Tek.no

Test Wii U

Mediesenter, eller ikke?

Nintendo sier ja, men vi er langt ifra enige.

Hardware.no
7 Des 2012 21:45

Introduksjon

Nintendos nyeste spillkonsoll er ute på markedet, og ifølge selskapet selv går de som varmt hvetebrød i butikkene. Kanskje ikke så rart, da de favner bredt i promoteringen av sitt nye barn, Wii U. Konsollen skal være både for små og store, for "casual"- og "hardcore"-spillere, og for de som bare vil ha en ny måte å finne medieinnhold på.

Her på Hardware.no er vi mer interessert i å se hvordan Nintendos nyeste konsoll kan fungere som et mediesenter enn som spillkonsoll. Det er tross alt få ting i elektronikkverden som bare kan én ting, og spillkonsoller har blitt et stadig viktigere knutepunkt i stua for mange.

Foto: Gamer.no/Audun Rodem

Ja, hovedfokuset til en spillkonsoll bør fortsatt være spillene, men vi synes det er rettferdig å forvente at en spillkonsoll også kan gjøre andre ting. Den bør kunne motta medieinnhold fra ting som mobilen, PC-en, eller nettbrettet ditt, og strømme innhold direkte fra nettet. Menyer bør være intuitive og raske, og akkurat som på mobilplattformene bør applikasjonsbutikken være innholdsrik og oversiktlig.

Det er over seks år siden den originale Wii-en kom på markedet og tok stuene verden over med storm. Klarer de å gjøre det samme i år også?

Kombinerer Wii og DS

Når du kjøper Wii U i butikken vil du få med selve konsollen og det du trenger av kabler for å koble den til TV-en. Det inkluderer til og med en HDMI-kabel, noe svært få produsenter pleier å inkludere i pakken.

Det er en del gjenskinn i skjermen, og det er ikke en skjerm du vil se en hel film på.Foto: Hardware.no/Niklas Plikk

I tillegg får du med en Wii GamePad, dingsen som virkelig skiller Wii U fra forgjengeren. GamePaden har et stort potensiale, og Nintendo har allerede vist med sine håndholdte DS-konsoller at de vet hva de driver med. To spillskjermer hvor den ene er trykkfølsom har liksom blitt Nintendos greie, og det er ikke rart at de har tatt det samme konseptet over til TV-konsollen sin.

Med mindre du allerede har en Wii-kontroller liggende, vil du bruke GamePaden til å komme deg igjennom oppstartsinnstillingene, og for å navigere deg rundt i menyer. Det er litt rart at Nintendo ikke har inkludert en klassisk Wii-kontroller i pakken, men dette var vel en av måtene de kunne holde prisen nede.

Skjermen har ikke den heftigste oppløsningen på markedet, men det holder i massevis.Foto: Hardware.no/Niklas Plikk

Den 6,2 tommer store skjermen på GamePaden har en oppløsning på 854 x 480 piksler, og får videosignaler direkte fra Wii U-konsollen. Rekkevidden på kontrolleren er i underkant av ti meter, og prøver du å få den til å fungere gjennom flere vegger vil du raskt få en hakkete opplevelse, eller ingen videosignal i det hele tatt.

Best med penn

Den glossy overflaten blir fort flekkete med fingeravtrykk.Foto: Hardware.no/Niklas Plikk
HDMI-kabelen følger med!Foto: Hardware.no/Niklas Plikk
Nintendo har holdt seg til det samme knappeoppsettet som før.Foto: Hardware.no/Niklas Plikk

GamePaden fungerer best når du bruker den medfølgende pennen, da skjermen ikke er kapasativ. Det betyr at det en tynn plastfilm som ligger over skjermen, og registrer trykk, ikke berøring. Du kan altså legge hånden og fingrene ned på skjermen uten at de blir registrert.

For å faktisk komme inn i et program eller et spill må du altså trykke ned. Det fungerer helt greit til enkelttrykk, men er irriterende å bruke uten styluspennen hvis du skal sveipe eller dra fingeren rundt på skjermen.

Timeslang oppdatering

Så fort vi har laget vår egne lille minifigur og satt opp vår profil, er vi også nødt til å laste ned en rimelig solid programvareoppdatering. Uten oppdateringen får vi rett og slett ikke tilgang til noen av onlinedelene av konsollen, og dette er jo hovedsakelig det vi har lyst til å teste. Dermed er det bare å sette igang nedlastingen, som tok i overkant av en time. Pass på å ikke avslutte nedlastingen mens den pågår, da det har vært flere rapporter på nettet om nye brukere som har endt opp med en låst konsoll etter at de prøvde å avbryte oppdateringen.

Etter å trygt ha lastet ned hele oppdateringen, har vi tilgang til både nettleseren, Netflix-applikasjonen og Youtube. Det er også et ikon for Nintendos egne TV-løsning kalt Nintendo TVii, men denne er fortsatt ikke åpnet, og selv når den åpner er det ikke mange av tjenestene som blir støttet her i Norge.

Nintendo TVii skal være et samlingspunkt for medietjenseter, slik som Amazon Prime, Hulu Plus, Netflix, Tivo og vanlige TV-kanaler. Problemet er at her i Norge har vi først nylig for tilgang til Netflix, mens de andre tjenestene fortsatt er forbeholdt det amerikanske markedet.

Dermed får vi heller kose oss med Netflix-applikasjonen, som kommer forhåndsinstallert på Wii U-en.

Bli med over på neste side, så ser vi hvordan Wii Us eneste medieapplikasjon fungerer, og hva som skjer når vi prøver å overføre filmer og bilder via USB.

Les også