Tek.no

Test

Kommunikatorens comeback

29 Juni 2007 15:23

Kommunikatorens comeback

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Nokia E90 er en mobiltelefon som først og fremst retter seg mot bedriftsmarkedet. Med kontorprogrammer, WLAN, Internett, e-post og mobilmarkedets største qwerty-tastatur er Nokia E90 langt på vei en bærbar PC. 

GPS

De viktigste endringene fra Nokias forrige kommunikatorgenerasjon er overgangen til Series60, og at du nå kan bruke mobilen som en fullverdig smartmobil også på fremsiden. Dessuten virker nettleseren nå som en drøm, i motsetning til den skandaløst dårlige nettleseren på Nokia 9500. Dessuten har den fått innbygget GPS og kartapplikasjon.

Tastene er også endret, ikke minst for å få med funksjonsknapper tilpasset Series60-grensesnittet. 

Kjøttbein

E90s største bakdel er størrelsen. Riktig nok krever det plass når en skal ha så mye funksjonalitet inn i mobilen, men E90 kunne vært gjort både mindre og tynnere uten at det nødvendigvis måtte gå ut over verken tastatur eller skjermstørrelse. Forløperen fikk kjælenavnet ”kjøttbeinet” – et navn E90 kan komme til å bære med seg videre.

E90 er spekket med funksjoner – fra radio, til 3-megapikselkamera og GPS. Tastaturet inne i mobilen har egne taster for æøå, og separate talltaster. Det gjør tastaturet mer brukervennlig enn de fleste andre løsninger, som gjerne kombinerer tall og bokstavtaster og krever utstrakt bruk av dobbeltasting. 

Mini laptop

Den viktigste grunnen til å velge en kommunikator fremfor en annen smartmobil er nettopp tastaturet og skjermen. Det er unektelig langt mer behagelig både å lese og å skrive meldinger når skjermbredden er så stor som her. Over de ordinære tastene finnes også snarveiknapper til skrivebord, kontakter, meldinger, nettleser, notater og kalender. I tillegg finnes en knapp som heter ”My own” (velg selv hvilken applikasjon den skal åpne) og standardknappen for å åpne menylisten – den samme knappen som du finner på alle Serie60-mobiler.

Men tastaturet blir litt halvveis. Det er for trangt til touch, og krever relativt harde anslag. Dermed må du venne deg til en egen skriveteknikk. Tastene sitter tett og kunne med fordel vært en anelse mer konvekse. Nå er det litt for lett å gli over på nabotasten når vi blir ivrige i tekstingen.

Ellers liker vi at Nokia har gitt oss en egen av/på-knapp for lys i qwerty-tastaturet.

Skjermen kan stilles i alle vinkler fra lukket til 180 grader (flatt bakover). Ved 0, 90 og 180 grader merkes et knepp, og skjermen låser seg i en fast posisjon. Men det er ikke noen lås i stillingen vi bruker mest – halvt bakover (ca 135 grader).

E90 er stødig og vipper ikke, samme hvilken vinkel vi setter skjermen i mens vi skriver. Det går også greit å skrive med tomlene mens vi holder telefonen i hendene. 

To i ett

Bruker vi E90 i lukket posisjon kan vi betjene den som de fleste andre S60-mobiler. Skjermen er ikke av de største, men med 320x240 punkter har den samme oppløsning som N95. Du kan starte med å skrive en tekstmelding utenpå telefonen for så å skrive fortsettelsen på det store tastaturet. Men du kan ikke gå motsatt vei. Lukker du mobilen er du tilbake i standby-modus og meldingen blir lagret som kladd.

Hvordan denne lukkemekanismen påvirker hva du driver med varierer en del. Bruker vi GPS-funksjonen kan vi lukke mobilen og navigere videre på den utvendige skjermen. Lukker vi mobilen under en samtale kan vi snakke videre, men høyttalerfunksjonen skrus av.

Under tekstskriving på fronten av mobilen kan vi støtte oss på ordboka T9. I åpen tilstand har mobilen ingen ordbok eller stavehjelp tilgjengelig. I lukket tilstand har mobilen automatisk tastlås, noe vi har savnet på de fleste Series60-mobiler. 

