Antivirus

Introduksjon

Vi har testet seks antivirusprogrammer, gratisprogrammene Microsoft Security Essentials (MSE), Avira, Avast og AVG, og kjøpeprogrammene Norton og NOD32.

Hva er et datavirus?

Et datavirus er et program som kopierer seg selv og knytter seg til andre objekter, for eksempel andre programmer eller filer. Men ordet «datavirus» brukes ofte i en videre betydning om «alle» skadelige programmer. Det finnes mange forskjellige skadelige programmer som strengt tatt ikke er virus, eksempelvis ormer, trojanske hester, keyloggere, rotverktøy og spionprogrammer. Du finner mer informasjon om dette i vår guide:

Moderne antivirus er gjerne utviklet for å oppdage og fjerne forskjellige typer skadelige programmer, og ikke bare datavirus – det er blitt en tradisjon å kalle programmene for antivirus, selv om de også fjerner andre typer skadelige programmer.

Vår test

Vi har testet programmer som er laget for å finne og fjerne datavirus, og ulike typer skadelige programmer. For ordens skyld, det finnes også mer eller mindre komplette sikkerhetsprogrammer som er laget for å beskytte datamaskinen mot ulike typer angrep (eksempelvis svindelforsøk), men denne testen tar ikke for seg slike programmer.

Vi har ikke tenkt å ta en grundig gjennomgang av alle funksjoner i hvert program – vi fokuserer først og fremst på to ting, nemlig brukervennlighet og effektivitet. Med effektivitet mener vi hvor effektivt programmet er å finne og fjerne virus. Utgangspunktet for denne testen er en vanlig bruker som ønsker å få god beskyttelse mot skadelige programmer, men samtidig ønsker å ha minst mulig med programmet å gjøre, det vil si at brukeren ikke bør plages av irriterende varsler, sprettoppvinduer og lignende.

Slik har vi testet

Vi har gjennomført testen på en virtuell maskin, besøkt flere potensielt skadelige nettsider, sagt ja til alle tilbud om nedlastinger, klikket bekreftende på alle sprettoppvinduer, og lastet ned og installert alle programmer som blir foreslått.

Deretter har vi kopiert den virtuelle maskinen, installeret antivirusprogrammene ett av gangen, skannet maskinen, og undersøkt hvor effektivt det aktuelle programmet er til å fjerne dritten som har lagt seg på maskinene. Videre har vi nullstilt status ved å kopiere den virtuelle maskinen tilbake, og installere neste antivirus.

Vi ønsker å presisere at testene er gjennomført på en datamaskin som er sterkt infisert. En bruker som tar forholdsregler som å ikke laste ned og installere mistenkelig programmer, ikke trykke på mistenkelige lenker og/eller besøke potensielt skadelige nettsteder, vil unngå det meste av infeksjoner. Vi valgte likevel å infisere vår testmaskin mest mulig for å sette antivirusprogrammene på en «ordentlig» prøve.

Slik har vi ikke testet

Vi har denne gangen ikke testet sanntidsbeskyttelse, det vil si å undersøke hvordan et antivirus takler skadelige programmer i sanntid, altså programmer som dukker opp der og da, og som ikke er forhåndsinstallert.

Vi har testet følgende programmer:

Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials kan lastes ned gratis fra microsoft.com.

Du får en rekke spørsmål under installasjonen, men disse er enkle å forholde seg til. Du blir blant annet spurt om du ønsker å sende informasjon til Microsoft om vår brukeropplevelse, og om du ønsker å slå på Windows-brannmuren.

Selve installasjonen tar kun noen få sekunder, og programmet starter med en gang å laste ned oppdateringer.

Microsoft Security Essentials ble oppdatert i desember 2010, og programmet har det samme enkle brukergrensesnittet som den første versjonen hadde. Her er det enkelt å finne frem til de forskjellige funksjonene.

