Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSapphire Radeon R9 285 OC Dual-X

Bedre enn vi først trodde – men er det godt nok?

AMDs nyeste mellomklasse-skjermkort er slett ikke verst likevel.

Varg Aamo, Tek.no

Hovedside

Da vi først testet Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X fikk vi, kort fortalt, skikkelig dårlige resultater; og vi felte til å begynne med en knusende dom over kortet. Det burde vi kanskje ikke gjort, for det viste seg etter hvert at resultatene vi fikk de første par testrundene ikke hang på greip – og vi fikk etter hvert store variasjoner i testresultatene, selv om vi i utgangspunktet samlet data fra flere runder.

Sapphire sendte oss også et nytt kort i tilfelle det første vi fikk var skadet, men vi fikk de samme store variasjonene i resultater fra dette. Det var dette som var den utløsende årsaken til at vi bygde en ny testmaskin for skjermkort – og nå har vi testet Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X på nytt. Resultatene denne gang er både mye bedre og fullstendig stabile over flere testrunder. Men holder det?

Velprøvd utforming med ny innmat

Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Testeksemplaret vi har fått fra Sapphire er en lett overklokket modell, som er utrustet med deres gode Dual-X-kjøler. To solide vifter over en svær varmespreder, komplett med en rekke kjølerør i kobber, skal bidra til å holde godsakene kjølig.

Det mest spennende er likevel det som befinner seg under denne varmesprederen, altså kortets grafikkprosessor. Denne går under kodenavnet Tonga, og er en helt ny sak fra AMD som ikke har vært brukt i noen andre skjermkort tidligere.

På den tekniske fronten har denne kjernen 1792 streamprosessorer, 112 teksturenheter, og 32 ROP-enheter. Programmet GPU-Z oppgir at antallet ROP-enheter er 64, som ville betydd at nykomlingen ville hatt like mange som AMDs to råsterke toppmodeller, Radeon R9 290 og Radeon R9 290X – og dobbelt så mange som Radeon R9 280X – men når vi ser på spesifikasjonene vi har fått tilsendt ser dette ikke ut til å stemme.

Sammenliknet med andre skjermkort ser like fullt spesifikasjonene pene ut. Det har langt flere streamprosessorer enn hovedkonkurrenten Nvidia GeForce GTX 760, om enn en litt lavere minnebåndbredde. Ned til Radeon R9 270 er avstanden også betydelig på de fleste punkter.

Ble det en litt i overkant teknisk forklaring?
Ekstra: Dette betyr spesifikasjonene på skjermkortet »

Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Den nye Tonga-kjernen har imidlertid en annen finesse som ikke er synlig i en spesifikasjonstabell. Den støtter nemlig en nyere versjon av AMDs GCN-arkitektur enn tidligere modeller, inkludert de langt dyrere toppmodellene. Med GCN 3 skal vi visstnok få bedre ytelse per megahertz enn tidligere modeller, så at vårt testeksemplar «bare» er klokket til 965 MHz bør ikke være noe handicap.

Med nyere arkitektur får vi dessuten støtte for AMD sin nye CrossFire-løsning, som lar deg koble sammen flere slike kort uten noen ekstern bro. I stedet snakker kortene sammen direkte gjennom PCI-E-bussen de er koblet til, som jo gjør installasjonen mindre brysom.

Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Ellers er støtte for AMD Mantle på plass, TrueAudio er integrert, og når FreeSync-skjermer kommer på markedet vil de kunne brukes med dette skjermkortet.

Stor spillpakke å velge fra

Selv med all denne teknologien på plass er det likevel et annet poeng vi tror vil være mer interessant for målgruppen. AMD er nemlig svært dyktige når det kommer til å skaffe avtaler med spillutviklere om å pakke spill med kortet, i form av deres «Never Settle»-kampanjer, og med dagens nyhet utvides pakken ytterligere.

