Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic Viera TX-L47WT50Y

En skikkelig god utfordrer

Vi har testet Panasonics LED-flaggskip.

Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Design

Vi har tidligere testet en av de rimeligere modellene fra Panasonics LED-sortiment, TX-L42ET5Y. Nå er det toppmodellen fra LED-TV-ene til Panasonic som vi har fått gleden av å få opp på testbenken.

47-tommeren av toppmodellen Panasonic Viera TX-L47WT50Y er den vi har fått teste. Om du syns 47 tommer er i minste laget, så finnes denne også i 55-tommers størrelse. 55-tommeren har navnet TX-L55WT50Y.

Design

Etter å ha pakket ut den nye LED-TV-en og satt den opp på den bumerangformede foten flegger vi merke til at Panasonic har blitt en del flinkere med designen. En sort plastkant rammer inn selve skjermen, og ytterst på denne sitter en tynn list i aluminium. Helt nederst på skjermen sitter en tynn list av gjennomsiktig plast. Panasonic har her vist at de kan konkurrere med de andre produsentene når det kommer til design.

Bak på TV-en sitter en heldekkende plate i metall. Selv om TV-en er veldig lett i vekt, får du et inntrykk av at det er kvalitet over utførelsen av denne modellen.

Foten som TV-en står på er bumerangformet. Tyngdepunktet til TV-en er ganske lavt, så den står faktisk stødigere enn du skulle tro.

En negativ ting vi med en gang la merke til, er at IPS-panelet i TV-en er veldig blankt. Plagsomme refleksjoner kan derfor være et problem for de som har store vinduer i nærheten, eller lamper som skinner direkte på TV-en.

Bli med til neste side, og les mer om brukervennlighet og tilkoblinger.

Brukervennlighet og tilkoblinger

Brukervennlighet

Etter å ha koblet opp TX-L47WT50Y, begynte vi å se litt nærmere på fjernkontrollene og menyen til TV-en. I esken til TV-en fant vi nemlig to fjernkontroller.

Den første fjernkontrollen vi tok en titt på, var den tradisjonelle fjernkontrollen. Denne ligner veldig på fjernkontrollen som har vært brukt av Panasonic tidligere. har vært brukt av Panasonic tidligere. Har du vært borti dette merket før, vil du kjenne igjen denne.

Den tradisjonelle fjernkontrollen er i sort blank plast. De mest brukte knappene – for kanalbytte, volum og menystyringer – er plassert rundt midten. Den daglige zappingen fungerer derfor godt med denne.

Den ekstra fjernkontrollen som følger med er litt mer spennende. Denne har en pekeplate på toppen, noen få knapper plassert nederst. Denne fjernkontrollen er laget med tanke på nettsurfing med TV-en. Etter å ha slått på nettleseren, kan du bruke pekeplaten til og skrolle opp og ned på nettsider, samt styre pekeren på skjermen. Du får altså en bedre surfeopplevelse.

Den samme gode gamle menyen

Den generelle menyen til Panasonic TV-en har ikke fått noen forandringer. Menyen er lik den som har vært i de siste generasjonene. Menyen er oversiktlig og grei, og du slipper å rote deg bort for å finne noen innstillinger.

En nettløsning med litt mangler

I forhold til de argeste konkurrentene som LG og Samsung, ligger fortsatt Panasonic litt etter med sin nettløsning. Vi savner litt et bredere utvalg av tjenester som lar deg hente innhold fra nettet. Nettløsningen til Panasonic er ikke så mye bredere enn hva vi har sett fra tidligere modeller, men selve nettleseren synes vi fungerer ganske bra.

Til å lese nettaviser og lignende, fungerer nettleseren veldig bra ved å bruke pekeplaten på den ekstra fjernkontrollen som følger med. Det er først når du skal skrive noe, i for eksempel søk, at det stopper litt opp. Å skrive på skjermtastaturet går veldig tregt. Har du for eksempel en iPad, så kan du laste ned en app til denne, slik at du kan bruke paden til å skrive med når du surfer på nettet. Appen finner du i iTunes under navnet «VIERA remote».

For mer avansert nettbruk kan du koble til et Bluetooth-tastatur. Med et separat tastatur vil du kunne bruke nettleseren mer aktivt.

Tilkoblinger

Bak på TV-en finner du alle tilkoblingene på venstre side. Fire HDMI-innganger, tre USB-innganger og SD-kortleser er plassert ut til siden. De resterende inngangene og utgangene er plassert pekende nedover. Om du skal henge denne TV-en på veggen vil du altså ikke ha noen problemer med at kablene blir stikkende rett ut.

Kortleser for digitalt TV-kort er også på plass bak på TV-en. Ved hjelp av en CA-modul kan du dermed bruke den innebygde TV-tuneren og slippe unna dekoderen. Ved å koble til en ekstern harddisk i USB-inngang nummer en, kan du også ta opp programmer via den innebygde TV-tuneren. TV-en fungerer dermed også som en PVR-dekoder.