Du kan velge mellom tre skannealternativer: Hurtig, fullstendig og egendefinert. Videre tilbyr programmet sanntidsbeskyttelse og planlagt skanning. Via innstillinger får du blant annet muligheten til å planlegge skanning, eksluderer filer, filtyper, prosesser eller mapper.

Ytelse

Microsoft Security Essentials bruker 40 MB minne når det kjører i bakgrunnen, og 50 MB når programmet skanner datamaskinen. Dette er 10 ganger større minnebruk enn med MSE 1.0, men dette er fortsatt for lite til at det vil gjøre PC-en noe tregere. Dermed er ikke dette nok til å trekke ned på hovedkonklusjonen om programmet.

Effektivitet

Med effektivitet mener vi hvor mange skadelige programmer som oppdages, og om disse blir fjernet.

Full skanning tar 1 time 25 minutter.
Skannede elementer: 346 292

Følgende skadelige programmer ble oppdaget:

 • Adware: Clickpotato
 • Adware: SmartAdsSolutions
 • Adware: Adshot
 • Adware: Hotbar
 • Worm: Nufynom.A
 • Trojan: Vundo
 • Trojan: Vundo.MY
 • Trojan: Vundo.gen!BX
 • Trojan: Vundo.gen!BY
 • Trojan: Dursg.E
 • Trojan: VB.ADI
 • Trojan: KillProc.A
 • Trojan: JS/Tracur.gen!B
 • TrojanDownloader: Vundo.I
 • TrojanDownloader: Vundo.K
 • TrojanDownloader: Tonick.gen
 • TrojanDownloader: Tracur.A
 • TrojanDownloader:QT/Waick.B

Alle truslene blir automatisk fjernet, bortsett fra TrojanDownloader: Tonick.gen, som settes i karantene. Vi legger merke til at Microsoft Security Essentials gir en fin oversikt over trusler, og at det er enkelt å fjerne disse.

Konklusjon

MSE er svært enkelt å ha med å gjøre, og programmet maser ikke med sprettoppvinduer eller andre varsler. Vi merker knapt at programmet er installert. Brukergrensesnittet er minimalistisk, og det er enkelt å finne frem funksjoner. Det eneste som trekker ned er at MSE bruker lang tid ved å skanne datamaskinen. Microsoft har ikke tradisjon for å være god på sikkerhet, men vi kan med glede anbefale dette programmet.

+ Brukervennlig
+ Tilbyr sanntidsbeskyttelse
+ Effektivt mot skadelige programmer

- Virusskanning tar lang tid

Avira Antivir

Avira Antivir Personal kan lastes ned fra avira.com.

Før vi fortsetter må vi bekrefte at programmet brukes på en hjemme-PC, og ikke kommersielt.

Du får to installasjonsmuligheter: Express eller Custom, og du får muligheten til å opprette et gjenopprettingspunkt.

I neste vindu får du muligheten til registrere deg som bruker av programvaren og abonnere på et nyhetsbrev fra utvikleren av programmet.

Deretter settes installasjonen i gang, og den tar kun noen få sekunder. Programmet oppdaterer seg automatisk etter installasjon.

Hovedvinduet i programmet gir ikke spesielt godt førsteinntrykk – det er umiddelbart ikke enkelt å finne frem de ulike funksjonen. Her brukes det alt for stor plass til å fortelle oss at programmet er aktivert, og når programmet sist ble oppdatert. Den viktigste funksjonen i programmet, nemlig virusskanning av PC-en, er representert med liten og beskjeden lenke. Dessuten må programmet aktiveres på nytt etter 6 måneder, men det er uklart hvor tungvint eller lettvint det er.

Du får også opp et sprettoppvindu når programmet starter, som inneholder selvskryt fra utvikleren om selve programmet – «Show med the awards».

Ytelse

Programmet bruker 25 MB minne når det kjører i bakgrunnen, og 100 MB når det skanner datamaskinen. Det er altså ikke ressurskrevende når det kjører i bakgrunnen.

