Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestTritton 720+

Lekkert hodesett med god lyd

Samme om du spiller på konsoll eller PC, Trittons nye toppmodell fungerer på alt.

Introduksjon og oppsett

Ingen spillopplevelse er komplett uten skikkelig lyd. Det spiller ingen rolle om du har funnet de perfekte innstillingene på spillmusen, satt opp alle makroknappene på tastaturet og klemt inn den ferskeste maskinvaren i PC-kabinettet. Uten lyd føles alt fort halvferdig, og du mister mye av spillgleden.

Heldigvis finnes det haugevis av måter å fikse problemet på, og nesten samtlige tilbehørsprodusenter har laget sitt eget hodesett myntet på spillere. Én av disse produsentene er Mad Catz, som via sin lydavdeling Tritton, har sluppet flere lekre hodesett for kresne spillere.

På testbenken i dag har vi én av toppmodellene deres, kalt Tritton 720+. Dette er et trådet 7.1-hodesett utstyrt med to dundrende 50 millimeters-elementer, og en medfølgende ekstern Dolby Digital-forsterker som tar seg av lydjusteringene. Her i Europa følger det med ekstra kabler som lar deg koble hodesettet til PC-en, i tillegg til kabler slik at du kan koble det til både Playstation 3 og Xbox 360.

Vi har selvfølgelig hovedsakelig testet hodesettet på PC, men lydopplevelsen vil være nøyaktig den samme på konsollene. I motsetning til de fleste andre spillhodesett har nemlig ikke Tritton 720+ noen medfølgende drivere eller programvare, og alt av justeringer og lydmanipulering blir gjort av Dolby-boksen som følger med.

Før vi fortsetter kan vi ta en titt på spesifikasjonene:

En boks full av kabler, Tritton 720+ og den medfølgende Dolby-boksen.Foto: Hardware.no/Niklas Plikk
Spesifikasjoner: Tritton 720+-
-
Type Lukkede
Frekvensrespons 25Hz – 22kHz
Lyd: 7.1 Surround via 2 50 mm-elementer
Vekt 310 gram uten kabel, 460 gram med.
Ekstra Avtagbar mikrofon, ekstrakabler til Playstation 3 og Xbox 360

Lekkert utseende

Foto: Hardware.no/Niklas Plikk

Tritton 720+ er arvetageren til Tritton 720, og har mange visuelle likheter. Både klokkene og hodebøylen er dekket av lekker, skinnende hvit plast, med svarte detaljer. Bare Tritton-logoen skiller seg ut med oransje farge. Innsiden øreklokkene og hodebøylen er dekket av syntetisk svart skinn, og selv om putene føles litt stive første gang vi tok dem på, blir de fort mykere og mer behagelige ettersom tiden går.

Du kan justere hodesettet på hver side av hodebøylen ved å dra i øreklokkene. Det er markert med syv ulike steg, og selv de med store hoder bør kunne passe inn under bøylen på maksimal størrelse. Selve klokkene kan beveges litt rundt. De kan tiltes opp og ned uavhengig av hodebøylen, samt vinkles litt fremover eller 90 grader bakover. Dette er motsatt av de fleste hodesettene vi har vært borti før, hvor du kan snu klokkene ut mot rommet når du tar av hodesettet og setter det rundt nakken. Med Tritton 720+ kan du i stedet vinkle klokkene inn mot kroppen, for å dempe lyden fra de rundt deg.

Avtagbar mikrofon

Det går fort å plugge inn mikrofonen. .Foto: Hardware.no/Niklas Plikk

På framsiden av venstre øreklokke er det et lite hull hvor du kan feste den medfølgende mikrofonstangen. Dette gjør du enkelt ved å dytte den inn, og vri rundt til du kjenner et lite klikk. Festemekanismen fungerer svært godt, og vi hadde aldri noen problemer med at mikrofonen datt ut. Selve stangen er svært fleksibel, og du kan bøye den akkurat som du vil. Den har imidlertid en tendens til å alltid ville skli tilbake til en ganske rett linje.

I stedet for å sette volum- og mikrofonstyring på selve klokkene, har Tritton satt på en liten fjernkontroll på selve kabelen. Her kan du styre lydnivået opp og ned, og hvis du kobler til en spillkonsoll kan du styre spilllydene og stemmene fra medspillerne dine separat. I tillegg kan knappene trykkes inn for å enten skru lyden helt av eller for å høre din egen stemme gjennom høyttalerne. En tredje knapp demper mikrofonen din.

Det følger med en drøss av ulike kabler og overganger, slik at du kan koble hodesettet til omtrent alt. Det eneste som vi savnet var en Toslink-adapter for Macbrukere.Foto: Hardware.no/Niklas Plikk

Mange måter å koble til

Som vi tidligere har nevnt kan Tritton 720+ kobles til omtrent hvilken som helst lydkilde. For best mulig lyd bør du bruke den medfølgende Dolby Digital-boksen. Det kan imidlertid bli litt vanskelig med noen oppsett, spesielt hvis du ikke har noen optiske lydutganger. Tritton har lagt med en haug av kabler slik at du kan koble til hodesettet og Dobly-boksen på flere måter, og en svær plansje som forklarer ulike måter å koble til hodesettet på.

Vil du for eksempel koble til med vanlig 3,5 millimetersplugger inn i mikrofon- og høyttalerinngangene på PC-en, mister du Dolby-boksen og dermed også 7.1-surroundlyden. Bruker du en MacBook er du nødt til å kjøpe en liten adapter, slik at du kan stappe inn TOSLINK-kabelen i den optiske utgangen på maskinen din. Har du en stasjonær PC har du antageligvis allerede en optisk utgang på enten hovedkortet eller lydkortet ditt.

Oppsettet er rimelig omstendelig, og du kan fort gå i surr av alle kablene, men i beste tilfelle er oppsettet ganske enkelt: Ta den medfølgende optiske kabelen og USB-kabelen og stapp de inn i datamaskinen din. Sett de inn i Dolby-boksen og koble til hodesettet på framsiden av boksen. Det er alt.

Bli med over på neste side, så sjekker vi hvordan lyden på Tritton 720+ er.