GPS-funksjonaliteten er den samme som i Nokia N95, men på den store skjermen får du selvsagt plass til mye mer av kartet. 

Kontor

Office-applikasjonen er Quickoffice. Dette programmet finnes på alle Nokias smartmobiler, men på E-serien har du mulighet til også å opprette og redigere dokumenter (tekst og regneark). Det er nesten en forutsetning på en mobiltelefon som skal brukes som mobilt kontor.

Hovedskjermen har hele 800x 352 punkter. Det gjør at du får en mye bedre brukeropplevelse på Internett enn med noen annen mobiltelefon. De fleste nettsteder er tilpasset skjermbredde på 800 punkter, fordi dette var den vanligste skjermoppløsningen for noen år tilbake. Den ekstra bredden bedre skjermer gir er i hovedsak fylt opp med annonser.

I områder med HSDPA eller WLAN blir det nesten som å surfe på en PC hjemme. Men skjermhøyden, prosessoren og svakheter i selve nettleseren setter noen begrensninger. Skal du bruke tjenester som YouTube må du holde deg til mobilversjonen – selv om telefonen altså har en ”fullverdig” nettleser. 

FM-radio

Telefonens FM-radio er grei nok, men Nokia har åpenbart gitt opp ”visual radio”. Denne radioen er helt ordinær, uten verken RDS eller nedlastbar kanalliste. Ørepluggene som følger med er de samme enkle HS-47 som også leveres med noen av de billigste modellene. Men telefonen støtter trådløs stereo, riktig nok uten profil for volumkontroll.

Nokia har vært flinke til å legge inn funksjoner som sparer strøm, og batterikapasiteten på E90 oppleves ved normal bruk som bedre enn på N95. Men bruker du den store skjermen, GPS og WLAN en del må du belage deg på å ha en lader i nærheten. Er du heldig skal du kunne snakke hele 5 timer sammenhengende, mens standby-tiden er oppgitt til 300 timer. 

Kamera

Kameraet på baksiden av mobilen tar bilder med opp til 3,2 megapiksler oppløsning. Kameraet har autofokus og kameralys og tar brukbare bilder. Videoopptakeren er også imponerende. VGA-opptak (480x640 punkter) og 30 bilder per sekund gjør at du kan vise opptakene dine på en TV. 

Men E90 har ikke TV-ut, slik N95 har. Det er synd, for om vi kunne koblet E90 direkte til en projektor kunne vi vist presentasjoner uten å måtte dra på en PC. Den har heller ikke trykkfølsom skjerm. 

Bruksanvisning

Nokia E90 er lett å komme i gang med, til tross for at den leveres med en bruksanvisning på 118 sider. I de aller fleste tilfeller vil du få all hjelp du trenger ved å følge anvisningene i telefonens meny. Det kan like vel være greit å ha bladd gjennom bruksanvisningen et par ganger, så oppdager du kanskje funksjoner du ikke ante at telefonen hadde.

For E90 er en svært funksjonsrik mobiltelefon, og i tillegg til funksjonene vi alt har nevnt, så finnes strekkodeleser, SIP-telefoni (ring via WLAN), tekstleser, taleopptaker, registrering av landemerker (GPS) og mye mer som ikke er så vanlig å finne på en mobiltelefon. I tillegg kommer programmer som du kan laste ned direkte til mobiltlefonen. Enkelte av disse er gratis, mens andre er versjoner du kan prøve før du eventuelt kjøper dem. 

Lytefri

Alt i alt er Nokia E90 en drømmemobil for teknofile med store lommer, mens den nok ikke har samme appell til de motebeviste. Vi regner med å se ganske mange forretningsmenn med denne mobiltelefonen, selv om det finnes lettere og mindre mobiler som fikser det meste av hva E90 klarer. 

Men kommunikatoren har sine tilhengere, og var du en av dem som lot deg skuffe over 9500 eller 9300 så kan du glede deg over at lytene fra disse modellene nå er historie.

Les også