Effektivitet

Med effektivitet mener vi hvor mange skadelige programmer som oppdages, og om disse blir fjernet.

Skannetiden er litt uklar her, fordi skanneprosessen låste seg på 261 475 skannede objekter, og 98 prosent av hele prosessen, men til slutt ble følgende skadelige programmer oppdaget:

 • Adware Adspy
 • Hotbar
 • Dropper.gen Trojan
 • Killproc
 • Vundo Trojan
 • Dursg Trojan
 • Dldr.Tracur Trojan
 • SmartAdSolutins
 • Kazy Trojan
 • Crypt.XPACK.Gen Trojan
 • BackDoor Trojan
 • Searches.gv
 • Dldr.Nrava Trojan

Det er uklart hvorfor skanneprosessen låste seg i en periode, men effektiviteten er meget bra, synes vi. Det er også enkelt å fjerne de skadelige programmene som ble funnet. Det dukker opp et vindu med vi oversikt over disse, og her er det bare å trykke på én knapp for å bekrefte fjerning.

Konklusjon

Vi liker ikke brukergrensesnittet – det er for tungvint å finne frem funksjoner. Programmet er imidlertid effektivt mot skadelige programmer.

+ Gratis
+ Ikke ressurskrevende når det kjører i bakgrunnen
+ God effektivitet ved å finne og fjerne virus

- Brukergrensesnittet kunne vært enklere
- Programmet må aktiveres på nytt om seks måneder

Avast

Avast kan lastes ned fra avast.com. Du får tilbud om å være med i fellesskapet, og da vil informasjon blir informasjon blir sendt fra PC-en din til Avast. Videre har du mulighet til å velge tilpasset installasjon. Du kan si nei til begge deler.

Programmet oppretter systemgjenopprettingspunkt, og fortsetter installasjonen.

Installasjonen er ferdig på under ett minutt. Det er først etter installasjon av programmet, at du får melding om at du må registrere programmet for å få beskyttelse. Du har imidlertid muligheten til å skanne PC-en og fjerne eventuelle virus, uten å registrere programmet.

Selve grensesnittet er greit nok – riktignok ikke superenkelt, men det er enkelt å finne frem ulike funksjoner, som blant annet den viktigste funksjonen (skanning av datamaskinen). Det vi reagerer litt på er at største delen av grensesnittet er viet til "Registrer de nå", og reklame for den kommersielle utgaven av programmet.

Det dukker opp sprettoppvindu hver gang programmet er blitt automatisk oppdatert, noe som er irriterende.

Heldigvis går det an å stoppe dette, men vi synes ikke utviklerne har gjort dette direkte lettvint for brukerne – vi måtte grave litt i innstillingen for å finne ut av det. Til slutt fant vi ut dette via Innstillinger, Oppdateringer, Detaljer, Oppdateringsinnstillinger, og her kan vi fjerne haken ved Vis en varselboks etter automatisk oppdatering.

Programmet har også en såkalt Stille/spill-modus som gjør at ingen meldinger eller sprettoppvinduer dukker opp dersom denne modusen er aktivert.

Selvforsvar

Det som gjør Avast unikt blant programmene vi testet er at det har innebygd selvforsvar mot angrep. Dette gjør at programmet ikke uten videre lar seg deaktivere. Hensikten er å beskytte programmet mot uønsket deaktivering utenfra, men det medfører også at selve brukeren av programmet mister mye av kontrollen over programmet. Det kan hende at denne funksjonen hjelper mot angrep, men vi synes man må være litt paranoid for å sette pris på dette.

Utviklerne av programmet mener dette selvforsvaret kan deaktiveres via Innstillinger, Feilsøking, og fjerne haken ved Aktiver avast selvforsvarsmodul, men det viste seg imidlertid at programmet ikke er helt slått av, fordi vi kunne ikke installere AVG etter at vi hadde deaktivert Avast. Dermed måtte Avast avinstalleres, noe som viser seg å ikke være noe problem.

