Tek.no

Test

Antivirus

Arsæll Benediktsson
19 Mar 2011 11:00

Introduksjon

Vi har testet seks antivirusprogrammer, gratisprogrammene Microsoft Security Essentials (MSE), Avira, Avast og AVG, og kjøpeprogrammene Norton og NOD32.

Hva er et datavirus?

Et datavirus er et program som kopierer seg selv og knytter seg til andre objekter, for eksempel andre programmer eller filer. Men ordet «datavirus» brukes ofte i en videre betydning om «alle» skadelige programmer. Det finnes mange forskjellige skadelige programmer som strengt tatt ikke er virus, eksempelvis ormer, trojanske hester, keyloggere, rotverktøy og spionprogrammer. Du finner mer informasjon om dette i vår guide:

Moderne antivirus er gjerne utviklet for å oppdage og fjerne forskjellige typer skadelige programmer, og ikke bare datavirus – det er blitt en tradisjon å kalle programmene for antivirus, selv om de også fjerner andre typer skadelige programmer.

Vår test

Vi har testet programmer som er laget for å finne og fjerne datavirus, og ulike typer skadelige programmer. For ordens skyld, det finnes også mer eller mindre komplette sikkerhetsprogrammer som er laget for å beskytte datamaskinen mot ulike typer angrep (eksempelvis svindelforsøk), men denne testen tar ikke for seg slike programmer.

Vi har ikke tenkt å ta en grundig gjennomgang av alle funksjoner i hvert program – vi fokuserer først og fremst på to ting, nemlig brukervennlighet og effektivitet. Med effektivitet mener vi hvor effektivt programmet er å finne og fjerne virus. Utgangspunktet for denne testen er en vanlig bruker som ønsker å få god beskyttelse mot skadelige programmer, men samtidig ønsker å ha minst mulig med programmet å gjøre, det vil si at brukeren ikke bør plages av irriterende varsler, sprettoppvinduer og lignende.

Slik har vi testet

Vi har gjennomført testen på en virtuell maskin, besøkt flere potensielt skadelige nettsider, sagt ja til alle tilbud om nedlastinger, klikket bekreftende på alle sprettoppvinduer, og lastet ned og installert alle programmer som blir foreslått.

Deretter har vi kopiert den virtuelle maskinen, installeret antivirusprogrammene ett av gangen, skannet maskinen, og undersøkt hvor effektivt det aktuelle programmet er til å fjerne dritten som har lagt seg på maskinene. Videre har vi nullstilt status ved å kopiere den virtuelle maskinen tilbake, og installere neste antivirus.

Vi ønsker å presisere at testene er gjennomført på en datamaskin som er sterkt infisert. En bruker som tar forholdsregler som å ikke laste ned og installere mistenkelig programmer, ikke trykke på mistenkelige lenker og/eller besøke potensielt skadelige nettsteder, vil unngå det meste av infeksjoner. Vi valgte likevel å infisere vår testmaskin mest mulig for å sette antivirusprogrammene på en «ordentlig» prøve.

Slik har vi ikke testet

Vi har denne gangen ikke testet sanntidsbeskyttelse, det vil si å undersøke hvordan et antivirus takler skadelige programmer i sanntid, altså programmer som dukker opp der og da, og som ikke er forhåndsinstallert.

Vi har testet følgende programmer:

Les også