Til hovedinnhold

Vi tester Grundigs bakkenett-PVR

Vi tester Grundigs bakkenett-PVR

Testresultater

Sjelden har vel et TV-produkt vært så etterlengtet som Norges første HD-PVR for det digitale bakkenettet. RiksTV hadde håpet å lansere en PVR fra Sagem før julen 2007, men de tekniske utfordringene ble for mange. Sagems første PVR er ennå ikke godkjent.
Grundig ble også forsinket, men nå er verdens første bakkenett-HD-PVR for MPEG-4 klar for norske stuer. Teknofil har testet Grundig DTR 8860 VOD som kommer i salg i midten av september.
Diskret, svart boks
Noen PVR-er er forfengelige og oppsiktsvekkende. Andre er beskjedne og nøytrale. DTR 8860 VOD tilhører siste gruppe. Den er rett og slett en svart boks med speilblank front, knapper og display som kobles til TV-en. En luke skjuler en dobbel kortleser for RiksTVs programkort og et smartkort for framtidige oppgaver. Stor ergonomisk fjernkontroll og norsk bruksanvisning medfølger. Her er også antenne- og Scart-kabel, men merkelig nok ingen HDMI-kabel. Bak boksen fins kontakter for blant annet HDMI, 2 Scart, digital lyd (optisk), USB og nettverk.
Enorm lagringskapasitet
Grundig-boksen er en HD-PVR med to innebygde, digitale HD-mottakere og 500 GB harddisk. Den rommer 370 timer med opptak av vanlige TV-sendinger og omlag halvparten i HD. Veiledende pris for Grundig DTR 8860 VOD er 5.000 kroner. RiksTV-kunder som abonnerer på Rikspakken og den kommende nedlastingstjenesten VOD vil få betydelig rabatt hos forhandlerne.


I midten av september kommer den i salg.
HD-film når du sover
RiksTV sender foreløpig ikke HDTV, men i første halvår 2009 lanserer de en VOD-tjeneste (video on demand) som utnytter ledig kanalkapasitet om natten til å overføre filmer og TV-programmer til kundenes PVR-er. Abonnentene vil til en hver tid kunne velge mellom 60-70 filmer og andre programmer som er lagret på harddisken. Innholdet vil delvis være i HD-kvalitet, og jevnlig bli skiftet ut med nye filmer og programmer.
Kjapp installasjon
Når vi kobler sammen Grundig-boksen og flatskjermen med HDMI, starter Grundig-en automatisk installasjonsprogrammet. Menyene er delvis transparente og pastellblå med rosa innslag. Vi velger "Avansert" oppsett som gir best kontroll med grunninnstillingene. Alle valg er selvinnlysende, bortsett fra "Aktiv antenne" som forbilledlig blir forklart med en tekst på skjermen. Bravo Grundig!  Deretter starter det automatiske kanalsøket som kontinuerlig rapporterer om framdriften, viser sendernes signalstyrke og til slutt melder "Kanalsøk vellykket" med 32 TV- og 16 radiokanaler innen rekkevidde. Så snart vi trykker på OK, fyller NRK1 skjermen.


Vellykket kanalsøk finner 32 TV-kanaler.
Ergonomisk fjernkontroll
Den store, ergonomiske fjernkontrollen er en av de beste vi har hatt i hånden. Likevel skulle vi ønske at knappene var ordnet mer logisk. Opptaksliste-, VOD-, EPG- og List-knappen som alle gir tilgang til innhold, er nemlig spredt over hele fjernkontrollen. De burde selvfølgelig ha vært plassert samlet. Men LiveTV-knappen aller øverst er praktisk. Den lukker alle åpnende menyer, slik at vi slipper å gå trinnvist tilbake med Back-knappen.