Flere skannealternativer

Programmet byr på flere skanningsalternativer: hurtigskanning, full systemskanning, skanning av flyttbare medier og skanning av enkeltmapper.

Ytelse

Programmet bruker rundt 8 MB minne når det kjører i bakgrunnen, og omtrent det samme når det skanner datamaskinen. Programmet er med andre ord ikke ressurskrevende.

Nye versjon lansert

Midt under vår gjennomgang av Avast 5.1, ble versjon 6.0 lansert. Blant nyhetene er funksjonen AutoSandbox som skal gjøre det mulig for brukeren å legge et mistenkelig program i et virtuelt og sikkert miljø.

Videre har versjon 6.0 fått en gadget som legger seg øverst til høyre i Windows-skrivebordet. Meningen er at denne skal gi rask tilgang til programmet.

Vi mener imidlertid et virusprogram bør ligge ganske stille i bakgrunnen, og brukeren skal trenge minst mulig å ha med det å gjøre, og dermed mener vi en slik gadget bare er i veien.

Ellers merker vi ikke de helt store endringene, i hvert fall ikke i grensesnittet.

Effektivitet

Med effektivitet mener vi hvor mange skadelige programmer som oppdages, og om disse blir fjernet.

Full systemskanning tar 20 minutter.
Skannede filer: 140 240

Avast er spesielt blant programmene i vår test i det at programmet gir svært dårlig informasjon om trusler som blir oppdaget. Skanneresultatet forteller at kun 9 trusler ble funnet, og samtlige av truslene har navnet Malware-gen, altså et generisk navn, og uten mulighet til å klikke videre for mer informasjon. Det positive er at truslene kan på en enkel måte fjernes.

Vi tar en omstart av maskinen, og skanner maskinen én gang til med samme program Avast, og da fant programmet mange flere (20) trusler, men også denne gangen er navn på truslene ganske generiske, med unntak av MalOb-ET (Cryp) og Kryptik-ALF. Programmet er med andre ord ganske lite effektivt.

Vi tar en skanning for tredje gang, men denne gangen med MSE, og MSE fant flere trusler som Avast ikke fant, blant annet Hotbar og Vundo.

Konklusjon

Avast er på mange måter et annerledes antivirusprogram. Det har et innebygd selvforsvar som gjør at det i utgangspunktet ikke lar seg deaktivere. Poenget er at dette skal gi ekstra beskyttelse mot angrep utenfra.

Vår test av effektiviteten viser imidlertid at programmet er lite effektivt mot skadelige programmer, og det gir også dårlig informasjon om trusler som faktisk finnes.

Konklusjonen er at Avast ikke er noe godt alternativ.

+ Gratis
+ Ikke ressurskrevende
+ Programmet har Stille/spill-modus for å slå av varsler
+ Innebygd sanntidsbeskyttelse og selvforsvar
+ Finnes i norsk språkversjon

- Ikke spesielt brukervennlig
- Mye mas med sprettoppvinduer
- Dårlig effektivitet
- Gir ikke detaljer om trusler som blir funnet

AVG

AVG Antivirus Free Edition 2011 lastet vi ned fra download.cnet.com. Du kan velge mellom gratisversjonen (Antivirus Free) eller prøveversjon av den kommersielle versjonen Internet Security Trial.

Du kan velge rask installasjon eller tilpasset. Du kan også velge å installere AVG 2011 gadget som skal gi brukeren lettere tilgang til funksjonene, men vi mener slike tilleggsvinduer bare er i veien, så vi fjerner haken ved dette valget.

I neste vindu får du muligheten til å installere ekstra verktøylinje, og sette AVG Secure Search som standard søkemotor.

Installasjonen tar nesten fem minutter. Du får til slutt opp et vindu hvor vi skal registrere oss for å motta produktnyheter fra selskapet, men du har muligheten til å velge bort dette, og trykke på Finish-knappen.

