Tek.no

Test Shuttle XPC nano NC03U3

Liten, allsidig og stillegående stasjonær

Denne tassen kan passe både på kontoret og i stua.

Vegar Jansen, Tek.no
26 Sept 2017 11:30

Shuttle XPC nano NC03U3

Det har nesten gått halvannet år siden vi sist tok en lang og hard kikk på en virkelig liten PC fra Shuttle, nemlig den rimelige og relativt beskjedne XPC nano NC01U.

Denne var utstyrt med en Intel Celeron-prosessor, noe som for så vidt var helt greit med tanke på den relativt beskjedne prislappen, men modellen var dessverre plaget av noe unødvendig viftesus.

I dag tar vi for oss en etterkommer: Shuttle XPC nano NC03U3, utstyrt med en Intel Core i3-prosessor. NC03-modellen er også å få med en mindre sterk Celeron-prosessor, eller enda mer potente motorer i form av Core i5 eller til og med Core i7.

Disse går da henholdsvis under betegnelsene NC03U, NC03U5 og NC03U7.

Men det er altså NC03U3 med Core i3 som er vårt testobjekt, og med en prislapp på drøye fire tusen kroner virker den umiddelbart som en rimelig PC.

Shuttles NC03-modeller kommer dog ikke som 100 prosent ferdigbygde systemer – i hvert fall ikke her til lands – RAM og en eller annen form for lagring må nemlig installeres i tillegg.

Dette kan i en del tilfeller være en fordel. Visse PC-produsenter tar seg godt betalt for denne typen komponenter i forhold til hva de egentlig koster i løsvekt, så på denne måten blir PC-en både rimeligere og fullt ut tilpasset dine behov.

Det sier også seg selv at dette da er en PC som enkelt lar seg oppgradere dersom du i ettertid finner ut at det er behov for mer RAM eller større lagringsplass.

Diskré stil

Fronten har minnekortleser og to USB 3.0-porter, hvorav én er av den nye Type-C. På siden finner vi en seriellport du sikkert ikke vil få bruk for, men den er fremdeles benyttet i slikt som industri og butikker.
Vegar Jansen, Tek.no

Rent utseendemessig er ikke XPC nano NC03U3 noe komplisert vesen – her får du et sort plastskall med matte overflater. Det gir en ujålete stil, men er heller ikke bare kjedelig med tanke på at topplokket har en litt spesiell struktur.

Alt i alt tror vi den vil passe godt inn i de fleste miljøer.

Det hjelper også på at Shuttle XPC nano NC03U3 er svært plasseringsvennlig. I tillegg til å by på en ganske beskjeden størrelse rent fysisk – de strategiske målene er på 14,2 x 14,2 x 4,2 centimeter – kan produktet settes i horisontal eller vertikal stilling etter ønske og behov. Den kan dessuten monteres på baksiden av en skjerm med VESA-feste.

Innvendig finner vi i hovedsak komponenter av typen som vi vanligvis finner i bærbare PC-er og andre små datamaskiner.

Akkurat XPC nano NC03U3 har en Core i3-7100U-prosessor, med to prosessorkjerner og en klokkefrekvens på 2,4 GHz. Den hører til Kaby Lake-generasjonen som kom på markedet for omtrent ett år siden. Prosessoren har en TDP på 15 watt, og integrert grafikk i form av Intel HD Graphics 620.

(artikkelen fortsetter under bildet)

På baksiden finner vi inntak for strøm, HDMI- og DisplayPort-videoutgang, gigabit LAN, to USB 2.0 og minijack for lyd.
Vegar Jansen, Tek.no

En av fordelene med Kaby Lake kontra tidligere prosessorgenerasjoner er maskinvareakselerert støtte for både H.264- og H.265-kodeken, så filmavspilling er ikke noe problem med denne PC-en.

Innvendig er det plass til en 2,5-tommers disk på opptil 15 millimeters høyde.
Vegar Jansen, Tek.no

Som nevnt står du som nevnt fritt til å sette inn RAM etter behov, men det må selvfølgelig være av riktig type. Her er det DDR4 på 2133 MHz og SO-DIMM som gjelder, altså den samme typen som sitter i bærbare datamaskiner. Shuttle NC03U-serien har plass til to minnemoduler, og tar opptil 16 GB totalt.

Innen lagring har du mye å velge mellom. Datamaskinen har plass til en 2,5-tommers SSD eller harddisk med opptil 15 millimeters høyde, og i tillegg er det lagt opp til bruk av en SSD i M.2-format.

Av SSD-pinner kan du benytte standardstørrelsen 2280, men det er også lagt opp til at størrelsene 2260 og 2242 kan brukes. I tillegg er både PCIe- og SATA-grensesnittet støttet, så du kan plukke en god og rimelig eller dyr og heftig modell etter ønske.

Innmaten kommer du til ved å løsne to skruer, slik at både bunn- og topplaten kan fjernes. Da blir det tilgang fra begge sidene av hovedkortet, noe som gjør installasjon eller bytte av RAM og/eller disker langt enklere enn på forgjengeren XPC nano NC01U.

Her er Shuttelen utstyrt med en M.2-SSD.
Vegar Jansen, Tek.no

På den ene siden er det gjort plass til én minnemodul, det lille trådløse nettverkskortet og en stor 2,5-tommers harddisk – 15 millimeter i høyden betyr at du faktisk kan stappe inn en HDD med kapasitet på opptil 5 TB.

Det trådløse nettverkskortet er dog ikke av siste modell, med kun 802.11n-støtte og ingen Bluetooth.