Bli med til neste side, og les mer om lyd- og bildekvalitet.

Lyd- og bildekvalitet

Etter å ha zappet litt med fjernkontrollen og surfet litt på nettet med Panasonic Viera TX-L47WT50Y, begynte vi å se litt nærmere på bildekvaliteten.

For å få tilgang til de mer avanserte innstillingsmulighetene til Panasonic, må vi ned i menyen på oppsett først. Her finner du et punkt som heter «ØK(isfccc)» som du først må aktivere. Etter å ha aktivert denne funksjonen dukker det opp to nye bildemoduser som heter «Profesjonell 1» og «Profesjonell 2». Det er i disse at du får tilgang til mer avanserte innstillinger for kalibrering av bildet.

Vi valgte å sette TV-en i «Profesjonell 1» før vi begynte å kalibrere. De utvidede innstillingene i bildemenyen på denne modellen er ikke like gode som på de beste plasma-TV-ene til Panasonic. Dette trekker litt ned i forhold til konkurrentene i denne prisklassen.

Førsteinntrykket av TV-en var at bildet var greit rett ut av esken. Våre målinger bekreftet også dette. Gråskalaen hadde en anelse for mye rødt i seg oppover hele, og gamma lå litt for lavt. Hvitt viste seg å være nesten helt perfekt, mens de andre fargene var litt utenfor hvor vi vil ha de.

Det første vi justerte var kontrast og lysstyrke. Deretter begynte vi å gå løs på kalibrering av gråskala, farger og gamma.

Gråskalaen

Gråskalaen var rimelig grei, så her trengtes det bare små justeringer før det ble mye bedre. Det eneste som ikke lot seg justere, var helt nede ved sort. Her hadde vi en topp med blått som ikke lot røre på seg. Hadde TV-en hatt en mer avansert justeringsmulighet for hvitbalansen, hadde vi nok kunne rettet på denne.

Farger

Med originaloppsettet var fargene litt feil. Siden Panasonic ikke har fått på plass en like avansert kalibreringsmulighet som for eksempel hos sitt plasma-flaggskip TX-P50VT50Y, får du ikke justert alle fargene helt perfekt.

Etter å ha justert fargene, var det kun cyan som hadde en litt for stor feil i seg. Alle de andre fargene hadde en så liten feil, at det ikke vil være synlig for øynene. Resultatet må vi si oss fornøyd med etter justeringene vi tok.

Gamma

Gammakurven var rett ut av esken litt for lav. Dette gjorde at TV-en hadde problemer på spesielt lyse partier. Vi satte gammakurven et hakk opp, og endte med en kurve som ikke var helt perfekt, men som ble en god del bedre. Hadde TV-en hatt en litt avansert gammajustering, hadde vi fått rettet opp denne litt mer.

Bildekvaliteten etter kalibrering

Etter å ha kalibrert TV-en begynte vi å se litt nærmere på selve bildekvaliteten. Vi ser med en gang at bildet har blitt bedre. Sortnivået og kontrasten er vesentlig forbedret, og alt ser litt mer korrekt ut.

Ved å sette på litt forskjellige Blu-ray-filmer fikk vi se at TV-en leverer et veldig bra bilde. Skarpheten i bildet er upåklagelig, og fargene ser gode ut. Det er kun på virkelig mørke scener vi merket at vi mister litt av detaljene i de mørkeste partiene. Ujevnheteter i gammakurven vil nok være en synder her.

På materiale med litt lavere oppløsning er også bildet veldig bra. Størrelsen på TV-en spiller nok en liten rolle her. En TV på 47 tommer vil ofte virke skarpere på lavere oppløsninger enn en TV på for eksempel 55 tommer. Jo større en TV er, jo større blir pikslene, og jo mer framtredende blir uskarpheter i bildet.

Sammenlignet med den rimeligere Samsung UE40ES6715, som vi hadde stående ved siden av, merket vi en stor klasseforskjell. Bildet på Panasonicen var skarpere, fargene hadde mere «spark» i seg, og sortnivået virket jevnere.

TV-en henger med på panoreringer

Ved test av materiale med litt raske panoreringer henger TV-en godt med. Vi merket ikke noe til at bildet ble slørete, eller hakket ved raske bevegelser.

Super innsynsvinkel

Innsynsvinkelen til TV-en er langt bedre enn for eksempel hos konkurrenten Samsung UE46ES8005.

En litt for liten 3D-TV

Kvaliteten på 3D-materiale er bra. Vi merket ikke noe særlig til «crosstalk» og bildet hadde god dybde. Det vi trekker den litt for er størrelsen. Du må sitte forholdsvis nærme en TV på denne størrelsen for å få utnyttet 3D-effekten skikkelig. Her tror vi 55-tommeren være vesentlig bedre.