Vi får umiddelbart er godt førsteinntrykk av hovedvinduet i AVG. Det er riktignok ikke veldig minimalistisk, men vi får god oversikt over funksjonene i programmet.

Hovedvinduet viser også reklame for den kommersielle utgaven av programmet, men den ligger nederst i programvinduet, og er derfor ikke spesielt dominerende.

Sprettoppvinduer

Det dukker opp ganske mange sprettoppvinduer etter hvert, blant annet dette:

Og en påminnelse om å skanne datamaskinen:

Falske positiver?

En «falsk positiv» er en fil som et antivirus definerer som skadelig, men som egentlig er normal fil. Konsekvensene av at et antivirus «oppdager» slike filer, varierer veldig. I verste fall kan det føre til at et program eller at operativsystemet slutter å fungere som normalt.

AVG reagerer på AutoHotKey på våre test-PC. Det dreier seg om følgende fil:

C:\Program Files\AutoHotKey\Compiler\Ahk2Exe.exe

«Trusselen» ble identifisert som Win32/Cryptor.

På diskusjonsforumet til AutoHotKey mener leserne at dette er falsk positiv, og det kommer frem på virustotal.com at kun tre av 43 antivirusprogrammer reagerer på denne filen.

Overflødige funksjoner

Vi får flere funksjoner med «på kjøpet» enn vi setter pris på, eksempelvis LinkScanner som skal beskytte oss mot skadelige nettsider. For noen vil dette sikkert være en fin ekstrafunksjon, men den gjør at alle søkeresultater får en ekstra knapp (som indikerer om en nettsider er OK eller farlig), og vi synes det blir for mye mas. Det er altså smak og behag. Riktignok går det an å deaktivere denne funksjonen, men det innebære ekstra arbeid å kvitte oss med funksjoner vi ikke ønsker.

Ytelse

AVG bruker rundt 2 MB minne når programmet kjører i bakgrunnen, og 12 MB når det skanner datamaskinen. Det bruker med andre ord ikke mye ressurser.

Effektivitet

Med effektivitet mener vi hvor mange skadelige programmer som oppdages, og om disse blir fjernet.

Full skanning tar 28 minutter.
Skannede objekter: 612 063

Følgende skadelige programmer ble oppdaget:

 • Trojan horse Cryptic.CGY
 • Trojan: Genetik
 • Trojan: Kryptik.LNI
 • Adware: SmartAdSolutions
 • Trojan horse generic
 • Trojan horse Downloader.Generic

Vi fikk opp sprettoppvinduer for hver enkelt trussel som ble funnet, og måtte ta en avgjørelse i hvert enkelt tilfelle, det vil si om den skulle sendes til karantene (noe som i praksis innebærer fjerning av en bestemt trussel) eller om den skulle ignoreres. I tillegg får vi en oppfordring om å restarte maskinen, for å fullføre fjerning av viruset, noe som altså skjedde før hele skanningsprosessen er ferdig. Det at man må bestemme seg for å fjerne eller ikke fjerne enkeltvirus mens skanningen pågår, og ikke i etterkant, oppleves som tungvinn prosess.

Enkelte av «truslene» som ble funnet, ble av programmet definert som «Unknown», men vi måtte likevel velge om vi ønsket å fjerne eller ikke fjerne den aktuelle trusselen. Dette skaper stor forvirring.

Sluttrapporten fra skanningen sier at 17 infeksjoner ble funnet, og alle ble fjernet. Totalt 32 spionprogrammer ble funnet, men kun 8 av disse ble fjernet.

Konklusjon

Installasjonen er tungvint og lang – vi må klikke flere ganger for å velge bort funksjoner vi ikke ønsker å installere. Likevel får vi uønskede funksjoner med «på kjøpet».

AVG er lite effektivt antivirusprogram. Riktignok påstår programmet i sluttrapporten at det skanner over 600 000 objekter, men det klarer likevel ikke å finne alle truslene.

