktig type. Selve iPhone-holderen skrus så fast i ProClip-holderen.

Holderen har innebygget ladekontakt, slik at du får ladet mobilen når den sitter i holderen. Denne kobles enten til sigarettenneruttaket i bilen ved hjelp av en USB-adapter, som er ekstrautstyr. Det følger med en USB-adapter som kobles til bilens 12-voltsanlegg, og som kan monteres skjult.

Holderen koster 999 kroner inkludert merverdiavgift. I tillegg kommer ProClip-festet, som for undertegnedes Mazda 6 kostet 223 kroner. Det er Thandel.no som selger Brodit i Norge.

Her kan du lese om mobilholderen som ikke ødelegger interiøret i bilen.

Les også om at Veidirektoratet vil skjerpe kravene til mobilbruk i bilen.

Les også
Slik kunne Apple blitt
Les også
Her er oktobermobilene
Les også
iPhone 5: iPhone 5: Tynnere, raskere, lettere og større
Les også
Mobilen kan gi deg nakketrøbbel
Les også
Denne mobilholderen ødelegger ikke interiøret
annonse

Les også