Passer best i en vanlig stue

Ved test i helt mørke omgivelser merket vi antydninger til lyslekkasjer som ga skyeffekter i panelet. Det var ikke så ille som vi har sett hos for eksempel Samsung, men det kunne sees. Ujevnhetene i panelet var ikke synlige da vi hadde lyset på i rommet, og det blanke panelet virket faktisk en god del sortere med en gang lyset var på.

TV-en er faktisk i sitt ess i en normalt belyst stue, såfremt du ikke har noe direkte lys mot den.

Lydkvalitet som imponerer

Da vi skrudde opp lyden på TV-en, ble vi faktisk positivt overrasket. Stående på stativet i en avstand på cirka 30 centimeter fra veggen, fikk vi en forbausende fyldig lyd ut fra TV-en. Faktisk er det noe av det bedre vi har hørt fra en såpass flat TV. Men skal du ha en lyd som hever film- eller spillopplevelsen, så er fortsatt et eksternt lydsystem å foretrekke.

Konklusjon

Er du på jakt etter en skikkelig flat TV med et godt design og som gir deg et godt bilde i stuen din, så er 47-tommeren, Panasonic TX-L47WT50Y, en TV som kan være verd å sjekke ut.

Panasonic har tidligere vist at de setter kvalitet høyt. Dette gjenspeiles her med bruk av mer solide materialer enn bare plast.

TV-en har en ramme rundt selve skjermen i sort plast, og helt ytterst har du en aluminiumslist som går rundt TV-en. Foten som TV-en kommer levert med er formet som en bumerang, og TV-en står mer stødig enn man skulle tro på denne.

TV-en kommer levert med to fjernkontroller. En standard fjernkontroll som vi kjenner fra tidligere modeller fra Panasonic, og en ny fjernkontroll med en pekeplate. Den nye fjernkontrollen med pekeplaten er beregnet til nettløsningen til TV-en, og fungerer fint til vanlig nettbruk som å lese aviser og lignende.

For mer avanser nettbruk, så kan du koble til et bluetooth-tastatur. Med et skikkelig tastatur, så har du en mer komplett nettløsning med denne TV-en.

Bildekvaliteten til TV-en er veldig god. Du har et skikkelig skarpt bilde, og de aller fleste av fargene er innenfor der vi vil ha de. Den eneste fargen som ikke er innenfor de grenser vi ønsker, er fargen cyan. Siden denne TV-en ikke har like avanserte kalibreringsmuligheter som toppmodellene i plasma-serien til Panasonic, så klarer vi dessverre ikke å gjøre så mye med dette.

I et helt mørkt rom har TV-en antydninger til lyslekkasjer (clouding). Mens i litt lysere omgivelser vises disse ikke. I en vanlig stue vil denne TV-en derfor være i sitt ess.

På raske panoreringer henger TV-en godt med, og bildet ble ikke slørete eller hakket da vi hadde mye bevegelse.

IPS-panelet til TV-en har en blank overflate. Hvis du har store vinduer, eller lamper som skinner direkte på TV-en, kan du bli plaget av uønskede refleksjoner.

Lydkvaliteten er noe av det bedre vi har hørt fra en såpass flat TV. Her imponerer faktisk Panasonic en god del. Men skal du primært bruke denne TV-en til film og spill, vil vi likevel anbefale å bruke et eksternt lydsystem.

Alt i alt har vi her en veldig god TV fra Panasonic, som viser at de har tatt opp konkurransen mot de andre produsentene av LED-TV-er. Hadde TV-en hatt en bedre smart-TV-løsning og flere innstillinger i forhold til bildet, så tror vi denne kunne vært der oppe med de aller beste. Panasonic har vist at de er godt på vei, men de mangler det lille ekstra for å konkurrere i toppen når det gjelder LED-TV-er.

+ God lydkvalitet i forhold til konkurrentene
+ Design
+ God skarphet og detaljgjengivelse
+ Byggekvalitet


- Mangler en del bildeinnstillinger
- Hva du får til prisen
- Blank overflate på skjermen

Finn beste pris på Panasonic Viera TX-L47WT50Y i Prisguide.

Alternativer

I samme størrelse finner du LGs flaggskip 47LM960V. Denne modellen vil nok med sin kalibreringsmulighet, bedre nettløsning og renere design ligge et hestehode foran Panasonics toppmodell. Et rimeligere alternativ er Samsungs 46-tommer UE46ES8005. Denne har komplette innstillingsmuligheter for bildet, samt bedre nettløsning enn hva Panasonic har.

Hvis du vil holde deg til Panasonic og ha det beste de kan tilby, har du referansebildet med plasmakongen Panasonic Viera TX-P50VT50Y. Denne TV-en har alle innstillingsmuligheter, er 3 tommer større og koster et par tusen mindre.

annonse