AVG er et antivirus vi ikke kan anbefale.

+ Gratis
+ Lite ressurskrevende

- Tungvint og langvarig installasjon
- For mange sprettoppvinduer
- Programmet fant trolig falsk positiv
- Har flere funksjoner enn vi setter pris på
- Tungvint opplegg for fjerning av virus
- Dårlig effektivitet - finner få trusler

Norton

Norton antivirus

Norton antivirus brukes av ganske mange, men kanskje mest fordi det gjerne kommer forhåndsinstallert i nye datamaskiner.

Vi har brukt prøveversjonen av Norton Antivirus 2011 som vi lastet ned fra norton.com - denne gir full funksjonalitet i 30 dager. Vi startet installasjonsfilen, og godtok brukeravtalen. Vi fikk også muligheten til å bli med i Norton fellesskapsovervåking.

Installasjonen tok rundt ett minutt.

Vi trykket til slutt på Utforsk.

Aktivering av programmet ble så fullført. Vi fikk informasjon om at tilbakekalling av sikkerhetssertifikat ikke er tilgjengelig. Dette valgte vi å trykke Ja på.

Du får også muligheten til å registrere deg. En e-postadresse må oppgis for å gå videre.

Vi har ved tidligere anledning opprettet Norton-konto, og det er bare å skrive riktig passord i neste vindu. Til slutt får vi opp hovedvinduet til programmet.

Vi får ikke noe godt førsteinntrykk av programmet – hovedvinduet er for detaljert, og det er for mye klikking. Selve skanningen skjer via en Søk nå-lenke, og når vi trykker på denne får vi opp et nytt vindu med mulighet til å velge hurtigsøk, fullstendig systemsøk eller egendefinert søk.

Programmet gir informasjon om trusselbildet i verden, for de som er interessert i slikt, men dette er av liten eller ingen interesse for gjennomsnittsbrukeren. Dersom du er en av dem som liker minimalisme, er dette programmet ikke noe for deg.

Sprettoppvinduer

Det dukket opp sprettoppvinduer mens programmet kjørte i bakgrunnen. Vinduene dukket opp mange ganger i timen.

Det er utrolig at et såpass lite informative vinduer som varsling om bakgrunnsaktiviter er aktivert som standard, men vi kunne deaktivere det via Innstillinger, Forskjellige innstillinger, Varsler fra Norton Oppgaver.

Ytelse

Programmet bruker rundt 10 MB når det kjører i bakgrunnen, og rundt 50 MB når det skanner datamaskinen. Programmet er altså ikke ressurskrevende.

Effektivitet

Med effektivitet mener vi hvor mange skadelige programmer som oppdages, og om disse blir fjernet.

Fullstendig systemsøk tar 30 minutter.
Skannede elementer: 199 781

Følgende skadelige programmer ble oppdaget:

 • Adware Hotbar
 • Spyware.Keylogger
 • Trojan.Gen

Det ble altså oppdaget kun tre trusler, men det dreier seg om mange varianter av disse. Alt i alt ble det oppdaget 55 sikkerhetsrisikoer, og av disse ble 53 løst automatisk. De resterende to kan vi fjerne manuelt ved å trykke på en Løs-knapp. Programmet er ganske sparsomt med detaljer rundt enkelte trusler, men ellers gir programmet gir en fin oversikt over alle trusler som blir funnet.

Konklusjon

Symantec har tidligere fått mye pepper for Norton antivirus, blant annet fordi det var for ressurskrevende. Etter denne testen kan ikke vi si det samme om 2011-utgaven, den bruker slett ikke mye ressurser.

Derimot er vi ikke fornøyd med sprettoppvinduene, som dukker opp flere ganger i timen. Riktignok kan disse deaktiveres, men de burde ikke vært aktivert som standard. Videre synes vi hovedvinduet i programmet er for detaljert, i hvert fall for en vanlig bruker som ikke er interessert i detaljer om trusselbildet i verden.