Ved å snu datamaskinen kommer vi så til det andre minnemodulsporet, vifteløsningen til prosessoren og plassen for M.2-SSD-en.

Vårt testeksemplar ble satt opp med en 128 GB PCIe-SSD fra Intel og 2 x 4 GB DDR4-minne fra Crucial.

Les også: Vi har samletestet billige og lynraske spillskjermer

Grei ytelse, lavt støyvolum

Hvordan Shuttle XPC nano NC03U3 står seg mot andre små datamaskiner kan du selv se på neste side, men dersom du heller vil ha kortversjonen er det bare å fortsette å lese.

Core i3-prosessoren gjør som forventet en grei jobb. Mangelen på turbomodus gjør at datamaskinen ikke kverner tyngre oppgaver like godt som ASRock Beebox-S med Kaby Lake-prosessoren Core i5-7200U, men til hverdagsbruk eller under spilling vil det ikke være nevneverdige forskjeller.

Det er også på sin plass å igjen minne om at Shuttlen også er å få med blant annet nettopp en slik Core i5-7200U innabords, uten at det er snakk om mange hundrelappene i prisforskjell.

Skruer, braketter, fester og bein medfølger.
Vegar Jansen, Tek.no

I datamaskinens BIOS er det mulig å velge mellom forskjellige vifteprofiler. Vi gikk for «Smart Fan Mode», som også er standard, og opplevde XPC nano NC03U3 som en ganske så stillegående sak med denne aktivert.

Sitter du rett i nærheten av datamaskinen kan du kanskje plukke opp en svak viftelyd under tyngre belastninger, men da må det være ganske stille i rommet.

Det bør ikke være noe problem å bruke denne som en stue-PC, og skulle det være behov finnes det også en «Ultra-Low Mode»-innstilling. Samt «Full Mode» for deg som vil ha mest mulig kjøling.

Vi opplevde heller ikke noen spesielle varmeproblemer. Under tung belastning la prosessoren seg riktignok på en temperatur rundt 70 grader, men dette er selvfølgelig avhengig av støyprofilen.

Maskinen leveres ellers med VESA-feste for å kunne monteres på baksiden av skjermen, små gummiknottbein for vanlig horisontal plassering og støttebein i aluminium for deg som ønsker å ha den i en vertikal posisjon.

Konklusjon

Shuttle gjør det meste riktig med XPC nano NC03U3. Den er ganske diskré, plasseringsvennlig og nokså stillegående, så dette er en modell som kan ta flere jobber. Den vil klare seg greit på kontoret – med mindre du driver mye med videoredigering eller andre tunge oppgaver – eller som en vanlig PC i hjemmet.

Vegar Jansen, Tek.no

Denne tassen vil også passe godt inn som dedikert stue-PC eller medieavspiller. Den har plass til en stor 2,5-tommers harddisk, og mens den mangler digital lydutgang, er det noe du alltids kan bruke HDMI-porten til. Med bildet over DisplayPort får du også dytta 4K-innhold med 60 Hz oppfriskningsrate ut til den nye flatskjermen din.

Noen utpreget datamaskin for spilling kan vi ikke si NC03U3 er, men det bør de fleste skjønne etter å ha tatt et blikk på den.

Det er også verd å merke seg at denne PC-en ikke har den nyere trådløsstandarden 802.11ac, og Bluetooth er også fraværende. Men skulle dette være et stort problem, er det jo mulig å bytte ut det trådløse nettverkskortet.

Det største problemet med testmodellen er nok prisen. Den kommer jo uten RAM, lagringsplass og operativsystem, og det betyr at du fort må kalkulere inn et par ekstra tusenlapper dersom du ikke har egnede komponenter liggende og slenge i en skuff fra før.

Da kommer totalsummen på over seks tusen kroner, og det får jo plutselig andre småtasser som Mac mini til å se veldig fristende ut. Macen kan dog ikke skryte av å kunne levere 4K i noe mer enn 30 Hz oppfriskningsrate, og med en vanlig snurredisk vil den ikke virke like responsiv.

Derfor vil nok kanskje ASRock Beebox-S med Kaby Lake-prosessor være et enda bedre alternativ. Denne gir deg nemlig en lignende pakke, og det til lavere pris.

Beeboxen har dessuten HDMI 2.0, USB 3.1 Gen 2, 802.11ac Wi-Fi og Bluetooth. I tillegg kommer den med en liten fjernkontroll inkludert, noe som også teller i dennes favør kontra XPC nano NC03U3.

Men dersom Shuttle skulle finne på å justere prisen litt på sine NC03-modeller, vil disse modellene fort bli mer attraktive igjen – så her er det smart å sjekke prislappene før man bestemmer seg.

Shuttle XPC nano NC03U3
7.5
Bra

Shuttle XPC nano NC03U3

sitat"Stillegående tass med mange gode egenskaper."
 • Krysse av
  Svært plasseringsvennlig
 • Krysse av
  Alt av skruer, braketter og bein medfølger
 • Krysse av
  Lavt støyvolum
 • Krysse av
  Anstendig ytelse
 • Krysse av
  Støtter 4K-oppløsning @ 60 Hz over DisplayPort
 • Krysse av
  Står fritt til å velge RAM og disk(er) selv
 • Krysse av
  Enkel å åpne og montere i
 • Krysse av
  Plass til både M.2-SSD og 2,5-tommers disk
 • Krysse av
  Har USB Type-C-kontakt
 • Bytt
  Ingen USB 3.1
 • Bytt
  Pris
 • Bytt
  Ingen Bluetooth

Les også