Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestDenon AH-MM400

Vakre hodetelefoner med himmelsk lyd

Denons nye referansehodetelefoner låter like bra som de ser ut.

Espen Irwing Swang, Tek.no

Det finnes mange hodetelefoner på markedet, og de kommer i alle størrelser, former og fasonger. Noen er rimelige, andre er svært kostbare. Noen er laget i plast, andre i mer eksklusive materialer, og det er tildels enorm forskjell på lydgjengivelsen. Også her er det flere ytterpunkter. Spiller de høyt eller lavt, blir lydbildet forvrengt, eller gjengis lyden med høy presisjon.

Andre ting det er verdt å se på er byggekvalitet, komfort, aktiv og passiv støydemping, kabel og kontroller.

Denon AH-MM400 er standard hodetelefoner uten egne forsterkere eller aktiv støydemping. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Standard analog hodetelefoner

Disse hodetelefonene er standard lukkede hodetelefoner. Standard i den forstand at det ikke har aktive forsterkere, støydemping eller kontrollfunksjoner. Det handler med andre ord om et helt enkelt hodeset, der den eneste finessen du får med er en kabel som gjør at du kan bruke hodetelefonene sammen med mobiltelefonen din.

Hvor god lyd du får i øreklokkene avhenger selvsagt mye av hva slags lydkilde du har. Vi har testet hodetelefonene med flere mobiler, og også koblet det direkte til en hodetelefonforsterker med digital til analog-omformer, en såkalt DAC.

Du kan folde sammen settet, så det får plass i en medfølgende oppbevaringspose. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Kompakt og lekker

Designen er det lite å utsette på. Klokkene er relativt små til å være en modell som skal omslutte hele øret, og selv om den nok dekker hele øret på mange, så skal du ha svært små ører før du kan ha noen berettiget forventning om å få hele øret innenfor polstringen.

Ikke at det gjør noe, for klokkene er store nok til å utnyte hele øretrakten som lydfanger, og polstringen sørger for god passform så vel som god passiv demping. At klokkene ikke er så store gjør det også enklere å få dem med seg. Bøylen kan foldes ved øreklokkene, slik at settet tar enda mindre plass i håndbaggasjen.

Nøttetre og aluminium

Klokkehuset er i amerikansk valnøtt, noe som gir hvert enkelt sett med hodetelefoner et unikt utseende. Treverket skal angivelig påvirke lydegenskapene i AH-MM400, men vi vil ikke si vi er overbevist om betydningen av dette. På hver klokke sitter et metallstykke der Denon har plassert merkenavnet sitt i store blanke bokstaver på matt bakgrunn. Det høres kanskje påtrengende ut, men fremstår likevel som nokså beskjedent.

Putene er i sort kunstskinn, mens hodebøylen er i aluminium med en polstring som er trukket i kunstskinn og tekstil. Mellom valnøtt-delen og polstringen på øreklokken finner du en smal ramme av aluminium. Kabelen er utskiftbar, og øreklokkene leveres med to kabler.

Den ene kabelen har mikrofon og musikk-kontroll på ledningen, så du kan bruke hodetelefonene sammen med mobiltelefonen. Volumkontrollen virker bare med iPhone/iPad, men du kan pause musikken eller besvare anrop med tasten også på Android-mobiler.

Den andre kabelen er lengre, og mangler mikrofondelen. Begge kablene har såkalt oksygenfritt kobber i lederne, og gull på minijack-pluggene. Kabelen er i tillegg helt myk, slik at du unngår at lyden forplanter seg til øreklokkene om kabelen beveger seg mot noe.

Bøylen er solid, med behagelig polstring mot hodet.. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Solid bøyle med gode justeringsmuligheter

Størrelsen på hodetelefonene kan justeres ved at du forlenger bøylen ved å trekke i den. Mekanikken er ikke strammere enn den må være, og bruker du hodetelefonene mens du er mye i bevegelse kan det godt være at du vil oppleve at bøylen må strammes opp en gang i blant. Bøylen er solid, og kan forlenges med nesten 10 centimeter.

Klokkene kan beveges i alle retninger, så det er enkelt å få dem til å sitte komfortabelt.

Vi synes dette er svært vakre hodetelefoner, men er klar over at ikke alle er like begeistret for bruken av tre i slike produkter. Klarer du ikke å se AM-HH400 som noe annet enn overpriset opptenningsved bør du antakelig velge noe annet. Du må nok også regne med at noen vil tro at klokkene er i imitert tre, såkalt plast-teak.