Vi kan til slutt nevne at avinstallasjon av Norton antivirus, noe som tidligere har vært et problem, gikk uten problemer etter vår test.

+ Ikke ressurskrevende
+ Gir detaljer om trusselbildet i hele verden (for de som er interessert i dette)

- Ikke gratis
- Anti-minimalistisk grensesnitt
- Sprettoppvinduer aktivert som standard
- Norton er ikke det mest effektive programmet i vår test
- Norton er sparsom med detaljer rundt enkelte trusler som finnes på en datamaskin

NOD32

Vi lastet ned NOD32 Antivirus 4 i prøveversjon fra eset.com.

Du får opp to installasjonsmuligheter, den ene med vanlige innstillinger, og den andre gir deg muligheten til å selv bestemme innstillinger.

I neste vindu får du muligheten til å aktivere et system som sender informasjon fra din PC til Eset Lab.

Videre får du et vindu som gir oss muligheten til å aktivere et system som varsler deg om potensielt skadelige programmer.

Til slutt settes installasjonen i gang, og den tar 45 sekunder.

Det første vinduet (hovedvinduet) som møter oss gir et godt førsteinntrykk. Her er det enkelt å finne frem forskjellige funksjoner. Den viktigste funksjonen, skanning av datamaskinen, er enkelt å finne frem (computer scan) – vi får to valg i smart scan og custom scan.

Ytelse

Programmet bruker rundt 60 MB minne når det kjører i bakgrunnen, og omtrent det samme når det skanner datamaskinen. Dermed er NOD32 et av programmene som bruke mest minne i denne testen, men det er likevel ikke for mye.

Effektivitet

Med effektivitet mener vi hvor mange skadelige programmer som oppdages, og om disse blir fjernet.

Full skanning tar 12 minutter.
Skannede objekter: 146 372

Følgende skadelige programmer ble oppdaget:

 • Adware.ErrorClean
 • Adware.Hotbar
 • Autorun.VB.VP worm
 • JS/Agent.NCP trojan
 • TrojanDownloader.VB.OEQ trojan
 • Kryptik.JJP trojan

Alle skadelige programmer ble automatisk satt i karantene, og fjernet etter neste omstart av maskinen. Programmet viser til slutt en fin oversikt over truslene, og det er enkelt å fjerne disse.

Konklusjon

NOD32 er et ganske greit antivirus å ha med å gjøre. Grensesnittet er enkelt og brukervennlig, og vi registrerte ingen irriterende varsler eller sprettoppvinduer mens vi testet programmet.

Programmet er imidlertid ikke spesielt effektivt til å finne og fjerne skadelige programmer.

+ Brukervennlig
+ Rask skanneprosess
+ Gir god oversikt over trusler, og disse er enkelt å fjerne

- Ikke gratis
- Tungvinn installasjon
- Skanner få objekter
- Finner få trusler

Konklusjon

Vi har testet seks antivirusprogrammer, gratisprogrammene Microsoft Security Essentials (MSE), Avira, Avast og AVG, og kjøpeprogrammene Norton og NOD32.

Vi prøver å rangere programmene (fra #1 til #6). Problemet er at enkelte programmer er gode på noen områder, men ikke på andre. Vi synes imidlertid vinneren i denne testen er ganske klar.

#6: AVG

Et populært antivirus som var bedre før. Denne versjonen plager oss med mange sprettoppvinduer. Dessuten får vi en del ekstrafunksjoner med «på kjøpet», funksjoner som vi ikke ønsker. Programmet finner få skadelige programmer, og det er ikke enkelt å fjerne de få som oppdages. Dette er et antivirusprogram vi absolutt ikke kan anbefale.

Positivt: Lite ressurskrevende og gratis
Negativt: Tungvint og langvarig installajon. Mange sprettoppvinduer. Finner få skadelige programmer. Dårlig opplegg med fjerning av virus.