Ved kjøp av et Radeon R9 285 kvalifiserer man nemlig til det høyeste nivået av den nye «Never Settle: Space Edition»-pakken, og får dermed med tre gratis spill på kjøpet. Utvalget er heller ikke noe å kimse av; for de tre spillene kan plukkes fra et utvalg av 29 forskjellige titler – deriblant Alien: Isolation og Star Citizen: Arena Commander; sistnevnte komplett med et eget spesialromskip. Dette er en betydelig mer omfattende pakke enn hva Nvidia kan by på om du kjøper ett av deres GeForce GTX 760, som er kortet dagens testmodell først og fremst ypper med.

Konklusjon

Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Etter å ha testet Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X på nytt i en ny maskin, og med nye spill og testprogrammer, sitter vi igjen med et langt bedre inntrykk enn første gang – da vi testet på en skadet datamaskin. Etter å ha gått gjennom alle våre spill og testprogrammer vet vi nå at AMDs nyeste kort leverer ytelse som er fullt og helt på nivå med hovedkonkurrenten, Nvidia GeForce GTX 760.

På enkelte tester er riktig nok Nvidia-kortet, i vårt testutvalgt et fabrikkoverklokket Gigabyte GeForce GTX 760 Windforce X3 OC, en smule raskere. Særlig gjelder dette Hitman: Absolution-testen, hvor Sapphire-kortet vårt får kraftig trekk fordi det ikke klarer å starte spillet på aller høyeste oppløsning. Men, som AMD har påpekt for oss flere ganger, har man et kort som dette, spiller man heller ikke de tyngste spillene på høyeste oppløsning og med de drøyeste effektene slått på – slik som vi tester.

Ellers er GeForce-kortet hårfint raskere i Battlefield 4-testen, og ganske overlegent i DCS World. Til tross for dette kommer Sapphire-kortet ut som det raskeste kortet samlet sett, når vi vekter samtlige testresultater like tungt.

Men når prislappen fortsatt er flere hundre kroner høyere, så er det likevel GeForce GTX 760 som leverer mest ytelse per krone av disse to – selv om vi ser bort fra den mest høyoppløste delen av Hitman: Absolution-testen.

Det er ikke snakk om den helt store forskjellen, og etter denne testen er det klart for oss at Radeon R9 285 slett ikke er et dårlig produkt – slik vi opprinnelig trodde. AMD mener resultatet ville sett annerledes ut med mer realistiske innstillinger i spillene, og dette skal vi etterprøve senere. Men enn så lenge ser vi ingen grunn til å ikke legge av noen hundrelapper ekstra, droppe både Radeon R9 285 og GeForce GTX 760, og heller kjøpe det vanvittig raske GeForce GTX 970.

Finn laveste pris på Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X i Prisguide »

Detaljerte resultater

På de neste sidene kan du se nærmere på hvordan dagens testkort ligger an med tanke på ytelse. Aller først har vi listet opp testoppsettet vårt for de som er interessert i slikt – men hvis du vil se hvordan dagens testmodell yter kan du også bare hoppe direkte til de første resultatene »

Testoppsett

I dag tester vi Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X, med følgende tekniske spesifikasjoner, sammenliknet med andre relevante skjermkort:

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er også nærmere beskrevet i en egen sak om skjermkort-testriggen vår, men her følger en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

Vår testbenk for skjermkort.Foto: Varg Aamo, Tek.no

I dagens test benytter vi drivere med versjonsnummer 14.30.1005. De øvrige skjermkortene i utvalget, som vi sammenlikner dagens testmodell med, benytter følgende drivere:

  • Radeon-kort, alle andre modeller: Catalyst 14.4
  • GeForce GTX 980/GTX 970: 344.07
  • GeForce-kort, alle andre modeller: 340.52

Syntetisk ytelse testes med 3DMark Fire Strike 1.1 og prosesseringskraft med FAHBench 1.2. Spillytelse måles i Battlefield 4, Batman: Arkham Origins, Hitman: Absolution, Metro: Last Light og DCS World. Bildeflyten måles enten med Fraps eller innebygde måleverktøy i spillene, og samtlige spilltester kjøres minimum to ganger for å sikre at vi har stabile, representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z med mindre annet er oppgitt, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under det sammenhengende testløpet av Metro: Last Light. Effektmålinger leser vi av ved stikkontakten under samme test.

