TestUkens utvalgte apper

Sjekk hvilke apper du bør ha i lommen

Her er ukens utvalgte apper til iPhone og Android.

Ukens utvalgte apper

Vi i Amobil-redaksjonen tester hver eneste uke et stort antall ulike apper. Ikke alt er like bra. For at du skal slippe å lete gjennom store mengder "søppel" plukker vi hver uke ut både godbitene og appene du bør styre unna. I tillegg finner vi frem en app av den sjeldne sorten.

Her er ukens app-anbefalinger:

Ukens anbefalte:

Buycott

Format: iPhone og Android
Pris: Gratis

Noen apper er bare gode, mens andre gjør verden til et bedre sted.

Buycott er en slik app.

Buycott.

Det er dessverre slik at mange av de varene du kjøper ikke er gode for hverken deg eller miljøet. Hvis du for eksempel ikke synes det er greit at et firma har patent på en stor del av matplantene våre, eller at du vil vite det hvis du spiser genmodifisert mat, så er dette appen for deg.

God samvittighet

Dessverre er det ikke så lett for deg som forbruker å alltid vite hvilke produkter du bør unngå og hvilke du kan kjøpe med ren samvittighet. Buycott begrenser seg ikke til mat, men flere av de mest populære kampanjene går på matvarer du bør eller bør ikke unngå.

Her kommer Buycott inn i bildet.

Denne appen inneholder en drøss med kampanjer, og du kan selv velge hva som er viktig for deg. Du kan for eksempel velge å unngå genmodifisert mat, papir som kommer fra nedhugging av regnskog, eller mat fra moralsk tvilsomme firmaer. Selvsagt kan du også lage dine egne kampanjer dersom du har en god sak du vil dele med andre.

Deretter er det bare å scanne strekkoden på en hvilken som helst vare neste gang du handler. Du vil umiddelbart – og da mener vi umiddelbart, dette er det kjappeste strekkodeleseren vi har testet – få svar på om varen står på fy-listen.

Varelisten er Buycotts største svakhet. Med sitt amerikanske opphav er det foreløpig ikke et overveldende utvalg av norske produkter som er registrert. Heldigvis kan du legge inn produkter selv, og slik er brukerne med å på gjøre appen bedre for norske forhold.

Når du får opp et produkt du bør unngå, får du full forklaring om produktet, du får informasjon om firmaet som står bak, og ikke minst får du nøstet opp eierforholdene til produsenten. Her nytter det altså ikke å gjemme seg bak et nett av stråselskaper.

Kanskje er ikke dette appen for deg. Kanskje mener du at du vet bedre enn 800 av verdens fremste som hevder at klimaendringene med 90% sannsynlighet er menneskeskapte. Kanskje tenker du at du kan gjøre akkurat som du vil uten en eneste konsekvens.

Vi andre kan laste ned denne appen og kanskje føle oss litt bedre, og ikke minst bidra til at verden blir et bitte-litt bedre sted å være.

Last ned til iPhone »
Last ned til Android »

På de neste sidene kan du lese om ukens mest kuriøse app og en app du bør styre unna. Sjekk også ukens spill!

Få også med deg ukens utvalgte apper for tidligere uker:

Takidori

Ukens kuriøse:

Takidori

Format: iPhone
Pris: Gratis

Noen apper er mer kuriøse enn andre, og denne gangen har vi virkelig funnet en app langt utenfor allfarvei.

Takidori.

Ikke bare er bruksområdet for denne appen svært smalt, men den japanske skriften på knappene gjør at du må prøve deg litt frem for å skjønne hvordan du bruker den.

Vi har tidligere akket oss over apper som bidrar til å spamme ned Facebook-feeden vår. Tilfeldigvis har vi også bedt om en app som faktisk får lapskausmiddagen til å se delikat ut. Våre bønner er hørt, resulatet er Takidori!

Les hva vi mener om apper som søpler til sosiale medier her.

Mye humor

Takidori er rett og slett en app som er laget for å få matbildene dine til å se best mulig ut.

Grunnen til at denne appen er japansk, er selvsagt at japanerne er enda ivrigere på å ta bilder av maten sin enn oss nordboere.