Klikk her for å lese hele testen av AVG.

#5: Avast

Her er det mye som er galt. Programmet er ikke brukervennlig. Det dukker opp mange sprettoppvinduer. Det er ikke spesielt effektivt, og det gir ikke detaljer om trusler som blir funnet. Programmet har riktignok et selvforsvar mot deaktivering av seg selv, men denne funksjonen gjør at også brukeren blir fratatt kontrollen over programmet. Dette programmet kan ikke vi anbefale.

Positivt: Ikke ressurskrevende og gratis. Har innebygd sanntidsbeskyttelse og selvforsvar.
Negativt: Ikke brukervennlig. Mange sprettoppvinduer. Ikke effektivt mot skadelige programmer.

Klikk her for å lese hele testen av Avast.

#4: Norton

Norton antivirus er en klassiker som tidligere har fått mye pepper for å være for å være ressurskrevende. Symantec har helt klart forbedret sitt produkt. Norton antivirus 2011 bruker lite ressurser, men her stopper dessverre opptellingen av positive egenskaper. Grensesnittet er for detaljert, noe som gjør det vanskelig å navigere, og det finner ikke spesielt mange skadelige programmer. Det paradoksale er at Norton er opptatt av av fortelle brukeren om trusselbildet i hele verden, mens vi fikk ikke detaljer om enkeltvirus som programmet fant etter skanning på vår PC.

Positivt: Lite ressurskrevende.
Negativt: Ikke gratis. Anti-minimalistisk grensesnitt. Finner få virus.

Finn beste pris på Symantec Norton-produkter her
Klikk her for å lese hele testen av Norton Antivirus.

#3: NOD32

Dette er et populært antivirus, og det har et grensesnitt som er minimalistisk og brukervennlig. Det tar også ganske kort tid å skanne en hel datamaskin, men til gjengjeld går ikke programmet særlig grundig til verks. Programmet finner ikke mange virus, og derfor havner NOD32 på tredjeplass i vår test.

Positivt: Brukervennlig. Rask skanneprosess.
Negativt: Ikke gratis. Skanner få objekter og finner få trusler.

Finn beste pris på Neset NOD32-produkter her
Klikk her for å lese hele testen av NOD32.

#2: Avira

Dette programmet er effektivt mot virus, men brukergrensesnittet kunne vært enklere. Dessuten må programmet aktiveres på nytt etter seks måneders bruk, men det er uklart hvor lettvint/tungvint det er.

Positivt: Lite ressurskrevende og gratis. Effektivt mot virus
Negativt: Brukergrensesnittet kunne vært enklere.

Klikk her for å lese hele testen av Avira.

#1: Microsoft Security Essentials (MSE)

Dette programmet er vår vinner. Microsoft har tidligere fått mye pepper for mange av sine produkter, spesielt produkter som har med sikkerhet å gjøre, men de lykkes meget godt med MSE.

Programmet er ikke bare brukervennlig, men brukeren trenger nesten ikke å ha med programmet å gjøre, og brukeren blir ikke plaget med varsler og sprettoppvinduer. MSE er dessuten ganske effektivt mot skadelige programmer.

Positivt: Gratis, brukervennlig og effektivt mot virus. Fungerer stort sett som en drøm.
Negativt: Tar lang tid å skanne en datamaskin.

Klikk her for å lese hele testen av Microsoft Security Essentials.

Les også
FixMeStick fjerner virus fra PC-en din
Les også
Nettsvindler får 12 års fengsel
Les også
– Maskinen er et lett bytte for kriminelle
Les også
Adobe dominerer på sårbarhetsliste
Les også
Nordmann i fengsel for datainnbrudd
Les også
Detaljhandelen slurver med sikkerheten
Les også
Slik sletter du dine sosiale nettspor
Les også
Gratis sikkerhet for Windows
Les også
Gi PC-en bedre beskyttelse
Les også
Her er nettet farlig akkurat nå
annonse