Valnøtt og aluminium er ingen dårlig kombinasjon. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Flat lydprofil

Vi vil tro de fleste kan enes om at AH-MM400 ser riktig så eksklusive ut. Det er også de eneste hodetelefonene vi har opplevd å få komplimenter for. Men vi som liker å tro at vi er minst like opptatt av det indre som det ytre, vil selvsagt ikke være fornøyd med mindre lyden i hodetelefonene holder samme høye standard.

Det gjør den. Lyden er balansert, og nøytral i gjengivelsen. Her er det godlyd i hele frekvensspekteret, og klokkene evner å skape et relativt åpent lydbilde med et klart stereoperspektiv.

Du vil merke at dette er lukkede klokker med god passiv demping av omgivelseslyden, slik at lydbildet blir nettopp litt innelukket. En fordel med lukkede klokker er at de lekker mindre lyd til omgivelsene. AH-MM400 er ikke lekasjefrie, men du skal spille nokså høyt før det blir plagsomt for folk rundt deg.

Den nøytrale lyden i AH-MM400 oppleves på ingen måte som tam. Er musikken du spiller produsert med mye bass, får du mye bass i AH-MM400. Dersom du er glad i elektroniske instrumenter og pumpende bassrytmer kan du endre lydbildet med en equalizer. Denon AH-MM400 er i stand til å levere utmerket lyd også om du foretrekker den mer populære «hengekøye»-varianten med ekstra bass og diskant.

Den klare og nøytrale lydgjengivelsen i hodetelefonene gjør det enklere å høre forskjell på gode og dårlige lydproduksjoner.

Hodetelefonene AH-MM400 fra Denon er komfortabelt i bruk.

Ingen billig fornøyelse

Denon AH-MM400 koster som den smaker. Om du ikke bryr deg om de fineste nyansene i lydbildet, kan du antakelig klare deg utmerket med billigere hodetelefoner. Om du er virkelig stereofil og skal bruke hodetelefonene i stillerommet hjemme, vil vi anbefale en løsning med litt større og åpnere klokker, for eksempel Sennheiser HD-800 . Da må du riktignok belage deg på å bla opp langt mer enn de cirka 3700 kronene som AH-MM400 koster.

Meningene om hodetelefoner og hvilke kvaliteter de bør ha er mange. Du skal også være klar over at det er minst like store forskjeller på individuell opplevelse og hvordan vi tolker sanseinntrykk (persepsjon) som det er på hodetelefonene. Her er noen av de menneskelige faktorene som spiller inn:

 • Musikksmak
 • Stemningsleie
 • Assosiasjoner
 • Stressnivå
 • Utforming av ytre øre
 • Utforming av indre øre
 • Hørsel i ulike frekvensområder
 • Gehør
 • Trykket i mellomøret
 • Sosial påvirkning
 • Referanser

De mange subjektive hensynene tilsier at det er vanskelig å finne hodetelefoner som vil gjøre alle til lags. AH-MM400 har en motstand på 32 ohm. Driveren er på 40 millimeter, og vekten på 310 gram. Frekvensområdet strekker seg fra 10 til 40 000 Hz. Dette sier ikke stort om lyden, men betyr blant annet at settet er egnet for bruk med mobiltelefoner og annet utstyr med relativt lav utgangseffekt. Driverne (høyttalerelementene) i hodetelefonene er relativt store, noe som i alle fall skaper bedre forutsetninger for å gi god lydgjengivelse.

Alternativer

Vi mener Denon lykkes svært så godt med AH-MM400, og at dette er hodetelefoner vi trygt tør anbefale til deg som er litt over gjennomsnittet opptatt av musikk.

Om du vil ha mer kompakte hodetelefoner med god lyd, Bluetooth og aktiv støydemping, kan du prøve Bang & Olufsens BeoPlay H8. Et annet alternativ med svært god lyd, er Shure SRH1540. Men også dette settet er dyrere enn Denon AH-MM400. Et rimeligere alternativ er Panasonic RP-HD10. Her får du overraskende god lyd for et par tusenlapper.

Denon AH-MM400
9
Imponerende

Denon AH-MM400

9
Imponerende
sitatDenon AH-MM400 har en behagelig lydprofil med et rent lydbilde.

Fordeler

 • +
  God lyd
 • +
  God bærekomfort
 • +
  Eksklusivt materialvalg
 • +
  Sammenleggbar

Ting å tenke på

 • Koster en del
annonse