Den programmerbare fjernkontrollen ligger godt i hånden, men knappene burde ha vært bedre organisert.
Styrer både PVR, TV og DVD
Fjernkontrollen kan styre både Grundig-boksen (DTR), TV-apparatet (TV) og DVD-spilleren (DVD). Det er praktisk, fordi vi da kan legge bort de andre fjernkontrollene. Vi skjønte ikke hvordan fjernkontrollen kunne programmeres, før vi trykket på Meny, Hjelp og Fjernkontrolloppsett. Der fant vi tallkodene som styrer utstyr fra ulike produsenter. Fremgangsmåten er godt skjult i bruksanvisningen. 
Flott favorittliste
Fjernkontrollen kan skifte kanal på mange vis. Vi kan bruke tall-knappene, kanal opp/ned-knappene, EPG-knappen eller List-knappen. Den siste åpner kanallisten som ramser opp alle tilgjengelige TV-kanaler og er  perfekt for zapping. List-knappen kan også åpne Favorittlisten - vår personlige liste med våre yndlingskanaler i selvbestemt rekkefølge. Alle familiemedlemmer kan lage sin egen favorittliste.


List-knappen viser alle kanalene - eller bare favorittene dine.
Det som går, og det som kommer
Hver gang vi skifter kanal, vises et kanalbanner nederst på skjermen med tittel og klokkeslett på gjeldende og kommende program. Vi bruker pilknappene til å bla i banneret for å se hva som kommer senere på kvelden, OK-knappen for å se, eller Rec-knappen for å starte opptak. Om banneret skal vises i 4, 6 eller 8 sekunder, bestemmer vi selv.


Kanalbanneret viser også hvilke programmer som kommer senere på kvelden.
EPG med 7 dagers oversikt
Den elektroniske programguiden (kalles "Programveileder" i bruksanvisningen, "Programguide" på skjermen og "EPG" på fjernkontrollen) lister opp kanaler til venstre og programoversikt til høyre på skjermen. Når vi velger en kanal, blir kanalens programmer listet opp. Deretter kan vi velge å se et program, eller å ta det opp. Det er ingen påminningsfunksjon for kommende programmer. Planlagte opptak merkes med røde ikoner.
Programguiden inneholder sendeskjema for 7 dager framover. Dermed kan vi lett bestille opptak når vi skal ut en kveld.


Programguiden viser hva som sendes på hver enkelt kanal en hel uke framover, men ikke hva som samtidig sendes på de andre kanalene.  
Savner matrisevisning
En stor del av EPG-vinduet er okkupert av programinformasjon og en minivideo. Derfor kan ikke EPG-en vise mer enn fem kanaler og fem programmer om gangen. Vi må trykke mange ganger på piltastene for å få oversikt over kveldens programtilbud på de ulike kanalene. Til tross for at EPG-en er pen og ryddig, savner vi EPG med matrisevisning slik enkelte konkurrenter har. Der blir alle programmer som sendes samtidig på flere kanaler vist side om side. Det gir enda bedre oversikt enn Grundig-EPG-en.
Tar opp hele Sportssøndag
Grundig DTR 8860 har imidlertid en funksjon de fleste PVR-er mangler: Timer. Grundig-PVR-en kan starte og avslutte opptak til bestemte tidspunkt uavhengig av programskjema. Timerfunksjonen er smart når vi for eksempel vil ta opp hele NRKs Sportssøndag.


En god timer er praktisk, og denne funksjonen er Grundig-boksen nesten alene om.
Serieopptak sårt savnet
Grundig-boksen mangler foreløpig serieopptak - en nesten uunnværlig funksjon som automatisk tar opp alle episoder av serier og andre programmer. Grundig lover imidlertid å innføre serieopptak når PVR-en senere blir oppdatert med ny programvare. Grundigs EPG mangler dessuten sjangersortering som ordner programmene etter type (sport, nyheter, film, barn).
Nekter to opptak samtidig
"Paradise Hotel" på TV3 og "Aktuelt" på TV Norge starter begge klokken 22.30. Når vi forsøker å bestille opptak av dem, melder Grundig-boksen pass. Den varsler om konflikt og ber oss om å avslutte det siste opptaket. I motsetning til andre PVR-er kan den nemlig ikke ta opp to programmer samtidig, selv om den inneholder to digitale HD-mottakere. Å se på et program samtidig med at vi tar opp et annet, er imidlertid ikke noe problem.