Heldigvis er appen så enkel å bruke at den japanske teksten bare gir et eksotisk preg.

Du justerer temperaturen i bildet slik at maten ser mest mulig delikat ut, og så deler du bildet på valgt sosialt nettverk.

Det er det hele, så da kan du fortsette å dele middagsbildene dine med ørlite grann bedre samvittighet.

Last ned til iPhone »

Klikk deg videre til neste side for å lese om en app du bør styre unna!

Digipost

Styr unna denne:

Digipost

Format: iPhone og Android
Pris: Gratis

Vi lever kanskje ikke helt i det papirløse samfunn ennå. Digipost forsøker å gjøre noe med dette.

Digipost.

I likhet med de fleste av oss har du sannsynligvis ingen Digipost-konto, og praktisk nok kan du opprette dette direkte fra appens startside.

Dette gjøres gjennom telefonens nettleser, men dessverre fungerte ikke denne registreringssiden på vår Android-telefon. Dette gjør at du må fyre opp PC-en eller nettbrettet for å opprette kontoen din.

Hvorfor?

Med det hinderet ute av veien er det klart for å begynne å bruke appen. Det er tydelig at det er lagt en del ressurser i denne appen.

Form og farge er svært gjennomført, og appen fungerer utmerket rent teknisk.

Appen er egentlig svært enkel, og det eneste du kan gjøre er stort sett å bla til siden for å veksle mellom innboksen, arkivet, kvitteringer og en side kalt kjøkkenbenken. De som har vært ansvarlig for brukeropplevelsen i appen synes sikkert kjøkkenbenken var et flott uttrykk å bruke, men for oss var det langt fra selvforklarende hva en Digipost-kjøkkenbenk er.

Dette hadde vært enklere å forstå dersom appen var utstyrt med en hjelp-funksjon, men det mangler dessverre i Digipost.

Det store spørsmålet er imidlertid hva man skal bruke denne appen til. Det er knapt noen som bruker Digipost, og vi har som kjent noe som heter Altinn. I Altinn slipper du å registrere deg, og tilbyr etter det vi kan skjønne det samme som Digipost gjør. Det er riktignok enkelte forsikringsselskaper som kan levere dokumenter via Digipost – men har du ikke det, så ser vi liten nytte i denne appen.

Altinn mangler riktignok en app, men en app uten innhold er ikke mye mer verdt.

Appen Digipost er altså ikke så ille i seg selv, men når de fleste av oss ikke har bruk for den er det bare å styre unna.

Last ned til iPhone »
Last ned til Android »

Gå videre til neste side for å lese om ukens anbefalte spill

Impossible Road

Ukens spill:

Impossible Road

Format: iPhone og iPad
Pris: 14 kroner

Impossible Road.

Definitivt månedens vanskeligste spill, men også det spillet jeg har gledet meg mest over å være best i kameratgjengen i.

Enkelt forklart skal du styre en ball nedover en uendelig vei. Dessverre for deg er ikke veien rett, det er hopp på veien og ingen gjerder. Mitt aller første forsøk varte bokstavelig talt i 1 sekund. Ballen styres ganske enkelt til høyre og venstre ved å trykke på den siden du vil. Kontrollene er lette å lære, men spillet er desto vanskeligere.

Hoppene skyter deg nemlig av banen, noe som gjør at du hele tiden må styre deg inn igjen. Det er ingenting som holder deg på veien, men faller du utenfor kan du være heldig og komme deg på igjen lenger ned. Såre enkelt, og veldig lite annet å gjøre, men vanskelighetsgraden og suget etter noen ekstra poeng er vanedannende som sjokoladesaus på vaniljeis om sommeren.

Den visuelle stilen i spillet er særegen i all sin enkelhet, med få farger og et uttrykk det er behagelig å se på. Musikken står i stil, og bygger opp under det visuelle.

Impossible Road fungerer bra på både nettbrett og telefon, og er verdig en plass blant ukens anbefalinger.

Last ned til iPhone og iPad »

Få også med deg ukens utvalgte apper for tidligere uker:

Les også
Ukens utvalgte apper til Android, iOS og Windows Phone: Se ukens utvalgte apper
annonse