Syntetiske tester

3DMark Fire Strike

Første test er gode gamle 3DMark, som belaster hele datamaskinen for å simulere ytelse i moderne spill. Her ser vi mye av det samme som i vår opprinnelige test, da Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X fortsatt er litt raskere enn Nvidia GeForce GTX 770. Det er slett ikke dårlig, og kortet viser seg altså å fremdeles være langt raskere enn kortet det faktisk er laget for å slåss mot, nemlig GeForce GTX 760, i denne syntetiske testen.

FAHBench

Neste test har ingenting med spill å gjøre, men måler først og fremst skjermkortets prosesseringsevne. Dette er den offisielle ytelsestesten for Folding@Home-programmet, og her klarer også vårt Radeon R9 285 seg bedre enn Nvidias GeForce GTX 760 og GTX 770, spesielt takket være bedre resultater på den tyngste delen av testen.

Batman: Arkham Origins

Spilltest nummer én gjøres med Batman: Arkham Origins, og her klarer faktisk vårt fabrikkoverklokkede Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X seg helt greit. Hakket raskere enn vårt Gigabyte GTX 760 Windforce 3X OC – også fabrikkoverklokket – og bare såvidt bak Nvidia GeForce GTX 770 er helt klart godkjent, men så skal det jo sies at dette spillet er en av testene våre som er snillest med AMD-kort.

Battlefield 4

Battlefield 4 er en noe mer Nvidia-vennlig test enn den forrige, og det vises også på tabellene. Likevel kommer vårt Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X inn bare en hårsbredd bak vårt Nvidia-baserte GeForce GTX 760, selv på aller høyeste oppløsning – og det er ikke verst, når man ser hvordan de kraftigere toppmodellene fra AMD får regelrett juling av Nvidias beste skjermkort.

DCS World

Når vi fyrer opp kampflysimulatoren DCS World kræsjlander Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X temmelig hardt. GeForce GTX 760 er soleklart raskere på begge oppløsningene vi tester med, og på Full HD-oppløsningen er det faktisk bare på nivå med det langt svakere Asus Radeon R9 270 DirectCU II OC – et skjermkort vi syntes falt skikkelig mellom to stoler i vår test.

Hitman: Absolution

Hitman: Absolution har vært med oss en stund, men er fortsatt en av de hardeste testene vi har å by på – som vises på at det er en rekke skjermkort som ikke klarer å drive det på høyeste oppløsning engang. Det inkluderer også dagens testmodell, men på den lavere Full HD-oppløsningen gjør vårt Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X det faktisk veldig greit. Rundt ti prosent raskere enn GeForce GTX 760 er slett ikke verst, men når vi prøver oss med høyeste oppløsning – og, som alltid, alle kvalitetsinnstillinger på høyest mulige nivå – stopper alt helt opp.

Metro: Last Light

Også i vår siste spilltest, Metro: Last Light, klarer Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X seg temmelig bra. Med et klart prosentvis overtak på hovedfienden, GeForce GTX 760, er det innen nå ganske åpenbart at det hjalp på resultatene å bytte testmaskin.

Effektforbruk og temperatur

Effektforbruk

Etter å ha kjørt kortet gjennom alle ytelsestestene kan vi ikke akkurat si vi blir spesielt imponert ved synet av effektforbruket. Med 394 watt fra stikkontakten ved full belastning trekker Sapphire Radeon R9 285 OC Dual-X fortsatt like mye strøm som det betydelig raskere GeForce GTX 770 – men så er jo AMD kjent for å lage forholdsvis tørste skjermkort. Et forbruk på nivå med råsterke MSI Radeon R9 280X Twin Frozr IV Gaming, uten resultater som kan måle seg med det eldre kortet, er likevel litt vel svakt.

Temperaturer

Sapphire sine Dual-X-kjøleløsninger er kjent for å være svært gode, og de kommer også til sin rett på dette skjermkortet. 33°C ved inaktivitet er helt greit, mens 69°C etter et kvarters tid med Metro: Last Light-testing er definitivt innafor – og det fjerde beste resultatet vi har sett fra en kjøler i det nye utvalget.

Mer om
annonse