Grundig-boksen nekter å ta opp to programmer samtidig. Det er Grundig DTR 8860s største svakhet.   
Her er ditt arkiv
List-knappen åpner PVR-ens arkiv med alle planlagte og inntil 370 timer med lagrede opptak. Opptakslisten kan sorteres etter tittel eller dato og er lett å finne fram i. Det er enkelt å slette uinteressante gamle opptak etter hvert som harddisken fylles. Ikoner forteller om opptaket er sett tidligere, eller blokkert med foreldrebeskyttelse.


Arkivet rommer inntil 370 timer med opptak. Når harddisken går full, må vi slette noen gamle opptak. De kan ikke kopieres til DVD eller PC.
Strålende, digital tekst-TV
HDMI-kabler blokkerer vanlig tekst-TV. Grundig DTR 8860 og 8740 omgår problemet med MHP-teknologi. Den viser strålende, digital tekst-TV fra NRK ved et trykk på fjernkontrollens blå knapp. De to Grundig-boksene er de eneste på markedet med MHP. 


Digital tekst-TV fra NRK er Grundigs PVR nesten alene om å tilby.
Beskytt barna
Grundig-boksen har to slags foreldrekontroll med passordbeskyttelse: Den ene kan blokkere kanaler som vi ikke ønsker barna skal ha tilgang til. Den andre sensurerer film etter valgfrie aldersgrenser. Funksjonen har begrenset nytte fordi det bare er Canal+ som sender koder for aldersgrense.
Stans programmet når du vil
PVR-ens pause-funksjon blir raskt uunnværlig. Et trykk på Pause-knappen fryser bildet, mens et trykk på Play fortsetter avspillingen. Vi kan til og med spole forbi reklamen. Dersom vi går glipp av et program som nettopp er sendt, kan vi spole inntil to timer bakover og se det hele. PVR-harddisken tar nemlig kontinuerlig opp den kanalen som TV-en er innstilt på. Kontinuerlige opptak blir overspilt og slettet etter hvert, men hvis vi trykker på Rec-knappen blir et pågående program lagret helt fra start.
Ingen støy som sjenerer
Harddisken i Grundig DTR 8860 summer svakt, men støyen er slett ikke sjenerende. Når PVR-en slås av og settes i stand by, stanser harddisken etter 20 minutter og blir lydløs. Den våkner automatisk til live når den skal ta opp et program som vi har forhåndsbestilt.


Grundig DTR 8860 VOD er svært stillegående og blir lydløs 20 minutter etter at den er satt i stand-by.
Og hva er konklusjonen?
Grundig har lyktes med å lage en fullblods bakkenett-HD-PVR med noen unike funksjoner som overgår flere av de konkurrerende PVR-ene for parabol, kabel og bredbånd. Grundigs pastellblå grensesnitt har lettforståelige menyer med hjelpetekster der det er nødvendig. Både PVR, TV og DVD kan styres med fjernkontrollen. Lagringskapasiteten er dobbelt så stor som konkurrentene og dimensjonert for RiksTVs spennende VOD-tjeneste som lanseres i 2009. Den 7-dagers programguiden kunne imidlertid ha vært mer oversiktlig og enklere å betjene. PVR-en mangler foreløpig serieopptaksfunksjon. Grundig DTR 8860s største svakhet er at den ikke kan ta opp to programmer samtidig, noe som likevel ikke ødelegger inntrykket av en vellykket bakkenett-PVR.
(Artikkelen er oppdatert 4. september 2008.)

Bildeeksempler

Mer om
annonse