Test

Bedre sent enn aldri

Anmeldelse

Andy Stizer (Steve Carell) har en god jobb i en elektronikkbutikk, en rekke hobbyer og lever ellers et eksemplarisk, risikofritt og tilsynelatende tilfredsstillende A4-liv som enslig 40-åring. Av ulike grunner har Andy aldri hatt sex, og via hans betydelig mer livsvante og erfarne arbeidskolleger introduseres han noe motvillig for den spennende og farlige sjekkescenen med det mål for øyet å miste jomfrudommen i den overskuelige fremtid. Møtet med denne verdenen viser seg å være mer komplisert, forvirrende og fascinerende enn han hadde forestilt seg.

Den vanskelig førstegangen

Det første som er åpenbart i The 40 Year Old Virgin er at Steve Carell, kanskje nå mest for den amerikanske versjonen av The Office, er som født for rollen han spiller i filmen som nervøs, usikker og utilpass damejegerdebutant i en sport som blir stadig vanskeligere å hevde seg i jo lenger man venter. Andy har ventet lenge, og derfor blir hans famlende forsøk på å simulere den selvsikre væremåten og å sette sprikende og tvilsomme kollegasjekketips ut i livet ekstra fornøyelige.

Den innesluttede nerden som skal kjempe seg ut av komfortsonen er jo ikke akkurat lenger noe grensesprengende originalt konsept, men Carell gjør rollefiguren bedre enn de fleste og klarer å balansere troverdighet med effektiv komikk. Han er ingen klovnete grimaskomiker, men greier å skape veldig underholdende øyeblikk med sitt velkjente repertoar av påtatte, falske miner og urolige blikk.

The 40 Year Old Virgin baserer seg på pinlighets -og misforståelseshumor som altså ikke føles nytt, men som tidvis fungerer godt. I tillegg har filmen gøyale og til dels grove birollefigurer som står i skarp og vittig kontrast til hovedpersonen, og dialogen er morsom på en naturlig måte, uten de krampaktige vitsene.

Som seg hør og bør er filmen er jo selvsagt tilført en dose alvor, og etter hvert som Andy oppdager at damer og sex ikke nødvendigvis er et ubetinget gode, kommuniseres også et budskap om viktigheten av ekte følelser og det å ivareta egen identitet i kaoset av inntrykk, forventninger og press. Dog har filmen heller ikke her mye nytt å tilføye, og faktisk dveles det litt for mye ved sistenvente tematikk mot slutten filmen.

I det hele tatt mangler filmen noe på fortellerteknisk stramhet, fokus, rytme og tempo, noe som muligens kan tilskrives det faktum at filmens regissør er en debutant. Filmen har faktisk en spilletid på nesten to timer og ett kvarter, og det finnes simpelthen ikke nok substans og energi til å fylle hele rommet, noe som dessverre medfører en avtakende interesse og appell.

Konklusjon

The 40 Year Old Virgin er en relativt uhøytidelig situasjonskomedie og har absolutt har sine øyeblikk, men også et noe sjenerende behov for filmteknisk finpuss. For de aller fleste, ikke minst for fans av Steve Carell og hans signaturkomikk, har den likevel nok humormateriale å by på.