Til hovedinnhold

Sony Ericssons lille musikkbombe

Sony Ericssons lille musikkbombe

Testresultater

Knallgod lyd og bra musikkbetjening. Kjappe nettforbindelser og bra batteri. Mye minne.
Ikke kameralys, ikke autofokus, uheldig plassering av objektiv. Høy pris trekker også ned.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Sony Ericsson W980 ble lansert under Mobile World Congress (MWC) i Barcelona i vår. Men telefonen kom litt i skyggen av modeller som Xperia X1i, G700 og G900. Det er egentlig litt synd, for W980 er en mobiltelefon som fortjener oppmerksomhet.
Design
W980 er en foldemobil med utvendig skjerm og utvendige berøringskontroller for styring av musikkspilleren. Disse tastene kan selvsagt også brukes om du vil kontrollere den innbygde FM-radioen.
I lukket tilstand minner telefonen mye om en ren MP3-spiller. Overflaten er glatt og blank, med Sony Ericssons karakteristiske tre sirkler som et designelement knyttet til kontrollfunksjonene. Når du bruker spilleren lyser oransje symboler opp og viser kontrollfunksjonene. Bytter du til radio lyser radiokontrollene i hvitt. Den utvendige skjermen er kvadratisk og relativt liten. Når skjermen er slukket blir den usynlig.
Nederst på fronten er dekselet i klar plast som vi kan se Walkeman-logoen gjennom. I dette feltet vises også ulike lyseffekter (kan skrus av for bedre batterikapasitet).
Telefonen er kubepreget og virker nesten litt tykk. Baksiden er minimalistisk med en gummiert overflate som gir godt grep.
Kamera
Her er også kameralinsen plassert. Selv om telefonen har et kamera med 3,2 megapiksler oppløsning, så er dette ikke noen utpreget kameramobil. Den mangler fotolys, og linsen er plassert på en slik måte at du lett får fingrene i veien når du skal ta bilder. Men under gode forhold tar den bra bilder.


Fingeren kommer lett i veien når du skal ta bilder.
På siden av telefonen finnes tre knapper. Den ene styrer volum (lysfølsomhet i kameramodus), den andre lar deg veksle mellom musikkspiller, FM-radio og hvileskjerm, mens den tredje er en skyveknapp som låser kontrolltastene på fronten av telefonen.
Nederst på hver side sitter høyttalere som utrolig nok gir stereolyd. Du må riktig nok holde telefonen helt inn mot pannebrasken for å høre at det faktisk er stereolyd, så den praktiske nytten er minimal. De innbygde høyttalerne er som på andre mobiltelefoner lite egnet for musikkspilling.
Taster
Åpner vi telefonen finner vi også her at kontrolltastene er plassert i tre sirkler. De alfanumeriske tastene er tradisjonelt ordnet i tre kolonner og fire rader. Knappene er store, og en metallsirkel rundt hver tast gjør det lett å føle seg frem.


Når vi taster får vi god respons i form av følbare og hørbare knepp. Noen vil kanskje mene at disse kneppene er litt vel hørbare. Det blir i alle fall vanskelig å sende diskré tekstmeldinger i stille omgivelser.
Meningene om telefonens design spriker. Hengselen er ikke særlig lekker, her er mye plast, og noen oppfatter telefonen som klumpete. Andre finner den spennende og stilfull, nettopp på grunn av den blanke plastoverflaten og lyseffektene.
Bevegelse
Telefonen har bevegelsessensor som blant annet sørger for at Walkman-logoen på den utvendige skjermen holdes i vater. Dreier du telefonen 90 grader mens du spiller musikk vil skjermbildet dreie med. Det gjelder imidlertid bare for den innvendige skjermen.
Sensoren kan også brukes om du vil bla i musikken. Hold musikk-knappen inne og rist deg frem eller tilbake i spillelisten. Funksjonen virker også om telefonen er lukket. Da holder du play/pause-knappen inne mens du rister mobilen. Men det er vel så enkelt å bla med navigasjonstastene.
Lyd
Lyden i W980 er svært god. Faktisk er den bedre enn på tidligere musikkmobiler fra Sony Ericsson. Et nytt brikkesett og en teknologi Sony Ericsson kaller Clear Stereo løfter musikkopplevelsen betraktelig. Hodesettet som følger med er det nyutviklede HPM-77, som gir bra lyd. Du kan som før bruke ditt favoritthodesett med 3,5mm standardplugg.
Telefonen har 8GB minne, som Sony Ericsson hevder holder til 8000 sanger. Det avhenger selvsagt av lengden på sangene og hvilken kompresjon du bruker.
Musikken kan også overføres via en innbygget FM-sender til en radio. Dette fungerer greit, men du må manuelt søke deg frem til et frekvensområde med lite støy. Du bør også prøve deg frem for å finne den optimale plasseringen av telefonen.


FM-senderen overfører musikk til radioer i umiddelbar nærhet. Legg merke til lyset som projiseres i den klare plasten.
Overføring
Overføring av musikk fra PC til mobiltelefon er en prøvelse, i alle fall om du synkroniserer via Windows Mediaplayer. Vi overførte en katalog på 2 GB, men ga opp etter tre timer. Da hadde telefonen utført 20 prosent av jobben. Når vi koblet telefonen til maskinen som USB masselagringsenhet tok jobben om lag en halvtime.
W980 har også god samtalelyd.

Funksjoner

Menysystemet er velprøvd og fungerer utmerket. Telefonen har Google Maps og kan brukes med GPS-tilbehør. Ellers finner vi TrackID, VideoDJ, PhotDJ og MusicDJ, Bluetooth fjernkontroll, lydinnspilling og spill i underholdningsmenyen. Spillene er Lumines Block Challenge, Need for Speed pro Street og Sudoku. Spillene kan du også starte fra kategorien ”Medier”.

I Need for Speed styrer du bilen ved hjelp av bevegelsessensoren i telefonen. Kontrollen er overraskende presis.

Programmene i kategorien ”Planlegger” er filbehandling, alarmer, videoanrop, kalender, oppgaver, notater, synkronisering, tidsur, stoppeklokke, kalkulator og kodeliste. Her finnes også underkategorien ”Programmer” med konverteringsprogram, Music Mate 5 (en slags synthesizer), analogt verdensur og skritt-teller. I tillegg finnes en globus som viser tidssoner og klokke i ulike land.

Fra hovedmenyen kan du velge Sony Ericssons Play Now, der du kan kjøpe musikk til ågerpris (20 kroner per låt) som du betaler via SMS. Musikken som tilbys er kraftig komprimert.

Nettleseren i telefonen er bra. W980 støtter 3G, Turbo3G og Edge for raskere nedlasting.

Alt i alt er W980 en svært god musikkmobil, som samtidig har ok kamera og gode taster. At den også har god batterikapasitet kommer som et ekstra pluss.

Bildeeksempler

Testresultater

Knallgod lyd og bra musikkbetjening. Kjappe nettforbindelser og bra batteri. Mye minne.
Ikke kameralys, ikke autofokus, uheldig plassering av objektiv. Høy pris trekker også ned.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Knallgod lyd og bra musikkbetjening. Kjappe nettforbindelser og bra batteri. Mye minne.
Ikke kameralys, ikke autofokus, uheldig plassering av objektiv. Høy pris trekker også ned.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse92x46x17 mm
Vekt100 g
Standby-tid370 timer
Taletid4,5-9 timer
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portJa Ja, proprietær
Meldingsfunksjon-
TasteutformingMeget bra
MMSKrysse av
EpostJa Ja, med Exchange-støtte
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraKrysse av
Bildegjengivelse inneSvak
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning3,2 Mp
VideoopptakKrysse av
Skjermstørrelse320x240
Fargedybde262 000
Minne-
Minnekapasitet8GB
Støtte for minnekortBytt
Nettverk-
UMTSJa Ja, med HSDPA
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANBytt
GPSBytt
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkMeget god men dyr musikkmobil
PrisklasseHøy
MenynavigeringGod
BrukervennlighetGod
DesignBra
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse